EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Odată cu instaurarea regimului sovietic după raptul teritorial, în Basarabia s-a declanșat Teroarea Roșie. Începând cu 28 iunie 1940, pe teritoriul Basarabiei, mai apoi a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (2 august 1940), organele de stat au săvârșit un șir de represiuni politice în masă - pretextând motive politice, sociale, religioase și naționale - sub formă de privațiune de libertate, deportare, expulzare și alte măsuri de constrângere. Primele victime ale acestei terori au fost elitele naționale: primarii, învățătorii, judecătorii, avocații, funcționarii, foștii membri ai Sfatului Țării, acuzați de „antisovietism", „activitate contrarevoluționară", apartenență la partidele politice din România etc. Aceștia au fost ținta primelor arestări și încarcerări ale organelor sovietice de represiune. Ulterior, din 1941 au urmat deportările populației băștinașe în Siberia și în lagărele de corecție prin muncă, deportările de populație civilă din 5-6 iulie 1949, precum și cele din 1 aprilie 1951. Conform datelor Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, constituită la 14 ianuarie 2010, numărul victimelor deportate și supuse represiunilor în anii 1929-1951 a fost evaluat la peste 90 de mii de persoane. Într-un mod barbar, organele de represiune s-au răfuit și cu participanții și susținătorii mișcării de rezistență din RSSM, considerându-i criminali de stat, trădători, bandiți, tâlhari. Liderii organizațiilor de rezistență erau condamnați, de obicei, la pedeapsa capitală prin împușcare, iar membrii activi - la 25 de ani de privațiune de libertate, ispășindu-și pedeapsa în lagăre de muncă și închisori. Teritoriul imperiului sovietic era împânzit de o rețea odioasă de lagăre de corecție prin muncă și închisori, numită GULAG. Milioane de oameni au fost închiși în sistemul GULAG al Uniunii Sovietice, mulți dintre ei rămași pentru totdeauna pe pământurile Siberiei, în gropi comune și cimitire fără cruci. Majoritatea dintre lagăre erau colonii de muncă corecțională, în care deținuții erau supuși la muncă în mine sau la construcția drumurilor, canalelor, căilor feroviare sau clădirilor. Deținuții munceau sub amenințarea înfometării sau a execuției. Zeci de mii mureau în fiecare an din cauza muncii istovitoare, a condițiilor insuportabile, a execuțiilor sumare și a hranei necorespunzătoare.

O mărturie cutremurătoare a gulagului sovietic este exponatul „Haină de deținut politic", expus în această vitrină. Piesă muzeală - unicat, a fost achiziționată de la fostul deținut politic Vasile Cojocaru, domiciliat în orașul Chișinău. Ea a intrat în patrimoniu în anul 1995, într-o perioadă de activitate intensă a colaboratorilor din muzeu privind colectarea pieselor cu tematica represiunilor comuniste.

Vasile Cojocaru s-a născut în anul 1926, în satul Chioselia Mică, raionul Baimaclia (în prezent, raionul Cantemir). La 16 iunie 1951, a fost condamnat la 25 de ani privațiune de libertate de către Tribunalul Militar al trupelor Ministerului Afacerilor Interne al RSSM, conform articolului 54-1 (a) al codului penal al RSS Ucrainene - „trădare de patrie", și escortat într-un lagăr special din Kazakhstan, cu interdicții în drepturi și confiscarea averii. Evident, ne punem întrebarea: Ce vină se ascunde sub această acuzație de „trădător de patrie", care i-a schimonosit întreaga viață?

În iulie 1941, tatăl lui, Cojocaru Petru Grigore, născut în 1886, a fost arestat și calificat drept „dușman al poporului" (a fost membru al Partidului Național Țărănesc), fiindu-i confiscată toată averea. La 15 august 1942, ca „element social periculos", este închis în lagărul de corecție din orașul Mariinsk, regiunea Kemerovo, unde moare în condiții neclare, cel mai probabil, a fost executat. Vasile, de 14 ani, și mama lui au rămas pe drumuri, fără mijloace de existență. În cele din urmă, casa le este restituită și ei înjgheabă o nouă gospodărie. Dar în 1944 este înrolat în Armata Sovietică și trimis pe linia întâi a Frontului II Belorus, unde a fost rănit de două ori, devenind invalid de război, gradul II. Întors acasă, în 1948, și-a găsit mama pe drumuri și bolnavă. El îndrăznește să ceară de la autorități o parte din averea confiscată, la care primește răspuns o amenințare - că va fi trimis pe urmele tatălui său. Timp de trei ani a fost persecutat pentru această „îndrăzneală", ca în 1951, cu toate că a apărat țara bolșevică cu prețul sănătății, a fost arestat și condamnat. Iată, de fapt, ce se ascunde sub această acuzație de „trădare de patrie", imputată acestui cetățean. În anul 1956, este eliberat din detenție și trimis în Armenia, orașul Erevan, locul de trai indicat de autoritățile lagărului. Mulți ani la rând a fost urmărit de organele securității, aflându-se departe de casă, căci deținuților politici li se interzicea să se întoarcă la locul de trai. Revine acasă mai târziu. Prin certificatul din 28. 02. 1992, eliberat de Procuratura Republicii Moldova, este reabilitat și readus în drepturi. La 25 iulie 1991 este reabilitat și tatăl său.

Haina expusă - vestonul și pantalonii - fac parte din hainele de vară ale deținuților, care mai includeau și o șapcă sub formă rotundă, piesă de care muzeul nu dispune. Ele sunt confecționate din stofă groasă de bumbac. Vestonul are mâneci lungi, guleraș, se încheie cu patru nasturi, având în părți două buzunare aplicate. Pantalonii se încheie cu nasturi, au două buzunare în părți. Pe ambele piese este aplicat numărul „CEE 893" - codul de deținut al lui Vasile Cojocaru. Pe o bucată de stofă albă sunt scrise cu vopsea neagră trei litere mari și trei cifre. Numărul deținutului se aplica în patru locuri ale hainei. Un număr era aplicat pe șapcă, altul - pe spatele vestonului, al treilea - lângă inimă, iar al patrulea - pe pantaloni, mai sus de genunchiul drept sau stâng. Aceste patru locuri, de fapt, erau considerate și ca ținte de ochire, în caz de fugă a deținutului. Numărul se aplica și pe hainele de iarnă a deținuților (pufoaice, pantaloni vătuiți, căciuli). Din încălțăminte deținuții purtau - primăvara, vara și toamna - un fel de galoși mari din țesătură cauciucată, mai rar, cizme de kirză, iar iarna - pâsle. De obicei, celor nou-veniți le dădeau haine de mâna a treia - niște vechituri cu un miros îngrozitor.

Exponatul are o valoare muzeografică incontestabilă. El oferă publicului posibilitatea de a vedea și înțelege consecințele instaurării regimului totalitar comunist în RSSM. Prin expunerea lui, aducem un omagiu tuturor victimelor Terorii Roșii în Basarabia, în pragul zilelor de 13 iunie și 5-6 iulie - zile în care s-au produs cele două valuri de deportări ale băștinașilor noștri.

Tur Virtual
Arhiva evenimentelorZiua Internațională a Copilului la MNIM

28 Mai 2023

În data de 28 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat un șir de activități speciale dedicate Zilei Internaționale a Copilului. Sub genericul „Să rămâi copil mereu!..", evenimentul a adunat o mulțime de participanți entuziasmați, care au petrecut o zi plină de distracție și zâmbete.

În cadrul acestui eveniment, copiii și părinții au avut ocazia de a vizita gratuit expozițiile permanente și temporare ale muzeului, descoperind astfel bogăția istoriei și culturii noastre. Această oportunitate a permis copiilor să învețe într-un mod interactiv și captivant.


Detalii>>

The Distinguished Gentleman's Ride 2023

28 Mai 2023

În data de 28 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment deosebit, The Distinguished Gentleman's Ride 2023, cel mai mare și stilat eveniment caritabil de motociclete din lume.

Participanții s-au adunat în curtea muzeului pentru a susține o cauză nobilă și a contribui la cercetarea cancerului de prostată și sănătatea mentală a bărbaților, prin donații în numele partenerului de caritate al DGR, Movember.


Detalii>>

African Fashion Show for Charity

27 Mai 2023

În data de 27 mai, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc un eveniment deosebit, African Fashion Show for Charity, care a adus împreună cultura africană și brandurile locale într-un mod unic și plin de stil. Evenimentul a avut loc într-un context caritabil, cu scopul de a sprijini Hospices of Hope Moldova.

African Fashion Show for Charity a fost primul eveniment de modă africană de acest gen organizat în Republica Moldova și a reprezentat o oportunitate unică de a descoperi frumusețea și bogăția culturii africane, în special din Sierra Leone și Africa de Vest.


Detalii>>

Concursul Național de Muzică Corală „Hora Primăverii”, ediția a VIII-a

26 Mai 2023

În data de 26 mai 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc Concursul Național de Muzică Corală „Hora Primăverii", ediția a VIII-a, în cadrul căreia au participat peste 15 coruri din toată Republica Moldova.

Dorim să felicităm toți dirijorii și formațiile corale pentru prestația lor de înaltă calitate și profesionalism în această ediție. A fost o competiție muzicală de excepție și suntem încântați să vă prezentăm punctajele obținute conform criteriilor stabilite de către organizatori.

Detalii>>

„Zâmbete și flori pe note de pian” recital de pian dedicat Zilei Internaționale a Familiei

21 Mai 2023

În data de 21 mai 2023, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eclatant recital de pian dedicat Zilei Internaționale a Familiei, cu genericul „Zâmbete și flori pe note de pian", susținut de elevii din Instituția Publică Liceul Teoretic „Ion Creangă" din municipiul Chișinău, clasa profesoarei Luminița Braicov.

Evenimentul a subliniat rolul instituției muzeale în medierea a două valori perene ale spiritualității românești - Familia și Muzica.

Detalii>>

Ziua Familiei la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

21 Mai 2023

În data de 21 mai, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a organizat un șir de activități dedicate Zilei Familiei.

Cei prezenți au avut posibilitatea de a explora expozițiile muzeului și de a se implica activ în următoarele activități:

Questul „Descoperim familia și familii": Participanții au fost încurajați să se angajeze într-o căutare plină de suspans pentru a identifica piese valoroase în expoziția muzeului.

Detalii>>

Ziua Internațională a Muzeelor 2023

18 Mai 2023

În data de 18 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a marcat Ziua Internațională a Muzeelor, care anul acesta a avut genericul „Muzeele, Sustenabilitatea și Bunăstarea".

În această zi, vizitatorii au avut ocazia de diverse activități și evenimente, cum ar fi: Vizitarea gratuită a expozițiilor permanente și temporare ale muzeului, fotografierea la panourile tematice cu decupări „Istoria strămoșilor în chipuri și emoții", atelierul educativ „Ce ascunde pământul", laboratorul de restaurare „Din pământ în expoziție: drumul unui vas", atelierul educativ „Ce ascunde pământul" și studioul de fotografie „Istoria prin obiectivul fotografului".


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Modă și stil de viață în secolul XX” din colecția vestimentară a Muzeului Național de Istorie a Moldovei

18 Mai 2023

În data de 18 mai, cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc deschiderea unei veritabile expoziții tematice, intitulată „Modă și stil de viață în secolul XX" din colecția vestimentară a Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Această expoziție impresionantă pune în prim-plan vestimentația din secolul al XX-lea, adunată și păstrată cu grijă de muzeografii noștri.

Cu mândrie, vă prezentăm peste 200 de piese de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii cu valoare istorică, artistică și memorialistică.


Detalii>>

Expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” a ajuns la Strășeni!

17 Mai 2023

Cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor, în data de 17 mai, la Strășeni, a fost inaugurată expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești".

În cadrul evenimentului de inaugurare, care a avut loc în incinta Școlii de Arte a Municipiului Strășeni, cu luări de cuvânt au participat Livia Sîrbu, director adjunct a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Valentina Casian, primar al municipiului Strășeni și Efimia Luca, director a Muzeului de Istorie și Etnografie Strășeni, care au salutat publicul prezent și au accentuat aportul organizării a asemenea expoziții pentru conservarea și valorificarea patrimoniului istoric și național.


Detalii>>

Sesiunea Națională de Rapoarte - Cercetări arheologice în Republica Moldova, Campania 2022

16 Mai 2023

În data de 16 mai 2023, în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, s-a desfășurat Sesiunea Națională de Rapoarte - Cercetări arheologice în Republica Moldova, Campania 2022, sub egida Ministerului Culturii și a Comisiei Naționale Arheologice.

Această reuniune științifică a fost organizată în parteneriat de Agenția Națională Arheologică și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor și Zilei Internaționale a Muzeelor, care au fost sărbătorite în acest an pe 13 și, respectiv, 18 mai.


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Odată cu instaurarea regimului sovietic după raptul teritorial, în Basarabia s-a declanșat Teroarea Roșie. Începând cu 28 iunie 1940, pe teritoriul Basarabiei, mai apoi a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (2 august 1940), organele de stat au săvârșit un șir de represiuni politice în masă - pretextând motive politice, sociale, religioase și naționale - sub formă de privațiune de libertate, deportare, expulzare și alte măsuri de constrângere...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC