EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM). La momentul de față în expoziția arheologică a muzeului sunt expuse două cazane de bronz descoperite în anul 1988 lângă s. Nicolscoe, mun. Tiraspol. Alte două cazane aflate în colecțiile MNIM provin din tumulii de lângă Dubăsari și Răscăieții Noi.

Piesa prezentată în calitate de exponat al lunii reprezintă o descoperire mai puțin cunoscută, documentată în 1979 în tumulul nr. 1 din preajma satului Răscăieții Noi, raionul Ștefan-Vodă. Pe lângă dimensiunile sale remarcabile (aproximativ 10 m înălțime), această movilă funerară este cunoscută și prin descoperirea din anul 1953 a unei terminații din bronz executată în stilul animalier scitic. Ulterior, în contextul deteriorării acestei movile a fost găsit un cazan de bronz turnat atribuit culturii scitice. Cazanul a fost grav afectat mecanic, în urma căruia buza a fost deformată, iar pereții, împreună cu un mâner vertical păstrat, au fost îndoiți. S-au pierdut fragmente din partea superioară a corpului și un mâner. Înălțimea totală reconstituită a cazanului este de 24 cm (fără mânere), diametrul reconstituit al cazanului emisferic este de 30 cm, iar greutatea de 6,5 kg. În 2020, au fost obținute date privind compoziția chimică a aliajului cazanului de bronz, care au arătat că acesta a fost turnat dintr-un aliaj format din aproape 95 % cupru. Mormintele scitice cercetate în tumulul de la Răscăieții Noi au fost datate în secolul al IV-lea a. Chr. În același timp, cazanul cu mânere verticale de la Răscăieții Noi aparține unei perioade mai timpurii, acest fapt fiind demonstrat de terminația din bronz din prima jumătate a secolului al V-lea a. Chr. descoperită în anul 1953. În plus, în mormântul 7 din tumulul 2 de la Răscăieții Noi a fost găsită o placă reprezentând un prădător încolăcit (expusă în expoziția MNIM), datată la mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Astfel, cazanul din tumulul nr. 1 de la Răscăieții Noi, cel m ai probabil, aparține sfârșitului perioadei scitice medii, fiind datat la mijlocul, sau în al treilea sfert al secolului al V-lea î. Chr.

Cazanele de bronz scitice din nord-vestul Mării Negre sunt concentrate în trei regiuni principale: Bucovina-Podolia, Dunărea de Jos și Nistrul de Jos, unde a fost găsit și exemplarul din Răscăieții Noi. Unele cazane scitice au fost găsite în afara unui context arheologic, reprezentând descoperiri fortuite. Cu toate acestea, în asociere cu alte descoperiri „fortuite" (de ex. statui antropomorfe scitice), cazanele scitice marchează o prezență scitică, cel mai probabil, nu mai devreme de finalul secolului al VI-lea a. Chr. Cazanele pătrund în zona Bucovinei și Podoliei în perioada scitică timpurie și sunt cunoscute de la mijlocul secolului al VII-lea a. Chr. Cazanele din bronz turnate împreună cu purtătorii acestora, pătrund în zona de stepă cu 150-200 de ani mai târziu, la fel ca și complexele funerare „militare", care apar în regiunile de stepă de vest, nu mai devreme de mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Marea majoritatea a complexelor funerare cu cazane se încadrează în a două jumătatea a sec. V a. Chr. La începutul secolului al IV-lea a. Chr. aceste cazane se întâlnesc mai rar, iar în al doilea sfert de secolului al IV a. Chr. au dispărut complet din practicile culturale ale populației din stepele nord-vest-pontice.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” a ajuns la Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu” din satul Văsieni!

9 August 2023

În data de 9 august, la Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu" din satul Văsieni a fost inaugurată expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești".

Evenimentul a fost moderat de către Diana Candu, directoarea Muzeului Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu", iar cu luări de cuvânt, au participat Livia Sîrbu, director adjunct a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Sergiu Candu, primarul satului Văsieni și Ion Garbuz, specialistul superior în cadrul Secției Cultură Ialoveni


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Tragedia invizibilă. Holocaustul femeilor rome „la Bug” (1942-1944): deportare, umilire, înfometare, contaminare, exterminare”

2 August 2023

Drama femeilor rome în Holocaust în 1942-1944 este prezentată într-o expoziție unică, în perioada 2-23 august, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în premieră pentru Republica Moldova. Expoziția prezintă mărturii foto-documentare ale dramei femeilor rome deportate, exterminate în perioada celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele de concentrare situate pe teritoriul dintre râurile Nistru și Bug. În același timp, expoziția aduce un omagiu tuturor victimelor de etnie romă, subliniind pericolele conexe războiului și necesitatea de combatere a tuturor formelor de discriminare și manifestare de ură

Detalii>>

Ziua Națională a Imnului României în Republica Moldova

28 Iulie 2023

Asociația YUFest a organizat în premieră, la Chișinău, evenimentul „Ziua Națională a Imnului României în Republica Moldova". Manifestarea a avut loc vineri, 28 iulie 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei și a adunat oaspeți din ambele țări, pentru a celebra identitatea românească comună.

Evenimentul a debutat cu o conferință de presă în Sala Marii Uniri, unde au fost prezenți vorbitori de seamă, printre care se numără Andrei Fermeșanu, manager și solist al Operei Naționale Române din Iași, Prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, Manager general al Bibliotecii Naționale a României, Livia Sîrbu, Directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a Moldovei și Lia Anton, președintele Asociației YUFest, organizator al evenimentului


Detalii>>

„La o cafea în aer liber” cu Ariana Trofim

22 Iulie 2023

În data de 22 iulie, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc „La o cafea în aer liber" cu Ariana Trofim, eveniment în cadrul căruia participanții au avut ocazia de a descoperi secretele și subtilitățile protocolului și etichetei.

Timp de 2 ore, participanții s-au bucurat de o atmosferă relaxantă și interactivă, având posibilitatea de a adresa întrebări, de a împărtăși experiențe și de a învăța lucruri noi despre lumea protocolului și a etichetei


Detalii>>

Lansare de carte: „Prizonierii de război: cronica războiului ruso-japonez din 1904-1905” de Simion Carp

18 Iulie 2023

În data de 18 iulie, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc lansarea de carte a dlui Simion Carp, doctor în drept și profesor universitar, intitulată „Prizonierii de război: cronica războiului ruso-japonez din 1904-1905".

În cadrul evenimentului, unde au fost prezenți numeroși savanți și distinși oaspeți, după o succintă prezentare a lucrării de către autor, cuvânt a luat Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, E.S. Yamada Yoichiro, care a apreciat lucrarea și a impresionat publicul prin mesajul său, în timpul căruia a trecut în revistă evenimentele de la începutul secolului XX


Detalii>>

Deschiderea expoziției fotografice „Chișinăuienii secolului XX”

17 Iulie 2023

În data de 17 iulie, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc deschiderea expoziției fotografice „Chișinăuienii secolului XX", un proiect de voluntariat social și educational, implementat de Volunteer Center RVC.

În cadrul evenimentului, cu luări de cuvânt au participat Livia Sîrbu, director adjunct MNIM, Adele Bescetnicova, coordonatoarea proiectului, Ion Ștefăniță, curatorul proiectului și Nichita Caterniuc, voluntar RVC


Detalii>>

Vernisarea expoziției „I Love Sushi”

13 Iulie 2023

În data de 13 iulie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „I Love Sushi", organizată în parteneriat cu Ambasada Japoniei din Republica Moldova și Fundația Japoneză.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, a subliniat legătura strânsă dintre alimentație și cultura unei țări, exprimând atitudinea acesteia față de viață prin ingrediente, modul de preparare și tradițiile culinare asociate


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Basarabenii în Gulag” în PMAN

6 Iulie 2023

În data de 6 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția „Basarabenii în Gulag", unde sunt expuse mărturii cutremurătoare ale victimelor deportărilor staliniste din Basarabia. Două vagoane de tren, identice cu cele folosite pentru deportări, au fost aduse în PMAN, oferind publicului ocazia de a se apropia de această parte tragică a istoriei noastre

Detalii>>

Expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” a ajuns la Muzeul local de Istorie și Etnografie din satul Trușeni!

4 Iulie 2023

În data de 4 iulie, la Muzeul local de Istorie și Etnografie din satul Trușeni a fost inaugurată expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești".

Această expoziție reprezintă un demers cultural care își propune să promoveze frumusețea și bogăția tradițiilor și a artei populare românești, plecând de la mândria și pasiunea prin care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice atât prin activitatea sa politică, cât și prin opera culturală


Detalii>>

Oriental Music Night

30 Iunie 2023

În data de 30 iunie, am avut plăcerea să găzduim un eveniment cu totul special în curtea noastră: Oriental Music Night. Acest concert unic a adus în prim-plan misterul și frumusețea culturilor orientale, oferindu-le spectatorilor o abordare muzicală inedită.

Contrastele, senzualitatea și farmecul acestor culturi au prins viață prin intermediul Moldovan National Youth Orchestra, care a creat un spectacol muzical ce nu s-a încadrat în tiparele obișnuite


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM)...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC