EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM). La momentul de față în expoziția arheologică a muzeului sunt expuse două cazane de bronz descoperite în anul 1988 lângă s. Nicolscoe, mun. Tiraspol. Alte două cazane aflate în colecțiile MNIM provin din tumulii de lângă Dubăsari și Răscăieții Noi.

Piesa prezentată în calitate de exponat al lunii reprezintă o descoperire mai puțin cunoscută, documentată în 1979 în tumulul nr. 1 din preajma satului Răscăieții Noi, raionul Ștefan-Vodă. Pe lângă dimensiunile sale remarcabile (aproximativ 10 m înălțime), această movilă funerară este cunoscută și prin descoperirea din anul 1953 a unei terminații din bronz executată în stilul animalier scitic. Ulterior, în contextul deteriorării acestei movile a fost găsit un cazan de bronz turnat atribuit culturii scitice. Cazanul a fost grav afectat mecanic, în urma căruia buza a fost deformată, iar pereții, împreună cu un mâner vertical păstrat, au fost îndoiți. S-au pierdut fragmente din partea superioară a corpului și un mâner. Înălțimea totală reconstituită a cazanului este de 24 cm (fără mânere), diametrul reconstituit al cazanului emisferic este de 30 cm, iar greutatea de 6,5 kg. În 2020, au fost obținute date privind compoziția chimică a aliajului cazanului de bronz, care au arătat că acesta a fost turnat dintr-un aliaj format din aproape 95 % cupru. Mormintele scitice cercetate în tumulul de la Răscăieții Noi au fost datate în secolul al IV-lea a. Chr. În același timp, cazanul cu mânere verticale de la Răscăieții Noi aparține unei perioade mai timpurii, acest fapt fiind demonstrat de terminația din bronz din prima jumătate a secolului al V-lea a. Chr. descoperită în anul 1953. În plus, în mormântul 7 din tumulul 2 de la Răscăieții Noi a fost găsită o placă reprezentând un prădător încolăcit (expusă în expoziția MNIM), datată la mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Astfel, cazanul din tumulul nr. 1 de la Răscăieții Noi, cel m ai probabil, aparține sfârșitului perioadei scitice medii, fiind datat la mijlocul, sau în al treilea sfert al secolului al V-lea î. Chr.

Cazanele de bronz scitice din nord-vestul Mării Negre sunt concentrate în trei regiuni principale: Bucovina-Podolia, Dunărea de Jos și Nistrul de Jos, unde a fost găsit și exemplarul din Răscăieții Noi. Unele cazane scitice au fost găsite în afara unui context arheologic, reprezentând descoperiri fortuite. Cu toate acestea, în asociere cu alte descoperiri „fortuite" (de ex. statui antropomorfe scitice), cazanele scitice marchează o prezență scitică, cel mai probabil, nu mai devreme de finalul secolului al VI-lea a. Chr. Cazanele pătrund în zona Bucovinei și Podoliei în perioada scitică timpurie și sunt cunoscute de la mijlocul secolului al VII-lea a. Chr. Cazanele din bronz turnate împreună cu purtătorii acestora, pătrund în zona de stepă cu 150-200 de ani mai târziu, la fel ca și complexele funerare „militare", care apar în regiunile de stepă de vest, nu mai devreme de mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Marea majoritatea a complexelor funerare cu cazane se încadrează în a două jumătatea a sec. V a. Chr. La începutul secolului al IV-lea a. Chr. aceste cazane se întâlnesc mai rar, iar în al doilea sfert de secolului al IV a. Chr. au dispărut complet din practicile culturale ale populației din stepele nord-vest-pontice.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Masă rotundă cu tema: „Investigațiile arheologice ale așezămintelor umane din Republica Moldova în anul 2010”

4 Octombrie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, în colaborare cu Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM, a organizat în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Așezămintele Umane o masă rotundă cu tema: „Investigațiile arheologice ale așezămintelor umane din Republica Moldova în anul 2010”. În cadrul manifestării au fost susținute 5 comunicări, pe marginea cărora s-au organizat dezbateri:

Detalii>>

Prezentare de carte „NE CUNOAŞTEM RECIPROC”

23 Septembrie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a găzduit prezentarea volumului NE CUNOAŞTEM RECIPROC de Constantin Pawljuk, președinte al Asociației „Kulturverein Moldova e.V” din Germania. Cartea, editată în 2009 la Berlin, înmănunchează 10 ani de activitate a asociației culturale, reflectând aportul acesteia la schimbul cultural dintre Republica Moldova și Germania

Detalii>>

Zilele Europene ale Patrimoniului 2010

20 Septembrie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Centrul de Cercetări Arheologice din Republica Moldova, a organizat pe 20 septembrie, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, o masă rotundă cu tema: ŞANTIERELE ARHEOLOGICE DIN CHIŞINĂU – PRIMA INVESTIGARE SISTEMATICĂ A URBEI

Detalii>>

Al XI-lea Simpozion de Numismatică

4 Septembrie 2010

În zilele de 3-4 septembrie 2010 la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei din Chișinău și-a desfășurat lucrările  Simpozionul XI de Numismatică organizat de către Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române din București și Societatea numismatică din Republica Moldova. La manifestare au participat specialiști din domeniul numismaticii  și a altor științe conexe: medalistică, heraldică, toreutică din Franța, România, Ucraina, Germania și Republica Moldova

Detalii>>

Manifestări dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor

18 Mai 2010

În fiecare an, începând cu 1977, pe 18 mai, la inițiativa Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM), se sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor pentru a promova și a aduce la cunoștința publicului rolul acestor instituții de cultură în dezvoltarea societății. În 2016, această zi a avut ca temă „Muzeele și peisajele culturale"


Detalii>>

Manifestări dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor

18 Mai 2010

 

 

Ziua Internațională a Muzeelor a fost sărbătorită printr-o suită de manifestări derulate atât în incinta Muzeului, cât și în curte.

Detalii>>

Noaptea Muzeelor – o aventură nocturnă în Templul memoriei

15 Mai 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a participat pentru a cincia oara la „Noaptea Muzeelor”, un eveniment cultural european de excepție

Detalii>>

Concertul „Primăvară, Dragoste, Inspirație”

25 Aprilie 2010

Printre evenimentele care au marcat Festivalului Pascal, organizat de Asociația Internațională de Prietenie și Colaborare „Moldova și Rusia" în perioada 3-25 aprilie 2010, s-a numărat și concertul clasei de vocal a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, desfășurat duminică, 25 aprilie, în Sala Albastră a Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei. Programul a cuprins muzică din diferite epoci (de la preclasic la contemporan), care a contribuit la trăirea unui eveniment religios și artistic de neuitat.

Detalii>>

Concert pascal

18 Aprilie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a găzduit în ambianța Sălii Albastre un concert prilejuit de Sfintele Paști, susținut de baritonul Ivan Cvasniuc și soprana Lilia Şolomei, artiști ai Teatrului de Operă și Balet din Republica Moldova. Repertoriul a reunit piese religioase clasice și fragmente din opere celebre. Concertul s-a desfășurat în cadrul Festivalului Pascal, organizat de Asociația Internațională de Prietenie și Colaborare „Moldova și Rusia" în perioada 3-25 aprilie 2010.

Detalii>>

Lansarea Revistei științifice a MNAIM

31 Martie 2010

La 30 martie 2010 a avut loc lansarea revistei muzeului - Tyragetia, 2010: nr.1 - Arheologie Istorie Antică și nr.2 - Istorie Muzeologie. La manifestare au participat muzeografi, cercetători științifici, profesori universitari. Ambele numere ale revistei au fost prezentate de doctor, conferențiar universitar Aurel Zanoci. În cadrul lansării revistei au luat cuvânt și au apreciat ținuta tipografică și științifică a publicației Gheorghe Postică, viceministrul Culturii, Silviu Tabac, vicedirector al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, Ion Gumenâi, prodecanul Facultății de Istorie și Filozofie a USM ș.a.

Detalii>>

Conferință științifică "Ştiința în Basarabia (sec.XIX - înc. sec.XX)"

30 Martie 2010

La 30 martie în cadrul Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei s-a desfășurat conferința Ştiințifică "Ştiința în Basarabia (sec.XIX - înc. sec.XX)", organizată de sectorul Istorie Modernă.

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM)...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC