Noutăţi
„Muzeul de Afară” – piese de patrimoniu, amplificate și aduse la viață printr-o instalație interactivă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
7 Noiembrie 2024
Proiectul „Muzeul de Afară" a fost prezentat la Muzeului Național de Istorie a Moldovei pe data de 7 Noiembrie 2024. Acest proiect este parte integrantă din programul Muzeele Viitorului implementat cu susținerea Ministerului Culturii al Republicii Moldova a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie și a Proiectului USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei. La prezentarea oficială a proiectului au fost susținute alocuțiuni de către Eugen Sava, directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, Kirk Ramer, Șeful Proiectului USAID „Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, Mihai Stamati, designer industrial, coordonatorul proiectului, Gheorghe Stamati, artistul proiectului. Aceștia au subliniat importanța instalației și efortul colectiv în realizarea proiectului. „Muzeul de Afară" reinterpretează obiectele valoroase din patrimoniul muzeului, integrându-le în instalații cinetice. Scopul este de a crea o experiență educativă inovativă, care să stimuleze curiozitatea și creativitatea vizitatorilor de toate vârstele, aducând istoria și cultura mai aproape de comunitate prin interacțiune directă și joc. Proiectul are ca scop stimularea curiozității și cunoașterea copiilor a culturii și istoriei naționale prin forme interactive oferind în același timp un mediu atractiv și prietenos pentru toți vizitatorii.
Instalațiile expoziției sunt inspirate de vasele mici sfero-conice din secolul XIV și figurinele de ceramică din cele mai îndepărtate timpuri. Prin combinația de materiale naturale (lemn, beton, metal și rășină), acestea creează un complex ludic ce explorează multiple modalități de joacă și învățare. Instalațiile sunt dotate cu elemente interactive ce includ fascicule de lumină, „geamuri" din rășină colorată, detalii vegetale (frunze, semințe) și imitații de fosile, cum ar fi scoici și pești. Vizitatorii vor putea vedea instalațiile într-o formă amplificată, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Instalațiile vor face face parte dintr-o expoziție interactivă permanentă în aer liber, oferind vizitatorilor și în primul rând copiilor, o experiență interactivă de fiecare dată când pășesc în curtea muzeului. În cadrul evenimentului, Compania Moldcell a făcut o donație de 10 tablete muzeului, sprijinind astfel procesul de digitalizare a instituției și îmbunătățind, totodată interacțiunea vizitatorilor cu expozițiile și serviciile oferite de muzeu.
|