EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Artileria de foc în spațiul românesc este atestată din prima jumătate a secolului al XV-lea. Cele mai vechi piese de artilerie sunt bombardele din bronz și din fier descoperite în cetățile de la Giurgiu, Severin, Bârlad și Orheiul Vechi.

Tunul expus a fost descoperit în satul Grinăuți-Moldova, raionul Ocnița, datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea. Din punct de vedere tipologic, în spațiul central-est european, tunul de la Grinăuți-Moldova reprezintă o piesă de unicat.

Este o piesă de artilerie de tip mortieră cu țeavă scurtă, care se înscrie perfect în șirul bombardelor din Europa utilizate în a doua jumătate a secolului al XV-începutul secolului al XVI-lea.

Tunul era utilizat pentru lansarea unor proiectile (ghiulele) asupra inamicului aflat în spatele unor fortificații sau a unor obstacole naturale. Proiectilele erau încărcate prin gura țevii. Unghiul de tragere era de peste 45 grade, iar traiectoria proiectilului era curbă cu o rază de acțiune de până la 300-400 m. În Europa aceste tunuri erau denumite mortiere, iar în spațiul românesc erau desemnate prin cuvântul piuă, grație formei acestui obiect.

Tunul de la Grinăuți-Moldova a fost descoperit întâmplător în locația „Malul Roșu", aflată la distanța de 15 km spre sud-vest de câmpia Lipnicului unde Domnul Ștefan cel Mare în anul 1470 i-a învins pe tătari. Conform unei legende din s. Grinăuți-Moldova, în locația "Malul Roșu" ar fi avut loc o confruntare militară dintre moldoveni și tătari premergătoare bătăliei de la Lipnic.

Tunul de la Grinăuți-Moldova este lucrat din fontă prin metoda turnării. Țeava este prevăzută cu o singură gaură în partea din față, partea opusă fiind blocată de către fundul plat cu marginea evazată. Interiorul țevii reprezintă un canal relativ larg ușor îngustat spre fund. Încărcarea cu praf și cu ghiulele se făcea prin gura tunului. Lângă bază este prevăzută o gaură pentru fitilul de aprindere și detonare a prafului din interiorul tunului. Suprafața tunului este gofrată. Marginea gurii este îngroșată, ușor răsfrântă. În partea centrală a corpului tunului în ax sunt prevăzute două suporturi cilindrice cu diametrul 3,5 cm care serveau drept mânere pentru instalarea și manevrarea tunului pe un afet din lemn.

Lungimea tunului este de 30,0 cm, diametrul maxim al corpului - 17,8 cm, diametrul gurii la exterior - 19,4 cm, diametrul corpului la mijloc - 13,5 cm, diametrul bazei la exterior - 17,0 cm, calibrul tunului (diametrul gurii) este 12,8 cm, lungimea camerei interioare a tunului - 27,4 cm, greutatea tunului - 18,730 kg.

Tunul de la Grinăuți-Moldova a intrat în custodia Muzeului Național de Istorie a Moldovei prin grija profesorului de istorie din localitate Vlad Lvovsky.

Conservarea piesei de patrimoniu cultural a fost realizată de Valeriu Bubulici, iar reconstituirea afetului de către restauratorul Mihail Culașco


Tur VirtualArhiva evenimentelorInaugurarea expoziției „Heydar Aliyev - Viața și activitatea unei personalități marcante”

6 Aprilie 2023

În data de 6 aprilie 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc ceremonia de inaugurare a expoziției dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea Liderului Întregii Națiuni al poporului azer, Heydar Aliyev, intitulată „Viața și activitatea unei personalități marcante".

La deschiderea evenimentului, ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Gudsi Osmanov a salutat oaspeții și a mulțumit conducerii Republicii Moldova pentru sprijinul acordat în vederea organizării expoziției.


Detalii>>

„Make Art not War”, eveniment de caritate dedicat păcii și poporului ucrainean

31 Martie 2023

În data de 31 martie 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc un eveniment de caritate sub genericul „Make Art not War", organizat de către Ambasada Ucrainei în Republica Moldova și Hospices of Hope Moldova, în parteneriat cu International Women Club Moldova.

Scopul evenimentului consta în colectarea de fonduri pentru a susține poporul ucrainean și Centrul Speranței Chișinău al Hospices of Hope Moldova, care se va deschide în luna mai 2023.


Detalii>>

Lansarea lucrării „Circulația monetară în Basarabia (1812–1944)” și donație de distincții valoroase de către Academia de Științe a Moldovei pentru Muzeul Național de Istorie a Moldovei

30 Martie 2023

În data de 30 martie 2023, Academia de Științe a Moldovei a organizat evenimentul de prezentare a cărții „Circulația monetară în Basarabia (1812-1944)" scrisă de profesorul Marian Bolum de la Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu" din Bârlad, România. Volumul a fost prezentat de către dr. Viorel M. Butnariu, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol" din Iași, România, în Sala de Lectură a Academiei de Științe a Moldovei.

Detalii>>

Marcarea celor 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România

27 Martie 2023

Cu ocazia celebrării celor 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat o serie de activități menite să omagieze evenimentul istoric al unificării celor două provincii românești într-un singur stat.

În acest context, muzeografii MNIM au organizat lecții tematice pentru elevi, prezentându-le istoria Unirii Basarabiei cu România și importanța acesteia pentru istoria și cultura noastră națională.


Detalii>>

Vernisarea expoziției fotografice cu ocazia celei de-a 30-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre Republica Slovacă și Republica Moldova și aniversarea a 30 de ani de la înființarea Republicii Slovace (1993-2023)

21 Martie 2023

În data de 21 martie 2023, în holul de la etaj a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziţia fotografică dedicată celei de-a 30-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre Republica Slovacă și Republica Moldova și aniversarea a 30 de ani de la înființarea Republicii Slovace (1993-2023).

În discursul său, Pavol Ivan, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Slovaciei la Chișinău, a declarat că expoziția constă din 23 de panouri, iar prima parte a acesteia prezintă relațiile bilaterale dintre cele două țări, care durează deja trei decenii și care sunt marcate de prietenie, cooperare și succes reciproc.


Detalii>>

Au fost aleși învingătorii programului „Muzeele Viitorului”

21 Martie 2023

În data de 21 martie 2023, în incinta Artcor, a avut loc evenimentul în care au fost aleși învingătorii programului „Muzeele Viitorului".

Programul „Muzeele Viitorului" își propune creșterea vizibilității instituțiilor culturale prin integrarea inovațiilor și augmentarea sălilor muzeale prin idei și viziuni noi. Tehnologiile sunt un catalizator pentru domeniile tradiționale precum turismul, cultura, istora, dar și un instrument de prezentare a identității și trecutului.


Detalii>>

Colocviul național „Muzeul secolului XXI: între tradiționalism și modernitate”

10 Martie 2023

În ziua de 10 martie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc colocviul „Muzeul secolului XXI între tradiționalism și modernitate", o temă generoasă, vastă, complexă. În cadrul lucrărilor colocviului au fost prezenți directori de instituții muzeale naționale, muzeografi și cercetători din Republica Moldova și România. Au onorat colocviul cu prezența lor dr. profesor universitar Ioan Opriș din București, dr. Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român din București, dr. Aurica Ichim, directorul Muzeului Municipiului Iași „Regina Maria". Participanții la manifestare au fost salutați de personalități științifice locale și din afara țării.

Detalii>>

Vernisarea expoziției „Metamorfoze de energie" a artistei Mari Iurskaya

7 Martie 2023

În data de 7 martie 2023, în holul de la parter al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisarea expoziției de pictură „Metamorfoze de energie" la care au fost prezentate lucrările Mari Iurskaya - o artistă talentată, ale cărei tablouri inspiră și determină la reflecție.

Evenimentul a fost moderat de către Svetlana Shishkina, care a relatat despre lucrările semnate de Mari Iurskaia și a invitat publicul prezent spre a le admira și a contempla asupra acestora.


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Bulgarii basarabeni și Eliberarea Bulgariei”

4 Martie 2023

În data de 4 martie 2023, în holul Casei de cultură a orașului Taraclia a fost vernisată expoziția foto-documentară „Bulgarii basarabeni și Eliberarea Bulgariei", dedicată celor 145 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub dominația Imperiului Otoman.

În cadrul evenimentului de lansare a expoziției, vicepreședintele raionului Taraclia, dl Alexandru Borimecicov, a subliniat importanța expoziției, ca aceasta, ulterior, să fie trimisă în toate instituțiile de învățământ din raionul Taraclia pentru popularizarea informației despre bulgarii basarabeni, care au participat la Eliberarea patriei lor istorice.


Detalii>>

Lansarea planului comun pentru 2023 pentru sprijinul refugiaților din Republica Moldova

3 Martie 2023

Ca răspuns la criza refugiaților cauzată de războiul din Ucraina, în data de 3 martie 2023, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, o coaliție largă de parteneri umanitari a lansat capitolul național al Planului regional interinstituțional de răspuns pentru refugiați (PRR) pentru 2023. Acest plan, realizat sub auspiciile Forumului de Coordonare pentru Refugiați (RCF), co-prezidat de Guvern și UNHCR împreună cu familia ONU și partenerii umanitari, face apel la continuarea sprijinului financiar pentru a ajuta refugiații și comunitățile gazdă din această țară..

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Artileria de foc în spațiul românesc este atestată din prima jumătate a secolului al XV-lea. Cele mai vechi piese de artilerie sunt bombardele din bronz și din fier descoperite în cetățile de la Giurgiu, Severin, Bârlad și Orheiul Vechi...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC