EN
RO
Mod citire

 
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
 

Muzee-satelit

Muzeul Victimelor Deportărilor şi Represiunilor Politice

A fost creat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 605 din 2 iulie 2010, ca filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

La 13 iunie 2012, într-un spațiu expozițional de la subsolul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a fost inaugurată prima expoziţie a Muzeului Victimelor Deportărilor şi Represiunilor Politice cu genericul „Moldova sovietică: între mituri şi Gulag".

Expoziţia „Moldova sovietică: între mituri şi gulag" prezintă fenomenul totalitar în contextul general istoric al epocii sovietice. Prin utilizarea unor mijloace muzeografice specifice autorii expoziţiei au încercat să prezinte publicului cele două componente ale societăţii sovietice: lumea iluzorie a celor care au îmbrăţişat „visul sovietic", crezând cu naivitate în idealurile libertăţii şi dreptăţii, în „viitorul luminos" modelat de propaganda sovietică şi lumea celor care aveau să cunoască infernul lagărelor şi închisorilor comuniste. Expoziţia reuneşte circa 700 de piese muzeale: fotografii, documente, scrisori din Siberia, afişe de epocă, obiecte personale ale foştilor deportaţi şi deţinuţi politici, liste ale averii confiscate, memorii semnate de martori şi supravieţuitori ai gulagului sovietic. Pentru prima dată sunt expuse unele materiale şi documente din arhiva fostului KGB cu referinţă la persoanele supuse represiunilor pentru convingerile lor politice şi religioase.

Potrivit unor date incomplete, între 1920-1951, în RASSM şi RSSM, pentru „crime politice" au fost condamnate 31677 de persoane, dintre care peste 5 mii la moarte. Alte 3 mii au decedat în puşcării şi izolatoare. Circa 60 mii de persoane au fost deportate în timpul celor 3 deportări la scară naţională: iunie 1941, iulie 1949 şi 1 aprilie 1951. Despre drama acestor oameni cu destine incredibile vorbesc materialele prezentate în cadrul expoziţiei muzeale „Moldova sovietică: între mituri şi gulag".

Nu este o expoziţie obişnuită, este un mic memorial al durerii şi umilinţelor victimelor terorii roşii, o expoziţie care aminteşte contemporanilor de trecutul comunist totalitar, trecut pe care trebuie să-l cunoaştem, dar care trebuie să rămână în istorie şi să nu se mai repete niciodată.

Program de vizitare

Luni - duminică:
10.00-18.00 (aprilie - octombrie)
10.00-17.00 (noiembrie - martie)

Vineri închis

De sărbătorile legale - 1, 7 şi 8 ianuarie, 8 martie, prima şi a doua zi de Paşte, Paştele Blajinilor, 1 și 9 mai, 27 şi 31 august, 25 decembrie - muzeul este închis pentru public.

Casa memorială “Alexei Şciusev” din Chişinău

Casa memorială „Alexei Şciusev" reprezintă un obiect de patrimoniu situat în partea istorică a or. Chişinău. Aici s-a născut, la 8 octombrie 1873, şi a copilărit viitorul arhitect, istoric şi teoretician al artei, academicianul Alexei Şciusev.

Părinţii arhitectului - Victor şi Maria Şciusev - au construit imobilul în anii în anii '50 ai sec. XIX, oferindu-le celor cinci copii un fericit cămin familial şi o educaţie aleasă. Alexei Şciusev a locuit în această casă până în anul 1897. Imobilul a rămas în patrimoniul familiei până în anul 1928, fiind moştenit de la părinţi de Serghei Şciusev, fratele mai mare al arhitectului.

La 18 septembrie 1947 în acest edificiu a fost inaugurat primul muzeu de arhitectură din republică, care ulterior este reorganizat în Casa-muzeu „Alexei Şciusev". Expoziţia dedicată vieţii, activităţii şi operei ilustrului arhitect a fost vernisată la 15 octombrie 1973, fiind concentrată în două odăi ale imobilului.

Începând cu 1990 (prin ordinul Ministerului Culturii nr. 411 din 28 decembrie 1989), casa memorială devine filială a Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.

Din noiembrie 2013 până în mai 2014, Casa memorială „Alexei Şciusev" a trecut prin lucrări de reabilitare generală, exterioară şi interioară.

În anul 2014, expoziţia permanentă a fost reorganizată conceptual şi extinsă din punct de vedere cronologic şi tematic. Expoziţia memorială este structurată în patru compartimente: „Salonul familiei Şciusev", „Sufrageria" „Camera copiilor" şi „Biroul arhitectului Alexei Şciusev". Ea păstrează ambianţa de epocă, reconstituie atmosfera de familie în care a crescut şi a creat arhitectul Alexei Şciusev, personalitate marcantă a culturii naţionale şi universale.

Program de vizitare

Luni - duminică:
10.00-18.00 (aprilie - octombrie)
10.00-17.00 (noiembrie - martie)

Vineri închis

De sărbătorile legale - 1, 7 şi 8 ianuarie, 8 martie, prima şi a doua zi de Paşte, Paştele Blajinilor, 1 și 9 mai, 27 şi 31 august, 25 decembrie - muzeul este închis pentru public.

Conacul familiei Lazo, s. Piatra, r-nul Orhei

Conacul familiei Lazo se află în satul Piatra, raionul Orhei. Este construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de Ioan și Matilda Lazo, reprezentanții unei familii de viță nobilă din Basarabia.

După naționalizarea din 1945, în această casă a fost amplasată școala din localitate. Din anul 1970 conacul este reconstruit şi transformat în muzeu.

Începând cu 1990, prin ordinul Ministerului Culturii nr. 220 din 1 august, este transferat în administrarea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, cu statutul de filială.

Actualmente, Conacul familiei Lazo este închis pentru lucrări de reabilitare generală, exterioară şi interioară.Muzeul “Tabăra regelui suedez Carol XII”, s. Varniţa, r-nul Anenii Noi

Muzeul "Tabăra regelui suedez Carol XII" este situat în satul Varnița, raionul Anenii Noi. A fost înființat la 15 septembrie 1992, cu statutul de filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Actualmente, este în derulare proiectul „Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol XII de la Varniţa - valorificare şi promovare" (1 aprilie 2016 - 1 mai 2017), care are ca finalitate reabilitarea şi introducerea în circuit public a sitului istoric, prin restaurarea monumentului regelui suedez Carol al XII-lea, valorificarea ştiinţifică şi publică a patrimoniului cultural al sitului, amenajarea spaţiului aferent sitului.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei participă la realizarea acestui proiect în calitate de partener principal al Asociaţiei „Femeie, speranţă, viitor" (din s. Varniţa), alături de Primăria Varniţa și Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor. Proiectul „Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol XII de la Varniţa - valorificare şi promovare" este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului internaţional privind dezvoltarea patrimoniului cultural - CHOICE/Cultural Heritage: Opportunity For Improving Civic Engagement.


Muzeul memorial al Statului major al frontului II Ucrainean, s. Malinovschi, r-nul Râşcani

Muzeul memorial al Statului major al Frontului II Ucrainean este situat în satul Malinovschoe, raionul Râşcani. A fost înființat în anul 1984.

Prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 1275 din 19 noiembrie 2001, este transferat în administrarea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, cu statutul de filială.

Muzeul prezintă documente, fotografii și obiecte memoriale care au aparținut mareșalului R. I. Malinovschi, comandantul Frontului II Ucrainean, precum și a altor participanți la operațiunea militară Iași-Chișinău din cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Program de vizitare

Luni - duminică:
10.00-18.00 (aprilie - octombrie)
10.00-17.00 (noiembrie - martie)

Vineri închis

De sărbătorile legale - 1, 7 şi 8 ianuarie, 8 martie, prima şi a doua zi de Paşte, Paştele Blajinilor, 1 și 9 mai, 27 şi 31 august, 25 decembrie - muzeul este închis pentru public.


 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2017 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: museum@starnet.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md


menu