EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Exponatul reprezintă un vas de unicat de tip trinoclu. Este datat în perioada eneoliticului, mileniile V-IV î. Hr., aflându-se în legătură cu civilizația Cucuteni-Tripolie (etapa Cucuteni A-B - Tripolie B).

Artefactul a fost descoperit în anul 1986 în așezarea Florești V, la 2,5 km vest de orașul Florești, actualmente moșia satului Mărculești, pe versantul unui promontoriu, la suprafața căruia au fost observate urmele a circa 40 de locuințe preistorice.

Fragmentele originale descoperite, au permis realizarea unei restaurări fidele a piesei arheologice, oferindu-ne, în acest context, un obiect patrimonial de excepție.

Piesa numită convențional ,,vas" reprezintă un dispozitiv în formă de trinoclu format din trei monocluri - tuburi ceramice unite la capete prin intermediul unor punţi. Monoclurile au corpuri cilindrice goale în interior, la mijloc fiind ovale, cu buza și baza evazate în formă de pâlnii, marginile de la extremităţi fiind plate.

Vasul de culoare roșie-cărămizie este modelat dintr-o pastă fină de lut, arsă oxidant şi decorat cu ornament pictat, pentru care s-au folosit coloranţi naturali, de nuanță negru-vișinie. Monoclurile identice ca formă și dimensiuni sunt pictate în aceeași manieră decorativă. Pe exterior, atât pâlniile superioare, cât și cele inferioare, împreună cu mijlocul piesei și punțile, este pictat un decor cu motive geometrice. Ornamentul stilizat de pe vas este desfășurat în două și trei niveluri pe verticală și compartimentat în patru registre. Cea mai importantă zonă ornamentată de pe trinoclu este spațiul dintre pâlnii în zona mediană. Decorul este compus dintr-un grup din opt linii orizontale executate pe mijlocul monoclurilor și trei grupuri din câte 3-4 linii dispuse vertical între registre despărțite de benzi paralele relativ groase. Pe partea exterioară, pâlniile sunt ornamentate cu cercuri interiorul cărora se întretaie de un grup de trei linii și un punct mare pictat, iar în preajma lor sunt mai multe reprezentări foliacee. Se observă, de asemenea, și câteva linii spiralate între alte benzi groase dispuse în triunghiuri cu o latură concavă. În interiorul pâlniilor, suprafața este rudimentar netezită, formând mai multe caneluri neuniforme, care reprezintă urmele apăsate ale uneltei cu care s-a modelat interiorul, iar la o analiză mai atentă se poate admite și existența unor urme ale degetelor olarului. Decorul prezintă imagini ale unor creaturi mitologice și simboluri a unor ideii și credințe religioase ale comunităților preistorice cucuteniene, de unde este presupusă și funcţionalitatea acestor piese, care puteau fi utilizate în practici magico-rituale.

Dimensiunile vasului sunt următoarele: înălţimea - 228 mm; diametrele extremităţilor variază de la 135 la 142 mm; diametrul maxim pe linia a două binocluri / lăţimea vasului - 285-291 mm.

Vasul trinocul de la Florești aparține perioadei clasice a culturi Cucuteni, când foarte larg sunt cunoscute așa-numitele vase-„binocluri". Privit în acest context, trinoclul de la Florești se prezintă a fi o piesă de unicat nu numai în spațiul pruto-nistrean, dar și în întreaga arie de răspândire a civilizației Cucuteni-Tripolie, de la Carpați până la Nipru.

Tur VirtualArhiva evenimentelorVernisajul expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității”

27 Octombrie 2022

În data de 27 octombrie, la Muzeul Național de Istorie a României a avut loc vernisajul expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității".

Evenimentul s-a desfășurat în prezența domnului Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, a domnului Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii, a domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Național de Istorie a României, a domnilor Andrés Carretero Pérez, Directorul General al Muzeului Național de Arheologie din Madrid, care a primit distincția Ordinul Meritul Cultural în Grad de Ofițer, cat. F - Promovarea Culturii, Stéphane Verger, directorul general al Muzeului Național Roman, de la Roma și Carlos Barrot, arhitectul care a proiectat expoziția


Detalii>>

Festivalul – Concurs Internațional de muzică corală „A Ruginit Frunza din Vii”

23 Octombrie 2022

În perioada 20-23 octombrie, a avut loc cea de-a XV-a ediție a celui mai important eveniment coral al anului din Republica Moldova: Festivalul - Concurs Internațional de muzică corală „A Ruginit Frunza din Vii", organizat de către Asociaţia Muzical-Corală.

Evenimentul a avut loc în perioada 20-23 octombrie 2022, în diferite locații din Chișinău


Detalii>>

Prelegere publică „Rezistența armată antisovietică în Lituania (1944-1953)”

20 Octombrie 2022

În data de 20 octombrie 2022, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc prelegerea publică „Rezistența armată antisovietică în Lituania (1944-1953)", susținută de Profesorul Invitat dr. Darius Juodis, cercetător la Academia Militară General Jonas Žemaitis din Lituania.

Evenimentul a fost adresat reprezentanților tinerei generații din Republica Moldova, profesorilor de istorie, muzeografilor și tinerilor cercetători în domeniu


Detalii>>

Lansare de carte:
„Cogâlniceni, file de istorie”, autori: Ștefăniță Ion, Morar Aurel
„Gordinești, file de istorie”, autori: Ștefăniță Ion, Ionichi Nicolae

19 Octombrie 2022

Miercuri, 19 octombrie 2022, la ora 15:00, în sala albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, au avut loc lansările de carte: „Cogâlniceni, file de istorie", autori: Ion Ștefăniță, Aurel Morar, editura Lexon-Prim, 2022, și cea de a doua carte: „Gordinești, file de istorie", autori: Ion Ștefăniță, Nicolae Ionichi, editura Lexon-Prim, 2022.

În debutul evenimentului, cu un cuvânt de felicitare au venit primarul satului Gordinești, Victor Duca și primarul satului Cogâlniceni, Vasile Popel


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Chișinăul prin timp"

12 Octombrie 2022

În data de 12 octombrie, la ora 16:00, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția „Chișinăul prin timp", a artistei și poetei Galina Vieru.

Expoziția „Chișinăul prin timp", cuprinde o serie de lucrări bazate pe legende și realități, care dezgolesc chipul alb de piatră al acestui oraș, crestat și șlefuit de timp, prin oamenii și secolele lui. În pânze au renăscut edificii uitate, locuri istorice și peisaje din capitala noastră


Detalii>>

Ziua Profesorului la Muzeu

6 Octombrie 2022

În contextul Zilei Profesorului, care este marcată anual la 5 octombrie, muzeografele Muzeului Național de Istorie a Moldovei au organizat pentru elevii din capitală o serie de vizite interactive, care vin să atragă atenția către domeniul învățământului și a importanței meseriei de profesor.

Ghidați de muzeografele Natalia Popovici, Eugenia Golban, dar și de profesoarele lor, elevii Liceului Teoretic „Mircea Eliade" din Chișinău, prin intermediul expoziției tematice „Patrimoniul educațional


Detalii>>

Evenimentul caritabil „Sing for Hope”

5 Octombrie 2022

În data de 5 octombrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc un eveniment inedit: lansarea unui pian pictat de către copiii refugiați din Ucriana.

Proiectul "Sing for Hope" este unul dintre cele mai mari proiecte de artă publică din orașul New York și aduce piane pictate de artiști în parcurile și spațiile publice ale orașului. "Sing for Hope" are drept scop susținerea copiilor din zone de război sau care se află în situații vulnerabile prin intermediul terapiei prin artă


Detalii>>

„Walk of Hope” flashmob la Muzeu

4 Octombrie 2022

În data de 4 octombrie a avut loc flashmob-ul „Walk of Hope", cu participarea a peste 60 de tineri, care a fost dedicat celebrării Zilei Mondiale a Îngrijirilor Paliative, marcată în a doua sâmbătă a lunii octombrie.

Acțiunea dată a fost organizată de Hospices of Hope Moldova și Centrul Internațional de Limbi Străine ILTC, care a decis să celebreze aniversarea de 28 ani, alături de elevii Centrului printr-o acțiune de sensibilizare și susținere a bolnavilor ce se află în stadiu terminal de boală, parte a rețelei naționale Hospices of Hope Moldova


Detalii>>

Vizită interactivă pentru copiii cu deficiențe de auz

4 Octombrie 2022

În data de 4 octombrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Secția Relații cu Publicul și Educație Muzeală în colaborare cu Școala Profesională nr. 11 pentru tinerii cu deficiențe de auz din Chișinău, au organizat o activitate frumoasă, intitulată „Cuvinte care se văd, gesturi care se aud".

Împreună cu muzeografa Galina Mîrzac, în Sala Roșie, elevii au făcut cunoștință cu vasele și cultura cucuteniană, ca mai apoi, în cadrul atelierelor noastre, să aibă ocazia de a confecționa și de a picta propriile vase


Detalii>>

Vizită interactivă pentru copiii cu deficiențe de auz

4 Octombrie 2022

În fiecare an, ultima săptămână din septembrie Muzeul o dedică sprijinului incluziunii sociale a tinerilor cu deficiențe de auz. La data de 25 septembrie, 30 de copii de la Școala Profesională nr. 11 pentru tinerii cu deficiențe de auz, din Chișinău, au petrecut împreună cu noi momente de neuitat

Detalii>>

Vernisarea expoziției „Mami, nu vreau război!!!”

30 Septembrie 2022

În data de 30 septembrie, la ora 12:00, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția „Mami, nu vreau război!!!", organizată în parteneriat cu Institutul Polonez de la București, Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova și Ambasada Ucrainei în Republica Moldova.

Expoziția prezintă desene istorice ale unor copii polonezi din anul 1946, care înregistrează experiența lor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și al ocupației germane din anii 1939-1945


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Exponatul reprezintă un vas de unicat de tip trinoclu. Este datat în perioada eneoliticului, mileniile V-IV î. Hr., aflându-se în legătură cu civilizația Cucuteni-Tripolie (etapa Cucuteni A-B - Tripolie B). Artefactul a fost descoperit în anul 1986 în așezarea Florești V, la 2,5 km vest de orașul Florești, actualmente moșia satului Mărculești, pe versantul unui promontoriu, la suprafața căruia au fost observate urmele a circa 40 de locuințe preistorice...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC