EN RO#Exponatul Lunii

>>>

În 2024, se împlinesc trei decenii de la trecerea în neființă a Eufrosiniei Kersnovski, soroceanca deportată în noaptea de 12-13 iunie 1941 și, ulterior, condamnată de statul-partid la 20 ani de pușcărie pentru evadarea din GULAG. Reușind să supraviețuiască lagărelor de corecție prin muncă, Eufrosinia Kersnovski își va asuma peste ani statutul de martor ocular al atrocităților regimului totalitar-comunist, lăsând generațiilor următoare 12 caiete de amintiri despre infernul prin care a trecut, acestea fiind însoțite de circa 700 de ilustrații color.

Publicate sub genericul „Cât costă omul", sub îngrijirea academicianului Valeriu Pasat, relatările Eufrosiniei Kersnovski dezvăluie prețul vieții umane în contextul represiunilor politice, captând cu o sinceritate sfâșietoare experiențele din lagărele de muncă forțată și determinarea sa de a supraviețui și de a relata adevărul despre suferințele îndurate. Pe lângă relatarea evenimentelor, autoarea narațiunilor reflectează profund asupra naturii umane și asupra modului în care regimul totalitar a degradat valorile morale și demnitatea umană. În volum sunt inserate ilustrații color de o valoare istorică de neprețuit, oferind detalii autentice despre viața în GULAG și despre impactul represiunilor politice asupra indivizilor și comunităților. „Cât costă omul" este mai mult decât o simplă mărturie despre suferință; este o condamnare puternică a totalitarismului și o celebrare a spiritului uman, aducând în prim-plan vocea unei femei care a reușit să transforme trauma personală într-un apel universal pentru justiție și adevăr.

Această lucrare documentează un capitol întunecat al istoriei și, totodată servește ca un memento al puterii rezilienței și solidarității umane în vremuri de grea încercare. Cartea îndeamnă vizitatorii muzeului de a reflecta asupra valorii vieții umane și asupra imperativului de a proteja libertatea și demnitatea umană.

 

Tur Virtual
Arhiva evenimentelor„Moldova are artă. Chișinăul are artă”

7 Iunie 2024

În data de 7 iunie, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Aquarelle a organizat a treia ediție a evenimentului dedicat promovării tezaurului cultural al țării - „Moldova are artă. Chișinăul are artă", care a adus pe aceeași scenă personalități marcante din lumea artei și tineri talentați aflați la începutul carierei lor. Inițiativa a oferit o platformă valoroasă pentru ca noile talente să fie descoperite și sprijinite de comunitate.

Detalii>>

Atelierul arheologic „EU4Dialogue: Archaeology”

6 Iunie 2024

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei (MNIM), între 4-6 iunie, a avut loc Atelierul arheologic „EU4Dialogue: Archaeology", manifestare științifică care a reunit arheologi din Republica Moldova, Germania, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și România, cu scopul de a aborda subiecte din domeniul arheologiei, patrimoniului cultural-istoric, dar și despre modalitatea de a conecta arheologia cu tehnologiile viitorului, creând un registru digital al siturilor arheologice din Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Republica Moldova.

Detalii>>

Vernisarea expoziției de artă fotografică „Impresii din India”

4 Iunie 2024

În data de 4 iunie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției de artă fotografică „Impresii din India" realizată de artistul Paul Bock (SUA), organizată de Asociația Internațională „Euro Foto Art" din Oradea (AIEFA).

Această expoziție, organizată sub egida Federației Internaționale de Artă Fotografică recunoscută de UNESCO, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Ambasada Indiei în România și Republica Moldova, și Summit Agro România, parte a Corporației Japoneze „Sumitomo", susținător al agriculturii și artei, prezintă o selecție de 50 de fotografii de mari dimensiuni realizate de Paul Bock, originar din Oradea și membru AIEFA.


Detalii>>

Ziua Internațională a Copilului 2024

1 Iunie 2024

Anual, pe data de 1 iunie, este celebrată Ziua Internațională a Copilului. Este o zi magică, plină de emoții cu adevărat speciale, în care avem prilejul de a sărbători cea mai frumoasă perioadă din viața fiecărui om - copilăria.

Pentru micii vizitatori ai instituției, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost organizat în această zi evenimentul cu genericul „Lumea ta, copilărie!", prin intermediul căruia ne-am propus să oferim copiilor oportunitatea de a descoperi istoria, arta și cultura într-un mod interactiv și captivant


Detalii>>

Conferință științifico-practică pentru profesorii școlari din municipiul Bălți „Predarea disciplinei opționale pentru clasele a IX-a, a XII-a REGIMUL TOTALITAR COMUNIST: REPRESIUNE ȘI MIȘCARE DE REZISTENȚĂ”

29 Mai 2024

În data de 29 mai 2024, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM, în cooperare cu Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova și Universității de Stat „Alecu Russo" din Bălți și în parteneriat cu Institutul de Istorie, USM și Asociația Obștească Institutul Pro Memoria, a organizat conferința științifico-practică pentru profesorii școlari din mun. Bălți „Predarea disciplinei opționale pentru clasele a IX-a, a XII-a «Regimul totalitar comunist: represiune și mișcare de rezistență»". Evenimentul a avut loc în incinta Centrului NORTEK al Universității de Stat „Alecu Russo" din Bălți, cu participarea profesorilor universitari, cercetătorilor științifici și a profesorilor școlari din municipiul Bălți.

Detalii>>

Semnarea Pactului pentru Europa la MNIM

26 Mai 2024

Blocul „Împreună", format din partidele Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării au semnat, alături de alte 9 partide Pactul pentru Europa - un acord cu privire la Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Evenimentul istoric a avut loc în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în prezența mai multor ambasadori și reprezentanți ai societății civile.

Detalii>>

African Fashion Show for Charity 2024

25 Mai 2024

Pe 25 mai 2024, la Chișinău, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc spectacolul excepțional de modă African Fashion Show for Charity, care a fost desfășurat deja la a 2-a ediție, sub misiunea de a promova diversitatea culturală și de a susține cauze caritabile.

Evenimentul a fost susținut de renumitul model internațional, Kamila Lumor, care a venit special din Milano pentru această ocazie

Detalii>>

The Distinguished Gentleman's Ride 2024

19 Mai 2024

Pe data de 19 mai, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost gazda ediției din 2024 a evenimentului The Distinguished Gentleman's Ride.

La această manifestare, motocicliștii schimbă tradiționalele geci de piele în favoarea unor sacouri elegante și se adună pentru a sprijini o cauză nobilă.


Detalii>>

Inaugurarea expoziției de cultură vestimentară chineză „Dialog în spațiu și timp”

18 Mai 2024

De Ziua Internațională a Muzeelor, pe data de 18 mai, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc inaugurarea expoziției de cultură vestimentară chineză „Dialog în spațiu și timp". Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ambasada Chinei în Republica Moldova și a adus în prim-plan o colecție unică pentru țara noastră, oferind vizitatorilor o incursiune fascinantă în evoluția istoriei vestimentației chineze.

În cadrul ceremoniei de deschidere, au luat cuvântul Directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, dl Eugen Sava, E.S. Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, dl Yan Wenbin, și Secretarul general al Ministerului Culturii, dna Ana Varzari


Detalii>>

Vernisajul expoziției temporare „O istorie a celui mai vechi oraș locuit din România – Constanța”

18 Mai 2024

Pe data de 18 mai 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău a găzduit un eveniment deosebit: vernisajul expoziției temporare „O istorie a celui mai vechi oraș locuit din România - Constanța". Acest eveniment cultural remarcabil a fost organizat în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Specialiștii implicați în pregătirea expoziției au fost: dr. Sorin Marcel Colesniuc, dr. Aurel Mototolea, drd. Tiberiu Potârniche, dr. Delia Cornea, dr. Cristian Cealera, dr. Lavinia Dumitrașcu și ing. Ada Marcu, din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în colaborare cu dr. hab. Eugen Sava și dr. Livia Ermurachi, din partea Muzeului Național de Istorie a Moldovei


Detalii>>

Ziua Internațională a Muzeelor
„Muzeele pentru educație și cercetare”

18 Mai 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut onoarea de a găzdui unul dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor - Ziua Internațională a Muzeelor. Evenimentul de anul acesta, desfășurat sub genericul „Muzeele pentru educație și cercetare", a avut loc sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 10:00 și 18:00.

Pe parcursul zilei, vizitatorii au avut ocazia să participe la o varietate de activități și surprize pregătite special pentru această ocazie

Detalii>>

Gala Premiilor în contextul Zilei Internaționale a Muzeelor 2024

17 Mai 2024

În data de 17 mai, în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a avut loc Gala premiilor, în contextul Zilei Internaționale a Muzeelor 2024, dedicată muzeografilor, managerilor de muzee și programelor inovative care contribuie la promovarea experiențelor culturale și educative.

Prezent la eveniment Sergiu Prodan, ministru al Culturii a subliniat: „Ziua Internațională a Muzeelor ne oferă prilejul de a celebra diversitatea și complexitatea experienței umane, reflectată în patrimoniul vast, adăpostit și păstrat cu grijă de muzeele lumii


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Castele cehe în inima Moldovei”

15 Mai 2024

De Ziua Internațională a Familiei, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată expoziția „Castele cehe în inima Moldovei", un eveniment realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Republicii Cehe și Ambasada Republicii Cehe la Chișinău.

La ceremonia de deschidere au fost prezenți oficiali de seamă, printre care Miloš Vystrčil, președintele Senatului Republicii Cehe, Liliana Nicolaescu-Onofrei, președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului Republicii Moldova, și Stanislav Kázecký, Ambasadorul Republicii Cehe la Chișinău


Detalii>>

Căutare de comori de Ziua Internațională a Familiei la MNIM

15 Mai 2024

Sub deviza „Familiile și schimbările climatice", Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit Ziua Internațională a Familiei pe 15 mai 2024. Muzeografii Olga Andranovici și Natalia Popovici au organizat o căutare de comori printre exponatele muzeelor care alcătuiesc răspunsurile antice în fața schimbărilor climatice.

Vizitatorii participanți au explorat împreună istoria și au investigat secretele străvechi care oferă răspunsuri pentru viitor. Cu trusa de aventură în mână, părinți și copii, studenți și profesori au colaborat pentru a descifra mesajele din trecut și pentru a găsi soluții pentru provocările moderne


Detalii>>

Ziua Internațională a Familiei la MNIM

15 Mai 2024

Cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut plăcerea de a găzdui un atelier interactiv despre Istoria scrisului și lansarea „Cărții Interactive de Istorie". Evenimentul s-a dovedit a fi o oportunitate perfectă pentru familii de a petrece timp de calitate împreună, explorând trecutul și bucurându-se de inovațiile aduse în cadrul muzeului nostru

Detalii>>

„Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922” de Elena Bria la MNIM

10 Mai 2024

Înconjurați de numeroși iubitori ai istoriei și artei, oameni de cultură și reprezentanți ai corpului diplomatic, tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922" de Elena Bria, a fost în premieră expus în Republica Moldova la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Tabloul cu dimensiunile de 295x383 cm, executat în tehnica ulei pe pânza, a fost pictat în anul 2018, ca lucrare de licență la absolvirea Academiei de Pictură, Sculptură și Arhitectură „Ilya Repin" din Sankt Petersburg, Rusia


Detalii>>

Zilele Europei la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

10 Mai 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unei serii de proiecții cinematografice în cadrul celebrării Zilelor Europei. Evenimentul, desfășurat în perioada 7-10 mai 2024, a oferit publicului oportunitatea de a explora aspecte diverse ale culturii și istoriei europene prin intermediul unor filme de excepție.

Pe parcursul celor patru zile, Muzeul a rulat o selecție variată de filme, care au captivat atenția și au stimulat dialogul cultural


Detalii>>

Conferință științifico-practică pentru profesorii școlari din raionul Dubăsari „Predarea disciplinei opționale pentru clasele a IX-a, a XII-a REGIMUL TOTALITAR COMUNIST: REPRESIUNE ȘI MIȘCARE DE REZISTENȚĂ”

8 Mai 2024

În data de 8 mai 2024, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM, în cooperare cu Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova și Direcția Învățământ General Dubăsari și în parteneriat cu Institutul de Istorie, USM și Asociația Obștească Institutul Pro Memoria, au organizat conferința științifico-practică pentru profesorii școlari din raionul Dubăsari „Predarea disciplinei opționale pentru clasele a IX-a, a XII-a «Regimul totalitar comunist: represiune și mișcare de rezistență»". Evenimentul a avut loc în incinta Consiliului Raional Dubăsari, cu participarea profesorilor universitari, cercetătorilor științifici și a profesorilor școlari din raionul Dubăsari.

Detalii>>

Al XVIII-lea Simpozion de Heraldică

25 Aprilie 2024

În data de joi, 25 aprilie 2024, Societatea de Genealogie, Heraldică și Arhivistică „Paul Gore", în colaborare cu Comisia Națională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, au organizat Al XVIII-lea Simpozion de Heraldică.

Evenimentul s-a desfășurat în sediul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, situat în strada 31 August 1989, nr. 121 A, Chișinău, în Sala de Conferințe de la parter, precum și în regim online.


Detalii>>

Urme muzicale Cehe la Chişinău

23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie 2024, Sala Albastră a Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a găzduit o prelegere publică inedită, dedicată contactelor muzicale ceho-moldovenești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Cehe la Chișinău în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici", desfășurat în cadrul proiectului „2024 Anul Muzicii Cehe" și prilejuit de vizita comună a Comisiei pentru afaceri cu Uniunea Europeană și a Comisiei pentru Economie, agricultură și transport a Senatului Republicii Cehe.

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

În 2024, se împlinesc trei decenii de la trecerea în neființă a Eufrosiniei Kersnovski, soroceanca deportată în noaptea de 12-13 iunie 1941 și, ulterior, condamnată de statul-partid la 20 ani de pușcărie pentru evadarea din GULAG...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC