EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Odată cu instaurarea regimului sovietic după raptul teritorial, în Basarabia s-a declanșat Teroarea Roșie. Începând cu 28 iunie 1940, pe teritoriul Basarabiei, mai apoi a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (2 august 1940), organele de stat au săvârșit un șir de represiuni politice în masă - pretextând motive politice, sociale, religioase și naționale - sub formă de privațiune de libertate, deportare, expulzare și alte măsuri de constrângere. Primele victime ale acestei terori au fost elitele naționale: primarii, învățătorii, judecătorii, avocații, funcționarii, foștii membri ai Sfatului Țării, acuzați de „antisovietism", „activitate contrarevoluționară", apartenență la partidele politice din România etc. Aceștia au fost ținta primelor arestări și încarcerări ale organelor sovietice de represiune. Ulterior, din 1941 au urmat deportările populației băștinașe în Siberia și în lagărele de corecție prin muncă, deportările de populație civilă din 5-6 iulie 1949, precum și cele din 1 aprilie 1951. Conform datelor Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, constituită la 14 ianuarie 2010, numărul victimelor deportate și supuse represiunilor în anii 1929-1951 a fost evaluat la peste 90 de mii de persoane. Într-un mod barbar, organele de represiune s-au răfuit și cu participanții și susținătorii mișcării de rezistență din RSSM, considerându-i criminali de stat, trădători, bandiți, tâlhari. Liderii organizațiilor de rezistență erau condamnați, de obicei, la pedeapsa capitală prin împușcare, iar membrii activi - la 25 de ani de privațiune de libertate, ispășindu-și pedeapsa în lagăre de muncă și închisori. Teritoriul imperiului sovietic era împânzit de o rețea odioasă de lagăre de corecție prin muncă și închisori, numită GULAG. Milioane de oameni au fost închiși în sistemul GULAG al Uniunii Sovietice, mulți dintre ei rămași pentru totdeauna pe pământurile Siberiei, în gropi comune și cimitire fără cruci. Majoritatea dintre lagăre erau colonii de muncă corecțională, în care deținuții erau supuși la muncă în mine sau la construcția drumurilor, canalelor, căilor feroviare sau clădirilor. Deținuții munceau sub amenințarea înfometării sau a execuției. Zeci de mii mureau în fiecare an din cauza muncii istovitoare, a condițiilor insuportabile, a execuțiilor sumare și a hranei necorespunzătoare.

O mărturie cutremurătoare a gulagului sovietic este exponatul „Haină de deținut politic", expus în această vitrină. Piesă muzeală - unicat, a fost achiziționată de la fostul deținut politic Vasile Cojocaru, domiciliat în orașul Chișinău. Ea a intrat în patrimoniu în anul 1995, într-o perioadă de activitate intensă a colaboratorilor din muzeu privind colectarea pieselor cu tematica represiunilor comuniste.

Vasile Cojocaru s-a născut în anul 1926, în satul Chioselia Mică, raionul Baimaclia (în prezent, raionul Cantemir). La 16 iunie 1951, a fost condamnat la 25 de ani privațiune de libertate de către Tribunalul Militar al trupelor Ministerului Afacerilor Interne al RSSM, conform articolului 54-1 (a) al codului penal al RSS Ucrainene - „trădare de patrie", și escortat într-un lagăr special din Kazakhstan, cu interdicții în drepturi și confiscarea averii. Evident, ne punem întrebarea: Ce vină se ascunde sub această acuzație de „trădător de patrie", care i-a schimonosit întreaga viață?

În iulie 1941, tatăl lui, Cojocaru Petru Grigore, născut în 1886, a fost arestat și calificat drept „dușman al poporului" (a fost membru al Partidului Național Țărănesc), fiindu-i confiscată toată averea. La 15 august 1942, ca „element social periculos", este închis în lagărul de corecție din orașul Mariinsk, regiunea Kemerovo, unde moare în condiții neclare, cel mai probabil, a fost executat. Vasile, de 14 ani, și mama lui au rămas pe drumuri, fără mijloace de existență. În cele din urmă, casa le este restituită și ei înjgheabă o nouă gospodărie. Dar în 1944 este înrolat în Armata Sovietică și trimis pe linia întâi a Frontului II Belorus, unde a fost rănit de două ori, devenind invalid de război, gradul II. Întors acasă, în 1948, și-a găsit mama pe drumuri și bolnavă. El îndrăznește să ceară de la autorități o parte din averea confiscată, la care primește răspuns o amenințare - că va fi trimis pe urmele tatălui său. Timp de trei ani a fost persecutat pentru această „îndrăzneală", ca în 1951, cu toate că a apărat țara bolșevică cu prețul sănătății, a fost arestat și condamnat. Iată, de fapt, ce se ascunde sub această acuzație de „trădare de patrie", imputată acestui cetățean. În anul 1956, este eliberat din detenție și trimis în Armenia, orașul Erevan, locul de trai indicat de autoritățile lagărului. Mulți ani la rând a fost urmărit de organele securității, aflându-se departe de casă, căci deținuților politici li se interzicea să se întoarcă la locul de trai. Revine acasă mai târziu. Prin certificatul din 28. 02. 1992, eliberat de Procuratura Republicii Moldova, este reabilitat și readus în drepturi. La 25 iulie 1991 este reabilitat și tatăl său.

Haina expusă - vestonul și pantalonii - fac parte din hainele de vară ale deținuților, care mai includeau și o șapcă sub formă rotundă, piesă de care muzeul nu dispune. Ele sunt confecționate din stofă groasă de bumbac. Vestonul are mâneci lungi, guleraș, se încheie cu patru nasturi, având în părți două buzunare aplicate. Pantalonii se încheie cu nasturi, au două buzunare în părți. Pe ambele piese este aplicat numărul „CEE 893" - codul de deținut al lui Vasile Cojocaru. Pe o bucată de stofă albă sunt scrise cu vopsea neagră trei litere mari și trei cifre. Numărul deținutului se aplica în patru locuri ale hainei. Un număr era aplicat pe șapcă, altul - pe spatele vestonului, al treilea - lângă inimă, iar al patrulea - pe pantaloni, mai sus de genunchiul drept sau stâng. Aceste patru locuri, de fapt, erau considerate și ca ținte de ochire, în caz de fugă a deținutului. Numărul se aplica și pe hainele de iarnă a deținuților (pufoaice, pantaloni vătuiți, căciuli). Din încălțăminte deținuții purtau - primăvara, vara și toamna - un fel de galoși mari din țesătură cauciucată, mai rar, cizme de kirză, iar iarna - pâsle. De obicei, celor nou-veniți le dădeau haine de mâna a treia - niște vechituri cu un miros îngrozitor.

Exponatul are o valoare muzeografică incontestabilă. El oferă publicului posibilitatea de a vedea și înțelege consecințele instaurării regimului totalitar comunist în RSSM. Prin expunerea lui, aducem un omagiu tuturor victimelor Terorii Roșii în Basarabia, în pragul zilelor de 13 iunie și 5-6 iulie - zile în care s-au produs cele două valuri de deportări ale băștinașilor noștri.

Tur VirtualArhiva evenimentelorLansarea volumului “AERE PERENNIUS. More lasting than Bronze”, coordonatori: Lilia Dergaciova, Denis Topal, Leonid Mosionjnic, Sergej Razumov, Ghenadie Sîrbu

12 Aprilie 2023

În data de 12 aprilie 2023, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea volumului "AERE PERENNIUS. More lasting than Bronze" Essays in honour of Valentin Dergachev on the occasion of his 80th birthday.

"AERE PERENNIUS. More lasting than Bronze" este o culegere de materiale și studii de sinteză din domeniul arheologiei Neo-Eneoliticului și Epocii Bronzului ale cercetătorilor de talie internațională din Republica Moldova, România, Ucraina, Bulgaria, Federația Rusă, Polonia, Germania, Statele Unite ale Americii, Canada și altele.


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Heydar Aliyev - Viața și activitatea unei personalități marcante”

6 Aprilie 2023

În data de 6 aprilie 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc ceremonia de inaugurare a expoziției dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea Liderului Întregii Națiuni al poporului azer, Heydar Aliyev, intitulată „Viața și activitatea unei personalități marcante".

La deschiderea evenimentului, ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Gudsi Osmanov a salutat oaspeții și a mulțumit conducerii Republicii Moldova pentru sprijinul acordat în vederea organizării expoziției.


Detalii>>

„Make Art not War”, eveniment de caritate dedicat păcii și poporului ucrainean

31 Martie 2023

În data de 31 martie 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc un eveniment de caritate sub genericul „Make Art not War", organizat de către Ambasada Ucrainei în Republica Moldova și Hospices of Hope Moldova, în parteneriat cu International Women Club Moldova.

Scopul evenimentului consta în colectarea de fonduri pentru a susține poporul ucrainean și Centrul Speranței Chișinău al Hospices of Hope Moldova, care se va deschide în luna mai 2023.


Detalii>>

Lansarea lucrării „Circulația monetară în Basarabia (1812–1944)” și donație de distincții valoroase de către Academia de Științe a Moldovei pentru Muzeul Național de Istorie a Moldovei

30 Martie 2023

În data de 30 martie 2023, Academia de Științe a Moldovei a organizat evenimentul de prezentare a cărții „Circulația monetară în Basarabia (1812-1944)" scrisă de profesorul Marian Bolum de la Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu" din Bârlad, România. Volumul a fost prezentat de către dr. Viorel M. Butnariu, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol" din Iași, România, în Sala de Lectură a Academiei de Științe a Moldovei.

Detalii>>

Marcarea celor 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România

27 Martie 2023

Cu ocazia celebrării celor 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat o serie de activități menite să omagieze evenimentul istoric al unificării celor două provincii românești într-un singur stat.

În acest context, muzeografii MNIM au organizat lecții tematice pentru elevi, prezentându-le istoria Unirii Basarabiei cu România și importanța acesteia pentru istoria și cultura noastră națională.


Detalii>>

Vernisarea expoziției fotografice cu ocazia celei de-a 30-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre Republica Slovacă și Republica Moldova și aniversarea a 30 de ani de la înființarea Republicii Slovace (1993-2023)

21 Martie 2023

În data de 21 martie 2023, în holul de la etaj a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziţia fotografică dedicată celei de-a 30-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre Republica Slovacă și Republica Moldova și aniversarea a 30 de ani de la înființarea Republicii Slovace (1993-2023).

În discursul său, Pavol Ivan, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Slovaciei la Chișinău, a declarat că expoziția constă din 23 de panouri, iar prima parte a acesteia prezintă relațiile bilaterale dintre cele două țări, care durează deja trei decenii și care sunt marcate de prietenie, cooperare și succes reciproc.


Detalii>>

Au fost aleși învingătorii programului „Muzeele Viitorului”

21 Martie 2023

În data de 21 martie 2023, în incinta Artcor, a avut loc evenimentul în care au fost aleși învingătorii programului „Muzeele Viitorului".

Programul „Muzeele Viitorului" își propune creșterea vizibilității instituțiilor culturale prin integrarea inovațiilor și augmentarea sălilor muzeale prin idei și viziuni noi. Tehnologiile sunt un catalizator pentru domeniile tradiționale precum turismul, cultura, istora, dar și un instrument de prezentare a identității și trecutului.


Detalii>>

Colocviul național „Muzeul secolului XXI: între tradiționalism și modernitate”

10 Martie 2023

În ziua de 10 martie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc colocviul „Muzeul secolului XXI între tradiționalism și modernitate", o temă generoasă, vastă, complexă. În cadrul lucrărilor colocviului au fost prezenți directori de instituții muzeale naționale, muzeografi și cercetători din Republica Moldova și România. Au onorat colocviul cu prezența lor dr. profesor universitar Ioan Opriș din București, dr. Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român din București, dr. Aurica Ichim, directorul Muzeului Municipiului Iași „Regina Maria". Participanții la manifestare au fost salutați de personalități științifice locale și din afara țării.

Detalii>>

Vernisarea expoziției „Metamorfoze de energie" a artistei Mari Iurskaya

7 Martie 2023

În data de 7 martie 2023, în holul de la parter al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisarea expoziției de pictură „Metamorfoze de energie" la care au fost prezentate lucrările Mari Iurskaya - o artistă talentată, ale cărei tablouri inspiră și determină la reflecție.

Evenimentul a fost moderat de către Svetlana Shishkina, care a relatat despre lucrările semnate de Mari Iurskaia și a invitat publicul prezent spre a le admira și a contempla asupra acestora.


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Bulgarii basarabeni și Eliberarea Bulgariei”

4 Martie 2023

În data de 4 martie 2023, în holul Casei de cultură a orașului Taraclia a fost vernisată expoziția foto-documentară „Bulgarii basarabeni și Eliberarea Bulgariei", dedicată celor 145 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub dominația Imperiului Otoman.

În cadrul evenimentului de lansare a expoziției, vicepreședintele raionului Taraclia, dl Alexandru Borimecicov, a subliniat importanța expoziției, ca aceasta, ulterior, să fie trimisă în toate instituțiile de învățământ din raionul Taraclia pentru popularizarea informației despre bulgarii basarabeni, care au participat la Eliberarea patriei lor istorice.


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Odată cu instaurarea regimului sovietic după raptul teritorial, în Basarabia s-a declanșat Teroarea Roșie. Începând cu 28 iunie 1940, pe teritoriul Basarabiei, mai apoi a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (2 august 1940), organele de stat au săvârșit un șir de represiuni politice în masă - pretextând motive politice, sociale, religioase și naționale - sub formă de privațiune de libertate, deportare, expulzare și alte măsuri de constrângere...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC