EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Figurina antropomorfă aparține perioadei eneoliticului - mijlocul mileniului V î. Hr. Aceasta a fost descoperită în stare fragmentară, în timpul săpăturilor arheologice, efectuate de I. Manzura și B. Govedaritsa în anul 2012, în așezarea Cealîc, raionul Taraclia. Fragmentele figurinei au fost găsite printre bucățile de lipitură de lut ars, în partea sudică a unei locuințe, care, cel mai probabil, reprezenta un loc special, destinat desfășurării ceremoniilor religioase. Această ipoteză este susținută și de prezența în apropierea figurinei a șapte cupe de dimensiuni mici, decorate cu ornament incizat, care, se pare, erau folosite pentru libații rituale.

Figurina este realizată din pastă fină de lut, în amestec cu ceramică pisată, și are suprafața acoperită cu un strat de angobă de culoare maro deschis. Este realizată într-o manieră realistă, tradițională pentru cultura Gumelnița, și prezintă o figură feminină în poziție verticală, cu brațele îndoite și ridicate, în așa-numita ipostază de tip „Oranta", care este răspândită pe larg în tradiția iconografică ortodoxă, când este înfățișat chipul Maicii Domnului. Capul figurinei plasat pe un gât cilindric înalt are o formă aplatizată, nasul este reprezentat printr-un brâu vertical, iar ochii - prin două orificii. Corpul este turtit, extinzându-se brusc în partea inferioară. Pe suprafața corpului este bine reliefat pieptul și ombilicul. Fesele și picioarele sunt bine conturate și decorate într-o manieră voluminoasă. Suprafața feselor este ornamentată cu incizii în formă de spirale, iar coapsele - cu incizii verticale și oblice. Sub genunchi se observă câte un brâu orizontal, care, posibil, înfățișează partea superioară a încălțămintei de tipul unor cizme înalte. Pe brațe și în partea inferioară a corpului există orificii, destinate pentru agățarea unor accesorii.

Figurinele antropomorfe aparțin categoriei obiectelor de cult și, potrivit specialiștilor, sunt asociate cu diverse ceremonii ritualice. În siturile arheologice din epocile neoliticului și eneoliticului, acestea, de regulă, sunt găsite în contexte legate de lumea mitică a zeilor sau a strămoșilor de pe cealaltă lume. În locuințe, figurinele, de obicei, sunt descoperite lângă cuptoare sau vetre, adică în locuri situate la hotarul dintre lumi. În practica funerară din timpurile respective, figurinele feminine, de obicei, sunt asociate cu înmormântările copiilor sub 10-12 ani, care, conform viziunilor oamenilor străvechi, aparțin încă parțial celeilalte lumi. Se consideră că în structurile religioase ale agricultorilor preistorici, imaginile antropomorfe feminine erau corelate cu cultul fertilității și al renașterii. Acestea, posibil, înfățișau pe Marea Zeiță-Mamă sau zeitatea fertilității. Potrivit unor cercetători, figurinele antropomorfe, în general, ar putea fi asociate cultului strămoșilor.

Dimensiunile figurinei: Înălțimea - 195 mm, Lățimea maximă - 84 mm.
Apartenența culturală: Cultura Gumelnița A, Varianta Bolgrad-Aldeni,
Datarea: cca. 4600-4400 î.Hr

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Vizită interactivă pentru copiii cu deficiențe de auz

4 Octombrie 2022

În data de 4 octombrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Secția Relații cu Publicul și Educație Muzeală în colaborare cu Școala Profesională nr. 11 pentru tinerii cu deficiențe de auz din Chișinău, au organizat o activitate frumoasă, intitulată „Cuvinte care se văd, gesturi care se aud".

Împreună cu muzeografa Galina Mîrzac, în Sala Roșie, elevii au făcut cunoștință cu vasele și cultura cucuteniană, ca mai apoi, în cadrul atelierelor noastre, să aibă ocazia de a confecționa și de a picta propriile vase.


Detalii>>

Vizită interactivă pentru copiii cu deficiențe de auz

4 Octombrie 2022

În fiecare an, ultima săptămână din septembrie Muzeul o dedică sprijinului incluziunii sociale a tinerilor cu deficiențe de auz. La data de 25 septembrie, 30 de copii de la Școala Profesională nr. 11 pentru tinerii cu deficiențe de auz, din Chișinău, au petrecut împreună cu noi momente de neuitat.

Detalii>>

Vernisarea expoziției „Mami, nu vreau război!!!”

30 Septembrie 2022

În data de 30 septembrie, la ora 12:00, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția „Mami, nu vreau război!!!", organizată în parteneriat cu Institutul Polonez de la București, Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova și Ambasada Ucrainei în Republica Moldova.

Expoziția prezintă desene istorice ale unor copii polonezi din anul 1946, care înregistrează experiența lor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și al ocupației germane din anii 1939-1945.


Detalii>>

Lansare de carte: „Ciberiada” de Stanislaw Lem

29 Septembrie 2022

În data de 29 septembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Institutul Polonez de la București și librăria Cărturești la Muzeu, au organizat lansarea de carte „Ciberiada" de Stanislaw Lem.

În 2021, grație Editurii Curtea Veche, a apărut traducerea în limba română a acestei cărți. Împreună cu traducătoarea lucrării, Ioana Diaconu-Mureșan, participanții la eveniment au pătruns în procesul de lucru al acesteia și au dezvăluit secretele și greutățile întâmpinate pe parcursul traducerii lucrării autorului polonez.


Detalii>>

The Distinguished Gentleman’s Drive – Pre 80s Classic Cars

25 Septembrie 2022

În data de 25 septembrie, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc The Distinguished Gentleman's Drive - Pre 80s Classic Cars, eveniment aflat la a doua ediție în Republica Moldova și care este organizat în aceeași zi în întreaga lume.

Evenimentul a fost organizat de către Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Retromobile Moldova, Escobar Motors și Porsche Center Moldova iar scopul acestora a fost de a reuni într-o singură locație o gamă largă de automobile clasice fabricate până în anii 1980.

Detalii>>

Cunoaște prin interacțiune: 30 de ani de activitate a USAID în Republica Moldova

22 Septembrie 2022

În contextul marcării a 30 de ani de activitate în Republica Moldova a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost instalat un perete interactiv de peste șapte metri, pe care sunt ilustrate principalele realizări ale USAID în Moldova timp de trei decenii de când activează în țara noastră.

Astfel, vă invităm, în perioada 22 Septembrie - 23 Octombrie, să vă scufundați în istorie și să faceți cunoștință cu cele mai importante reușite ale Agenției.


Detalii>>

Prezentare de carte: One-way Suitecase. 20 real stories from Ukrainian refugees during the first days of Russia’s invasion

21 Septembrie 2022

One-way Suitecase. 20 real stories from Ukrainian refugees during the first days of Russia's invasion (Valiza într-o singură direcție. 20 de povești reale despre refugiați ucraineni) este titlul cărții, care a fost prezentată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei pe 21 septembrie.

Proiectul a fost implementat de organizația evreiască „Agudat Israel", care a acceptat și a găzduit peste 25.000 de refugiați ucraineni de diferite naționalități în primele săptămâni de război.


Detalii>>

Marcarea celor 30 de ani de prietenie dintre USAID și Moldova la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

14 Septembrie 2022

Cu ocazia celebrării celor trei decenii de activitate a USAID în Moldova, a fost lansată Campania de comunicare „30 de ani de prietenie dintre USAID și Republica Moldova". Evenimentul a avut loc în data de 14 septembrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. În cadrul acestei campanii, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și-a propus să scoată în evidență rezultatele obținute în acești 30 de ani de activitate în Moldova și să informeze despre angajamentul poporului american de a susține în continuare Republica Moldova.

Detalii>>

100 de atașe la MNIM

11 Septembrie 2022

În data de 11 septembrie, a avut loc unul din cele mai inedite evenimente ale lunii septembrie, întitulat 100 de atașe.

Evenimentul a fost organizat de către Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Retromobile Moldova și Escobar Motors iar scopul acestora a fost unul ambițios, de a aduna în curtea MNIM 100 de motociclete cu ataș.


Detalii>>

Masa Rotundă cu genericul „Arheologia Republicii Moldova prin prisma relațiilor moldo-germane”

6 Septembrie 2022

În data de 6 septembrie, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei a avut loc Masa Rotundă cu genericul „Arheologia Republicii Moldova prin prisma relațiilor moldo-germane", organizată de către Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei.

Alocuțiunile de salut au fost susținute de acad. Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Anatolie Sidorenko, Preşedintele Asociaţiei „Humboldt Club Moldova", Ullrich Kinne, Ambasada Germaniei la Chișinău și dr.hab. profesor Michael Meyer, Universitatea Liberă din Berlin.


Detalii>>

Caravana „Centenarul Încoronării” a fost pe urmele vizitelor regale din Republica Moldova

3 Septembrie 2022

O nouă oprire a Caravanei Centenarul Încoronării, proiect organizat de Asociația Artis în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, a avut loc în perioada 2-3 septembrie 2022, la Chișinău, în prezența ambasadorilor Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador) și a invitatului special -  Pedro J. Fuentes Cid (Jurist, dizident cubanez).

Aproximativ 500 de elevi și profesori din capitala Republicii Moldova au participat la evenimente care au marcat Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, în cadrul proiectului organizat sub auspiciile Familiei Regale a României. .


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Figurina antropomorfă aparține perioadei eneoliticului - mijlocul mileniului V î. Hr. Aceasta a fost descoperită în stare fragmentară, în timpul săpăturilor arheologice, efectuate de I. Manzura și B. Govedaritsa în anul 2012, în așezarea Cealîc, raionul Taraclia. Fragmentele figurinei au fost găsite printre bucățile de lipitură de lut ars, în partea sudică a unei locuințe, care, cel mai probabil, reprezenta un loc special, destinat desfășurării ceremoniilor religioase...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC