EN
RO
Mod citire

 
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
 

Evenimente

20 Septembrie 2010

Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” şi Centrul de Cercetări Arheologice din Republica Moldova, a organizat pe 20 septembrie, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, o masă rotundă cu tema: ŞANTIERELE ARHEOLOGICE DIN CHIŞINĂU – PRIMA INVESTIGARE SISTEMATICĂ A URBEI.

În cadrul manifestării au fost dezbătute probleme ce ţin de situaţia patrimoniului cultural al Republicii Moldova şi incoerenţele legislative privind protejarea acestuia.    De asemenea, s-au prezentat rezultatele prealabile ale investigaţiilor arheologice din anul 2010 din vatra istorică a Chişinăului, de la Biserica Măzărache, cel mai vechi edificiu de cult din oraş (şi unicul păstrat) construit în stil moldovenesc.
Participanţi:
Conf. univ. dr. Sergiu MUSTEAŢĂ (Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), Incoerenţe legislative privind protejarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova;
Dr. Sergius CIOCANU (Ministerul Culturii al RM), Despre situaţia patrimoniului cultural din Republica Moldova;
Magistru Sergiu BODEAN (Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM), Săpăturile arheologice de la Valea Morilor (Chişinău) în anul 2010;
Conf. dr. Ion TENTIUC (MNAIM), Rezultatele prealabile ale investigaţiilor arheologice de la Biserica Măzărache din vatra istorică a Chişinăului.

În aceeaşi zi, viceministrul Culturii al Republicii Moldova Gheorghe Postică a susţinut, la sediul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, o conferinţă de presă pe tema APROBĂRII DE CĂTRE PARLAMENT A LEGII PRIVIND PATRIMONIUL ARHEOLOGIC AL REPUBLICII MOLDOVA.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

4 Septembrie 2010

În zilele de 3-4 septembrie 2010 la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei din Chişinău şi-a desfăşurat lucrările  Simpozionul XI de Numismatică organizat de către Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române din Bucureşti şi Societatea numismatică din Republica Moldova. La manifestare au participat specialişti din domeniul numismaticii  şi a altor ştiinţe conexe: medalistică, heraldică, toreutică din Franţa, România, Ucraina, Germania şi Republica Moldova. Menţionăm prezenţa la Simpozion a domnului dr. Georges DEPEYROT, Ecole Normale Supérieure, Paris, care este şi coordonatorului Convenţiei Europene de Cercetare / Groupement de Recherche Européen (GDRE) «Trouvailles monétaires» din componenţa căruia face parte şi Republica Moldova, fiind reprezentată de specialişti de la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei şi Institutul Patrimoniului Cultural. În cadrul Simpozionului a avut loc şi şedinţa publică a proiectului  GDRE cu participarea laboratorului moldovenesc şi a celor româneşti.

România a fost reprezentată de cercetători din Bucureşti, Tulcea şi Suceava.  Din partea coorganizatorilor de la  Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române din Bucureşti au participat dnul Eugen Nicolae, director adjunct ştiinţific şi dnii Aurel Vîlcu şi Theodor Isvoranu. Semnalăm prezenţa dnei Monica Dejan, cercetător la Muzeul Bucovinei din Suceava şi a dnului Aurel Stănică, colaborator al Muzeului de Istorie şi Arheologie din Tulcea.

Ca şi la alte ediţii, la Simpozion au fost prezenţi cercetători din Ucraina. Cu această ocazie ne-am bucurat de participarea dnei Irina Korpusova, numismat de la Muzeul de Arheologie şi a dnei Irina Ozerejanskaja de la Muzeul de Studiere a Ţinutului din Odesa. Printre participanţii fideli la Simpozion în menţionăm pe  dnul Andrei Crivenco de la Tiraspol.

În cadrul Simpozionului au fost prezentate cca 20 de comuninicări ştiinţifice de o înaltă ţinută ştiinţifică, fiind puse în circuitul ştiinţific sau comentate mai multe materiale din domeniul numismaticii antice, a numismaticii medievale orientale şi europene, moderne, precum şi din domeniul medalisticii, heraldicii, a toreuticii, etc.

  

Mai multe detalii despre Simpozion pot fi găsite aici.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

18 Mai 2010

Ziua Internaţională a Muzeelor a fost sărbătorită printr-o suită de manifestări derulate atât în incinta Muzeului, cât şi în curte.

Începând cu ora 10.00 şi până la închiderea Muzeului, în locaţii diferite, s-au desfăşurat trei ateliere: „Obiectul arheologic – o enigmă”, Origami şi Ikebana, copiii şi adulţii fiind provocaţi la un exerciţiu de creativitate şi îndemânare.

În intervalul de timp 12.00-18.00, au fost proiectate cele mai bune filme ale Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF-2010, într-o  retrospectiva la cinemateca Clio a Muzeului.

Iubitorii de muzică au fost invitaţi la un concert de excepţie în aer liber, susţinut de Orchestra Ministerului Apărării, care a cuprins piese tradiţionale de fanfară.  

La ora 13.00 s-a vernisat expoziţia „O istorie a coifurii”, care a adus în  centrul atenţiei publicului un accesoriu obligatoriu al vestimentaţiei militare – acoperământul de cap. Inaugurarea a fost urmată de exerciţii demonstrative (de front cu arma şi de luptă corp la corp), susţinute de militarii Batalionului de gardă şi Batalionului cu destinaţie specială ale Ministerului Apărării.

Pe parcursul zilei, în curtea Muzeului s-a desfăşurat Târgul meşteşugarilor „Meserii de veacuri în viziune contemporană”, ediţia a II-a, vizitatorii având astfel prilejul de a admira (şi cumpăra) o multitudine de obiecte autentice.   
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

15 Mai 2010

Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei a participat pentru a cincia oara la „Noaptea Muzeelor”, un eveniment cultural european de excepţie.

Organizatorii au pregătit cu acest prilej un program special, care a debutat pe 15 mai la ora 18.00 şi s-a încheiat pe 16 mai la ora 2.00, menit să prezinte Muzeul şi colecţiile sale într-o atmosfera cu totul deosebită.

Detalii>>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

25 Aprilie 2010

Printre evenimentele care au marcat Festivalului Pascal, organizat de Asociaţia Internaţională de Prietenie şi Colaborare „Moldova şi Rusia” în perioada 3-25 aprilie 2010, s-a numărat şi concertul clasei de vocal a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, desfăşurat duminică, 25 aprilie, în Sala Albastră a Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei. Programul a cuprins muzică din diferite epoci (de la preclasic la contemporan), care a contribuit la trăirea unui eveniment religios şi artistic de neuitat.

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

18 Aprilie 2010

Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei a găzduit în ambianţa Sălii Albastre un concert prilejuit de Sfintele Paşti, susţinut de baritonul Ivan Cvasniuc şi soprana Lilia Şolomei, artişti ai Teatrului de Operă şi Balet din Republica Moldova. Repertoriul a reunit piese religioase clasice şi fragmente din opere celebre. Concertul s-a desfăşurat în cadrul Festivalului Pascal, organizat de Asociaţia Internaţională de Prietenie şi Colaborare „Moldova şi Rusia” în perioada 3-25 aprilie 2010.

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

31 Martie 2010

La 30 martie 2010 a avut loc lansarea revistei muzeului – Tyragetia, 2010: nr.1 – Arheologie Istorie Antică şi nr.2 – Istorie Muzeologie. La manifestare au participat muzeografi, cercetători ştiinţifici, profesori universitari. Ambele numere ale revistei au fost prezentate de doctor, conferenţiar universitar Aurel Zanoci. În cadrul lansării revistei au luat cuvânt şi au apreciat ţinuta tipografică şi ştiinţifică a publicaţiei Gheorghe Postică, viceministrul Culturii, Silviu Tabac, vicedirector al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, Ion Gumenâi, prodecanul Facultăţii de Istorie şi Filozofie a USM ş.a.

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

30 Martie 2010

La 30 martie în cadrul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei s-a desfăşurat conferinţa Ştiinţifică "Ştiinţa în Basarabia (sec.XIX - înc. sec.XX), organizată de sectorul Istorie Modernă.

Conferinţa se înscrie în suita de manifestări dedicate Anului Ştiinţei - 2010, declarat în cadrul Comunităţii Statelor Independente. La Conferinţă au participat cercetători ştiinţifici din cadrul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală, Institutului de Istorie, Stat şi Drept, şi alte instituţii cu profil ştiinţific. Programul Conferinţei poate fi vizualizat aici.  

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

7 Martie 2010

Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei a oferit publicului un concert coral de excepţie susţinut de Studioul muzical-coral „Lia-Ciocîrlia” sub dirijoratul Tatianei Bejenaru. Concertul a fost organizat în cadrul Festivalului de muzică „Mărţişor 2010” de către Centrul  Republican pentru Copii şi Tineret. Repertoriul a cuprins creaţii corale pentru copii ale compozitorilor clasici şi contemporani de diverse stiluri şi forme.

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

1 Martie 2010

martie-iunie 2010

Programele educaţionale „Obiectul arheologie – o enigmă”, „Un film la muzeu” şi ORIGANI, desfăşurate în Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, sunt o provocare la adresa imaginaţiei, îndemânării şi creativităţii fiecărui copil, astfel încât la finalul fiecărui atelier participanţii să descopere tainele vieţii preistorice şi ale artefactelor arheologice, să cunoască particularităţile istoriei, civilizaţiei şi culturii naţionale, să se bucure de experienţe reuşite în plierea hârtiei după tehnici japoneze.

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2017 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: museum@starnet.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Web-design, programming & development - Supersite SRL
menu