EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Descoperire întâmplătoare. Vasul de metal a fost, probabil, utilizat în calitate de urnă funerară. A fost găsit împreună cu un alt vas, de tip scoică, utilizat drept capac pentru urna funerară, într-o surpătură a drumului pe teritoriul rezervației naturale Iahorlâc, raionul Dubăsari. Satul Iahorlâc este situat la gura pârâului omonim, care este afluent de stânga al fluviului Nistru.

Aparține tipului Hemmoo (sau Eggers 63) și constituie o descoperire rară în siturile antice târzii din secolele II - III de după Hristos. Acest tip de vase este considerat de cercetători a fi de origine italică, galo-italică sau mediteraneană, utilizat frecvent în calitate de urnă funerară sau de inventar funerar de către bastarni. În momentul descoperirii era, conform recuperatorilor, plin cu „pământ și oase arse".

Recipientul a fost găsit împreună cu un vas din tablă de alamă, care avea pereții ondulați sau canelați. Are înălțimea de 14,9 cm (fără inelul suportului fundului). Diametrul corpului vasului este de 19,5 cm. Înălțimea totală a a vasului aste de 16,2 cm. Buza vasului este trasă în afară, având diametrul de 20,5 cm. Recipientul este confecționat din tablă subțire de alamă, de doar 0,1 cm grosime. Partea superioară a vasului este ornamentată modest. Pe mijlocul buzei, în exterior, are incizată o linie orizontală superficială. Tot pe exterior, trecerea de la buză la la corpul vasului este marcată de o canelură lată de 0,3 cm. De la nivelul acestei caneluri buza vasului este îngroșată până la 0,25 cm. Pe partea superioară a buzei vasului, pe două părți dispuse simetric, au fost decupate urechiușele de formă semicirculară, cu baza realizată în trepte. Urechiușele vasului au înălțimea de 2,2 cm și lățimea de 5,1 cm. Împreună cu „treptele" de la bază, urechiușele sunt late de 6,1 cm. Pe mijlocul urechiușei a fost realizat orificiul pentru toartă, de formă circulară alungită, cu dimensiunile de 1,2 x 1,5 cm.

Ornamentul din partea superioară a corpului vasului este reprezentat de două benzi, formate din câte două linii incizate, dispuse paralel, cu distanța între linii de 0,2 și 0,4 cm. Intervalul dintre cele două benzi este de 0,9 cm. Toarta vasului, în forma de semicerc, este mobilă, destul de groasă, rectangulară în secțiune (08 x 0,9 cm). Este realizată dintr-o bară alamă cu colțurile rotunjite. Are capetele subțiate până la 0,6 cm și lățite până la 0,9 cm, pe o lungime de 2,6 cm, care amintesc capete de pasăre. Pe partea mediană, pe trei părți ale barei din care a fost confecționată toarta, au fost realizate semne incizate, care amintesc cifrele romane IX și XI. Fundul vasului a fost confecționat dintr-o foaie de tablă aparte. Aceasta a fost lucrată prin presare la strung. Drept mărturie servește adâncitura de la tija de fixare a strungului, care s-a păstrat pe partea centrală a fundului vasului. În jurul acestei adâncituri a fost realizat un ornament format din două benzi de linii concentrice, cu diametrul de 1,8 cm și, respectiv, de 5,9 cm. Partea inferioară a vasului este supraînălțată și se sprijină pe un suport/fund inelar, format prin modelarea pereților vasului și îndoirea la strung a piesei care a format fundul propriu-zis. Acesta are diametrul de 8,7 cm.

Pentru spațiul nord-vest pontic și est-carpatic vom menționa câteva situri sau puncte disparate, în care au fost descoperite fragmente de vase de metal, utilizate în calitate de inventar funerar sau urne funerare. Este vorba de descoperirile din complexele funerare ale unor necropole plane, datate cu primele secole ale erei noastre, de la Hansca-Lutăria II și Dănceni-Ialoveni. Aici au fost identificate, prin săpătură, morminte nobiliare, fragmente de vase de bronz cu toarte de metal, asemănătoare vasului de la Iahorlîc.

Tur Virtual




Arhiva evenimentelor



Gala Societății Civile 2024, ediția a V-a

5 Septembrie 2024

La data de 5 septembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda celei de-a 5-a ediții a Galei Premiilor Europene pentru Societatea Civilă, un eveniment organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. În ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile, evenimentul a reunit reprezentanți ai organizațiilor societății civile (OSC), ai Delegației Uniunii Europene la Chișinău, autorități publice și mass-media.

Scopul Galei a fost de a recunoaște și premia acele organizații care au demonstrat excelență în activitățile lor și care au valorificat eficient sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană.


Detalii>>

Vernisajul Expoziției „Politicieni" la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

29 August 2024

La data de 29 august 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit vernisajul expoziției de caricaturi „Politicieni", semnată de Anatol Fornea. Evenimentul s-a desfășurat în holul de la parterul muzeului și a reunit personalități din diverse domenii culturale și artistice.

Expoziția, prin natura sa satirică, reflectă nu doar măiestria artistică a lui Fornea, ci și o înțelegere profundă a contextului politic actual.

Detalii>>

Vernisajul expoziției „War Up Close” (Războiul de aproape)

21 August 2024

Pe 21 august 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisajul expoziției de realitate virtuală „War Up Close" (Războiul de aproape), organizată în colaborare cu Biroul din Republica Moldova al Fundației Konrad Adenauer.

Evenimentul a fost deschis de către Directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, dr.hab. Eugen Sava, care a subliniat eforturile organizatorilor de a prezenta un proiect deosebit și autentic, care ilustrează realitatea devastatoare a războiului nejustificat declanșat de Federația Rusă în Ucraina.


Detalii>>

Vernisajul expoziției „Istoria României în 100 de portrete”

20 August 2024

Pe data de 20 august 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut onoarea de a găzdui evenimentul intitulat „Istoria României în 100 de portrete", organizat de Art Safari, cu sprijinul oferit de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României.

Evenimentul a fost deschis printr-un cuvânt de salut și apreciere din partea Directorului general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, dr.hab. Eugen Sava.


Detalii>>

Programul „Excursia Europeană”

18 August 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei anunță finalizarea Programului educațional „Excursia Europeană", care s-a desfășurat în perioada 1 iulie - 18 august 2024. Acest program a fost destinat elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani din toate regiunile Republicii Moldova și a avut ca scop promovarea cunoașterii patrimoniului istoric și cultural.

Pe parcursul celor șapte săptămâni, grupuri de aproximativ 70 de elevi au vizitat zilnic Muzeul Național de Istorie a Moldovei, unde au fost familiarizați cu expozițiile permanente și temporare care reflectă evoluția istorică a teritoriului național.


Detalii>>

Recital de Vioară și Pian la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

10 August 2024

În data de 10 august 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat un recital muzical deosebit, ce a reunit sub același acoperiș talentul excepțional al violonistului Sijun Kim (Coreea de Sud) și al pianistei Corina Lupașco (Republica Moldova). Evenimentul a avut un succes răsunător, depășind așteptările inițiale și oferind o experiență culturală de înaltă calitate.

Sijun Kim, originar din Coreea de Sud, este un tânăr violonist cu o carieră promițătoare, aflat în prezent la studii la Hochschule für Musik Hanns Eisler din Berlin, sub îndrumarea profesorului Kolja Blacher.


Detalii>>

Conferința de încheierea a expoziției „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud”

31 Iulie 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei anunță finalizarea expoziției temporare „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud", care a fost deschisă publicului în perioada 23 iunie - 31 iulie 2024. Această expoziție a fost realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti" din București și cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău.

În cadrul evenimentului de închidere, care a avut loc pe data de 31 iulie 2024, s-a desfășurat o conferință dedicată temei „Element de patrimoniu: portul popular din România în colecțiile Muzeului Național al Satului ‘Dimitrie Gusti'".


Detalii>>

Ziua Națională a Imnului României în Republica Moldova

28 Iulie 2024

Pe 28 iulie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment, intitulat „Imnul național, simbolul unității românilor" - ediția a II-a, organizat de Asociația YUFest. Acest concert de operă, desfășurat în aer liber, a transformat curtea muzeului într-o scenă de spectacol, reunind trei tenori de renume din Iași: Florin Guzgă, Andrei Apreotesei și Andrei Fermeșanu. Acompaniați de Orchestra Simfonică Națională a Companiei „Teleradio Moldova", sub bagheta dirijorului Andrei Zapșa, acești artiști au oferit un recital de neuitat, captând atenția și emoțiile publicului prin interpretările lor de excepție.

Detalii>>

Activitate tematică: „Doina Cornea – un portret a unei mari românce”

24 Iulie 2024

În data de 24 iulie 2024, la ora 10:00, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat o lecție tematică dedicată personalității Doina Cornea, intitulată „Doina Cornea - un portret a unei mari românce". Inițiativa, venită din partea Fundația Doina Cornea, a fost coordonată de cercetătoarea științifică stagiară Ana Maria Rusnac și de muzeografii secției Relații cu Publicul.

La eveniment au participat copiii din cadrul Asociației ADOR - Asociația Dorințelor și Obiectivelor Realizate.


Detalii>>

Expoziție itinerantă „Caravana amintirilor din Gulag”, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

19 Iulie 2024

În data de 19 iulie, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisajul expoziției itinerante „Caravana amintirilor din Gulag", care a trecut prin mai multe localități din România și Republica Moldova pentru a vorbi publicului larg despre istoria și memoria victimelor regimului totalitar-comunist din stânga Prutului. Expoziția a fost organizată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Asociația pentru Cultură și Arte Arbor, avându-și sorgintea din expoziția „Rememorarea copilăriei: mărturiile deportaților basarabeni", deschisă în cadrul acestei cooperări în 2022, la Arbor.art.room din București.

Detalii>>

Vernisajul expoziției de artă florală „Înflorește Moldova!”

11 Iulie 2024

Joi, 10 iulie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit vernisajul expoziției de artă florală „Înflorește Moldova!", un eveniment dedicat celebrării a 33 de ani de activitate a Clubului de Floriste „Diana", unicul de profil din țară. Expoziția, organizată în parteneriat cu clubul, a reunit un număr semnificativ de vizitatori dornici să admire talentul și măiestria artiștilor florali.

Vernisajul a debutat cu o prezentare a expoziției de către directoarea clubului, Lilia Marjina, care a oferit detalii despre tehnica oshibana utilizată în realizarea lucrărilor, dar și despre parcursul remarcabil al Clubului de Floriste „Diana" de-a lungul celor 33 de ani de activitate. Au urmat discursuri din partea muzeografilor muzeului și a reprezentanților clubului, care au subliniat importanța promovării artei florale și a talentului artiștilor autohtoni.


Detalii>>

Lecție publică a ex-Președintelui României Emil Constantinescu la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

5 Iulie 2024

Pe 5 iulie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc o lecție publică susținută de Emil Constantinescu, ex-președinte al României și președinte al Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Evenimentul a făcut parte dintr-o serie de manifestări dedicate Doinei Cornea, organizate în colaborare cu Fundația Doina Cornea și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului.

Detalii>>

Conferința internațională „75 de ani de la al doilea val de deportări din Basarabia”

5 Iulie 2024

În data de 5 iulie 2024, în s. Mereni, r-nul Anenii Noi, a avut loc conferința internațională „75 de ani de la al doilea val de deportări din Basarabia", eveniment organizat de Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul de Istorie și Etnografie din Mereni, Complexul muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice, cu sprijinul Fundației Academia Civică, Fundației Hanns Seidel - Republica Moldova și a Primăriei Mereni.

Detalii>>

Masa rotundă „Memorii de neuitat: drama basarabenilor deportați în cadrul operațiunii «SUD» din 5-6 iulie 1949”

4 Iulie 2024

În data de 4 iulie 2024, în incinta Academiei de Științe a Moldovei, a avut loc Masa rotundă „Memorii de neuitat: drama basarabenilor deportați în cadrul operațiunii «SUD» din 5-6 iulie 1949", eveniment organizat de Academia de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălți, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Bogdan-Petriceicu Hasdeu" din Cahul, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga" al Academiei Române, Muzeul Țării Crișurilor Oradea (România).

Detalii>>

Vernisarea expoziției „Doina Cornea – Doamna din spatele ferestrei”

3 Iulie 2024

Pe 3 august 2024, la ora 18:00, la sediul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției „Doina Cornea - Doamna din spatele ferestrei". Evenimentul a fost organizat de Fundația Doina Cornea din Cluj-Napoca, România, în parteneriat cu Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului din România și Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Expoziția a fost pregătită cu meticulozitate de curatorul Ileana Cornea, critic de artă, alături de Jean Luc Lemerre, arhitect, și Leontin Horațiu Iuhas, președintele Fundației Doina Cornea, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei.


Detalii>>

Vernisajul expoziției „Memoria deportărilor”

3 Iulie 2024

În data de 3 iulie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat vernisajul expoziției „Memoria deportărilor", consacrată comemorării a 75 de ani de la desfășurarea celui de al doilea val de deportări în masă în RSS Moldovenească.

Demersul expozițional relevă aspecte privind istoria și memoria victimelor Operațiunii „Sud" din noaptea de 5-6 iulie 1949, aducând în atenția publicului vizitator materiale documentare, mărturii, obiecte personale, opere de artă, materiale video tematice.


Detalii>>

Conferința știinţifică cu participare internațională „75 de ani de la desfășurarea Operațiunii «SUD»”

3 Iulie 2024

În perioada 2-3 iulie 2024, au avut loc lucrările conferinței științifice cu participare internațională „75 de ani de la desfășurarea Operațiunii «SUD»", eveniment organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în cooperare cu Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova.

Prima zi a conferinței a reunit cercetători din Chișinău, București, Vilnius care au prezentat comunicări științifice privind elucidarea deportărilor din vara anului 1949 din perspectiva istoriei şi memoriei acestei tragedii în cercetările actuale


Detalii>>

Vernisarea expoziției „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud”

23 Iunie 2024

În data de 23 iunie, cu prilejul Zilei Universale a Iei, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud".

Directoarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, Monica Babuc a subliniat în cuvântul că această expoziție unică cuprinde 71 de piese inedite din colecția doamnei Marghiolița Constantinescu Rogojan, aflate în patrimoniul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti" din București.


Detalii>>

Şedinţă festivă dedicată Zilei Profesionale a Istoricului 2024

18 Iunie 2024

Marți, 18 iunie 2024, Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a găzduit ședința festivă dedicată Zilei Profesionale a Istoricului, instituită prin decizia Guvernului Republicii Moldova nr. 427 din 10 iunie 2011. La eveniment au participat istorici, cadre didactice, etnografi, muzeografi, arhiviști, studenți cât și toți iubitorii de istorie.

Ședința a fost moderată de domnul dr. hab. prof. univ. Anatol Petrencu (Președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu") și domnul dr. hab. Gheorghe Cojocaru (Directorul Institutului de Istorie).


Detalii>>

„Moldova are artă. Chișinăul are artă”

7 Iunie 2024

În data de 7 iunie, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Aquarelle a organizat a treia ediție a evenimentului dedicat promovării tezaurului cultural al țării - „Moldova are artă. Chișinăul are artă", care a adus pe aceeași scenă personalități marcante din lumea artei și tineri talentați aflați la începutul carierei lor. Inițiativa a oferit o platformă valoroasă pentru ca noile talente să fie descoperite și sprijinite de comunitate.

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Descoperire întâmplătoare. Vasul de metal a fost, probabil, utilizat în calitate de urnă funerară. A fost găsit împreună cu un alt vas, de tip scoică, utilizat drept capac pentru urna funerară, într-o surpătură a drumului pe teritoriul rezervației naturale Iahorlâc, raionul Dubăsari. Satul Iahorlâc este situat la gura pârâului omonim, care este afluent de stânga al fluviului Nistru...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC