EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Marele domnitor Ștefan cel Mare, remarcabil comandant de oști și diplomat, s-a preocupat pe parcursul vieții sale și de prosperitatea economică a țării, sprijinind dezvoltarea meșteșugurilor, negoțului și târgurilor. În timpul domniei sale au fost emiși groși și jumătăți de groși bătuți în sistemul dinarilor, sistem monetar întrodus în Moldova în ultima domnie a lui Petru Aron (1455-1457).

Monedele au fost bătute din argint de titlu superior, ceia ce reflectă stabilitate în viața economică a țării în acea perioadă. Executarea lor cu măiestrie la monetăria din Suceava, se încadrează printre frumoasele realizări artistice din timpul domniei lui Ștefan cel Mare.

Pe parcurul domniei sale, au fost bătute două tipuri de emisiuni, pentru cele două valori nominale: groși și jumătăți de groși.

Emisiunile de tipul I au pe avers un scut despicat; în primul cartier apare o roză surmontată de o cruce și trei fascii, în al doilea cartier. La emisiunile epigrafe (de groși), imaginea este însoțită de legenda circulară cu numele emitentului: + STEFANVS VOIEVODA. Pe celaltă parte apare capul de bour cu stea între coarne însoțit de mobilele heraldice - roza și semiluna conturnată, amplasate în dreapta și stânga capului de bour; circular legenda: MONETA MOLDAVIE.

Pe monedele de tip II în scut pe avers apare o cruce patriarhală (dublă) și legenda STEFANVSVOIEVOD sau prescurtat STEFANVSVOIE. Pe revers este păstrat ca și la tipul I, capul de bour cu atribute heraldice: roza în dreapta/semiluna în stânga și semiluna în dreapta/roza în stânga. Între coarnele boului apare o stea sau roză. Legenda care însoțește fața cu cu capul de bour este MONETAMOLDAVI sau prescurtat MONETAMOLDA.

Datarea monedelor lui Ștefan cel Mare este încă în discuție. Conform unei opinii emisiunile de tip I au fost bătute între 1457-1476, iar tipul II între 1480/1481-1505 (Octavian Iliescu), iar a alteia 1465/1467-1475/1476 pentru tipul I și 1476/1479-1497 pentru tipul II (Ernest Oberländer-Târnoveanu).

Monedele din această vitrină au fost descoperite în cadrul săpăturilor arheologice de la Orheiul Vechi (Trebujeni, raionul Orhei) în deceniile 6 și 7 ale secolului XX:

1. Emisiuni monetare de tip I, groși, argint
2. Emisiuni monetare de tip II, groși, argint
3. Emisiune monetară de tip II, jumătate de groș, argint

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Sesiunea Națională de Rapoarte - Cercetări arheologice în Republica Moldova, Campania 2022

16 Mai 2023

În data de 16 mai 2023, în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, s-a desfășurat Sesiunea Națională de Rapoarte - Cercetări arheologice în Republica Moldova, Campania 2022, sub egida Ministerului Culturii și a Comisiei Naționale Arheologice.

Această reuniune științifică a fost organizată în parteneriat de Agenția Națională Arheologică și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor și Zilei Internaționale a Muzeelor, care au fost sărbătorite în acest an pe 13 și, respectiv, 18 mai


Detalii>>

Noaptea Europeană a Muzeelor 2023

13 Mai 2023

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut plăcerea de a găzdui unul dintre cele mai importante evenimente din comunitatea mondială a muzeelor - Noaptea Europeană a Muzeelor, sub genericul „De noaptea muzeelor moda prinde viață!". Evenimentul, la cea de-a 19-a ediție, a fost organizat sâmbătă, 13 mai 2023, între orele 17:00 și 24:00


Detalii>>

Workshop de afiș polonez la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

12 Mai 2023

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment cultural deosebit între 10-12 mai 2023. În această perioadă, în colaborare cu Institutul Polonez din București, a avut loc un workshop de afiș polonez.

Workshop-ul a oferit participanților oportunitatea de a se familiariza cu stilul inconfundabil al afișelor poloneze. Evenimentul a fost condus de doi experți în domeniu, Agata Kulczyk și Marcin Markowski de la Magdalena Abakanowicz University of the Arts Poznań


Detalii>>

Extinderea cooperării cu instituțiile din Republica Lituania

10 Mai 2023

În contextul extinderii relațiilor de cooperare cu instituțiile din Republica Lituania, în data de 10 mai 2023, la Muzeul Ocupațiilor și Luptelor pentru Libertate din Vilnius, Lituania a avut loc ceremonia de inaugurare a EXPOZIȚIEI FOTO-DOCUMENTARE „COPILĂRIA ÎN GULAG". Expoziția prezintă imagini foto-documentare despre viața copiilor basarabeni condamnați de regimul totalitar-comunist din RSS Moldovenească la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare, excizare forțată din propriile familii, în perioada anilor 1940-1941 și 1944-1953

Detalii>>

Vernisarea expoziției „Universul ucrainean al Mariei Prymachenko”

10 Mai 2023

În data de 10 mai, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „Universul ucrainean al Mariei Prymachenko", organizată de către Institutul Polonez de la București.

Universul picturilor lui Prymachenko este unul fantastic și plin de creaturi și plante excentrice, o lume ruptă de realitate care necesită din partea noastră multă atenție și cunoștințe aprofundate despre plante, animale și oameni


Detalii>>

Ziua Faptelor Bune

30 Aprilie 2023

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a marcat Ziua Faptelor Bune, inițiată în Republica Moldova de către Volunteer Center RVC, alăturându-se mișcării mondiale care încurajează bunătatea și generozitatea față de ceilalți.

Acest eveniment a marcat încheierea lunii aprilie, oferind vizitatorilor oportunitatea de a învăța și a se bucura de activitățile organizate de către Secția Relația cu Publicul și Educație Muzeală


Detalii>>

Al XVII-lea Simpozion de Heraldică

27 Aprilie 2023

În data de 27 aprilie 2023, Societatea de Genealogie, Heraldică și Arhivistică „Paul Gore", Comisia Națională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova și Muzeul Național de Istorie a Moldovei au organizat Al XVII-lea Simpozion de Heraldică.

Acesta a fost dedicat aniversării a 10-a de la instituirea Cabinetului de heraldică în cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Frontiere” a artistei multimedia Valeria Barbas

27 Aprilie 2023

În data de 26 aprilie 2023, în holul de la parter a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției multimedia „Frontiere", care reprezintă o colaborare inedită între artista dr. Valeria Barbas cu Muzeul și Arhiva Parlamentului Republicii Moldova.

La evenimentul de inaugurare a expoziției, au luat cuvântul autoarea expoziției dr Valeria Barbas, Directorul adjunct MNIM Livia Sîrbu, Prorectorul ULIM dr. hab. Elena Prus, critic de artă, prof. dr., Eleonora Brigalda și Marcela Nistor, deputată în Parlamentul RM


Detalii>>

Expoziția foto-documentară „Copilăria în Gulag” pe agenda programului național „Timișoara – capitală europeană a culturii în anul 2023”

21 Aprilie 2023

În data de 21 aprilie 2023, la invitația colegilor de la Memorialul Revoluției din Timișoara (România), a avut loc vernisajul „Copilăria în Gulag" (curator Ludmila D. Cojocaru), eveniment organizat în cadrul Programului cultural național „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023".

Expoziția prezintă imagini foto-documentare despre viața copiilor basarabeni condamnați de regimul totalitar-comunist din RSS Moldovenească la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare, excizare forțată din propriile familii, în perioada anilor 1940-1941 și 1944-1953


Detalii>>

Conferință științifică „Conectivitate, migrație și comerț în epoca Latène și romană timpurie în Europa Centrală și de Est”

21 Aprilie 2023

Universitatea Marie Curie-Sklodowska din Lublin a organizat, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Universitatea Liberă din Berlin, o importantă conferință științifică cu tema „Conectivitate, migrație și comerț în epoca Latène și romană timpurie în Europa Centrală și de Est". Evenimentul a avut loc în perioada 19-21 aprilie 2023 și a beneficiat de suportul financiar al fundației Alexander von Humboldt

Detalii>>

Masa rotundă „Arheologul Emanuil RIKMAN – 100 de ani de la naștere”

13 Aprilie 2023

În data de 13 aprilie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit masa rotundă „Arheologul Emanuil RIKMAN - 100 de ani de la naștere", organizată de Sectorul Arheologie a muzeului în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova și Agenția Națională Arheologică.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Patrimoniul muzeal și memoria istorică: cercetare, interpretare, prezentare" (cifrul 20.80009.0807.43), finanțat prin Programul de Stat (2020-2023)


Detalii>>

Lansarea volumului “AERE PERENNIUS. More lasting than Bronze”, coordonatori: Lilia Dergaciova, Denis Topal, Leonid Mosionjnic, Sergej Razumov, Ghenadie Sîrbu

12 Aprilie 2023

În data de 12 aprilie 2023, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea volumului "AERE PERENNIUS. More lasting than Bronze" Essays in honour of Valentin Dergachev on the occasion of his 80th birthday.

"AERE PERENNIUS. More lasting than Bronze" este o culegere de materiale și studii de sinteză din domeniul arheologiei Neo-Eneoliticului și Epocii Bronzului ale cercetătorilor de talie internațională din Republica Moldova, România, Ucraina, Bulgaria, Federația Rusă, Polonia, Germania, Statele Unite ale Americii, Canada și altele


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Heydar Aliyev - Viața și activitatea unei personalități marcante”

6 Aprilie 2023

În data de 6 aprilie 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc ceremonia de inaugurare a expoziției dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea Liderului Întregii Națiuni al poporului azer, Heydar Aliyev, intitulată „Viața și activitatea unei personalități marcante".

La deschiderea evenimentului, ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Gudsi Osmanov a salutat oaspeții și a mulțumit conducerii Republicii Moldova pentru sprijinul acordat în vederea organizării expoziției


Detalii>>

„Make Art not War”, eveniment de caritate dedicat păcii și poporului ucrainean

31 Martie 2023

În data de 31 martie 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc un eveniment de caritate sub genericul „Make Art not War", organizat de către Ambasada Ucrainei în Republica Moldova și Hospices of Hope Moldova, în parteneriat cu International Women Club Moldova.

Scopul evenimentului consta în colectarea de fonduri pentru a susține poporul ucrainean și Centrul Speranței Chișinău al Hospices of Hope Moldova, care se va deschide în luna mai 2023


Detalii>>

Lansarea lucrării „Circulația monetară în Basarabia (1812–1944)” și donație de distincții valoroase de către Academia de Științe a Moldovei pentru Muzeul Național de Istorie a Moldovei

30 Martie 2023

În data de 30 martie 2023, Academia de Științe a Moldovei a organizat evenimentul de prezentare a cărții „Circulația monetară în Basarabia (1812-1944)" scrisă de profesorul Marian Bolum de la Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu" din Bârlad, România. Volumul a fost prezentat de către dr. Viorel M. Butnariu, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol" din Iași, România, în Sala de Lectură a Academiei de Științe a Moldovei

Detalii>>

Marcarea celor 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România

27 Martie 2023

Cu ocazia celebrării celor 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat o serie de activități menite să omagieze evenimentul istoric al unificării celor două provincii românești într-un singur stat.

În acest context, muzeografii MNIM au organizat lecții tematice pentru elevi, prezentându-le istoria Unirii Basarabiei cu România și importanța acesteia pentru istoria și cultura noastră națională


Detalii>>

Vernisarea expoziției fotografice cu ocazia celei de-a 30-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre Republica Slovacă și Republica Moldova și aniversarea a 30 de ani de la înființarea Republicii Slovace (1993-2023)

21 Martie 2023

În data de 21 martie 2023, în holul de la etaj a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziţia fotografică dedicată celei de-a 30-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre Republica Slovacă și Republica Moldova și aniversarea a 30 de ani de la înființarea Republicii Slovace (1993-2023).

În discursul său, Pavol Ivan, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Slovaciei la Chișinău, a declarat că expoziția constă din 23 de panouri, iar prima parte a acesteia prezintă relațiile bilaterale dintre cele două țări, care durează deja trei decenii și care sunt marcate de prietenie, cooperare și succes reciproc


Detalii>>

Au fost aleși învingătorii programului „Muzeele Viitorului”

21 Martie 2023

În data de 21 martie 2023, în incinta Artcor, a avut loc evenimentul în care au fost aleși învingătorii programului „Muzeele Viitorului".

Programul „Muzeele Viitorului" își propune creșterea vizibilității instituțiilor culturale prin integrarea inovațiilor și augmentarea sălilor muzeale prin idei și viziuni noi. Tehnologiile sunt un catalizator pentru domeniile tradiționale precum turismul, cultura, istora, dar și un instrument de prezentare a identității și trecutului


Detalii>>

Colocviul național „Muzeul secolului XXI: între tradiționalism și modernitate”

10 Martie 2023

În ziua de 10 martie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc colocviul „Muzeul secolului XXI între tradiționalism și modernitate", o temă generoasă, vastă, complexă. În cadrul lucrărilor colocviului au fost prezenți directori de instituții muzeale naționale, muzeografi și cercetători din Republica Moldova și România. Au onorat colocviul cu prezența lor dr. profesor universitar Ioan Opriș din București, dr. Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român din București, dr. Aurica Ichim, directorul Muzeului Municipiului Iași „Regina Maria". Participanții la manifestare au fost salutați de personalități științifice locale și din afara țării

Detalii>>

Vernisarea expoziției „Metamorfoze de energie" a artistei Mari Iurskaya

7 Martie 2023

În data de 7 martie 2023, în holul de la parter al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisarea expoziției de pictură „Metamorfoze de energie" la care au fost prezentate lucrările Mari Iurskaya - o artistă talentată, ale cărei tablouri inspiră și determină la reflecție.

Evenimentul a fost moderat de către Svetlana Shishkina, care a relatat despre lucrările semnate de Mari Iurskaia și a invitat publicul prezent spre a le admira și a contempla asupra acestora


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Marele domnitor Ștefan cel Mare, remarcabil comandant de oști și diplomat, s-a preocupat pe parcursul vieții sale și de prosperitatea economică a țării, sprijinind dezvoltarea meșteșugurilor, negoțului și târgurilor. În timpul domniei sale au fost emiși groși și jumătăți de groși bătuți în sistemul dinarilor, sistem monetar întrodus în Moldova în ultima domnie a lui Petru Aron (1455-1457)...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC