EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Exponatul reprezintă un vas de unicat de tip trinoclu. Este datat în perioada eneoliticului, mileniile V-IV î. Hr., aflându-se în legătură cu civilizația Cucuteni-Tripolie (etapa Cucuteni A-B - Tripolie B).

Artefactul a fost descoperit în anul 1986 în așezarea Florești V, la 2,5 km vest de orașul Florești, actualmente moșia satului Mărculești, pe versantul unui promontoriu, la suprafața căruia au fost observate urmele a circa 40 de locuințe preistorice.

Fragmentele originale descoperite, au permis realizarea unei restaurări fidele a piesei arheologice, oferindu-ne, în acest context, un obiect patrimonial de excepție.

Piesa numită convențional ,,vas" reprezintă un dispozitiv în formă de trinoclu format din trei monocluri - tuburi ceramice unite la capete prin intermediul unor punţi. Monoclurile au corpuri cilindrice goale în interior, la mijloc fiind ovale, cu buza și baza evazate în formă de pâlnii, marginile de la extremităţi fiind plate.

Vasul de culoare roșie-cărămizie este modelat dintr-o pastă fină de lut, arsă oxidant şi decorat cu ornament pictat, pentru care s-au folosit coloranţi naturali, de nuanță negru-vișinie. Monoclurile identice ca formă și dimensiuni sunt pictate în aceeași manieră decorativă. Pe exterior, atât pâlniile superioare, cât și cele inferioare, împreună cu mijlocul piesei și punțile, este pictat un decor cu motive geometrice. Ornamentul stilizat de pe vas este desfășurat în două și trei niveluri pe verticală și compartimentat în patru registre. Cea mai importantă zonă ornamentată de pe trinoclu este spațiul dintre pâlnii în zona mediană. Decorul este compus dintr-un grup din opt linii orizontale executate pe mijlocul monoclurilor și trei grupuri din câte 3-4 linii dispuse vertical între registre despărțite de benzi paralele relativ groase. Pe partea exterioară, pâlniile sunt ornamentate cu cercuri interiorul cărora se întretaie de un grup de trei linii și un punct mare pictat, iar în preajma lor sunt mai multe reprezentări foliacee. Se observă, de asemenea, și câteva linii spiralate între alte benzi groase dispuse în triunghiuri cu o latură concavă. În interiorul pâlniilor, suprafața este rudimentar netezită, formând mai multe caneluri neuniforme, care reprezintă urmele apăsate ale uneltei cu care s-a modelat interiorul, iar la o analiză mai atentă se poate admite și existența unor urme ale degetelor olarului. Decorul prezintă imagini ale unor creaturi mitologice și simboluri a unor ideii și credințe religioase ale comunităților preistorice cucuteniene, de unde este presupusă și funcţionalitatea acestor piese, care puteau fi utilizate în practici magico-rituale.

Dimensiunile vasului sunt următoarele: înălţimea - 228 mm; diametrele extremităţilor variază de la 135 la 142 mm; diametrul maxim pe linia a două binocluri / lăţimea vasului - 285-291 mm.

Vasul trinocul de la Florești aparține perioadei clasice a culturi Cucuteni, când foarte larg sunt cunoscute așa-numitele vase-„binocluri". Privit în acest context, trinoclul de la Florești se prezintă a fi o piesă de unicat nu numai în spațiul pruto-nistrean, dar și în întreaga arie de răspândire a civilizației Cucuteni-Tripolie, de la Carpați până la Nipru.

Tur VirtualArhiva evenimentelorSeminar științifico-practic: Dialog științifico-cultural cu reprezentanții instituțiilor de profil cu privire la evidența și administrarea colecțiilor arheologice și arhivei cercetărilor arheologice

29 Septembrie 2023

Pe data de 29 septembrie 2023, la Muzeul de Istorie a Moldovei, în cadrul proiectului: Patrimoniul muzeal şi memoria istorică: cercetare, interpretare, prezentare (Cifrul: 20.80009.0807.43), în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, s-a desfășurat Seminarul științifico-practic "Dialog științic-cultural cu reprezentanții instituțiilor de prol cu privire la evidența și administrarea colecțiilor arheologice și arhivei cercetărilor arheologice"

Detalii>>

Atelier de instruire susținut de Vanessa Vaio, expert în interpretarea patrimoniului

28 Septembrie 2023

Joi, 28 septembrie 2023, sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a găzduit atelierul de instruire Abordări inovatoare a interpretării patrimoniului cultural pentru dezvoltarea produsului turistic prin prisma experiențelor imersive, susținut de doamna Vanessa Vaio, expert în interpretarea patrimoniului cu peste 28 de ani de experiență în domeniu. Vanessa Vaio este coordonatorul Italiei al Asociației europene pentru interpretarea patrimoniului Interpret Europe. La deschiderea evenimentului a participat doamna Svetlana Pociumban, șefa Direcției Patrimoniu a Ministerului Culturii, care a subliniat rolul muzeelor în societățile contemporane și importanța promovării și valorificării patrimoniului cultural prin educație

Detalii>>

Vernisarea expoziției aniversare „Academicianul Alexei Șciusev. Viața și Opera” 150 ani de la naștere, dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului

28 Septembrie 2023

Joi, 28 septembrie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției aniversare „Academicianul Alexei Șciusev. Viața și Opera", organizată cu prilejul a 150 de ani de la nașterea renumitului arhitect, în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Agenția Națională a Arhivelor, în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului.

La evenimentul de deschidere cu cuvânt de salut a venit doamna Livia Sîrbu, director adjunct al muzeului, care a reiterat eforturile depuse de muzeu în vederea valorificării patrimoniului și a promovării activității Casei memoriale „Alexei Șciusev"

Detalii>>

Conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine”

26 Septembrie 2023

Marți, 26 septembrie 2023, a avut loc conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri - implicații în dezvoltarea societății de mâine", eveniment dedicat Zilelor Europene ale Patrimoniului Cultural. Reuniunea științifică a constituit un bun prilej de comunicare între cercetătorii din Republica Moldova, România și Ucraina, de prezentare și mediatizare a rezultatelor științifice, de identificare a problemelor de management, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului cultural și, în același timp, de apreciere a unor realizări științifice și culturale remarcabile în activitatea de cercetare

Detalii>>

Vernisarea expoziției „Despre limba Polonă”

26 Septembrie 2023

Marți, 26 septembrie 2023, a avut loc vernisarea expoziției „Despre limba Polonă", organizată de Institutul Cultural Polonez de la București în parteneriat Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în contextul Zilei Europene a Limbilor. Această sărbătoarea a fost instituită în 2001 de către Uniunea Europeană și Consiliul Europei, fiind marcată în fiecare an pe data de 26 septembrie. Ziua Europeană a Limbilor are drept scop să aducă în atenția publicului marea varietate lingvistică a Europei, să promoveze patrimoniul cultural și diversitatea lingvistică, să încurajeze oamenii de orice vârstă să învețe limbi străine, precum și să promoveze profesiile legate de domeniul lingvistic

Detalii>>

„Rafinamentul şi eleganța perioadei interbelice”

23 Septembrie 2023

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Asociația Ghizilor Lectorilor şi Translatorilor din Republica Moldova în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a organizat un frumos eveniment cu genericul „Rafinamentul şi eleganța perioadei interbelice" dedicat modei şi stilului de viață din perioada respectivă, care a întrunit peste 30 de persoane și a avut drept scop familiarizarea cu istoria modei şi a stilului de viață de la început de secol XX

Detalii>>

Vernisajul expoziției „Victor Rotaru: Reflecții în Culori”

21 Septembrie 2023

Joi, 21 septembrie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției de pictură „Victor Rotaru: Reflecții în Culori".

Expoziția relatează o istorie nescrisă a artistului plastic Victor Rotaru și are drept scop familiarizarea publicului larg cu operele artistului, pentru a trezi interesul de a descoperi și a înțelege această personalitate a cărui creații merită să fie scoase din umbră, admirate, apreciate și valorificate


Detalii>>

Conferința științifică națională „Personalităţi basarabene – parte a patrimoniului cultural-istoric național (secolul XIX - prima jumătate a secolului al XX-lea)”

19 Septembrie 2023

În data de 19 septembrie 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, s-a desfășurat conferința științifică națională „Personalități basarabene – parte a patrimoniului cultural-istoric național (secolul XIX - prima jumătate a secolului  al XX-lea)”, în format mixt (cu prezența fizică și on-line), dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului și organizată în cadrul proiectului „Patrimoniul muzeal și memoria istorică: cercetare, interpretare, prezentare” (cifrul 20.80009.0807.43), finanțat prin Programul de Stat (2020-2023)


Detalii>>

Expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” a ajuns la Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași!

18 Septembrie 2023

În data de 18 septembrie 2023, la Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași a fost inaugurată expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești", vernisată în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Această expoziție reprezintă un demers cultural care își propune să promoveze frumusețea și bogăția tradițiilor și a artei populare românești, plecând de la mândria și pasiunea prin care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice atât prin activitatea sa politică, cât și prin opera culturală


Detalii>>

Vernisajul expoziției fotografice „Picasso.Intimo.”

11 Septembrie 2023

În data de 11 septembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut onoarea să găzduiască un eveniment deosebit, vernisajul expoziției fotografice „Picasso.Intimo.", care sărbătorește legendarul artist spaniol Pablo Picasso și munca sa impresionantă.

Ambasada Regatului Spaniei în Republica Moldova, cu sediul la București, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a organizat această expoziție pentru a pune în valoare viziunea și contribuția artistului


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Exponatul reprezintă un vas de unicat de tip trinoclu. Este datat în perioada eneoliticului, mileniile V-IV î. Hr., aflându-se în legătură cu civilizația Cucuteni-Tripolie (etapa Cucuteni A-B - Tripolie B). Artefactul a fost descoperit în anul 1986 în așezarea Florești V, la 2,5 km vest de orașul Florești, actualmente moșia satului Mărculești, pe versantul unui promontoriu, la suprafața căruia au fost observate urmele a circa 40 de locuințe preistorice...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC