EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM). La momentul de față în expoziția arheologică a muzeului sunt expuse două cazane de bronz descoperite în anul 1988 lângă s. Nicolscoe, mun. Tiraspol. Alte două cazane aflate în colecțiile MNIM provin din tumulii de lângă Dubăsari și Răscăieții Noi.

Piesa prezentată în calitate de exponat al lunii reprezintă o descoperire mai puțin cunoscută, documentată în 1979 în tumulul nr. 1 din preajma satului Răscăieții Noi, raionul Ștefan-Vodă. Pe lângă dimensiunile sale remarcabile (aproximativ 10 m înălțime), această movilă funerară este cunoscută și prin descoperirea din anul 1953 a unei terminații din bronz executată în stilul animalier scitic. Ulterior, în contextul deteriorării acestei movile a fost găsit un cazan de bronz turnat atribuit culturii scitice. Cazanul a fost grav afectat mecanic, în urma căruia buza a fost deformată, iar pereții, împreună cu un mâner vertical păstrat, au fost îndoiți. S-au pierdut fragmente din partea superioară a corpului și un mâner. Înălțimea totală reconstituită a cazanului este de 24 cm (fără mânere), diametrul reconstituit al cazanului emisferic este de 30 cm, iar greutatea de 6,5 kg. În 2020, au fost obținute date privind compoziția chimică a aliajului cazanului de bronz, care au arătat că acesta a fost turnat dintr-un aliaj format din aproape 95 % cupru. Mormintele scitice cercetate în tumulul de la Răscăieții Noi au fost datate în secolul al IV-lea a. Chr. În același timp, cazanul cu mânere verticale de la Răscăieții Noi aparține unei perioade mai timpurii, acest fapt fiind demonstrat de terminația din bronz din prima jumătate a secolului al V-lea a. Chr. descoperită în anul 1953. În plus, în mormântul 7 din tumulul 2 de la Răscăieții Noi a fost găsită o placă reprezentând un prădător încolăcit (expusă în expoziția MNIM), datată la mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Astfel, cazanul din tumulul nr. 1 de la Răscăieții Noi, cel m ai probabil, aparține sfârșitului perioadei scitice medii, fiind datat la mijlocul, sau în al treilea sfert al secolului al V-lea î. Chr.

Cazanele de bronz scitice din nord-vestul Mării Negre sunt concentrate în trei regiuni principale: Bucovina-Podolia, Dunărea de Jos și Nistrul de Jos, unde a fost găsit și exemplarul din Răscăieții Noi. Unele cazane scitice au fost găsite în afara unui context arheologic, reprezentând descoperiri fortuite. Cu toate acestea, în asociere cu alte descoperiri „fortuite" (de ex. statui antropomorfe scitice), cazanele scitice marchează o prezență scitică, cel mai probabil, nu mai devreme de finalul secolului al VI-lea a. Chr. Cazanele pătrund în zona Bucovinei și Podoliei în perioada scitică timpurie și sunt cunoscute de la mijlocul secolului al VII-lea a. Chr. Cazanele din bronz turnate împreună cu purtătorii acestora, pătrund în zona de stepă cu 150-200 de ani mai târziu, la fel ca și complexele funerare „militare", care apar în regiunile de stepă de vest, nu mai devreme de mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Marea majoritatea a complexelor funerare cu cazane se încadrează în a două jumătatea a sec. V a. Chr. La începutul secolului al IV-lea a. Chr. aceste cazane se întâlnesc mai rar, iar în al doilea sfert de secolului al IV a. Chr. au dispărut complet din practicile culturale ale populației din stepele nord-vest-pontice.

Tur VirtualArhiva evenimentelorVernisarea expoziției „Universul ucrainean al Mariei Prymachenko”

10 Mai 2023

În data de 10 mai, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „Universul ucrainean al Mariei Prymachenko", organizată de către Institutul Polonez de la București.

Universul picturilor lui Prymachenko este unul fantastic și plin de creaturi și plante excentrice, o lume ruptă de realitate care necesită din partea noastră multă atenție și cunoștințe aprofundate despre plante, animale și oameni


Detalii>>

Ziua Faptelor Bune

30 Aprilie 2023

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a marcat Ziua Faptelor Bune, inițiată în Republica Moldova de către Volunteer Center RVC, alăturându-se mișcării mondiale care încurajează bunătatea și generozitatea față de ceilalți.

Acest eveniment a marcat încheierea lunii aprilie, oferind vizitatorilor oportunitatea de a învăța și a se bucura de activitățile organizate de către Secția Relația cu Publicul și Educație Muzeală


Detalii>>

Al XVII-lea Simpozion de Heraldică

27 Aprilie 2023

În data de 27 aprilie 2023, Societatea de Genealogie, Heraldică și Arhivistică „Paul Gore", Comisia Națională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova și Muzeul Național de Istorie a Moldovei au organizat Al XVII-lea Simpozion de Heraldică.

Acesta a fost dedicat aniversării a 10-a de la instituirea Cabinetului de heraldică în cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Frontiere” a artistei multimedia Valeria Barbas

27 Aprilie 2023

În data de 26 aprilie 2023, în holul de la parter a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției multimedia „Frontiere", care reprezintă o colaborare inedită între artista dr. Valeria Barbas cu Muzeul și Arhiva Parlamentului Republicii Moldova.

La evenimentul de inaugurare a expoziției, au luat cuvântul autoarea expoziției dr Valeria Barbas, Directorul adjunct MNIM Livia Sîrbu, Prorectorul ULIM dr. hab. Elena Prus, critic de artă, prof. dr., Eleonora Brigalda și Marcela Nistor, deputată în Parlamentul RM


Detalii>>

Expoziția foto-documentară „Copilăria în Gulag” pe agenda programului național „Timișoara – capitală europeană a culturii în anul 2023”

21 Aprilie 2023

În data de 21 aprilie 2023, la invitația colegilor de la Memorialul Revoluției din Timișoara (România), a avut loc vernisajul „Copilăria în Gulag" (curator Ludmila D. Cojocaru), eveniment organizat în cadrul Programului cultural național „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023".

Expoziția prezintă imagini foto-documentare despre viața copiilor basarabeni condamnați de regimul totalitar-comunist din RSS Moldovenească la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare, excizare forțată din propriile familii, în perioada anilor 1940-1941 și 1944-1953


Detalii>>

Conferință științifică „Conectivitate, migrație și comerț în epoca Latène și romană timpurie în Europa Centrală și de Est”

21 Aprilie 2023

Universitatea Marie Curie-Sklodowska din Lublin a organizat, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Universitatea Liberă din Berlin, o importantă conferință științifică cu tema „Conectivitate, migrație și comerț în epoca Latène și romană timpurie în Europa Centrală și de Est". Evenimentul a avut loc în perioada 19-21 aprilie 2023 și a beneficiat de suportul financiar al fundației Alexander von Humboldt

Detalii>>

Masa rotundă „Arheologul Emanuil RIKMAN – 100 de ani de la naștere”

13 Aprilie 2023

În data de 13 aprilie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit masa rotundă „Arheologul Emanuil RIKMAN - 100 de ani de la naștere", organizată de Sectorul Arheologie a muzeului în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova și Agenția Națională Arheologică.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Patrimoniul muzeal și memoria istorică: cercetare, interpretare, prezentare" (cifrul 20.80009.0807.43), finanțat prin Programul de Stat (2020-2023)


Detalii>>

Lansarea volumului “AERE PERENNIUS. More lasting than Bronze”, coordonatori: Lilia Dergaciova, Denis Topal, Leonid Mosionjnic, Sergej Razumov, Ghenadie Sîrbu

12 Aprilie 2023

În data de 12 aprilie 2023, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea volumului "AERE PERENNIUS. More lasting than Bronze" Essays in honour of Valentin Dergachev on the occasion of his 80th birthday.

"AERE PERENNIUS. More lasting than Bronze" este o culegere de materiale și studii de sinteză din domeniul arheologiei Neo-Eneoliticului și Epocii Bronzului ale cercetătorilor de talie internațională din Republica Moldova, România, Ucraina, Bulgaria, Federația Rusă, Polonia, Germania, Statele Unite ale Americii, Canada și altele


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Heydar Aliyev - Viața și activitatea unei personalități marcante”

6 Aprilie 2023

În data de 6 aprilie 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc ceremonia de inaugurare a expoziției dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea Liderului Întregii Națiuni al poporului azer, Heydar Aliyev, intitulată „Viața și activitatea unei personalități marcante".

La deschiderea evenimentului, ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Gudsi Osmanov a salutat oaspeții și a mulțumit conducerii Republicii Moldova pentru sprijinul acordat în vederea organizării expoziției


Detalii>>

„Make Art not War”, eveniment de caritate dedicat păcii și poporului ucrainean

31 Martie 2023

În data de 31 martie 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc un eveniment de caritate sub genericul „Make Art not War", organizat de către Ambasada Ucrainei în Republica Moldova și Hospices of Hope Moldova, în parteneriat cu International Women Club Moldova.

Scopul evenimentului consta în colectarea de fonduri pentru a susține poporul ucrainean și Centrul Speranței Chișinău al Hospices of Hope Moldova, care se va deschide în luna mai 2023


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM)...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC