EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Figurina antropomorfă aparține perioadei eneoliticului - mijlocul mileniului V î. Hr. Aceasta a fost descoperită în stare fragmentară, în timpul săpăturilor arheologice, efectuate de I. Manzura și B. Govedaritsa în anul 2012, în așezarea Cealîc, raionul Taraclia. Fragmentele figurinei au fost găsite printre bucățile de lipitură de lut ars, în partea sudică a unei locuințe, care, cel mai probabil, reprezenta un loc special, destinat desfășurării ceremoniilor religioase. Această ipoteză este susținută și de prezența în apropierea figurinei a șapte cupe de dimensiuni mici, decorate cu ornament incizat, care, se pare, erau folosite pentru libații rituale.

Figurina este realizată din pastă fină de lut, în amestec cu ceramică pisată, și are suprafața acoperită cu un strat de angobă de culoare maro deschis. Este realizată într-o manieră realistă, tradițională pentru cultura Gumelnița, și prezintă o figură feminină în poziție verticală, cu brațele îndoite și ridicate, în așa-numita ipostază de tip „Oranta", care este răspândită pe larg în tradiția iconografică ortodoxă, când este înfățișat chipul Maicii Domnului. Capul figurinei plasat pe un gât cilindric înalt are o formă aplatizată, nasul este reprezentat printr-un brâu vertical, iar ochii - prin două orificii. Corpul este turtit, extinzându-se brusc în partea inferioară. Pe suprafața corpului este bine reliefat pieptul și ombilicul. Fesele și picioarele sunt bine conturate și decorate într-o manieră voluminoasă. Suprafața feselor este ornamentată cu incizii în formă de spirale, iar coapsele - cu incizii verticale și oblice. Sub genunchi se observă câte un brâu orizontal, care, posibil, înfățișează partea superioară a încălțămintei de tipul unor cizme înalte. Pe brațe și în partea inferioară a corpului există orificii, destinate pentru agățarea unor accesorii.

Figurinele antropomorfe aparțin categoriei obiectelor de cult și, potrivit specialiștilor, sunt asociate cu diverse ceremonii ritualice. În siturile arheologice din epocile neoliticului și eneoliticului, acestea, de regulă, sunt găsite în contexte legate de lumea mitică a zeilor sau a strămoșilor de pe cealaltă lume. În locuințe, figurinele, de obicei, sunt descoperite lângă cuptoare sau vetre, adică în locuri situate la hotarul dintre lumi. În practica funerară din timpurile respective, figurinele feminine, de obicei, sunt asociate cu înmormântările copiilor sub 10-12 ani, care, conform viziunilor oamenilor străvechi, aparțin încă parțial celeilalte lumi. Se consideră că în structurile religioase ale agricultorilor preistorici, imaginile antropomorfe feminine erau corelate cu cultul fertilității și al renașterii. Acestea, posibil, înfățișau pe Marea Zeiță-Mamă sau zeitatea fertilității. Potrivit unor cercetători, figurinele antropomorfe, în general, ar putea fi asociate cultului strămoșilor.

Dimensiunile figurinei: Înălțimea - 195 mm, Lățimea maximă - 84 mm.
Apartenența culturală: Cultura Gumelnița A, Varianta Bolgrad-Aldeni,
Datarea: cca. 4600-4400 î.Hr

Tur Virtual
Arhiva evenimentelorVernisarea expoziției fotografice cu ocazia celei de-a 30-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre Republica Slovacă și Republica Moldova și aniversarea a 30 de ani de la înființarea Republicii Slovace (1993-2023)

21 Martie 2023

În data de 21 martie 2023, în holul de la etaj a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziţia fotografică dedicată celei de-a 30-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre Republica Slovacă și Republica Moldova și aniversarea a 30 de ani de la înființarea Republicii Slovace (1993-2023).

În discursul său, Pavol Ivan, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Slovaciei la Chișinău, a declarat că expoziția constă din 23 de panouri, iar prima parte a acesteia prezintă relațiile bilaterale dintre cele două țări, care durează deja trei decenii și care sunt marcate de prietenie, cooperare și succes reciproc.


Detalii>>

Au fost aleși învingătorii programului „Muzeele Viitorului”

21 Martie 2023

În data de 21 martie 2023, în incinta Artcor, a avut loc evenimentul în care au fost aleși învingătorii programului „Muzeele Viitorului".

Programul „Muzeele Viitorului" își propune creșterea vizibilității instituțiilor culturale prin integrarea inovațiilor și augmentarea sălilor muzeale prin idei și viziuni noi. Tehnologiile sunt un catalizator pentru domeniile tradiționale precum turismul, cultura, istora, dar și un instrument de prezentare a identității și trecutului.


Detalii>>

Colocviul național „Muzeul secolului XXI: între tradiționalism și modernitate”

10 Martie 2023

În ziua de 10 martie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc colocviul „Muzeul secolului XXI între tradiționalism și modernitate", o temă generoasă, vastă, complexă. În cadrul lucrărilor colocviului au fost prezenți directori de instituții muzeale naționale, muzeografi și cercetători din Republica Moldova și România. Au onorat colocviul cu prezența lor dr. profesor universitar Ioan Opriș din București, dr. Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român din București, dr. Aurica Ichim, directorul Muzeului Municipiului Iași „Regina Maria". Participanții la manifestare au fost salutați de personalități științifice locale și din afara țării.

Detalii>>

Vernisarea expoziției „Metamorfoze de energie" a artistei Mari Iurskaya

7 Martie 2023

În data de 7 martie 2023, în holul de la parter al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisarea expoziției de pictură „Metamorfoze de energie" la care au fost prezentate lucrările Mari Iurskaya - o artistă talentată, ale cărei tablouri inspiră și determină la reflecție.

Evenimentul a fost moderat de către Svetlana Shishkina, care a relatat despre lucrările semnate de Mari Iurskaia și a invitat publicul prezent spre a le admira și a contempla asupra acestora.


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Bulgarii basarabeni și Eliberarea Bulgariei”

4 Martie 2023

În data de 4 martie 2023, în holul Casei de cultură a orașului Taraclia a fost vernisată expoziția foto-documentară „Bulgarii basarabeni și Eliberarea Bulgariei", dedicată celor 145 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub dominația Imperiului Otoman.

În cadrul evenimentului de lansare a expoziției, vicepreședintele raionului Taraclia, dl Alexandru Borimecicov, a subliniat importanța expoziției, ca aceasta, ulterior, să fie trimisă în toate instituțiile de învățământ din raionul Taraclia pentru popularizarea informației despre bulgarii basarabeni, care au participat la Eliberarea patriei lor istorice.


Detalii>>

Lansarea planului comun pentru 2023 pentru sprijinul refugiaților din Republica Moldova

3 Martie 2023

Ca răspuns la criza refugiaților cauzată de războiul din Ucraina, în data de 3 martie 2023, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, o coaliție largă de parteneri umanitari a lansat capitolul național al Planului regional interinstituțional de răspuns pentru refugiați (PRR) pentru 2023. Acest plan, realizat sub auspiciile Forumului de Coordonare pentru Refugiați (RCF), co-prezidat de Guvern și UNHCR împreună cu familia ONU și partenerii umanitari, face apel la continuarea sprijinului financiar pentru a ajuta refugiații și comunitățile gazdă din această țară..

Detalii>>

„Bun venit, primăvară!”

2 Martie 2023

În data de 2 martie 2023, în holul de la parter, Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Biblioteca Adam Mickiewicz, Centrul Comunitar pentru Copii și Tineret "Andrieș" și Școala de Arte „Alexei Stârcea" au organizat un eveniment dedicat copiilor, intitulat „Bun venit, primăvară!", pentru a sărbători împreună venirea primăverii și tradiția mărțișorului.

Detalii>>

Lansarea expoziției „PAIN IN REFUGEES”

24 Februarie 2023

În data de 24 februarie, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc lansarea expoziției „PAIN IN REFUGEES".

Expoziția a fost organizată de către echipa Societății pentru Studiu și Combatere a Durerii din Republica Moldova, și a avut drept scop sensibilizarea populației și conturarea faptului că durerea afectează fiecare aspect al vieții umane.


Detalii>>

Balul inclusiv al îngerilor „Îndrăgostiți de viața” la MNIM

14 Februarie 2023

În data de 14 februarie 2023, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc primul bal de caritate cu participarea a peste 70 de persoane cu nevoi speciale din toată țara. Evenimentul cu genericul „Balul Îngerilor", a fost organizat de Fundația „Plaiul Soarelui" şi ONG-ul „Planeta Carității", în parteneriat cu Primăria Chișinău.

Evenimentul respectiv a împlinit visul copiilor de a fi prinți, prințese, dar și de a avea posibilitatea de a savura magia încântătoare a unei sărbători festive.


Detalii>>

Comemorarea Mariei Cebotari (la 113 ani de naștere) la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

12 Februarie 2023

În perioada 10-12 februarie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei au fost organizate un șir de activități, consacrate comemorării Mariei Cebotari, la 113 ani de la nașterea acesteia.

În data de 10 februarie, în Sala Albastră într-o atmosferă cu totul specială, a avut loc predarea măștii mortuare a Mariei Cebotari, de către fiul ei Fritz Curzon, și inaugurarea ei în cadrul expoziției permanente a MNIM.


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Figurina antropomorfă aparține perioadei eneoliticului - mijlocul mileniului V î. Hr. Aceasta a fost descoperită în stare fragmentară, în timpul săpăturilor arheologice, efectuate de I. Manzura și B. Govedaritsa în anul 2012, în așezarea Cealîc, raionul Taraclia. Fragmentele figurinei au fost găsite printre bucățile de lipitură de lut ars, în partea sudică a unei locuințe, care, cel mai probabil, reprezenta un loc special, destinat desfășurării ceremoniilor religioase...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC