EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM). La momentul de față în expoziția arheologică a muzeului sunt expuse două cazane de bronz descoperite în anul 1988 lângă s. Nicolscoe, mun. Tiraspol. Alte două cazane aflate în colecțiile MNIM provin din tumulii de lângă Dubăsari și Răscăieții Noi.

Piesa prezentată în calitate de exponat al lunii reprezintă o descoperire mai puțin cunoscută, documentată în 1979 în tumulul nr. 1 din preajma satului Răscăieții Noi, raionul Ștefan-Vodă. Pe lângă dimensiunile sale remarcabile (aproximativ 10 m înălțime), această movilă funerară este cunoscută și prin descoperirea din anul 1953 a unei terminații din bronz executată în stilul animalier scitic. Ulterior, în contextul deteriorării acestei movile a fost găsit un cazan de bronz turnat atribuit culturii scitice. Cazanul a fost grav afectat mecanic, în urma căruia buza a fost deformată, iar pereții, împreună cu un mâner vertical păstrat, au fost îndoiți. S-au pierdut fragmente din partea superioară a corpului și un mâner. Înălțimea totală reconstituită a cazanului este de 24 cm (fără mânere), diametrul reconstituit al cazanului emisferic este de 30 cm, iar greutatea de 6,5 kg. În 2020, au fost obținute date privind compoziția chimică a aliajului cazanului de bronz, care au arătat că acesta a fost turnat dintr-un aliaj format din aproape 95 % cupru. Mormintele scitice cercetate în tumulul de la Răscăieții Noi au fost datate în secolul al IV-lea a. Chr. În același timp, cazanul cu mânere verticale de la Răscăieții Noi aparține unei perioade mai timpurii, acest fapt fiind demonstrat de terminația din bronz din prima jumătate a secolului al V-lea a. Chr. descoperită în anul 1953. În plus, în mormântul 7 din tumulul 2 de la Răscăieții Noi a fost găsită o placă reprezentând un prădător încolăcit (expusă în expoziția MNIM), datată la mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Astfel, cazanul din tumulul nr. 1 de la Răscăieții Noi, cel m ai probabil, aparține sfârșitului perioadei scitice medii, fiind datat la mijlocul, sau în al treilea sfert al secolului al V-lea î. Chr.

Cazanele de bronz scitice din nord-vestul Mării Negre sunt concentrate în trei regiuni principale: Bucovina-Podolia, Dunărea de Jos și Nistrul de Jos, unde a fost găsit și exemplarul din Răscăieții Noi. Unele cazane scitice au fost găsite în afara unui context arheologic, reprezentând descoperiri fortuite. Cu toate acestea, în asociere cu alte descoperiri „fortuite" (de ex. statui antropomorfe scitice), cazanele scitice marchează o prezență scitică, cel mai probabil, nu mai devreme de finalul secolului al VI-lea a. Chr. Cazanele pătrund în zona Bucovinei și Podoliei în perioada scitică timpurie și sunt cunoscute de la mijlocul secolului al VII-lea a. Chr. Cazanele din bronz turnate împreună cu purtătorii acestora, pătrund în zona de stepă cu 150-200 de ani mai târziu, la fel ca și complexele funerare „militare", care apar în regiunile de stepă de vest, nu mai devreme de mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Marea majoritatea a complexelor funerare cu cazane se încadrează în a două jumătatea a sec. V a. Chr. La începutul secolului al IV-lea a. Chr. aceste cazane se întâlnesc mai rar, iar în al doilea sfert de secolului al IV a. Chr. au dispărut complet din practicile culturale ale populației din stepele nord-vest-pontice.

Tur Virtual
Arhiva evenimentelorVizita delegației MNIM în comuna Ruseștii Noi, raionul Ialoveni

10 Aprilie 2024

La 10 aprilie, comuna Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, a serbat prima atestare documentară. Cu această ocazie autoritățile publice locale au organizat un șir de activități în cadrul manifestării „500 de ani Ruseștii Noi 1524-2024".

La solicitarea primarului localității, din partea Muzeului Național de Istorie a Moldovei au fost prezenți cercetătorul științific Eugen Mistreanu și muzeograful Sergiu Bodean


Detalii>>

Donație valoroasă pentru Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială MNIM

3 Aprilie 2024

În baza unui Acord semnat anterior între Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova și Muzeul Național de Istorie a Moldovei în vederea completării colecției de patrimoniu a Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială a MNIM, în data de 3 aprilie 2024, reprezentanții SIS au transmis în gestiune permanentă instituției muzeale un nou lot de documente și materiale cu privire la persoanele supuse represiunilor politice în anii regimului totalitar-comunist.

Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Dușmance ale poporului”

2 Aprilie 2024

În data de 2 aprilie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc inaugurarea expoziției „Dușmance ale poporului", eveniment organizat de Fundația Academia Civică - Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și cu sprijinul Fundația Hanns Seidel - România și Fundaţia Hanns Seidel - Republica Moldova.


Detalii>>

Lecție tematică MNIM: „Politica ateistă în RSSM”

28 Martie 2024

În data de 28 martie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost susținută o lecție tematică inedită cu tema „Politica ateistă în RSSM". În cadrul acesteia au participat elevii liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim". Ghidați de muzeografa Eugenia Golban, tinerii și adulții, în egală măsură, au făcut o incursiune în istoria și ideologia RSSM, pentru a înțelege mai bine rolul și influența politicilor ateiste asupra societății, transformările sociale și culturale ale vremii și alte aspecte legate de viața cotidiană

Detalii>>

Vernisarea expoziției de grafică și pictură „Ion Tâbîrță. In memoriam”

28 Martie 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut onoarea să marcheze deschiderea expoziției de grafică și pictură „Ion Tâbîrță. In memoriam", omagiu remarcabilului artist plastic Ion Tâbîrță.

În cadrul evenimentului, cu luări de cuvânt au participat Ministrul Culturii Sergiu Prodan, Directorul adjunct al MNIM Livia Ermurachi, curatorul expoziției Serghei Kliuchnikoff, artistul plastic Ghenadie Jalbă, Luminița Tăburța, fiica pictorului Ion Tâbîrță, și Rodica Tăburța, șefa catedrei Design de la Facultatea Informatică, Inginerie și Design ULIM


Detalii>>

Comisia interguvernamentală moldo-bulgară de cooperare economică reunită la Chișinău a vizitat MNIM

26 Martie 2024

În data de 26 martie, a avut loc reuniunea a 9-a a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-bulgare în capitala noastră, Chișinău. Această importantă întâlnire a avut loc sub copreședinția dlui Victor Parlicov, Ministrul Energiei al Republicii Moldova, și a dnei Irina Shtonova, Viceministra Economiei și Industriei din Republica Bulgaria.

În cadrul acestei reuniuni, au fost discutate aspecte cheie legate de consolidarea cooperării în domeniul energetic, dezvoltarea proiectelor comune și optimizarea schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Bulgaria


Detalii>>

Săptămâna Internațională de Educație Financiară la MNIM

24 Martie 2024

În cadrul Săptămânii Internaționale de Educație Financiară, desfășurată între 18-24 martie 2024, Banca Națională a Moldovei (BNM) a organizat activități educative la care au participat peste 2500 de copii și tineri. Acestea au avut loc atât la sediul băncii centrale, cât și la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, incluzând expoziții de monede vechi și moderne, ateliere de lucru și jocuri interactive legate de educația financiară.

Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a condus personal activități inovatoare, inclusiv simularea unei ședințe de politică monetară cu elevii Liceului Teoretic Republican „Aristotel"


Detalii>>

Prezentarea proiectului echipei „Space DaVinci” la MNIM

14 Martie 2024

În data de 14 martie, în Sala Unirii, echipa „Space DaVinci" de la I.P. Liceul DaVinci au prezentat proiectul lor de robotică, inginerie și programare care va participa la finala competiției FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024.

Ediția MasterPiece este despre fuziunea dintre artă și tehnologie. Participanții vor explora cum aceste două domenii pot interacționa, creând soluții unice și imaginative la provocările din lumea reală. MasterPiece pune accentul pe un proiect de cercetare care se focusează pe problemele din lumea reală legate de artă și cultură


Detalii>>

Activitate pentru copii – „Fire de martie”

10 Martie 2024

Pe timpurile când oamenii începeau anul în luna martie, dorind să-și păstreze frumusețea, sănătatea și bogăția pe tot parcursul lui, ei purtau niște obiecte speciale - „fire de martie", care a dus la tradiția mărțișorului.

În data de 10 martie, ghizii noștri au povestit micilor noștri vizitatori și părinții acestora despre tradiția mărțișorului iar ulterior, au participat la un atelier de confecționare a acestor mici simboluri ai primăverii


Detalii>>

Vernisajul Expoziției foto-documentare „Copilăria în Gulag" la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin (România)

7 Martie 2024

În data de 7 martie 2024, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu colegii de la Casa Memorială „Iuliu Maniu" din Bădăcin (jud. Sălaj, România) și Muzeul Județean de Istorie și Artă - Zalău (România), a organizat un nou vernisaj al Expoziției foto-documentare „Copilăria în Gulag" (curator dr. Ludmila D. Cojocaru)

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM)...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC