Arhiva Evenimentelor
Vernisajul expoziției „Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol”
16 noiembrie 2024
Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău a găzduit pe 16 noiembrie vernisajul expoziției „Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat - o creanță mai veche de un secol" realizată de Banca Națională a României (BNR) și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, în parteneriat cu instituția noastră. Evenimentul a oferit un cadru unic pentru specialiști și iubitorii de istorie de a descoperi, din surse științifice avizate, informații exclusive despre un episod tragic din istoria României.
Expoziția dezvăluie detaliile unui capitol tragic din timpul Primului Război Mondial, când, în anii 1916 și 1917, România, aflată sub amenințarea invaziei, a trimis în Rusia 41 de vagoane încărcate cu aur (cca 90 tone) din Tezaurul Băncii Naționale a României, alături de documente de arhivă, artefacte, colecții muzeale și opere de artă ale Academiei Române.
Bunurile, trimise pentru conservare sub garanția formală a autorităților ruse, nu au fost niciodată returnate, în pofida angajamentelor oficiale. Acest episod istoric rămâne unul dintre cele mai sensibile și controversate subiecte din relațiile bilaterale româno-ruse, simbolizând o creanță nerestituită timp de mai bine de un secol.
La vernisarea expoziției au prezentat alocuțiuni Eugen Sava, directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Monica Babuc, directoare a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului BNR, Mihai Gribincea, diplomat și istoric, Petru Rotaru, viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Eugen Tomac, europarlamentar.
Eugen Sava a menționat că nu este unicul caz când tezaure de Patrimoniu Național a României și Republicii Moldova au fost furate de Rusia. Așa s-a întâmplat cu vestitul Tezaur de la Conțești care în prezent se află în Muzeul Ermitaj. Un alt tezaur, desoperit la începutul secolului XX, în Basarabia se păstraeză în Muzeul de Istorie din Moscova. Este necesar de menționat că Rusia a furat în 1945 din Berlin și Tezaurul Troia, descoperit de H. Schliemann. Deci se poate califica ca o "tradiție" de imperialism a Rusiei în Patrimoniul Național a mai multor țări din Europa.
Doamna Monica Babuc, directoare a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, a subliniat importanța acestei expoziții istorice pentru comunitatea culturală basarabeană, care multă vreme a fost izolată de adevărurile istorice esențiale privind destinul României.
În discursul său, Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului BNR, a remarcat că Banca Națională a României a expediat în Rusia 91,5 tone de aur, echivalentul a peste 8 miliarde de euro, o valoare colosală pentru acea perioadă.
În timpul vernisajului, BNR a oferit medalii jubiliare Muzeului Național de Istorie a Moldovei și Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu" din Chișinău, contribuind la consolidarea relațiilor culturale și istorice dintre cele două state.
Domnul Petru Rotaru și Eugen Tomac au subliniat că situația Tezaurului României este un subiect complex ce necesită un răspuns personalizat la nivel european și care trebuie să fie promovat constant până când tezaurul va fi adus acasă. Echipa de cercetători a Băncii Naționale a României, Brîndușa Costache și Nadia Manea au oferit o expunere detaliată asupra demersului științific care a stat la baza conceperii expoziției, evidențiind aspecte inedite a documentelor expuse.
În timpul vernisajului au fost prezentate lucrările „Destinul tezaurului României. Argumente din arhivele ruse" autor Ilie Schipor și lucrarea " Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat" autor Cristian Păunescu.
Expoziția „Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat - o creanță mai veche de un secol" poate fi vizitată până pe 5 decembrie 2024, în sala nr. 1 (parter) a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Chișinău, Str. 31 August 1989, 121A.
|