 Arhiva Evenimentelor
Conferința științifică națională „Memoria și istoria terorii sovietice: probleme de cercetare, realizări și schimb de experiență”
6-7 noiembrie 2024
s. Avdarma, ATU Găgăuzia
 În data de 6-7 noiembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Institutul de Istorie al Universității de Stat a Moldovei și cu sprijinul financiar Programului european EU4Dialogue, a organizat conferința științifică națională „Memoria și istoria terorii sovietice: probleme de cercetare, realizări și schimb de experiență", cu desfășurarea lucrărilor în s. Avdarma, UTA Găgăuzia.
Evenimentul face parte dintr-o inițiativă de dialog pe termen lung între istorici din Caucazul de Sud și Republica Moldova, având scopul de a întruni cercetători din Chișinău, Comrat și Tiraspol, alături de participanți la Programul EU4Dialogue din Caucazul de Sud și experți din Lituania și Polonia în domeniul memoriei și istoriei terorii sovietice. Conferința a antrenat, la fel, muzeografi, profesorii școlari, reprezentanți ai societății civile invitați să participe la discuțiile despre memoria victimelor și istoria terorii sovietice. Participanții la lucrările conferinței au discutat despre problemele de cercetare a istoriei perioadei totalitar-comuniste, au împărtășit experiențe legate de politicile memoriei în societățile post-totalitare, au prezentat rezultate ale cercetărilor arheologice efectuate la locul execuțiilor în masă din timpul Marii Terori (1937-1938) din Tiraspol. Proiectul „EU4Dialogue: Sprijinirea înțelegerii între părțile în conflict" este prima componentă a programului mai larg EU4Dialogue și își propune să faciliteze dialogul și să îmbunătățească înțelegerea prin desfășurarea de studii, organizarea de evenimente, instruire și ateliere la diferite niveluri și în diverse setări pentru participanții din Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Republica Moldova.
|