EN RO#Exponatul Lunii

>>>

În 2024, se împlinesc trei decenii de la trecerea în neființă a Eufrosiniei Kersnovski, soroceanca deportată în noaptea de 12-13 iunie 1941 și, ulterior, condamnată de statul-partid la 20 ani de pușcărie pentru evadarea din GULAG. Reușind să supraviețuiască lagărelor de corecție prin muncă, Eufrosinia Kersnovski își va asuma peste ani statutul de martor ocular al atrocităților regimului totalitar-comunist, lăsând generațiilor următoare 12 caiete de amintiri despre infernul prin care a trecut, acestea fiind însoțite de circa 700 de ilustrații color.

Publicate sub genericul „Cât costă omul", sub îngrijirea academicianului Valeriu Pasat, relatările Eufrosiniei Kersnovski dezvăluie prețul vieții umane în contextul represiunilor politice, captând cu o sinceritate sfâșietoare experiențele din lagărele de muncă forțată și determinarea sa de a supraviețui și de a relata adevărul despre suferințele îndurate. Pe lângă relatarea evenimentelor, autoarea narațiunilor reflectează profund asupra naturii umane și asupra modului în care regimul totalitar a degradat valorile morale și demnitatea umană. În volum sunt inserate ilustrații color de o valoare istorică de neprețuit, oferind detalii autentice despre viața în GULAG și despre impactul represiunilor politice asupra indivizilor și comunităților. „Cât costă omul" este mai mult decât o simplă mărturie despre suferință; este o condamnare puternică a totalitarismului și o celebrare a spiritului uman, aducând în prim-plan vocea unei femei care a reușit să transforme trauma personală într-un apel universal pentru justiție și adevăr.

Această lucrare documentează un capitol întunecat al istoriei și, totodată servește ca un memento al puterii rezilienței și solidarității umane în vremuri de grea încercare. Cartea îndeamnă vizitatorii muzeului de a reflecta asupra valorii vieții umane și asupra imperativului de a proteja libertatea și demnitatea umană.

 

Tur Virtual


Arhiva Evenimentelor

Ziua Internațională a Muzeelor
„Muzeele pentru educație și cercetare”

18 mai 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut onoarea de a găzdui unul dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor - Ziua Internațională a Muzeelor. Evenimentul de anul acesta, desfășurat sub genericul „Muzeele pentru educație și cercetare", a avut loc sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 10:00 și 18:00.

Pe parcursul zilei, vizitatorii au avut ocazia să participe la o varietate de activități și surprize pregătite special pentru această ocazie. Programul a inclus:

În incinta muzeului:

10.00-18.00Vizitarea gratuită a expozițiilor permanente și temporare ale muzeului.

11:00-12:00 - Exponatul vorbește - proiect pentru muzeu, care cu ajutorul inteligenței artificiale detectează exponatul și îl descrie, prezentat de elevii IPLT „Gheorghe Asachi”, câștigători ai Premiului pentru „Excelență în inginerie” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024.
Locație: sala nr. 9 (Bronz), etaj

12:00-13:00 - Statui muzicale - instalație care la atingere tactilă generează sunete ale muzicii contemporane, prezentată de câștigătorii Premiului pentru „Excelență în inginerie” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024, elevii IPLT Da Vinci, mun. Chișinău.
Locație: sala nr. 8 (Medievală), etaj

13:00-14:00 - Robo ghid - macheta unei săli de muzeu în care un robot-ghid oferă tururi la distanță dar și tururi pentru vizitatorii cu dizabilități ai muzeului, prezentată de către elevii IPLT „Gaudeamus” din mun. Chișinău, câștigători ai Premiului pentru „Proiectul de inovare” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024.
Locație: sala nr. 6 (Roșie), etaj

15:00-16:00 - Muzeul în reflector - holograme, baloane de săpun, alge luminiscente, led-uri programabile, prezentate de către elevii  IPLT ”Mihai Stratulat” s. Boșcana, Criuleni, câștigători ai Premiului pentru „Perseverență” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024.
Locație: cinemateca „Clio”, etaj

15.30-16.00 - Vernisajul expoziției temporare „Dialog în spațiu și timp. Expoziție de cultură vestimentară chineză” organizat de Ambasada Republicii Populare Chineze la Chișinău în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Locație: sala nr. 1, parter

16:00-17:00 - Explorând Istoria cu Tehnologie - proiect pentru muzeu cu QR cod, ochelari VR și alte tehnologii, prezentate de către elevii IPG „Viorel Cantemir”  s. Sofia, Drochia, câștigători ai Premiului pentru „Stea în devenire” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024
Locație: sala nr. 6 (Roșie), etaj

16:00-17:00 - Concert cameral susținut de elevii Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, conducător artistic: Irina Bogataia
Locație: sala nr.12 (Albastră), etaj

17:00-18:00 - Note muzicale pe nisip - proiect inovativ pentru persoanele cu deficiență de auz (dispozitivul „chladni plate” și hobby master site) pentru a le ajuta să „simtă” muzica, prezentate de către elevii IPLT „Spiru Haret”, câștigători ai Premiului pentru „Valorile Fundamentale” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024.
Locație: sala nr. 9 (Bronz), etaj

În curtea muzeului:

13:00-15:00 Evoluția tehnologică în spațiu și timp. Preistorie - reconstituim viața cotidiană și aplicăm desene în stil cucutenian cu ajutorul șablonului; zonă foto

13:00-18:00 - Evoluția tehnologică în spațiu și timp. Epoca medievală - tragerea la tir cu arcul; cortul pârcălabului; miniexpoziție de piese medievale; zonă foto, scene de luptă din perioada medievală (activități susținute de Asociația cluburilor de Reconstrucție Istorică din RM „Bastion”).

13.00-13.30 – Vernisajul expoziției temporare „O istorie a celui mai vechi oraș locuit din România - Constanța”, organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (Constanța, România) în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei

16.00-17.00 - Workshop organizat de Ambasada Republicii Populare Chineze la Chișinău: activități interactive: nodul chinezesc, tăierea hârtiei chinezești, caligrafie, demonstrații: guzheng (instrument muzical chinezesc), Kung Fu (artă marțială originară din China)

17.00-18.00 - Recital de muzică susținut de orchestra de fanfară a Școlii de Arte  „Alexei Stârcea”, conducător artistic și dirijor: Mihail Lisii


Ziua Internațională a Muzeelor, sărbătorită anual pe 18 mai, servește drept platformă globală pentru promovarea rolului muzeelor în schimbul și dezvoltarea culturală. Ediția din acest an a subliniat importanța educației și cercetării în cadrul muzeelor, invitând vizitatorii să redescopere rolul inovator și tradițional al acestor instituții.

Mulțumim tuturor partenerilor și participanților care au contribuit la succesul acestui eveniment. Vă așteptăm cu drag la Muzeul Național de Istorie a Moldovei pentru a continua să explorăm și să învățăm împreună!

Parteneri eveniment: Aridon Group, First Lego League Moldova, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Școala de Arte „Alexei Stârcea", Asociația cluburilor de Reconstrucție Istorică din RM „Bastion"

Parteneri media: Diez, Locals, TVR Moldova, Călătorii cu Gust, Revista Aquarelle, Aquarelle FM, TV Moldova1
Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag la următoarele noastre evenimente! 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

În 2024, se împlinesc trei decenii de la trecerea în neființă a Eufrosiniei Kersnovski, soroceanca deportată în noaptea de 12-13 iunie 1941 și, ulterior, condamnată de statul-partid la 20 ani de pușcărie pentru evadarea din GULAG...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC