EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Icoana pascală „Învierea Domnului" reprezintă una dintre sărbătorile centrale ale creștinismului, subiectul semnificând și una din marile lui Taine. „Învierea Domnului" este momentul esențial al istoriei mântuirii, Hristos Mântuitorul ridicând omul și întreaga creație mai aproape de Dumnezeu. Învierea lui Hristos este adevărul pe care se bazează toată învățătura creștină. Viziunea despre lume a primilor creștini și toată arta creștină timpurie sunt pătrunse de această bucurie pascală și credință în triumful vieții asupra morții.

Constituirea iconografiei sărbătorii „Învierii Domnului" a prezentat o sarcină extrem de dificilă, neînțeles fiind însuși evenimentul Învierii lui Hristos. Acest moment, nefiind descris în Sfânta Scriptură, rămânea pentru omul simplu o taină de nepătruns. Tăcerea evangheliștilor în această privință mărturisea despre măreția evenimentului ce sfida orice descriere, cu atât mai mult, reprezentarea. Doar prin intermediul simbolului ce exprimă victoria lui Hristos asupra morții mintea devine capabilă să transcende spațiul și timpul, să iasă din lumea vizibilă și să se apropie de ceea ce este ascuns de mărturiile istorice. Pentru întruchiparea artistică a misterului Învierii, Biserica a creat în timp un limbaj complex de imagini, semne și atribute. A fost elaborată o astfel de formulă picturală care a dezvăluit componenta spirituală a Învierii lui Hristos, a întruchipat adevăratul triumf al lui Hristos în calitate de stăpân al cerurilor, biruitor al morții și eliberator al omenirii.

Potrivit credinţei ortodoxe, în cele trei zile dintre moartea şi învierea Sa, Hristos a coborât în iad, pentru a elibera sufletele întemniţate din acel loc, iată de ce icoana clasică de origine ortodoxă se intitula „Pogorârea Mântuitorului Hristos în Iad". În aceste imagini, Hristos nu apare într-o atitudine smerită, de învins, ci în una de învingător al morţii, salvator al celor înfrânţi de moarte. Tradiția occidentală a introdus în uzul liturgic alte imagini, mai înțelese pentru conștiința laicului, în care Hristos Înviat poate fi reprezentat deasupra mormântului, a sarcofagului, alteori alături de femeile purtătoare de mir. Aceste imagini se distanțează de simbolismul enunțat și se înscriu printre imaginile ce istorisesc evenimentele evanghelice.

Icoana din colecția muzeului consacrată acestui subiect prezintă o ferecătură lucrată în alamă argintată prin tehnica ciocănirii, elementele decorative fiind modelate în relief și gravate în adâncime. Compoziția este încadrată într-un chenar constituit din trei coloane: coloana centrală fiind realizată din mici piramide privite de sus, cele laterale decorate cu așa-numitul ornament de „frânghie răsucită". Ferecătura acoperă aproape în totalitate câmpul icoanei, lăsându-se la vedere doar fața Mântuitorului. Iisus Hristos se reprezintă triumfător asupra morții, călcând peste sarcofagul închis. Este înfășurat în mantie amplă prinsă la piept cu o fibulă, mâna dreaptă întinsă lateral, în stânga ținând stindardul cu o cruce înscrisă în el. Hristos aureolat este încadrat într-o mandorlă romboidală radiată. De o parte și de alta - pietre despicate, care mărturisesc despre pasajele descrise în Evanghelie - „pământul s-a cutremurat și pietrele s-au despicat" - în momentul morții lui Hristos (Matei 27, 51). Crăparea pietrelor ar putea aminti și de deschiderea apelor Mării Roșii, amintită în Vechiul Testament, despre poporul lui Israel care a părăsit sclavia Egiptului, pentru a se îndrepta spre pământul făgăduinței. De o parte și de alta a sarcofagului - doi soldați romani, dintre cei care păzeau mormântul, orbiți de lumina pe care o degaja Hristos înviat.


Basarabia, 1853
Lemn, ulei, alamă argintată, aurire, 30×21 cm
Inventar 24158, achiziție, Chișinău, 2003

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Masa Rotundă cu genericul „Arheologia Republicii Moldova prin prisma relațiilor moldo-germane”

6 Septembrie 2022

În data de 6 septembrie, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei a avut loc Masa Rotundă cu genericul „Arheologia Republicii Moldova prin prisma relațiilor moldo-germane", organizată de către Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei.

Alocuțiunile de salut au fost susținute de acad. Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Anatolie Sidorenko, Preşedintele Asociaţiei „Humboldt Club Moldova", Ullrich Kinne, Ambasada Germaniei la Chișinău și dr.hab. profesor Michael Meyer, Universitatea Liberă din Berlin.


Detalii>>

Caravana „Centenarul Încoronării” a fost pe urmele vizitelor regale din Republica Moldova

3 Septembrie 2022

O nouă oprire a Caravanei Centenarul Încoronării, proiect organizat de Asociația Artis în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, a avut loc în perioada 2-3 septembrie 2022, la Chișinău, în prezența ambasadorilor Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador) și a invitatului special -  Pedro J. Fuentes Cid (Jurist, dizident cubanez).

Aproximativ 500 de elevi și profesori din capitala Republicii Moldova au participat la evenimente care au marcat Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, în cadrul proiectului organizat sub auspiciile Familiei Regale a României. .


Detalii>>

Sărbătorile naționale la MNIM

28 August 2022

În data de 28 august, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a realizat un șir de activități frumoase pentru vizitatorii săi, dedicate sărbătorilor naționale Ziua Independenței și Limba Noastră.

La intrare, vizitatorii au primit panglici tricolore și au fost îndemnați să cinstească însemnele de stat și istoria neamului. Vizitarea expoziției a început cu „Exponatul Independenței”, compus din două fotografii, una care surprinde momentul în care Alexandru Moșanu semnează Declarația de Independență a Republicii Moldova, și a doua – restabilirea acestui act din 26 aprilie 2010 (poză care aparține familiei Moșanu).


Detalii>>

Lansare de carte: „Procesul de căutare a polițiștilor, militarilor și voluntarilor, dispăruți fără veste în timpul Războiului de la Nistru din anul 1992”, autor Simion Carp, dr., prof. univ., veteran de război

28 August 2022

În data de 28 august 2022 Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit o lansare de carte cu un titlu elocvent - „Procesul de căutare a polițiștilor, militarilor și voluntarilor, dispăruți fără veste în timpul Războiului de la Nistru din anul 1992", autor Simion CARP, dr., prof. univ., veteran de război.

Organizatorii evenimentului: Academia „Ștefan cel Mare" a MAI, Asociația Obștească „Tradiții Militare" în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei au reunit persoane interesate de subiectul abordat, precum și mai mulți veterani ai Războiului pentru apărarea independenței și integrității teritoriale ale Republicii Moldova.


Detalii>>

Tabără de vară la muzeu

26 August 2022

În perioada 15-26 august 2022, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit tabăra de zi organizată de comunitatea evreiască „Chabad Lubavitch" în parteneriat cu muzeul.

Programul taberei a fost unul complex, având la bază activități dedicate cunoașterii istoriei și tradițiilor evreiești, cum ar fi ateliere, excursii, vizionarea filmelor și alte jocuri interactive. La tabără au participat 30 de copii evrei din Chișinău și din Ucraina, coordonați de educatori originari din Israel.


Detalii>>

Charity & Yoga – ediția IV

25 August 2022

În data de 25 august 2022, la ora 19:00, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc cea de a 4-a ediție Charity & Yoga, organizată de Hospices of Hope Moldova în parteneriat cu Rise-Studio și Daria Barinova.

Fondurile colectate vor fi direcționate către achiziția echipamentelor medicale și consolidarea serviciilor paliative pentru circa 250 pacienți care fac parte din Rețeaua Națională de Îngrijire Paliativă din Republica Moldova a Hospices of Hope Moldova și Centrului de zi pentru îngrijiri paliative din orașul Orhei „Aripile Speranței".


Detalii>>

Acțiuni comemorative consacrate zilei de 23 august – Ziua europeană de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

23 August 2022

În data de 23 august 2022, în contextul Zilei europene de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, la sediul Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova (str. Mihail Kogălniceanu 52/A) a fost vernisată expoziția foto-documentară „Recviem pentru țăranul român. Țăranii şi comunismul" a Centrului International de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței - Fundația Academia Civică (autor: Romulus Rusan).

Detalii>>

Concert Open Air – Corul Filarmonicii din Vinița

29 Iulie 2022

În data de 29 iulie 2022, la ora 20:00, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc concertul Corului Filarmonicii din Vinița, condus de dirijorul Olga Baboșina (Ucraina).

Evenimentul este parte a proiectului de vară „Orchestra de Tineret Moldova-România-Ucraina-Europa". Programul concertului a fost compus exclusiv din lucrări corale din repertoriul ucrainean.


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Întru răsplata meritelor… Distincțiile de Stat ale Republicii Moldova la cea de-a 30-a aniversare”

28 Iulie 2022

În data de 28 iulie, în holul de la etaj a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisarea expoziției „Întru răsplata meritelor... Distincțiile de Stat ale Republicii Moldova la cea de-a 30-a aniversare".

Cu un cuvânt de salut din partea Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu, a venit Silviu Andrieș-Tabac, heraldist de stat, membru al Comisiei de Heraldică de pe lângă Aparatul Președintelui Republicii Moldova și Livia Sîrbu, director adjunct a Muzeului Național de Istorie a Moldovei.


Detalii>>

Vernisarea expoziției „30 de ani de relații diplomatice dintre Republica Federală Germania și Republica Moldova”

21 Iulie 2022

În data de 21 iulie, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisarea expoziției „30 de ani de relații diplomatice dintre Republica Federală Germania și Republica Moldova".

Expoziția prezintă evoluția relațiilor germano-moldave și evidențiază etapele importante de dezvoltare și domeniile-cheie ale acestei cooperări.


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Icoana pascală „Învierea Domnului" reprezintă una dintre sărbătorile centrale ale creștinismului, subiectul semnificând și una din marile lui Taine. „Învierea Domnului" este momentul esențial al istoriei mântuirii, Hristos Mântuitorul ridicând omul și întreaga creație mai aproape de Dumnezeu. Învierea lui Hristos este adevărul pe care se bazează toată învățătura creștină. Viziunea despre lume a primilor creștini și toată arta creștină timpurie sunt pătrunse de această bucurie pascală și credință în triumful vieții asupra morții...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC