EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Anul acesta comemorăm 350 de ani de la nașterea și 300 de la moartea lui Dimitrie Cantemir (26 octombrie 1673- 21 august 1723), cel mai de seamă gânditor umanist român şi totodată autor al primelor scrieri filosofice originale românești.

Dimitrie Cantemir reprezintă una din cele mai înalte culmi de gândire a vremii sale în toate domeniile de care geniul său s-a apropiat - istoriografie, geografie, filosofie deschizându-le noi perspective de dezvoltare. Marele cărturar a cunoscut în profunzime mediul musulman, învățând pe lângă limbile occidentale și cele orientale (turca, persana şi araba), adăugând, la instrucția deja amplă, şi cunoştinţe de logică, medicină, științele naturii, astronomie şi de muzică. Solid informat în variate domenii, politolog, diplomat înnăscut, beizadeaua creștină a câștigat încrederea sultanului Ahmed al III-lea, de la care a obținut favoarea de a consulta documentele istoriei imperiale, pe care le-a utilizat în realizarea celebrei opere „Creșterea şi descreșterea Imperiului Otoman", rămasă şi astăzi o lucrare de referință în bibliografia de specialitate.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei tezaurizează varianta germană a acestei lucrări, editată la Hamburg, în anul 1745. Această ediție este un volum impunător de 863 pagini, însoțită de o prefață a editorului, în limba germană, în care sunt consemnate cuvinte de laudă, de prețuire: „...considerăm că o asemenea operă de o însemnătate atât de mare trebuie să fie cunoscută nemților în limba lor maternă..."

Dimitrie Cantemir a fost primul cărturar care a arătat că istoria Imperiului Otoman se împarte în două părți. Prima parte, cea a creșterii, cuprinde biografiile a 19 sultani şi se încheie pe la 1672 când imperiul intră într-o nouă fază, cea a declinului politic şi militar. Prin această lucrare Cantemir încearcă să atragă atenția asupra necesității închegării unei alianțe a țărilor europene împotriva expansiunii turcești. În același timp, autorul are cuvinte de laudă pentru unele aspecte ale culturii poporului turc.

Ca şi „Descrierea Moldovei", „Creșterea şi descreșterea Imperiului Otoman", s-a bucurat de o largă popularitate în cultura țărilor europene. Lucrarea a fost tradusă mai întâi în rusește de către Dimitrie Grozin, fără a fi tipărită. După moartea lui Dimitrie Cantemir, datorită fiului său Antioh, devenit ambasador al Rusiei la Londra, apoi la Paris, această scriere fundamentală a cărturarului nostru a fost tradusă şi editată în limbile engleză (două volume, 1734-1735, urmată de o nouă ediție în 1756), franceză (1743, în patru volume mici). În 1745 lucrarea apare în limba germană. Ea a fost citită, prețuită înalt şi folosită în scrierile lor de către Voltaire, Byron, Victor Hugo ş.a. şi este primul tratat ce abordează problema puterii otomane şi a caracterului multicultural din imperiu. Lucrul asupra acestei opere a început în timpul aflării în Imperiul Otoman, fiind reluată după 1711 şi terminată in 1717. Această lucrare îi aduce faima europeană şi îl situează printre marii cărturari ai vremii.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Festivalul – Concurs Internațional de muzică corală „A Ruginit Frunza din Vii”

23 Octombrie 2022

În perioada 20-23 octombrie, a avut loc cea de-a XV-a ediție a celui mai important eveniment coral al anului din Republica Moldova: Festivalul - Concurs Internațional de muzică corală „A Ruginit Frunza din Vii", organizat de către Asociaţia Muzical-Corală.

Evenimentul a avut loc în perioada 20-23 octombrie 2022, în diferite locații din Chișinău.


Detalii>>

Prelegere publică „Rezistența armată antisovietică în Lituania (1944-1953)”

20 Octombrie 2022

În data de 20 octombrie 2022, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc prelegerea publică „Rezistența armată antisovietică în Lituania (1944-1953)", susținută de Profesorul Invitat dr. Darius Juodis, cercetător la Academia Militară General Jonas Žemaitis din Lituania.

Evenimentul a fost adresat reprezentanților tinerei generații din Republica Moldova, profesorilor de istorie, muzeografilor și tinerilor cercetători în domeniu.


Detalii>>

Lansare de carte:
„Cogâlniceni, file de istorie”, autori: Ștefăniță Ion, Morar Aurel
„Gordinești, file de istorie”, autori: Ștefăniță Ion, Ionichi Nicolae

19 Octombrie 2022

Miercuri, 19 octombrie 2022, la ora 15:00, în sala albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, au avut loc lansările de carte: „Cogâlniceni, file de istorie", autori: Ion Ștefăniță, Aurel Morar, editura Lexon-Prim, 2022, și cea de a doua carte: „Gordinești, file de istorie", autori: Ion Ștefăniță, Nicolae Ionichi, editura Lexon-Prim, 2022.

În debutul evenimentului, cu un cuvânt de felicitare au venit primarul satului Gordinești, Victor Duca și primarul satului Cogâlniceni, Vasile Popel.


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Chișinăul prin timp"

12 Octombrie 2022

În data de 12 octombrie, la ora 16:00, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția „Chișinăul prin timp", a artistei și poetei Galina Vieru.

Expoziția „Chișinăul prin timp", cuprinde o serie de lucrări bazate pe legende și realități, care dezgolesc chipul alb de piatră al acestui oraș, crestat și șlefuit de timp, prin oamenii și secolele lui. În pânze au renăscut edificii uitate, locuri istorice și peisaje din capitala noastră.


Detalii>>

Ziua Profesorului la Muzeu

6 Octombrie 2022

În contextul Zilei Profesorului, care este marcată anual la 5 octombrie, muzeografele Muzeului Național de Istorie a Moldovei au organizat pentru elevii din capitală o serie de vizite interactive, care vin să atragă atenția către domeniul învățământului și a importanței meseriei de profesor.

Ghidați de muzeografele Natalia Popovici, Eugenia Golban, dar și de profesoarele lor, elevii Liceului Teoretic „Mircea Eliade" din Chișinău, prin intermediul expoziției tematice „Patrimoniul educațional.


Detalii>>

Evenimentul caritabil „Sing for Hope”

5 Octombrie 2022

În data de 5 octombrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc un eveniment inedit: lansarea unui pian pictat de către copiii refugiați din Ucriana.

Proiectul "Sing for Hope" este unul dintre cele mai mari proiecte de artă publică din orașul New York și aduce piane pictate de artiști în parcurile și spațiile publice ale orașului. "Sing for Hope" are drept scop susținerea copiilor din zone de război sau care se află în situații vulnerabile prin intermediul terapiei prin artă.


Detalii>>

„Walk of Hope” flashmob la Muzeu

4 Octombrie 2022

În data de 4 octombrie a avut loc flashmob-ul „Walk of Hope", cu participarea a peste 60 de tineri, care a fost dedicat celebrării Zilei Mondiale a Îngrijirilor Paliative, marcată în a doua sâmbătă a lunii octombrie.

Acțiunea dată a fost organizată de Hospices of Hope Moldova și Centrul Internațional de Limbi Străine ILTC, care a decis să celebreze aniversarea de 28 ani, alături de elevii Centrului printr-o acțiune de sensibilizare și susținere a bolnavilor ce se află în stadiu terminal de boală, parte a rețelei naționale Hospices of Hope Moldova.


Detalii>>

Vizită interactivă pentru copiii cu deficiențe de auz

4 Octombrie 2022

În data de 4 octombrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Secția Relații cu Publicul și Educație Muzeală în colaborare cu Școala Profesională nr. 11 pentru tinerii cu deficiențe de auz din Chișinău, au organizat o activitate frumoasă, intitulată „Cuvinte care se văd, gesturi care se aud".

Împreună cu muzeografa Galina Mîrzac, în Sala Roșie, elevii au făcut cunoștință cu vasele și cultura cucuteniană, ca mai apoi, în cadrul atelierelor noastre, să aibă ocazia de a confecționa și de a picta propriile vase.


Detalii>>

Vizită interactivă pentru copiii cu deficiențe de auz

4 Octombrie 2022

În fiecare an, ultima săptămână din septembrie Muzeul o dedică sprijinului incluziunii sociale a tinerilor cu deficiențe de auz. La data de 25 septembrie, 30 de copii de la Școala Profesională nr. 11 pentru tinerii cu deficiențe de auz, din Chișinău, au petrecut împreună cu noi momente de neuitat.

Detalii>>

Vernisarea expoziției „Mami, nu vreau război!!!”

30 Septembrie 2022

În data de 30 septembrie, la ora 12:00, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția „Mami, nu vreau război!!!", organizată în parteneriat cu Institutul Polonez de la București, Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova și Ambasada Ucrainei în Republica Moldova.

Expoziția prezintă desene istorice ale unor copii polonezi din anul 1946, care înregistrează experiența lor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și al ocupației germane din anii 1939-1945.


Detalii>>

Lansare de carte: „Ciberiada” de Stanislaw Lem

29 Septembrie 2022

În data de 29 septembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Institutul Polonez de la București și librăria Cărturești la Muzeu, au organizat lansarea de carte „Ciberiada" de Stanislaw Lem.

În 2021, grație Editurii Curtea Veche, a apărut traducerea în limba română a acestei cărți. Împreună cu traducătoarea lucrării, Ioana Diaconu-Mureșan, participanții la eveniment au pătruns în procesul de lucru al acesteia și au dezvăluit secretele și greutățile întâmpinate pe parcursul traducerii lucrării autorului polonez.


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Anul acesta comemorăm 350 de ani de la nașterea și 300 de la moartea lui Dimitrie Cantemir (26 octombrie 1673- 21 august 1723), cel mai de seamă gânditor umanist român şi totodată autor al primelor scrieri filosofice originale românești. Dimitrie Cantemir reprezintă una din cele mai înalte culmi de gândire a vremii sale în toate domeniile de care geniul său s-a apropiat - istoriografie, geografie, filosofie deschizându-le noi perspective de dezvoltare...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC