EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex. Paharul este decorat cu trei rânduri de fațete hexagonale, încadrate de linii adâncite, și un șir de ove alungite sub margine, caracteristici care îl încadrează în seria VII a conform clasificării lui E. Straume. Aceste trăsături ornamentale sugerează influențe artistice din diferite regiuni și denotă circulația tehnologiilor și a ideilor în cadrul culturii Sântana de Mureș-Cerneahov.

Contextul arheologic al descoperirii

Necropola Sântana de Mureș-Cerneahov de la Tigheci se află într-o zonă cu o istorie complexă a locuirii, situată pe versantul de nord-vest al râului Tigheci, în punctul „La Lutărie". Identificată în anii '80 ai secolului XX în urma exploatărilor ilegale de lut, necropola a suferit numeroase deteriorări, care au condus la pierderea unor artefacte valoroase și la distrugerea unor morminte. Printre obiectele salvate de dl. Ion Pușcașu, fondatorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Tigheci, se numără piese ceramice lucrate la roată, care reflectă tradițiile și tehnicile comunităților din perioada migrațiilor.
O primă investigație arheologică a sitului a avut loc în 1990, când s-a descoperit un mormânt de înhumație fără inventar, dar complet. În urma unor prospecțiuni din 2013 și 2015 realizate de Agenția Națională Arheologică, a fost observată distrugerea continuă a necropolei prin eroziune. Situația a impus săpături de salvare în 2017, când au fost documentate și cercetate cinci morminte din cultura Sântana de Mureș-Cerneahov. Această campanie arheologică a permis, printre altele, recuperarea oaselor unui schelet de bărbat cu vârsta la deces estimată între 40 și 45 de ani, aspect ce aduce informații suplimentare privind structura demografică a comunității respective.

Importanța și analogii culturale

Paharul din sticlă decorat cu fațete hexagonale se numără printre cele mai prețioase artefacte din necropola de la Tigheci. Astfel de pahare sunt caracteristice pentru cultura Sântana de Mureș-Cerneahov și au fost găsite în câteva situri importante, precum Târgșor și Bârlad-Valea Seacă (România) și Gavrilovka, Ranjevoe (Ucraina), indicând conexiunile culturale și comerciale ale comunității cu alte centre de influență din perioada târzie a antichității. Textele antice și analogiile culturale sugerează o arie de interacțiune complexă, cu influențe elenistice și romane, care s-a reflectat și în producția de obiecte de lux, precum acest pahar de sticlă.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Masă rotundă „Chișinău – din atmosfera trecutului, la porțile prezentului”

6 Octombrie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei o organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Așezămintelor Umane o masă rotundă pentru publicul larg cu tema, „Chișinău – din atmosfera trecutului, la porțile prezentului”. La acest eveniment au patricipat: dr. Nesterov Tamara, cercetător la Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM (sectorul Arhitectură);  Ştefăniță Ion, director general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor pe lângă Ministerul Culturii; Sergiu Brânza, șeful secției Relații cu publicul, MNAIM;  lectori și studenți ai Facultății de Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice din Moldova

Detalii>>

Masă rotundă cu tema: „Investigațiile arheologice ale așezămintelor umane din Republica Moldova în anul 2010”

4 Octombrie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, în colaborare cu Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM, a organizat în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Așezămintele Umane o masă rotundă cu tema: „Investigațiile arheologice ale așezămintelor umane din Republica Moldova în anul 2010”. În cadrul manifestării au fost susținute 5 comunicări, pe marginea cărora s-au organizat dezbateri:

Detalii>>

Prezentare de carte „NE CUNOAŞTEM RECIPROC”

23 Septembrie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a găzduit prezentarea volumului NE CUNOAŞTEM RECIPROC de Constantin Pawljuk, președinte al Asociației „Kulturverein Moldova e.V” din Germania. Cartea, editată în 2009 la Berlin, înmănunchează 10 ani de activitate a asociației culturale, reflectând aportul acesteia la schimbul cultural dintre Republica Moldova și Germania

Detalii>>

Zilele Europene ale Patrimoniului 2010

20 Septembrie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Centrul de Cercetări Arheologice din Republica Moldova, a organizat pe 20 septembrie, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, o masă rotundă cu tema: ŞANTIERELE ARHEOLOGICE DIN CHIŞINĂU – PRIMA INVESTIGARE SISTEMATICĂ A URBEI

Detalii>>

Al XI-lea Simpozion de Numismatică

4 Septembrie 2010

În zilele de 3-4 septembrie 2010 la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei din Chișinău și-a desfășurat lucrările  Simpozionul XI de Numismatică organizat de către Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române din București și Societatea numismatică din Republica Moldova. La manifestare au participat specialiști din domeniul numismaticii  și a altor științe conexe: medalistică, heraldică, toreutică din Franța, România, Ucraina, Germania și Republica Moldova

Detalii>>

Manifestări dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor

18 Mai 2010

 

 

Ziua Internațională a Muzeelor a fost sărbătorită printr-o suită de manifestări derulate atât în incinta Muzeului, cât și în curte.

Detalii>>

Noaptea Muzeelor – o aventură nocturnă în Templul memoriei

15 Mai 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a participat pentru a cincia oara la „Noaptea Muzeelor”, un eveniment cultural european de excepție

Detalii>>

Concertul „Primăvară, Dragoste, Inspirație”

25 Aprilie 2010

Printre evenimentele care au marcat Festivalului Pascal, organizat de Asociația Internațională de Prietenie și Colaborare „Moldova și Rusia" în perioada 3-25 aprilie 2010, s-a numărat și concertul clasei de vocal a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, desfășurat duminică, 25 aprilie, în Sala Albastră a Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei. Programul a cuprins muzică din diferite epoci (de la preclasic la contemporan), care a contribuit la trăirea unui eveniment religios și artistic de neuitat.

Detalii>>

Concert pascal

18 Aprilie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a găzduit în ambianța Sălii Albastre un concert prilejuit de Sfintele Paști, susținut de baritonul Ivan Cvasniuc și soprana Lilia Şolomei, artiști ai Teatrului de Operă și Balet din Republica Moldova. Repertoriul a reunit piese religioase clasice și fragmente din opere celebre. Concertul s-a desfășurat în cadrul Festivalului Pascal, organizat de Asociația Internațională de Prietenie și Colaborare „Moldova și Rusia" în perioada 3-25 aprilie 2010.

Detalii>>

Lansarea Revistei științifice a MNAIM

31 Martie 2010

La 30 martie 2010 a avut loc lansarea revistei muzeului - Tyragetia, 2010: nr.1 - Arheologie Istorie Antică și nr.2 - Istorie Muzeologie. La manifestare au participat muzeografi, cercetători științifici, profesori universitari. Ambele numere ale revistei au fost prezentate de doctor, conferențiar universitar Aurel Zanoci. În cadrul lansării revistei au luat cuvânt și au apreciat ținuta tipografică și științifică a publicației Gheorghe Postică, viceministrul Culturii, Silviu Tabac, vicedirector al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, Ion Gumenâi, prodecanul Facultății de Istorie și Filozofie a USM ș.a.

Detalii>>

Conferință științifică "Ştiința în Basarabia (sec.XIX - înc. sec.XX)"

30 Martie 2010

La 30 martie în cadrul Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei s-a desfășurat conferința Ştiințifică "Ştiința în Basarabia (sec.XIX - înc. sec.XX)", organizată de sectorul Istorie Modernă.

Detalii>>

Mărțișorul copiilor

7 Martie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a oferit publicului un concert coral de excepție susținut de Studioul muzical-coral „Lia-Ciocîrlia" sub dirijoratul Tatianei Bejenaru. Concertul a fost organizat în cadrul Festivalului de muzică „Mărțișor 2010" de către Centrul Republican pentru Copii și Tineret. Repertoriul a cuprins creații corale pentru copii ale compozitorilor clasici și contemporani de diverse stiluri și forme.

Detalii>>

Activități de pedagogie muzeală

1 Martie 2010

martie-iunie 2010

Programele educaționale „Obiectul arheologie - o enigmă", „Un film la muzeu" și ORIGANI, desfășurate în Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, sunt o provocare la adresa imaginației, îndemânării și creativității fiecărui copil, astfel încât la finalul fiecărui atelier participanții să descopere tainele vieții preistorice și ale artefactelor arheologice, să cunoască particularitățile istoriei, civilizației și culturii naționale, să se bucure de experiențe reușite în plierea hârtiei după tehnici japoneze.

 

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex....

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC