EN RO
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Mod citire#Exponatul Lunii

Este un trofeu sportiv obţinut la un concurs interşcolar, organizat de comisia sportivă de oină între instituţiile şcolare din Basarabia interbelică. Nu cunoaştem instituţiile şcolare participante la acest concurs, nici locul organizării, ştim doar că unul dintre învingători s-a ales cu premiul II şi că evenimentul a avut loc pe 13 mai 1934. Pe această cale aflăm despre existenţa, la nivel şcolar, a diferitor competiţii sportive organizate de către instituţiile şcolare, printre care şi jocul de oină. Oina este un sport frumos şi complex, care dezvoltă fizicul şi spiritul, curajul şi dorinţa de perfecţionare. Oina este o comoară a poporului român, care trebuie păstrată cu sfinţenie şi transmisă viitoarelor generaţii.

Pentru naţiunea română jocul de oină sau hoina este considerat un joc sportiv naţional, având o vechime de cel puţin şase secole. Jocul de oină este practicat continuu, cel puţin din secolul al XIV-lea, conform cronicilor şi hrisoavelor timpului, fiind menţionat prima dată documentar la 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă. Jocul solicită calităţi sportive complexe (viteză bună de alergare, reflexe rapide în mişcările de autoapărare faţă de loviturile mingii, precizie în aruncarea şi lovirea mingii cu un baston sau bâtă). Oina este un sport care ne identifică în aceeaşi măsură ca şi lupta naţională, trânta. Jocul devine atractiv printre tinerii de la sate, pătrunde în programa şcolară prin intermediul lecţiilor de educaţie fizică. Prin Reforma Învăţământului de la 1898, precum şi prin alte decizii ministeriale, ministrul învăţământului, Spiru Haret, introduce practicarea obligatorie a oinei în şcolile de toate gradele, totodată decide organizarea anuală a concursurilor şcolare de oină.

La 9 mai 1899, la Bucureşti, a fost organizat primul campionat naţional de oină, echipele fiind formate din liceeni. Învingătoare a fost echipa Liceului Nicolae Bălcescu din Brăila.

În 1912 este creată Federaţia Societăţii Sportive din România (FSSR) cu sediul la Bucureşti în componenţa căreia intrau 13 comisii sportive, printre care şi comisia de oină.

Odată cu Unirea de la 1918, are loc reorganizarea FSSR, în 1923, cu includerea în componenţa ei a celorlalte comisii sportive de oină din Transilvania, Bucovina şi Basarabia.

În 1932 este înfiinţată Federaţia Română de oină.

Click aici pentru Turul Virtual al Muzeului

 
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
 

Expoziții

„Da Vinci - Invenții”

1 februarie – 30 aprilie 2016

Muzeul Național de Istorie a Moldovei este gazda unei expoziții unice, care prezintă geniul lui Leonardo da Vinci ca inventator și om de știință. Inedita expoziție mobilă „Da Vinci - Invenții" a fost realizată de Compania australiană „Grande Exhibitions" sub egida Muzeului „Leonardo da Vinci" de la Roma, cu sprijinul multor specialiști italieni.

Prezentată pentru prima dată în Republica Moldova, expoziția „Da Vinci - Invenții" face parte dintr-un circuit internațional, fiind expusă în peste 60 de țări din Europa, Asia, America de Nord și Australia.

Expoziția reunește circa 50 de modele de mașinării, proiectate acum 500 de ani de cea mai importantă figură culturală a Renașterii. Modelele, unele funcționale, sunt realizate în lemn și respectă fidel schițele și proiectele lui Leonardo da Vinci, care nu au fost reproduse în timpul vieții genialului inventator. Pentru crearea acestor modele, artizanii italieni au cercetat circa 6 000 de pagini din caietele de notițe ale lui Leonardo - așa-zisele codexuri, fiind nevoiți să învețe un vechi dialect florentin, să interpreteze prescurtările și scrierea în oglindă a lui Leonardo, să analizeze desenele lui complicate.

Mașinăriile prezentate în expoziție sunt grupate în următoarele categorii:

• Aparate de zbor: Leonardo da Vinci se consideră părintele zborului. Inițial el a proiectat mașini de zburat bazate pe mișcările aripilor, crezând că oamenii pot învăța să zboare dacă vor crea și acționa mașini care imită mișcarea păsărilor. Mai târziu da Vinci a înțeles că omul nu va avea niciodată puterea să zboare precum păsările. Așa că a studiat zborul fără mișcarea aripilor, cercetând viteza vântului și modalitățile de utilizare a curenților de aer pentru a atinge înălțimi mari. În expoziție sunt prezentate: planor, deltaplan, șurub aerian, parașută, dispozitive de măsurare a vitezei vântului și a umidității aerului, măsurător de pantă etc.

• Mașinării civile: Pe parcursul vieții sale, Leonardo a lucrat la diverse proiecte tehnice, inventând mașini pentru ca sarcinile de muncă să devină mai eficiente. Multe dintre desenele sale mecanice sunt adevărate opere de artă. Altele sunt doar schițe care se referă în mod direct la mecanica dispozitivului. Bătrân fiind, și-a revizuit lucrările privind metalurgia, macaralele, mașinile de construcții și cele textile, propunând noi îmbunătățiri. Leonardo a fost interesat și de muzică. Din multiplele sale invenții, toba mecanică este, poate, cea mai fascinantă. Sunt expuse: mașina cu propulsie, bicicleta, mașina de ridicat piloni, podometrul, toba mecanică etc.

• Mașini hidraulice / mersul pe apă: Leonardo s-a remarcat și în domeniul ingineriei hidraulice. A desenat planuri pentru controlul și regularizarea râurilor și pentru asanarea mlaștinilor. A studiat soluții hidraulice testate deja de alți ingineri, dar a propus și soluții noi. Printre invențiile sale se numără ferăstrăul hidraulic, costumul de scafandru, navele cu cocă dublă, o barcă cu zbaturi și colacul de salvare, toate prezente în expoziție.

• Mașini de război: Deși Leonardo era, prin natura sa, un pacifist, el a trăit într-o perioadă de război, când orașele-stat din Italia se luptau între ele și împotriva Franței. Războiul a generat noi provocări mecanice și strategice, iar unele dintre cele mai inventive activități ale lui Leonardo s-au axat pe arme pentru război. Unele din proiectele sale timpurii sunt practice și ușor de construit, de exemplu poduri mobile rapide și scări pentru asaltul fortărețelor. Mai târziu, activitatea lui s-a axat pe strategiile defensive și ofensive ale vremii: poduri mai durabile, scări de asalt, artilerie avansată, mortiere. Leonardo a elaborat planuri pentru mitraliere cu mai multe țevi, tunuri, catapulte, arbalete gigantice, care de luptă dotate cu coase la roți, vehicule blindate - predecesoare ale tancurilor de astăzi. Toate acestea pot fi văzute în expoziția găzduită de muzeu.

• Principiile fizicii și a mecanicii: Leonardo considera că mecanica este cheia înțelegerii lumii. A studiat comportarea elementelor - apă, aer, lumină - și a identificat modelele în care acestea se comportă în diferite situații. A realizat multe desene care prezintă curgerea turbionară a apei, curenții de aer și natura luminii, cu umbrele și reflexiile acesteia, încercând mereu să înțeleagă principiile fizice și mecanice de la baza acestora. Între piesele care fac parte din acest compartiment remarcăm: mecanismul cu roată dințată, ciocanul acționat de o camă excentrică, rulmenții rotativi cu bile, elevatorul ș.a.

Alături de modelele de mașinării proiectate de genialul renascentist, expoziția mai cuprinde și copii ale celor mai renumite manuscrise și note de anatomie ale lui da Vinci. Desenele sale detaliate de anatomie sunt o realizare uimitoare. După trei secole și jumătate, ele au stat la baza stilului și formei desenelor anatomice din vestitul manual „Gray's Anatomy" (Anatomia lui Gray), scris de către Henry Gray.

Din expoziție nu lipsește nici opera artistică a lui da Vinci. Sunt prezentate zeci de reproduceri la dimensiuni originale ale capodoperelor „Mona Lisa", „Cina cea de taina", „Omul Vitruvian", „Fecioara între stânci", „Madonna Benois", „Sfântul Ieronim" ș.a. În expoziție pot fi regăsite și schițele Bătăliei de la Anghiari. Cu ajutorul tehnologiilor moderne, sub o formă amuzant-educativă, este proiectată pe pânză „Cina cea de taină".

Expoziția „Da Vinci - Invenții", prezentată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, oferă cea mai completă abordare a operei lui Leonardo da Vinci, în mod interactiv, captivându-i pe vizitatori prin genialitatea mereu actuală a lui Leonardo. Vizitatorii pot mișca, trage, împinge, roti unele obiecte, pentru a sesiza practic toate principiile științifice pe care se bazează invențiile marelui renascentist. 
Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului

  
  
Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
Adresează-ne o întrebare acum!

#Exponatul Lunii

Este un trofeu sportiv obţinut la un concurs interşcolar, organizat de comisia sportivă de oină între instituţiile şcolare din Basarabia interbelică. Nu cunoaştem instituţiile şcolare participante la acest concurs, nici locul organizării, ştim doar că unul dintre învingători s-a ales cu premiul II şi că evenimentul a avut loc pe 13 mai 1934. Pe această cale aflăm despre existenţa, la nivel şcolar, a diferitor competiţii sportive organizate de către instituţiile şcolare, printre care şi jocul de oină. Oina este un sport frumos şi complex, care dezvoltă fizicul şi spiritul, curajul şi dorinţa de perfecţionare. Oina este o comoară a poporului român, care trebuie păstrată cu sfinţenie şi transmisă viitoarelor generaţii...

Citeşte mai multe >>

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2020 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu