EN RO#Exponatul Lunii

>>>

În cultura multor popoare din cele mai vechi timpuri (și până în zilele noastre), oglinzilor li s-a acordat un rol deosebit în practica rituală, în special cea funerară. Pentru mai multe comunități, oglinzile, ca și obiectele metalice în general, au servit pentru protejarea împotriva spiritelor rele. Oglinzile aveau un scop dublu - cel utilitar, ca piesă de toaletă, și cel magic, ca atribut al unui rit. Acesta se explică prin faptul că, în ideile multor popoare, sufletul unei persoane este legat de reflectarea sa într-o oglindă sau apă. Fiind exterioară omului, „reflecția sufletească" este supusă diverselor pericole.

Evident, credința în posibilitățile magice ale oglinzilor este unul dintre motivele pentru pe care proprietarii le țineau închise în huse și pungi din lemn, pânză, pâslă sau piele. O oglindă a fost pusă în mormânt împreună cu defunctul de teamă că sufletul unei persoane vii reflectate în ea, ar putea fi dus de sufletul celui decedat. Pe de altă parte, până în zilele noastre, multe națiuni au tradiția de a atârna toate oglinzile dacă există un mort în casă, pentru a nu înmulți moartea.

Oglinzile metalice sunt destul de rare la începutul istoriei sciților, dar de-a lungul timpului, au fost răspândite pe scară largă în epoca clasică sau „Sciția lui Herodot" din secolele V-IV î.Hr. Apoi oglinda a devenit unul dintre cele mai importante piese de toaletă din înmormântările sciților. În vestul stepelor pontice au fost înregistrate cel puțin 40 de oglinzi, realizate în ateliere scitice sau grecești, 12 dintre ele fiind păstrate în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Una dintre oglinzile metalice de producția grecească a fost găsită pe malul stâng al Nistrului, lângă satul Nikolskoe, în tumulul 14. Oglinda a fost găsită într-o înmormântare, lângă craniu, cu 114 vârfuri de săgeți și șase plăci din aur în formă de pește. Piesa a fost turnată din bronz împreună cu mânerul. Diametrul oglinzii este de 16,5 cm, lungimea mânerului cu terminație rotundă este de 11,5 cm.

Deși înmormântarea 1 a tumulului 14 a fost identificată ca aparținând unui bărbat în vârstă de 18-20 de ani, oglinzile sunt element caracteristic al înmormântărilor exclusiv feminine. Astfel de oglinzi din bronz cu mânere laterale apar la mijlocul secolului al V-lea î.Hr. dar au fost distribuite cel mai larg în ultimul sfert al secolului al V-lea - prima jumătate a secolului al IV-lea î.Hr.

Tur VirtualArhiva evenimentelorLansare de carte: „Ciberiada” de Stanislaw Lem

29 Septembrie 2022

În data de 29 septembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Institutul Polonez de la București și librăria Cărturești la Muzeu, au organizat lansarea de carte „Ciberiada" de Stanislaw Lem.

În 2021, grație Editurii Curtea Veche, a apărut traducerea în limba română a acestei cărți. Împreună cu traducătoarea lucrării, Ioana Diaconu-Mureșan, participanții la eveniment au pătruns în procesul de lucru al acesteia și au dezvăluit secretele și greutățile întâmpinate pe parcursul traducerii lucrării autorului polonez.


Detalii>>

The Distinguished Gentleman’s Drive – Pre 80s Classic Cars

25 Septembrie 2022

În data de 25 septembrie, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc The Distinguished Gentleman's Drive - Pre 80s Classic Cars, eveniment aflat la a doua ediție în Republica Moldova și care este organizat în aceeași zi în întreaga lume.

Evenimentul a fost organizat de către Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Retromobile Moldova, Escobar Motors și Porsche Center Moldova iar scopul acestora a fost de a reuni într-o singură locație o gamă largă de automobile clasice fabricate până în anii 1980.

Detalii>>

Cunoaște prin interacțiune: 30 de ani de activitate a USAID în Republica Moldova

22 Septembrie 2022

În contextul marcării a 30 de ani de activitate în Republica Moldova a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost instalat un perete interactiv de peste șapte metri, pe care sunt ilustrate principalele realizări ale USAID în Moldova timp de trei decenii de când activează în țara noastră.

Astfel, vă invităm, în perioada 22 Septembrie - 23 Octombrie, să vă scufundați în istorie și să faceți cunoștință cu cele mai importante reușite ale Agenției.


Detalii>>

Prezentare de carte: One-way Suitecase. 20 real stories from Ukrainian refugees during the first days of Russia’s invasion

21 Septembrie 2022

One-way Suitecase. 20 real stories from Ukrainian refugees during the first days of Russia's invasion (Valiza într-o singură direcție. 20 de povești reale despre refugiați ucraineni) este titlul cărții, care a fost prezentată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei pe 21 septembrie.

Proiectul a fost implementat de organizația evreiască „Agudat Israel", care a acceptat și a găzduit peste 25.000 de refugiați ucraineni de diferite naționalități în primele săptămâni de război.


Detalii>>

Marcarea celor 30 de ani de prietenie dintre USAID și Moldova la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

14 Septembrie 2022

Cu ocazia celebrării celor trei decenii de activitate a USAID în Moldova, a fost lansată Campania de comunicare „30 de ani de prietenie dintre USAID și Republica Moldova". Evenimentul a avut loc în data de 14 septembrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. În cadrul acestei campanii, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și-a propus să scoată în evidență rezultatele obținute în acești 30 de ani de activitate în Moldova și să informeze despre angajamentul poporului american de a susține în continuare Republica Moldova.

Detalii>>

100 de atașe la MNIM

11 Septembrie 2022

În data de 11 septembrie, a avut loc unul din cele mai inedite evenimente ale lunii septembrie, întitulat 100 de atașe.

Evenimentul a fost organizat de către Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Retromobile Moldova și Escobar Motors iar scopul acestora a fost unul ambițios, de a aduna în curtea MNIM 100 de motociclete cu ataș.


Detalii>>

Masa Rotundă cu genericul „Arheologia Republicii Moldova prin prisma relațiilor moldo-germane”

6 Septembrie 2022

În data de 6 septembrie, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei a avut loc Masa Rotundă cu genericul „Arheologia Republicii Moldova prin prisma relațiilor moldo-germane", organizată de către Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei.

Alocuțiunile de salut au fost susținute de acad. Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Anatolie Sidorenko, Preşedintele Asociaţiei „Humboldt Club Moldova", Ullrich Kinne, Ambasada Germaniei la Chișinău și dr.hab. profesor Michael Meyer, Universitatea Liberă din Berlin.


Detalii>>

Caravana „Centenarul Încoronării” a fost pe urmele vizitelor regale din Republica Moldova

3 Septembrie 2022

O nouă oprire a Caravanei Centenarul Încoronării, proiect organizat de Asociația Artis în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, a avut loc în perioada 2-3 septembrie 2022, la Chișinău, în prezența ambasadorilor Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador) și a invitatului special -  Pedro J. Fuentes Cid (Jurist, dizident cubanez).

Aproximativ 500 de elevi și profesori din capitala Republicii Moldova au participat la evenimente care au marcat Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, în cadrul proiectului organizat sub auspiciile Familiei Regale a României. .


Detalii>>

Sărbătorile naționale la MNIM

28 August 2022

În data de 28 august, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a realizat un șir de activități frumoase pentru vizitatorii săi, dedicate sărbătorilor naționale Ziua Independenței și Limba Noastră.

La intrare, vizitatorii au primit panglici tricolore și au fost îndemnați să cinstească însemnele de stat și istoria neamului. Vizitarea expoziției a început cu „Exponatul Independenței”, compus din două fotografii, una care surprinde momentul în care Alexandru Moșanu semnează Declarația de Independență a Republicii Moldova, și a doua – restabilirea acestui act din 26 aprilie 2010 (poză care aparține familiei Moșanu).


Detalii>>

Lansare de carte: „Procesul de căutare a polițiștilor, militarilor și voluntarilor, dispăruți fără veste în timpul Războiului de la Nistru din anul 1992”, autor Simion Carp, dr., prof. univ., veteran de război

28 August 2022

În data de 28 august 2022 Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit o lansare de carte cu un titlu elocvent - „Procesul de căutare a polițiștilor, militarilor și voluntarilor, dispăruți fără veste în timpul Războiului de la Nistru din anul 1992", autor Simion CARP, dr., prof. univ., veteran de război.

Organizatorii evenimentului: Academia „Ștefan cel Mare" a MAI, Asociația Obștească „Tradiții Militare" în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei au reunit persoane interesate de subiectul abordat, precum și mai mulți veterani ai Războiului pentru apărarea independenței și integrității teritoriale ale Republicii Moldova.


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

În cultura multor popoare din cele mai vechi timpuri (și până în zilele noastre), oglinzilor li s-a acordat un rol deosebit în practica rituală, în special cea funerară. Pentru mai multe comunități, oglinzile, ca și obiectele metalice în general, au servit pentru protejarea împotriva spiritelor rele. Oglinzile aveau un scop dublu - cel utilitar, ca piesă de toaletă, și cel magic, ca atribut al unui rit. Acesta se explică prin faptul că, în ideile multor popoare, sufletul unei persoane este legat de reflectarea sa într-o oglindă sau apă. Fiind exterioară omului, „reflecția sufletească" este supusă diverselor pericole...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC