EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Exponatul reprezintă un vas de unicat de tip trinoclu. Este datat în perioada eneoliticului, mileniile V-IV î. Hr., aflându-se în legătură cu civilizația Cucuteni-Tripolie (etapa Cucuteni A-B - Tripolie B).

Artefactul a fost descoperit în anul 1986 în așezarea Florești V, la 2,5 km vest de orașul Florești, actualmente moșia satului Mărculești, pe versantul unui promontoriu, la suprafața căruia au fost observate urmele a circa 40 de locuințe preistorice.

Fragmentele originale descoperite, au permis realizarea unei restaurări fidele a piesei arheologice, oferindu-ne, în acest context, un obiect patrimonial de excepție.

Piesa numită convențional ,,vas" reprezintă un dispozitiv în formă de trinoclu format din trei monocluri - tuburi ceramice unite la capete prin intermediul unor punţi. Monoclurile au corpuri cilindrice goale în interior, la mijloc fiind ovale, cu buza și baza evazate în formă de pâlnii, marginile de la extremităţi fiind plate.

Vasul de culoare roșie-cărămizie este modelat dintr-o pastă fină de lut, arsă oxidant şi decorat cu ornament pictat, pentru care s-au folosit coloranţi naturali, de nuanță negru-vișinie. Monoclurile identice ca formă și dimensiuni sunt pictate în aceeași manieră decorativă. Pe exterior, atât pâlniile superioare, cât și cele inferioare, împreună cu mijlocul piesei și punțile, este pictat un decor cu motive geometrice. Ornamentul stilizat de pe vas este desfășurat în două și trei niveluri pe verticală și compartimentat în patru registre. Cea mai importantă zonă ornamentată de pe trinoclu este spațiul dintre pâlnii în zona mediană. Decorul este compus dintr-un grup din opt linii orizontale executate pe mijlocul monoclurilor și trei grupuri din câte 3-4 linii dispuse vertical între registre despărțite de benzi paralele relativ groase. Pe partea exterioară, pâlniile sunt ornamentate cu cercuri interiorul cărora se întretaie de un grup de trei linii și un punct mare pictat, iar în preajma lor sunt mai multe reprezentări foliacee. Se observă, de asemenea, și câteva linii spiralate între alte benzi groase dispuse în triunghiuri cu o latură concavă. În interiorul pâlniilor, suprafața este rudimentar netezită, formând mai multe caneluri neuniforme, care reprezintă urmele apăsate ale uneltei cu care s-a modelat interiorul, iar la o analiză mai atentă se poate admite și existența unor urme ale degetelor olarului. Decorul prezintă imagini ale unor creaturi mitologice și simboluri a unor ideii și credințe religioase ale comunităților preistorice cucuteniene, de unde este presupusă și funcţionalitatea acestor piese, care puteau fi utilizate în practici magico-rituale.

Dimensiunile vasului sunt următoarele: înălţimea - 228 mm; diametrele extremităţilor variază de la 135 la 142 mm; diametrul maxim pe linia a două binocluri / lăţimea vasului - 285-291 mm.

Vasul trinocul de la Florești aparține perioadei clasice a culturi Cucuteni, când foarte larg sunt cunoscute așa-numitele vase-„binocluri". Privit în acest context, trinoclul de la Florești se prezintă a fi o piesă de unicat nu numai în spațiul pruto-nistrean, dar și în întreaga arie de răspândire a civilizației Cucuteni-Tripolie, de la Carpați până la Nipru.

Tur VirtualArhiva evenimentelor„Moldova are artă - Chișinăul are artă”

10 Iunie 2023

În data de 10 iunie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda celei de-a doua ediții a evenimentului „Moldova are artă - Chișinăul are artă". Acest eveniment special a fost dedicat promovării bogăției culturale a țării noastre și a reprezentat o oportunitate unică de a descoperi și sprijini artiștii locali.

Seara a fost transformată într-o poveste muzicală de către Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici", sub îndrumarea talentatului dirijor Mihail Agafița


Detalii>>

Gala Societății Civile 2023, ediția a IV-a

7 Iunie 2023

În data de 7 iunie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit Gala Societății Civile 2023 ediția a IV-a, eveniment în care Organizații ale societății civile (OSC) din diferite regiuni ale Republicii Moldova au fost premiate pentru angajamentul lor, dedicația, activismul și creativitatea în găsirea soluțiilor pentru cele mai acute probleme la nivel local și național.

În acest an, OSC-urile din Republica Moldova au fost recunoscute în șapte categorii distincte. Premiile au fost acordate în semn de apreciere pentru promovarea valorilor europene, susținerea democrației și contribuția la dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova


Detalii>>

Inaugurarea expoziției de fotografie veche „Vilnius – 700 de ani”

5 Iunie 2023

În data de 5 iunie, în holul de la etaj al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc inaugurarea expoziției fotografice „Vilnius - 700 de ani". Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a aduce în atenția publicului dovezi istorice despre evoluția orașului Vilnius în perioada sfârșitului secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

În cadrul evenimentului, Ambasadorul Republicii Lituania la Chișinău, Tadas Valionis, a subliniat importanța acestei expoziții în a transmite mesajul despre Vilniusul modern ca fiind un oraș democratic, cu oameni liberi și o economie ascendentă


Detalii>>

Ziua Internațională a Copilului la MNIM

28 Mai 2023

În data de 28 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat un șir de activități speciale dedicate Zilei Internaționale a Copilului. Sub genericul „Să rămâi copil mereu!..", evenimentul a adunat o mulțime de participanți entuziasmați, care au petrecut o zi plină de distracție și zâmbete.

În cadrul acestui eveniment, copiii și părinții au avut ocazia de a vizita gratuit expozițiile permanente și temporare ale muzeului, descoperind astfel bogăția istoriei și culturii noastre. Această oportunitate a permis copiilor să învețe într-un mod interactiv și captivant


Detalii>>

The Distinguished Gentleman's Ride 2023

28 Mai 2023

În data de 28 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment deosebit, The Distinguished Gentleman's Ride 2023, cel mai mare și stilat eveniment caritabil de motociclete din lume.

Participanții s-au adunat în curtea muzeului pentru a susține o cauză nobilă și a contribui la cercetarea cancerului de prostată și sănătatea mentală a bărbaților, prin donații în numele partenerului de caritate al DGR, Movember


Detalii>>

African Fashion Show for Charity

27 Mai 2023

În data de 27 mai, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc un eveniment deosebit, African Fashion Show for Charity, care a adus împreună cultura africană și brandurile locale într-un mod unic și plin de stil. Evenimentul a avut loc într-un context caritabil, cu scopul de a sprijini Hospices of Hope Moldova.

African Fashion Show for Charity a fost primul eveniment de modă africană de acest gen organizat în Republica Moldova și a reprezentat o oportunitate unică de a descoperi frumusețea și bogăția culturii africane, în special din Sierra Leone și Africa de Vest


Detalii>>

Concursul Național de Muzică Corală „Hora Primăverii”, ediția a VIII-a

26 Mai 2023

În data de 26 mai 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc Concursul Național de Muzică Corală „Hora Primăverii", ediția a VIII-a, în cadrul căreia au participat peste 15 coruri din toată Republica Moldova.

Dorim să felicităm toți dirijorii și formațiile corale pentru prestația lor de înaltă calitate și profesionalism în această ediție. A fost o competiție muzicală de excepție și suntem încântați să vă prezentăm punctajele obținute conform criteriilor stabilite de către organizatori

Detalii>>

„Zâmbete și flori pe note de pian” recital de pian dedicat Zilei Internaționale a Familiei

21 Mai 2023

În data de 21 mai 2023, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eclatant recital de pian dedicat Zilei Internaționale a Familiei, cu genericul „Zâmbete și flori pe note de pian", susținut de elevii din Instituția Publică Liceul Teoretic „Ion Creangă" din municipiul Chișinău, clasa profesoarei Luminița Braicov.

Evenimentul a subliniat rolul instituției muzeale în medierea a două valori perene ale spiritualității românești - Familia și Muzica

Detalii>>

Ziua Familiei la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

21 Mai 2023

În data de 21 mai, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a organizat un șir de activități dedicate Zilei Familiei.

Cei prezenți au avut posibilitatea de a explora expozițiile muzeului și de a se implica activ în următoarele activități:

Questul „Descoperim familia și familii": Participanții au fost încurajați să se angajeze într-o căutare plină de suspans pentru a identifica piese valoroase în expoziția muzeului

Detalii>>

Ziua Internațională a Muzeelor 2023

18 Mai 2023

În data de 18 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a marcat Ziua Internațională a Muzeelor, care anul acesta a avut genericul „Muzeele, Sustenabilitatea și Bunăstarea".

În această zi, vizitatorii au avut ocazia de diverse activități și evenimente, cum ar fi: Vizitarea gratuită a expozițiilor permanente și temporare ale muzeului, fotografierea la panourile tematice cu decupări „Istoria strămoșilor în chipuri și emoții", atelierul educativ „Ce ascunde pământul", laboratorul de restaurare „Din pământ în expoziție: drumul unui vas", atelierul educativ „Ce ascunde pământul" și studioul de fotografie „Istoria prin obiectivul fotografului"


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Exponatul reprezintă un vas de unicat de tip trinoclu. Este datat în perioada eneoliticului, mileniile V-IV î. Hr., aflându-se în legătură cu civilizația Cucuteni-Tripolie (etapa Cucuteni A-B - Tripolie B). Artefactul a fost descoperit în anul 1986 în așezarea Florești V, la 2,5 km vest de orașul Florești, actualmente moșia satului Mărculești, pe versantul unui promontoriu, la suprafața căruia au fost observate urmele a circa 40 de locuințe preistorice...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC