EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

De-a lungul timpului, oamenii au „purtat" dinții ca pe unele dintre cele mai prețioase ornamente. Anume din această cauză, în multe culturi, dinții au suferit modificări de nenumărate ori, căpătând diverse forme și culori.

Până în prezent, astfel de tradiții locale sunt cunoscute în Bali, ca ritual de inițiere a tinerilor între 16 și 18 ani. O astfel de practică simbolizează intrarea în viața adultă. Se crede că astfel de procedură calmează șase păcate spirituale de bază (printre care lăcomia, pofta, zgârcenia). Iar pentru aceasta, sunt piliți șase dinți, inclusiv colții. Femeile din tribul Mentawai, din insula Sumatra, practică cioplirea și ascuțirea dinților, fiind convinse că doar așa devin atrăgătoare. Procedura se efectuează fără anestezie, de către un șaman local, care, pentru a face ceremonia cât mai dureroasă, folosește o daltă cu tăișul știrbit și bont. Ritualul dat se practică de milenii la cerința a generații întregi de fete.

O mandibulă umană cu urmele unui astfel de ritual a fost descoperită în așezarea Cobîlnea „Stația" (s. Cobîlea, r-ul Șoldănești, anul 1986) atribuită culturii Noua (perioada târzie a epocii bronzului, sec. XV-XIII a. Chr.). În rezultatul analizei antropologice a obiectului s-a dovedit că mandibula aparține unui tânăr de rasă europoidă, cu vârsta la deces cuprinsă între 18 și 20 de ani. Importanța acestei descoperiri constă în redarea unei practici neobișnuite pentru comunitățile culturii Noua și în general pentru populațiile umane preistorice care au populat spațiul carpato-danubiano-nord pontic, și anume - pilirea dentară. Cei patru dinți incisivi sunt secționați în jumătate longitudinal, operație efectuată cu puțin timp înaintea morții individului. Nu este exclus ca mandibula să fi aparținut unui alogen, care în rezultatul unor circumstanțe necunoscute a ajuns în acest spațiu și a intrat în contact cu populația locală. Dar pentru verificarea unei astfel de ipoteze, sunt necesare un șir de analize (ADN, izotopică, 14C).

Urmele de șlefuire observate pe unele zone ale mandibulei, nu exclud utilizarea acesteia ca atribut de cult (pandantiv) după moartea individului.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



„Ziua Funcționarului Public”

23 Iunie 2022

Joi, 23 iunie 2022, curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a găzduit manifestarea dedicată sărbătorii „Ziua Funcționarului Public", organizată de Primăria Municipiului Chișinău. În cadrul evenimentului, Primarul General Ion Ceban a înmânat Diplome de onoare în semn de înaltă apreciere pentru munca funcționarilor publici în promovarea politicilor de stat, pentru perseverență, devotament, abnegație și responsabilitate în prestarea serviciilor de calitate.

Detalii>>

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a premiat rezultatele remarcabile ale organizațiilor societății civile din Republica Moldova

22 Iunie 2022

Organizațiile societății civile, finanțate de Uniunea Europeană (UE), care au contribuit la consolidarea democrației, la dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova, au fost premiate în cadrul Galei Societății Civile 2022. Evenimentul de premiere, organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a avut loc pe 22 iunie, în curtea Muzeului Național de Istorie A Moldovei.

Detalii>>

Ziua Mondială a Refugiatului, marcată cu muzică și pictură la Chișinău

21 Iunie 2022

Ziua Mondială a Refugiatului a fost marcată la Chișinău printr-o expoziție de pictură și un concert susținut de mai mulți artiști din Moldova și Ucraina. Printre interpreți s-au numărat Pașa Parfeni și Adrian Ursu, saxofonistul ucrainean Igor Znatokov și cântărețele din țara vecină Olga și Olesya Shevchenko, soția Excelenței sale Ambasadorului Ucrainei în Moldova. Aceasta a cântat o piesă în limba română și le-a transmis un mesaj de mulțumire moldovenilor, la fel, în română, pentru faptul că i-au primit pe ucraineni ca pe frați.

Detalii>>

Şedinţă festivă dedicată Zilei Profesionale a Istoricului 2022

18 Iunie 2022

Sâmbătă, 18 iunie 2022, Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a găzduit ședința festivă dedicată Zilei Profesionale a Istoricului, instituită prin decizia Guvernului Republicii Moldova nr. 427 din 10 iunie 2011. La eveniment au participat istorici, cadre didactice, etnografi, muzeografi, arhiviști, studenți și masteranzi și iubitori de istorie.

Detalii>>


Examen la muzeu

15 Iunie 2022

Wolfgang Amadeus Mozart, Serghei Rahmaninov, Piotr Ceaikovski, Eugen Doga... Notele acestor, dar și ale altor mari compozitori au răsunat miercuri, 15 iunie 2022, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Încurajați de prieteni, părinți, dar și de vizitatorii MNIM, studenții Centrului de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga" de la specialitatea „Canto" au susținut examenul de calificare, demonstrând talentul nemărginit și munca asiduă depusă pe parcursul studiilor acestora.

Detalii>>

Dansuri de Epocă la MNIM

13 Iunie 2022

În data de 13 iunie 2022, Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a prins viață. Aceasta s-a datorat studenților Departamentului „Artă Teatrală" a Facultății Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Pe ritmurile muzicii clasice, aceștia au susținut examenul la compartimentul Dans de Epocă, delectând publicul vizitator prin grația și eleganța mișcărilor. Printre dansurile prezentate de către studenții AMTAP s-au regăsit Quadrille Francez, Mazurca, Allemande, Les Lanciers, Polka ș.a.

Detalii>>

Rezultatele concursului cu privire la Proiectul de amenajare a terenului aferent Casei Memoriale „Alexei Șciusev”

9 Iunie 2022

În data de 9 iunie 2022, au fost anunțate rezultatele concursului cu privire la Proiectul de amenajare a terenului aferent Casei Memoriale „Alexei Șciusev". Evenimentul a fost deschis de către directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a Moldovei Livia Sîrbu, iar ulterior, cuvânt au luat Președintele Uniunii Arhitecților din Republica Moldova Iurie Povar, Șeful Departamentului „Arhitectură" a UTM dr. Aurelia Carpov, profesorii Sorina-Nicoleta Grati, împreună cu Aricova Elena și șeful filialei Casei-muzeu „Alexei Șciusev" Anatol Povestca.

Detalii>>


Evenimentul cu genericul „Moldova are artă”

3 Iunie 2022

Vineri, 3 iunie 2022, curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost invadată de mult galben - culoarea inspirației și print floral - simbolul unei veri fără sfârșit! Evenimentul cu genericul „Moldova are artă", organizat de Aquarelle, a adunat lume bună, îndrăgostită de artă și frumos. Prima ediție a acestui eveniment s-a bucurat de prezența multor pictori, artiști, jurnaliști, medici, oameni de afaceri sau simpli iubitori de artă, care au îmbrăcat galbenul solar al lui Van Gogh sau imprimeurile florale și au încântat cu ținutele lor deosebite.

Detalii>>


Program cultural-distractiv dedicat Zilei Internaționale a Copilului

1 Iunie 2022

În data de 1 iunie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a desfășurat un program cultural-distractiv, dedicat Zilei Internaționale a Copilului, cu genericul „E ziua ta, copile! Hai la muzeu!" Pe lângă vizitarea gratuită a expozițiilor permanente și temporare, copiii au avut ocazia să asambleze puzzle-uri cu tematică istorică, să vizioneze desenele animate poloneze „Bolek și Lolek" ale studioului de animatii SFR Bielsko-Biała, filme artistice și desene animate după motivele poveștilor lui Ion Creangă, să participe la atelierele muzeale și să se delecteze cu un concert susținut de elevii Centrului de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga".

Detalii>>

Vernisarea expoziției „Școala Poloneză de Ilustrație”

1 Iunie 2022

În data de 1 iunie, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisarea expoziției „Școala Poloneză de Ilustrație". În cadrul evenimentului au venit cu un cuvânt de salut directorul general MNIM, dr.hab. Eugen Sava, ES Ambasadorul Republicii Polone la Chișinău Tomasz Kobzdej, directorul Institutului Polonez Natalia Mosor și șefa filialei „Adam Mickewicz" Svetlana Gumeni.

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

De-a lungul timpului, oamenii au „purtat" dinții ca pe unele dintre cele mai prețioase ornamente. Anume din această cauză, în multe culturi, dinții au suferit modificări de nenumărate ori, căpătând diverse forme și culori. Până în prezent, astfel de tradiții locale sunt cunoscute în Bali, ca ritual de inițiere a tinerilor între 16 și 18 ani...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC