EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Marele domnitor Ștefan cel Mare, remarcabil comandant de oști și diplomat, s-a preocupat pe parcursul vieții sale și de prosperitatea economică a țării, sprijinind dezvoltarea meșteșugurilor, negoțului și târgurilor. În timpul domniei sale au fost emiși groși și jumătăți de groși bătuți în sistemul dinarilor, sistem monetar întrodus în Moldova în ultima domnie a lui Petru Aron (1455-1457).

Monedele au fost bătute din argint de titlu superior, ceia ce reflectă stabilitate în viața economică a țării în acea perioadă. Executarea lor cu măiestrie la monetăria din Suceava, se încadrează printre frumoasele realizări artistice din timpul domniei lui Ștefan cel Mare.

Pe parcurul domniei sale, au fost bătute două tipuri de emisiuni, pentru cele două valori nominale: groși și jumătăți de groși.

Emisiunile de tipul I au pe avers un scut despicat; în primul cartier apare o roză surmontată de o cruce și trei fascii, în al doilea cartier. La emisiunile epigrafe (de groși), imaginea este însoțită de legenda circulară cu numele emitentului: + STEFANVS VOIEVODA. Pe celaltă parte apare capul de bour cu stea între coarne însoțit de mobilele heraldice - roza și semiluna conturnată, amplasate în dreapta și stânga capului de bour; circular legenda: MONETA MOLDAVIE.

Pe monedele de tip II în scut pe avers apare o cruce patriarhală (dublă) și legenda STEFANVSVOIEVOD sau prescurtat STEFANVSVOIE. Pe revers este păstrat ca și la tipul I, capul de bour cu atribute heraldice: roza în dreapta/semiluna în stânga și semiluna în dreapta/roza în stânga. Între coarnele boului apare o stea sau roză. Legenda care însoțește fața cu cu capul de bour este MONETAMOLDAVI sau prescurtat MONETAMOLDA.

Datarea monedelor lui Ștefan cel Mare este încă în discuție. Conform unei opinii emisiunile de tip I au fost bătute între 1457-1476, iar tipul II între 1480/1481-1505 (Octavian Iliescu), iar a alteia 1465/1467-1475/1476 pentru tipul I și 1476/1479-1497 pentru tipul II (Ernest Oberländer-Târnoveanu).

Monedele din această vitrină au fost descoperite în cadrul săpăturilor arheologice de la Orheiul Vechi (Trebujeni, raionul Orhei) în deceniile 6 și 7 ale secolului XX:

1. Emisiuni monetare de tip I, groși, argint
2. Emisiuni monetare de tip II, groși, argint
3. Emisiune monetară de tip II, jumătate de groș, argint

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Vernisarea expoziției „I Love Sushi”

13 Iulie 2023

În data de 13 iulie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „I Love Sushi", organizată în parteneriat cu Ambasada Japoniei din Republica Moldova și Fundația Japoneză.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, a subliniat legătura strânsă dintre alimentație și cultura unei țări, exprimând atitudinea acesteia față de viață prin ingrediente, modul de preparare și tradițiile culinare asociate


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Basarabenii în Gulag” în PMAN

6 Iulie 2023

În data de 6 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția „Basarabenii în Gulag", unde sunt expuse mărturii cutremurătoare ale victimelor deportărilor staliniste din Basarabia. Două vagoane de tren, identice cu cele folosite pentru deportări, au fost aduse în PMAN, oferind publicului ocazia de a se apropia de această parte tragică a istoriei noastre

Detalii>>

Expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” a ajuns la Muzeul local de Istorie și Etnografie din satul Trușeni!

4 Iulie 2023

În data de 4 iulie, la Muzeul local de Istorie și Etnografie din satul Trușeni a fost inaugurată expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești".

Această expoziție reprezintă un demers cultural care își propune să promoveze frumusețea și bogăția tradițiilor și a artei populare românești, plecând de la mândria și pasiunea prin care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice atât prin activitatea sa politică, cât și prin opera culturală


Detalii>>

Oriental Music Night

30 Iunie 2023

În data de 30 iunie, am avut plăcerea să găzduim un eveniment cu totul special în curtea noastră: Oriental Music Night. Acest concert unic a adus în prim-plan misterul și frumusețea culturilor orientale, oferindu-le spectatorilor o abordare muzicală inedită.

Contrastele, senzualitatea și farmecul acestor culturi au prins viață prin intermediul Moldovan National Youth Orchestra, care a creat un spectacol muzical ce nu s-a încadrat în tiparele obișnuite


Detalii>>

Conferința știinţifică națională „STALINIZARE ȘI DESTALINIZARE: fapte istorice, mituri, memorie istorică”

29 Iunie 2023

În data de 28-29 iunie 2023, au avut loc lucrările conferinței științifice naționale „Stalinizare și destalinizare: fapte istorice, mituri, memorie istorică", eveniment organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în cooperare cu Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române și Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălți

Detalii>>

Ziua Mondială a Refugiatului

20 Iunie 2023

În curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în data de 20 iunie 2023, s-a desfășurat un eveniment de comemorare a Zilei Mondiale a Refugiatului, organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova și de UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați. Tema ediției din acest an a Zilei Mondiale a Refugiatului - „Speranța departe de casă: o lume în care refugiații sunt întotdeauna incluși" - este extrem de relevanță în contextul exemplului puternic de incluziune a refugiaților oferit de Republica Moldova

Detalii>>

Vernisarea expoziției „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” - 33 de ani martor ocular al Republicii Moldova”

20 Iunie 2023

În data de 20 iunie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției de fotografii „Agenția Informațională de Stat „Moldpres" - 33 de ani martor ocular al Republicii Moldova", care cuprinde peste 160 de fotografii de la evenimente politice, sociale, economice și culturale, de la obținerea independenței și până în prezent.

Directorul Moldpres, Petru Beregoi, a subliniat că expoziția reprezintă o oportunitate de a demonstra că Moldpres, în plus față de misiunea sa principală de a informa, are și responsabilitatea de a păstra memoria istorică a țării prin intermediul artei fotografice


Detalii>>

Seminarul științifico-practic „Sistemul de administrare a patrimoniului arheologic în muzeele din Republica Moldova”

14 Iunie 2023

În data de 14 iunie 2023, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc seminarul științifico-practic „Sistemul de administrare a patrimoniului arheologic în muzeele din Republica Moldova", organizat în colaborare cu Agenția Națională Arheologică și sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Evenimentul, care s-a desfășurat în cadrul Zilelor Europene ale Arheologiei, a reunit instituții muzeale din subordinea autorităților publice locale din Republica Moldova


Detalii>>

„Moldova are artă - Chișinăul are artă”

10 Iunie 2023

În data de 10 iunie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda celei de-a doua ediții a evenimentului „Moldova are artă - Chișinăul are artă". Acest eveniment special a fost dedicat promovării bogăției culturale a țării noastre și a reprezentat o oportunitate unică de a descoperi și sprijini artiștii locali.

Seara a fost transformată într-o poveste muzicală de către Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici", sub îndrumarea talentatului dirijor Mihail Agafița


Detalii>>

Gala Societății Civile 2023, ediția a IV-a

7 Iunie 2023

În data de 7 iunie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit Gala Societății Civile 2023 ediția a IV-a, eveniment în care Organizații ale societății civile (OSC) din diferite regiuni ale Republicii Moldova au fost premiate pentru angajamentul lor, dedicația, activismul și creativitatea în găsirea soluțiilor pentru cele mai acute probleme la nivel local și național.

În acest an, OSC-urile din Republica Moldova au fost recunoscute în șapte categorii distincte. Premiile au fost acordate în semn de apreciere pentru promovarea valorilor europene, susținerea democrației și contribuția la dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova


Detalii>>

Inaugurarea expoziției de fotografie veche „Vilnius – 700 de ani”

5 Iunie 2023

În data de 5 iunie, în holul de la etaj al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc inaugurarea expoziției fotografice „Vilnius - 700 de ani". Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a aduce în atenția publicului dovezi istorice despre evoluția orașului Vilnius în perioada sfârșitului secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

În cadrul evenimentului, Ambasadorul Republicii Lituania la Chișinău, Tadas Valionis, a subliniat importanța acestei expoziții în a transmite mesajul despre Vilniusul modern ca fiind un oraș democratic, cu oameni liberi și o economie ascendentă


Detalii>>

Ziua Internațională a Copilului la MNIM

28 Mai 2023

În data de 28 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat un șir de activități speciale dedicate Zilei Internaționale a Copilului. Sub genericul „Să rămâi copil mereu!..", evenimentul a adunat o mulțime de participanți entuziasmați, care au petrecut o zi plină de distracție și zâmbete.

În cadrul acestui eveniment, copiii și părinții au avut ocazia de a vizita gratuit expozițiile permanente și temporare ale muzeului, descoperind astfel bogăția istoriei și culturii noastre. Această oportunitate a permis copiilor să învețe într-un mod interactiv și captivant


Detalii>>

The Distinguished Gentleman's Ride 2023

28 Mai 2023

În data de 28 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment deosebit, The Distinguished Gentleman's Ride 2023, cel mai mare și stilat eveniment caritabil de motociclete din lume.

Participanții s-au adunat în curtea muzeului pentru a susține o cauză nobilă și a contribui la cercetarea cancerului de prostată și sănătatea mentală a bărbaților, prin donații în numele partenerului de caritate al DGR, Movember


Detalii>>

African Fashion Show for Charity

27 Mai 2023

În data de 27 mai, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc un eveniment deosebit, African Fashion Show for Charity, care a adus împreună cultura africană și brandurile locale într-un mod unic și plin de stil. Evenimentul a avut loc într-un context caritabil, cu scopul de a sprijini Hospices of Hope Moldova.

African Fashion Show for Charity a fost primul eveniment de modă africană de acest gen organizat în Republica Moldova și a reprezentat o oportunitate unică de a descoperi frumusețea și bogăția culturii africane, în special din Sierra Leone și Africa de Vest


Detalii>>

Concursul Național de Muzică Corală „Hora Primăverii”, ediția a VIII-a

26 Mai 2023

În data de 26 mai 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc Concursul Național de Muzică Corală „Hora Primăverii", ediția a VIII-a, în cadrul căreia au participat peste 15 coruri din toată Republica Moldova.

Dorim să felicităm toți dirijorii și formațiile corale pentru prestația lor de înaltă calitate și profesionalism în această ediție. A fost o competiție muzicală de excepție și suntem încântați să vă prezentăm punctajele obținute conform criteriilor stabilite de către organizatori

Detalii>>

„Zâmbete și flori pe note de pian” recital de pian dedicat Zilei Internaționale a Familiei

21 Mai 2023

În data de 21 mai 2023, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eclatant recital de pian dedicat Zilei Internaționale a Familiei, cu genericul „Zâmbete și flori pe note de pian", susținut de elevii din Instituția Publică Liceul Teoretic „Ion Creangă" din municipiul Chișinău, clasa profesoarei Luminița Braicov.

Evenimentul a subliniat rolul instituției muzeale în medierea a două valori perene ale spiritualității românești - Familia și Muzica

Detalii>>

Ziua Familiei la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

21 Mai 2023

În data de 21 mai, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a organizat un șir de activități dedicate Zilei Familiei.

Cei prezenți au avut posibilitatea de a explora expozițiile muzeului și de a se implica activ în următoarele activități:

Questul „Descoperim familia și familii": Participanții au fost încurajați să se angajeze într-o căutare plină de suspans pentru a identifica piese valoroase în expoziția muzeului

Detalii>>

Ziua Internațională a Muzeelor 2023

18 Mai 2023

În data de 18 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a marcat Ziua Internațională a Muzeelor, care anul acesta a avut genericul „Muzeele, Sustenabilitatea și Bunăstarea".

În această zi, vizitatorii au avut ocazia de diverse activități și evenimente, cum ar fi: Vizitarea gratuită a expozițiilor permanente și temporare ale muzeului, fotografierea la panourile tematice cu decupări „Istoria strămoșilor în chipuri și emoții", atelierul educativ „Ce ascunde pământul", laboratorul de restaurare „Din pământ în expoziție: drumul unui vas", atelierul educativ „Ce ascunde pământul" și studioul de fotografie „Istoria prin obiectivul fotografului"


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Modă și stil de viață în secolul XX” din colecția vestimentară a Muzeului Național de Istorie a Moldovei

18 Mai 2023

În data de 18 mai, cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc deschiderea unei veritabile expoziții tematice, intitulată „Modă și stil de viață în secolul XX" din colecția vestimentară a Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Această expoziție impresionantă pune în prim-plan vestimentația din secolul al XX-lea, adunată și păstrată cu grijă de muzeografii noștri.

Cu mândrie, vă prezentăm peste 200 de piese de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii cu valoare istorică, artistică și memorialistică


Detalii>>

Expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” a ajuns la Strășeni!

17 Mai 2023

Cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor, în data de 17 mai, la Strășeni, a fost inaugurată expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești".

În cadrul evenimentului de inaugurare, care a avut loc în incinta Școlii de Arte a Municipiului Strășeni, cu luări de cuvânt au participat Livia Sîrbu, director adjunct a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Valentina Casian, primar al municipiului Strășeni și Efimia Luca, director a Muzeului de Istorie și Etnografie Strășeni, care au salutat publicul prezent și au accentuat aportul organizării a asemenea expoziții pentru conservarea și valorificarea patrimoniului istoric și național


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Marele domnitor Ștefan cel Mare, remarcabil comandant de oști și diplomat, s-a preocupat pe parcursul vieții sale și de prosperitatea economică a țării, sprijinind dezvoltarea meșteșugurilor, negoțului și târgurilor. În timpul domniei sale au fost emiși groși și jumătăți de groși bătuți în sistemul dinarilor, sistem monetar întrodus în Moldova în ultima domnie a lui Petru Aron (1455-1457)...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC