EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Realizată în 1902 de compania „AG vorm Siedel & Nauman" din Dresden, Germania.

Dimensiuni: lungime-38 cm, lățime-35 cm, înălțime-20 cm. Greutate-16 kg. A intrat în colecția muzeală în 1984, prin transfer de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.
Mașina cuprinde carul normal, instalat pe rulmenți cu bile și role, și claviatura standard, pe care sunt montate 42 de clape cu două seturi complete de alfabet latin și chirilic, semne de punctuație, cifre și simboluri matematice, capabile să tasteze 126 de caractere. Sub carcasa din metal se află barele de scriere, dispuse în evantai, ce conțin caracterele în relief și rolele cu bandă tușată. Prin apăsarea clapelor se acționează barele de scriere, care lovesc banda tușată și imprimă caracterele pe hârtia încordată în sulul mașinii.
Are părțile laterale frumos decorate cu elemente rafinate turnate din fontă, stil Art Nouveau, care reprezintă denumirea mărcii - „Ideal". Modelul Polyglott, dotat cu claviatură bilingvă brevetată în Marea Britanie de către Max Klaczko din Riga-Letonia, a fost produs între anii 1902 și 1913, reprezentând prima mașină care scria în două limbi. Mașina „Ideal Polyglott" a fost vândută activ în Imperiul Rus și foarte populară în Polonia, Bulgaria și Serbia.
Mașina de scris - un dispozitiv mecanic folosit pentru imprimarea textelor direct pe hârtie - se numără printre cele mai importante invenții ale lumii moderne, deoarece a revoluționarizat procesul de comunicare. De la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la începutul secolului al XXI-lea a devenit un instrument indispensabil, folosit pe scară largă de către scriitori, în birouri și pentru corespondența de afaceri, în case private. Momentul de vârf al mașinii de scris a fost în anii '50 ai sec. XX, când media de vânzări a atins în SUA 12 milioane de unități. În noiembrie 2012, fabrica „Brother" din Marea Britanie a produs ceea ce a pretins a fi ultima mașină de scris, aceasta fiind donată Muzeului Științelor din Londra.

Apariția calculatorului și a programelor de procesare text, inventarea imprimantei și scăderea prețurilor la toate acestea, au dus la dispariția mașinii de scris de pe piața largă. Aceasta a devenit exponat de muzeu.
La 23 iunie se marchează Ziua mașinii de scris, ziua în care inventatorul și jurnalistul american Christopher Latham Sholes a patentat mașina sa de scris. Astfel, este celebrat dispozitivul simplu, care este deja istorie, și minunatele realizări literare pe care le-a dat lumii începând din 1868.

Tur Virtual


Arhiva Evenimentelor

Vernisajul expoziției „Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol”

16 noiembrie 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău a găzduit pe 16 noiembrie vernisajul expoziției „Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat - o creanță mai veche de un secol" realizată de Banca Națională a României (BNR) și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, în parteneriat cu instituția noastră. Evenimentul a oferit un cadru unic pentru specialiști și iubitorii de istorie de a descoperi, din surse științifice avizate, informații exclusive despre un episod tragic din istoria României.

Expoziția dezvăluie detaliile unui capitol tragic din timpul Primului Război Mondial, când, în anii 1916 și 1917, România, aflată sub amenințarea invaziei, a trimis în Rusia 41 de vagoane încărcate cu aur (cca 90 tone) din Tezaurul Băncii Naționale a României, alături de documente de arhivă, artefacte, colecții muzeale și opere de artă ale Academiei Române.
Bunurile, trimise pentru conservare sub garanția formală a autorităților ruse, nu au fost niciodată returnate, în pofida angajamentelor oficiale. Acest episod istoric rămâne unul dintre cele mai sensibile și controversate subiecte din relațiile bilaterale româno-ruse, simbolizând o creanță nerestituită timp de mai bine de un secol.

La vernisarea expoziției au prezentat alocuțiuni Eugen Sava, directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Monica Babuc, directoare a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului BNR, Mihai Gribincea, diplomat și istoric, Petru Rotaru, viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Eugen Tomac, europarlamentar.

Eugen Sava a menționat că nu este unicul caz când tezaure de Patrimoniu Național a României și Republicii Moldova au fost furate de Rusia. Așa s-a întâmplat cu vestitul Tezaur de la Conțești care în prezent se află în Muzeul Ermitaj. Un alt tezaur, desoperit la începutul secolului XX, în Basarabia se păstraeză în Muzeul de Istorie din Moscova. Este necesar de menționat că Rusia a furat în 1945 din Berlin și Tezaurul Troia, descoperit de H. Schliemann. Deci se poate califica ca o "tradiție" de imperialism a Rusiei în Patrimoniul Național a mai multor țări din Europa.

Doamna Monica Babuc, directoare a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, a subliniat importanța acestei expoziții istorice pentru comunitatea culturală basarabeană, care multă vreme a fost izolată de adevărurile istorice esențiale privind destinul României.

În discursul său, Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului BNR, a remarcat că Banca Națională a României a expediat în Rusia 91,5 tone de aur, echivalentul a peste 8 miliarde de euro, o valoare colosală pentru acea perioadă.

În timpul vernisajului, BNR a oferit medalii jubiliare Muzeului Național de Istorie a Moldovei și Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu" din Chișinău, contribuind la consolidarea relațiilor culturale și istorice dintre cele două state. 


Domnul Petru Rotaru și Eugen Tomac au subliniat că situația Tezaurului României este un subiect complex ce necesită un răspuns personalizat la nivel european și care trebuie să fie promovat constant până când tezaurul va fi adus acasă.
Echipa de cercetători a Băncii Naționale a României, Brîndușa Costache și Nadia Manea au oferit o expunere detaliată asupra demersului științific care a stat la baza conceperii expoziției, evidențiind aspecte inedite a documentelor expuse.
În timpul vernisajului au fost prezentate lucrările „Destinul tezaurului României. Argumente din arhivele ruse" autor Ilie Schipor și lucrarea " Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat" autor Cristian Păunescu.

Expoziția „Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat - o creanță mai veche de un secol" poate fi vizitată până pe 5 decembrie 2024, în sala nr. 1 (parter) a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Chișinău, Str. 31 August 1989, 121A.



 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 50 lei, pensionari, studenţi - 20 lei, elevi - 10 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Realizată în 1902 de compania „AG vorm Siedel & Nauman" din Dresden, Germania. Dimensiuni: lungime-38 cm, lățime-35 cm, înălțime-20 cm. Greutate-16 kg. A intrat în colecția muzeală în 1984, prin transfer de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC