EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Artileria de foc în spațiul românesc este atestată din prima jumătate a secolului al XV-lea. Cele mai vechi piese de artilerie sunt bombardele din bronz și din fier descoperite în cetățile de la Giurgiu, Severin, Bârlad și Orheiul Vechi.

Tunul expus a fost descoperit în satul Grinăuți-Moldova, raionul Ocnița, datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea. Din punct de vedere tipologic, în spațiul central-est european, tunul de la Grinăuți-Moldova reprezintă o piesă de unicat.

Este o piesă de artilerie de tip mortieră cu țeavă scurtă, care se înscrie perfect în șirul bombardelor din Europa utilizate în a doua jumătate a secolului al XV-începutul secolului al XVI-lea.

Tunul era utilizat pentru lansarea unor proiectile (ghiulele) asupra inamicului aflat în spatele unor fortificații sau a unor obstacole naturale. Proiectilele erau încărcate prin gura țevii. Unghiul de tragere era de peste 45 grade, iar traiectoria proiectilului era curbă cu o rază de acțiune de până la 300-400 m. În Europa aceste tunuri erau denumite mortiere, iar în spațiul românesc erau desemnate prin cuvântul piuă, grație formei acestui obiect.

Tunul de la Grinăuți-Moldova a fost descoperit întâmplător în locația „Malul Roșu", aflată la distanța de 15 km spre sud-vest de câmpia Lipnicului unde Domnul Ștefan cel Mare în anul 1470 i-a învins pe tătari. Conform unei legende din s. Grinăuți-Moldova, în locația "Malul Roșu" ar fi avut loc o confruntare militară dintre moldoveni și tătari premergătoare bătăliei de la Lipnic.

Tunul de la Grinăuți-Moldova este lucrat din fontă prin metoda turnării. Țeava este prevăzută cu o singură gaură în partea din față, partea opusă fiind blocată de către fundul plat cu marginea evazată. Interiorul țevii reprezintă un canal relativ larg ușor îngustat spre fund. Încărcarea cu praf și cu ghiulele se făcea prin gura tunului. Lângă bază este prevăzută o gaură pentru fitilul de aprindere și detonare a prafului din interiorul tunului. Suprafața tunului este gofrată. Marginea gurii este îngroșată, ușor răsfrântă. În partea centrală a corpului tunului în ax sunt prevăzute două suporturi cilindrice cu diametrul 3,5 cm care serveau drept mânere pentru instalarea și manevrarea tunului pe un afet din lemn.

Lungimea tunului este de 30,0 cm, diametrul maxim al corpului - 17,8 cm, diametrul gurii la exterior - 19,4 cm, diametrul corpului la mijloc - 13,5 cm, diametrul bazei la exterior - 17,0 cm, calibrul tunului (diametrul gurii) este 12,8 cm, lungimea camerei interioare a tunului - 27,4 cm, greutatea tunului - 18,730 kg.

Tunul de la Grinăuți-Moldova a intrat în custodia Muzeului Național de Istorie a Moldovei prin grija profesorului de istorie din localitate Vlad Lvovsky.

Conservarea piesei de patrimoniu cultural a fost realizată de Valeriu Bubulici, iar reconstituirea afetului de către restauratorul Mihail Culașco


Tur Virtual
Arhiva evenimentelorAtelier de instruire susținut de Vanessa Vaio, expert în interpretarea patrimoniului

28 Septembrie 2023

Joi, 28 septembrie 2023, sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a găzduit atelierul de instruire Abordări inovatoare a interpretării patrimoniului cultural pentru dezvoltarea produsului turistic prin prisma experiențelor imersive, susținut de doamna Vanessa Vaio, expert în interpretarea patrimoniului cu peste 28 de ani de experiență în domeniu. Vanessa Vaio este coordonatorul Italiei al Asociației europene pentru interpretarea patrimoniului Interpret Europe. La deschiderea evenimentului a participat doamna Svetlana Pociumban, șefa Direcției Patrimoniu a Ministerului Culturii, care a subliniat rolul muzeelor în societățile contemporane și importanța promovării și valorificării patrimoniului cultural prin educație.

Detalii>>

Vernisarea expoziției aniversare „Academicianul Alexei Șciusev. Viața și Opera” 150 ani de la naștere, dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului

28 Septembrie 2023

Joi, 28 septembrie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției aniversare „Academicianul Alexei Șciusev. Viața și Opera", organizată cu prilejul a 150 de ani de la nașterea renumitului arhitect, în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Agenția Națională a Arhivelor, în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului.

La evenimentul de deschidere cu cuvânt de salut a venit doamna Livia Sîrbu, director adjunct al muzeului, care a reiterat eforturile depuse de muzeu în vederea valorificării patrimoniului și a promovării activității Casei memoriale „Alexei Șciusev".

Detalii>>

Vernisajul expoziției „Victor Rotaru: Reflecții în Culori”

21 Septembrie 2023

Joi, 21 septembrie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției de pictură „Victor Rotaru: Reflecții în Culori".

Expoziția relatează o istorie nescrisă a artistului plastic Victor Rotaru și are drept scop familiarizarea publicului larg cu operele artistului, pentru a trezi interesul de a descoperi și a înțelege această personalitate a cărui creații merită să fie scoase din umbră, admirate, apreciate și valorificate.


Detalii>>

Conferința științifică națională „Personalităţi basarabene – parte a patrimoniului cultural-istoric național (secolul XIX - prima jumătate a secolului al XX-lea)”

19 Septembrie 2023

În data de 19 septembrie 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, s-a desfășurat conferința științifică națională „Personalități basarabene – parte a patrimoniului cultural-istoric național (secolul XIX - prima jumătate a secolului  al XX-lea)”, în format mixt (cu prezența fizică și on-line), dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului și organizată în cadrul proiectului „Patrimoniul muzeal și memoria istorică: cercetare, interpretare, prezentare” (cifrul 20.80009.0807.43), finanțat prin Programul de Stat (2020-2023).


Detalii>>

Expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” a ajuns la Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași!

18 Septembrie 2023

În data de 18 septembrie 2023, la Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași a fost inaugurată expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești", vernisată în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Această expoziție reprezintă un demers cultural care își propune să promoveze frumusețea și bogăția tradițiilor și a artei populare românești, plecând de la mândria și pasiunea prin care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice atât prin activitatea sa politică, cât și prin opera culturală.


Detalii>>

Vernisajul expoziției fotografice „Picasso.Intimo.”

11 Septembrie 2023

În data de 11 septembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut onoarea să găzduiască un eveniment deosebit, vernisajul expoziției fotografice „Picasso.Intimo.", care sărbătorește legendarul artist spaniol Pablo Picasso și munca sa impresionantă.

Ambasada Regatului Spaniei în Republica Moldova, cu sediul la București, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a organizat această expoziție pentru a pune în valoare viziunea și contribuția artistului.


Detalii>>

Deschiderea expoziției fotografice „Construim punți între comunități”

5 Septembrie 2023

În data de 5 septembrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă expoziția fotografică „Construim punți între comunități", o fereastră spre conexiuni umane și empatie prin istorii vizuale - o colecție fascinantă de imagini realizate de participanții celei de-a doua ediții a taberei National Geographic Photo Camp în Moldova.

La ceremonia de deschidere a expoziției, Jeff Bryan, Directorul Misiunii USAID Moldova, și Steven Fisher, Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, au subliniat importanța coeziunii sociale și a comunicării, inclusiv celei vizuale, într-o societate modernă, multi-etnică și multi-lingvistică.


Detalii>>

„Festivalul Vinului de Autor”

2 Septembrie 2023

În data de 2 septembrie, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, s-a desfășurat primul „Festival al Vinului de Autor", un eveniment care a adus împreună peste 30 de mici vinificatori, pentru a-și prezenta cu mândrie creațiile și pentru a împărtăși aromele unice ale vinurilor sale.

Acest eveniment a fost organizat de Asociația Micilor Vinificatori din Moldova, cu sprijinul USAID în Moldova și al Oficiul Național al Viei și Vinului.


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Șoapta armoniei...” 100 de ani de la nașterea artistului plastic Igor Vieru (1923-1988)

29 August 2023

În data de 29 august, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „Șoapta armoniei..." 100 de ani de la nașterea artistului plastic Igor Vieru (1923-1988).

Evenimentul a fost deschis de către Eugen Sava, Directorul General MNIM, care a subliniat importanța lui Igor Vieru și a creației acestuia pentru patrimoniul cultural național. Evenimentul a fost moderat de Ana Boldureanu, șef sector Istorie și Muzeologie MNIM, iar cu luări de cuvânt au participat Vladimir Beșleagă, scriitor, Florina Breazu, președinta Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Leontina Vatamanu, regizoare, Vasile Malanețchi, scriitor, Eleonora Sîrghi, critic de artă și Emilia Vieru, reprezentantă a familiei Vieru.


Detalii>>

ȘCOALA DE VARĂ „REZISTENȚA ANTICOMUNISTĂ ȘI ANTISOVIETICĂ ÎN ESTUL EUROPEI (1939-1989)”

26 August 2023

În perioada 21-26 august 2023, și-a ținut lucrările Școala de vară „Rezistența anticomunistă și antisovietică în estul Europei (1939-1989)", cu participarea tinerilor studioși din instituțiile universitare din Chișinău și Bălți, precum și din instituțiile de învățământ superior din Râbnița. În cadrul activităților realizate, au fost extinse orizonturile cunoașterii istorice, cultivate abilități de documentare privind memoria rezistenței, represiunilor politice, deportărilor și colectivizării forțate din perioada regimului sovietic de ocupație.

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Artileria de foc în spațiul românesc este atestată din prima jumătate a secolului al XV-lea. Cele mai vechi piese de artilerie sunt bombardele din bronz și din fier descoperite în cetățile de la Giurgiu, Severin, Bârlad și Orheiul Vechi...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC