EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Cutia folosește un cilindru cu pini ca suport de înregistrare a muzicii. În interior, este împărțită în trei compartimente: primul conține manivela și mecanismul de acționare a cilindrului cu pini, al doilea - cilindrul cu pini și lamele vibrante, iar al treilea - două manete pentru pornirea și oprirea melodiei. Pe cilindru sunt înregistrate șapte melodii de W.A. Mozart, care sunt redate prin vibrarea dinților de oțel dispuși într-un pieptene, ale căror vârfuri sunt adiacente cilindrului. Capacul cutiei are pe partea exterioară marchetărie cu motive florale. Bunul cultural este clasat în categoria Tezaur.

Povestea cutiilor muzicale

Cutiile muzicale au apărut în Elveția la sfârșitul secolului al XVIII-lea. În 1796, ceasornicarul Antoine Favre-Salomon a inventat un ceas de buzunar care avea un mecanism muzical încorporat, bazat pe principiul lamelor metalice acordate. Invenția s-a răspândit rapid și a declanșat, la scurt timp, crearea de cutii muzicale independente de ceasuri.

Inventate și construite inițial pentru distracțiile de salon ale lumii aristocrate, cutiile muzicale s-au perfecționat rapid, cucerind piața și interesul publicului pentru aceste mașinării destinate divertismentului. Industria cutiilor muzicale s-a concentrat, în mare parte, în Elveția. Geneva rămâne leagănul cutiei muzicale, chiar dacă arta manufacturierilor acestor minuni muzicale s-a extins și în alte regiuni ale Elveției, precum Jura, Auberson și Sainte Croix, și ulterior în alte țări, precum Franța, Germania și Cehoslovacia. Printre cele mai importante firme producătoare de cutii muzicale s-au evidențiat: Mermod Frères, Paillard, Reuge, Thorens, Cuendet, Junod, Nicole Frères, Ducommun-Girod, Brémond și L'Epee.

Cutia muzicală funcționa după un principiu relativ simplu: un cilindru cu pini (cuie cilindrice) acționa, prin răsucire, un „pieptene" metalic acordat pe anumite note muzicale, ambele fiind ascunse privirii într-un compartiment al cutiei. Prin învârtirea cilindrului - cu ajutorul unui mecanism cu arc (asemănător cu cel al ceasurilor) - pinii atingeau „dinții" din oțel ai pieptenului, care vibrau, redând astfel diferite note muzicale. O cutie muzicală putea avea „programate" pe cilindru un număr limitat de melodii - de la 4 până la 12.

De-a lungul timpului, cilindrii au fost înlocuiți cu discuri metalice interschimbabile. Pe acest principiu au apărut, în cafenelele și tavernele vremii, cutii muzicale de dimensiuni mari, care puteau fi activate prin introducerea unei fise, oferind utilizatorului posibilitatea de a alege discul preferat.

În afara mecanismului ingenios proiectat, cutiile muzicale se remarcă și prin arta cu care sunt decorate la exterior - folosind materiale precum lemn prețios, sidef, fildeș sau metal.

Declinul cutiilor muzicale a început odată cu inventarea fonografului (1877) și a gramofonului (1887). Producția lor a continuat pentru o perioadă, dar la începutul secolului al XX-lea, majoritatea firmelor consacrate au abandonat această afacere și au început să fabrice alte instrumente de muzică mecanică.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Al XVIII-lea Simpozion de Heraldică

25 Aprilie 2024

În data de joi, 25 aprilie 2024, Societatea de Genealogie, Heraldică și Arhivistică „Paul Gore", în colaborare cu Comisia Națională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, au organizat Al XVIII-lea Simpozion de Heraldică.

Evenimentul s-a desfășurat în sediul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, situat în strada 31 August 1989, nr. 121 A, Chișinău, în Sala de Conferințe de la parter, precum și în regim online.


Detalii>>

Urme muzicale Cehe la Chişinău

23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie 2024, Sala Albastră a Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a găzduit o prelegere publică inedită, dedicată contactelor muzicale ceho-moldovenești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Cehe la Chișinău în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici", desfășurat în cadrul proiectului „2024 Anul Muzicii Cehe" și prilejuit de vizita comună a Comisiei pentru afaceri cu Uniunea Europeană și a Comisiei pentru Economie, agricultură și transport a Senatului Republicii Cehe.

Detalii>>

Acțiuni consacrate Zilei comemorării victimelor foametei organizate din anii 1946-1947

20 Aprilie 2024

În data de 20 aprilie 2024, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM în cooperare cu Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și cu Muzeul de Istorie Avdarma și în parteneriat cu Institutul de Istorie, USM, Universitatea de Stat din Comrat, Direcția Regională Învățământ UTA Găgăuzia, Asociația Obștească Institutul ProMemoria au organizat conferința științifico-practică pentru profesorii școlari din UTA Găgăuzia cu genericul „Predarea disciplinei opționale pentru clasele a IX-a, a XII-a «Regimul totalitar-comunist: represiuni și mișcare de rezistență»".

Detalii>>

Forumul Cultural Internațional „Patrimoniul Cultural, Provocări și Oportunități”, dedicat Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor

19 Aprilie 2024

În perioada 18-19 aprilie 2024, s-a desfășurat cu succes primul Forum Cultural Internațional „Patrimoniul Cultural, Provocări și Oportunități", dedicat Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, la sediul Muzeului Național de Istorie al Moldovei. Evenimentul a fost organizat cu scopul de a examina aspectele diverse ale patrimoniului cultural, evidențiind atât provocările cât și oportunitățile pe care le prezintă, subliniind importanța conservării și promovării moștenirii culturale bogate a Moldovei și Europei

Detalii>>

Sesiunea Naţională de Rapoarte – Cercetări arheologice în Republica Moldova, Campania 2023

19 Aprilie 2024

Pe 19 aprilie 2024, sub auspiciile Ministerului Culturii și Comisiei Naționale de Arheologie, a avut loc Sesiunea Națională de Rapoarte - Cercetări Arheologice în Republica Moldova pentru Campania 2023. Evenimentul științific a fost organizat în colaborare între Agenția Națională de Arheologie și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, pentru a coincide cu Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, celebrată în 18 aprilie

Detalii>>

Masă rotundă și vernisare de expoziție „Complexul arheologic Dănceni: 50 de ani de la demararea cercetărilor de teren”

17 Aprilie 2024

La 17 aprilie, cu prilejul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei s-au desfășurat lucrările mesei rotunde „Complexul arheologic Dănceni: 50 de ani de la demararea cercetărilor de teren".

Evenimentul cultural-științific a fost moderat de prof. univ. dr. hab. Gheorghe Postică. În debutul evenimentului cu un mesaj de salut a venit Dr. hab. Eugen Sava, directorul general al MNIM


Detalii>>

Ziua Faptelor Bune la MNIM

14 Aprilie 2024

Alături de mii de instituții și organizații din întreaga lume, pe 14 aprilie, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei s-a alăturat mișcării globale Good Deeds Day!

Împreună cu muzeografele MNIM, Natalia Popovici, Galina Mirzac, Alina Parabina și Olga Andranovici, publicul nostru a avut parte de ghidaje gratuite și o serie de activități educative, organizate special pentru ei și familiile lor


Detalii>>

Vizita delegației MNIM în comuna Ruseștii Noi, raionul Ialoveni

10 Aprilie 2024

La 10 aprilie, comuna Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, a serbat prima atestare documentară. Cu această ocazie autoritățile publice locale au organizat un șir de activități în cadrul manifestării „500 de ani Ruseștii Noi 1524-2024".

La solicitarea primarului localității, din partea Muzeului Național de Istorie a Moldovei au fost prezenți cercetătorul științific Eugen Mistreanu și muzeograful Sergiu Bodean


Detalii>>

Donație valoroasă pentru Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială MNIM

3 Aprilie 2024

În baza unui Acord semnat anterior între Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova și Muzeul Național de Istorie a Moldovei în vederea completării colecției de patrimoniu a Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială a MNIM, în data de 3 aprilie 2024, reprezentanții SIS au transmis în gestiune permanentă instituției muzeale un nou lot de documente și materiale cu privire la persoanele supuse represiunilor politice în anii regimului totalitar-comunist.

Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Dușmance ale poporului”

2 Aprilie 2024

În data de 2 aprilie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc inaugurarea expoziției „Dușmance ale poporului", eveniment organizat de Fundația Academia Civică - Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și cu sprijinul Fundația Hanns Seidel - România și Fundaţia Hanns Seidel - Republica Moldova.


Detalii>>

Lecție tematică MNIM: „Politica ateistă în RSSM”

28 Martie 2024

În data de 28 martie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost susținută o lecție tematică inedită cu tema „Politica ateistă în RSSM". În cadrul acesteia au participat elevii liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim". Ghidați de muzeografa Eugenia Golban, tinerii și adulții, în egală măsură, au făcut o incursiune în istoria și ideologia RSSM, pentru a înțelege mai bine rolul și influența politicilor ateiste asupra societății, transformările sociale și culturale ale vremii și alte aspecte legate de viața cotidiană

Detalii>>

Vernisarea expoziției de grafică și pictură „Ion Tâbîrță. In memoriam”

28 Martie 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut onoarea să marcheze deschiderea expoziției de grafică și pictură „Ion Tâbîrță. In memoriam", omagiu remarcabilului artist plastic Ion Tâbîrță.

În cadrul evenimentului, cu luări de cuvânt au participat Ministrul Culturii Sergiu Prodan, Directorul adjunct al MNIM Livia Ermurachi, curatorul expoziției Serghei Kliuchnikoff, artistul plastic Ghenadie Jalbă, Luminița Tăburța, fiica pictorului Ion Tâbîrță, și Rodica Tăburța, șefa catedrei Design de la Facultatea Informatică, Inginerie și Design ULIM


Detalii>>

Comisia interguvernamentală moldo-bulgară de cooperare economică reunită la Chișinău a vizitat MNIM

26 Martie 2024

În data de 26 martie, a avut loc reuniunea a 9-a a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-bulgare în capitala noastră, Chișinău. Această importantă întâlnire a avut loc sub copreședinția dlui Victor Parlicov, Ministrul Energiei al Republicii Moldova, și a dnei Irina Shtonova, Viceministra Economiei și Industriei din Republica Bulgaria.

În cadrul acestei reuniuni, au fost discutate aspecte cheie legate de consolidarea cooperării în domeniul energetic, dezvoltarea proiectelor comune și optimizarea schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Bulgaria


Detalii>>

Săptămâna Internațională de Educație Financiară la MNIM

24 Martie 2024

În cadrul Săptămânii Internaționale de Educație Financiară, desfășurată între 18-24 martie 2024, Banca Națională a Moldovei (BNM) a organizat activități educative la care au participat peste 2500 de copii și tineri. Acestea au avut loc atât la sediul băncii centrale, cât și la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, incluzând expoziții de monede vechi și moderne, ateliere de lucru și jocuri interactive legate de educația financiară.

Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a condus personal activități inovatoare, inclusiv simularea unei ședințe de politică monetară cu elevii Liceului Teoretic Republican „Aristotel"


Detalii>>

Prezentarea proiectului echipei „Space DaVinci” la MNIM

14 Martie 2024

În data de 14 martie, în Sala Unirii, echipa „Space DaVinci" de la I.P. Liceul DaVinci au prezentat proiectul lor de robotică, inginerie și programare care va participa la finala competiției FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024.

Ediția MasterPiece este despre fuziunea dintre artă și tehnologie. Participanții vor explora cum aceste două domenii pot interacționa, creând soluții unice și imaginative la provocările din lumea reală. MasterPiece pune accentul pe un proiect de cercetare care se focusează pe problemele din lumea reală legate de artă și cultură


Detalii>>

Activitate pentru copii – „Fire de martie”

10 Martie 2024

Pe timpurile când oamenii începeau anul în luna martie, dorind să-și păstreze frumusețea, sănătatea și bogăția pe tot parcursul lui, ei purtau niște obiecte speciale - „fire de martie", care a dus la tradiția mărțișorului.

În data de 10 martie, ghizii noștri au povestit micilor noștri vizitatori și părinții acestora despre tradiția mărțișorului iar ulterior, au participat la un atelier de confecționare a acestor mici simboluri ai primăverii


Detalii>>

Vernisajul Expoziției foto-documentare „Copilăria în Gulag" la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin (România)

7 Martie 2024

În data de 7 martie 2024, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu colegii de la Casa Memorială „Iuliu Maniu" din Bădăcin (jud. Sălaj, România) și Muzeul Județean de Istorie și Artă - Zalău (România), a organizat un nou vernisaj al Expoziției foto-documentare „Copilăria în Gulag" (curator dr. Ludmila D. Cojocaru)

Detalii>>

Vizita elevilor Liceului Teoretic Bulgar „Vasil Levski” din Chișinău la MNIM

4 Martie 2024

În data de 4 martie, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut bucuria de a primi în vizită pe elevii Liceului Teoretic Bulgar „Vasil Levski" din Chișinău.

Vizita este parte din activitățile comunității bulgare din Republica Moldova cu ocazia împlinirii a 146 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Cărți poștale din Ucraina”

26 Februarie 2024

În data de 26 februarie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția „Cărți poștale din Ucraina".

În cadrul evenimentului, cu luări de cuvânt au participat Ministrul Culturii Republicii Moldova, Sergiu Prodan, directorul adjunct MNIM, Livia Ermurachi, reprezentanta Ambasadei Ucrainei la Chișinău, Natalia Sirenco și directorul AO „Progressive Community", Diana Dereveanco


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Icoane pictate pe cutii de muniție”

22 Februarie 2024

În data de 22 februarie, în Sala 1 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „Icoane pictate pe cutii de muniție".

Cu luări de cuvânt au participat Ministrul Culturii, domnul Sergiu Prodan, Tomasz Kobzdej, Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, Marko Shevchenko, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Tadas Valionis, Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, doamna Olesia Shevchenko, soția ambasadorului Ucrainei în Republica Moldovei și nu în ultimul rând, autorii picturilor Oleksandr Klymenko și Sonia Atlanova


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Cutia folosește un cilindru cu pini ca suport de înregistrare a muzicii. În interior, este împărțită în trei compartimente: primul conține manivela și mecanismul de acționare a cilindrului cu pini, al doilea - cilindrul cu pini și lamele vibrante, iar al treilea - două manete pentru pornirea și oprirea melodiei...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC