EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Exponatul reprezintă un vas de unicat de tip trinoclu. Este datat în perioada eneoliticului, mileniile V-IV î. Hr., aflându-se în legătură cu civilizația Cucuteni-Tripolie (etapa Cucuteni A-B - Tripolie B).

Artefactul a fost descoperit în anul 1986 în așezarea Florești V, la 2,5 km vest de orașul Florești, actualmente moșia satului Mărculești, pe versantul unui promontoriu, la suprafața căruia au fost observate urmele a circa 40 de locuințe preistorice.

Fragmentele originale descoperite, au permis realizarea unei restaurări fidele a piesei arheologice, oferindu-ne, în acest context, un obiect patrimonial de excepție.

Piesa numită convențional ,,vas" reprezintă un dispozitiv în formă de trinoclu format din trei monocluri - tuburi ceramice unite la capete prin intermediul unor punţi. Monoclurile au corpuri cilindrice goale în interior, la mijloc fiind ovale, cu buza și baza evazate în formă de pâlnii, marginile de la extremităţi fiind plate.

Vasul de culoare roșie-cărămizie este modelat dintr-o pastă fină de lut, arsă oxidant şi decorat cu ornament pictat, pentru care s-au folosit coloranţi naturali, de nuanță negru-vișinie. Monoclurile identice ca formă și dimensiuni sunt pictate în aceeași manieră decorativă. Pe exterior, atât pâlniile superioare, cât și cele inferioare, împreună cu mijlocul piesei și punțile, este pictat un decor cu motive geometrice. Ornamentul stilizat de pe vas este desfășurat în două și trei niveluri pe verticală și compartimentat în patru registre. Cea mai importantă zonă ornamentată de pe trinoclu este spațiul dintre pâlnii în zona mediană. Decorul este compus dintr-un grup din opt linii orizontale executate pe mijlocul monoclurilor și trei grupuri din câte 3-4 linii dispuse vertical între registre despărțite de benzi paralele relativ groase. Pe partea exterioară, pâlniile sunt ornamentate cu cercuri interiorul cărora se întretaie de un grup de trei linii și un punct mare pictat, iar în preajma lor sunt mai multe reprezentări foliacee. Se observă, de asemenea, și câteva linii spiralate între alte benzi groase dispuse în triunghiuri cu o latură concavă. În interiorul pâlniilor, suprafața este rudimentar netezită, formând mai multe caneluri neuniforme, care reprezintă urmele apăsate ale uneltei cu care s-a modelat interiorul, iar la o analiză mai atentă se poate admite și existența unor urme ale degetelor olarului. Decorul prezintă imagini ale unor creaturi mitologice și simboluri a unor ideii și credințe religioase ale comunităților preistorice cucuteniene, de unde este presupusă și funcţionalitatea acestor piese, care puteau fi utilizate în practici magico-rituale.

Dimensiunile vasului sunt următoarele: înălţimea - 228 mm; diametrele extremităţilor variază de la 135 la 142 mm; diametrul maxim pe linia a două binocluri / lăţimea vasului - 285-291 mm.

Vasul trinocul de la Florești aparține perioadei clasice a culturi Cucuteni, când foarte larg sunt cunoscute așa-numitele vase-„binocluri". Privit în acest context, trinoclul de la Florești se prezintă a fi o piesă de unicat nu numai în spațiul pruto-nistrean, dar și în întreaga arie de răspândire a civilizației Cucuteni-Tripolie, de la Carpați până la Nipru.

Tur VirtualArhiva evenimentelorInaugurarea expoziției aniversare „Muzeul Național de Istorie a Moldovei la 40 de ani. O istorie ilustrată”

22 Decembrie 2023

În data de 22 decembrie, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc inaugurarea expoziției aniversare „Muzeul Național de Istorie a Moldovei la 40 de ani. O istorie ilustrată".

La eveniment au fost prezenți numeroși prieteni ai MNIM, care au adresat cuvinte de felicitare instituției noastre și au subliniat importanța activității acesteia în vederea păstrării, cercetării și a promovării patrimoniului istoric și cultural al Republicii Moldova


Detalii>>

Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”, ediția a X-a

17 Decembrie 2023

În data de 17 decembrie 2023, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) au organizat Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului", ediția a X-a.

Evenimentul a fost dedicat scoarței - element al culturii tradiționale românești, înscris, la 1 decembrie 2016, în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, în urma nominalizării în comun a acestei tradiții de România și Republica Moldova


Detalii>>

Vernisarea expoziției fotografice „Fotciencia”

15 Decembrie 2023

În data de 15 decembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției fotografice „Fotciencia", organizată în parteneriat cu Ambasada Spaniei la București.

Fotografiile fac parte din cea de-a nouăsprezecea ediție a concursului FOTCIENCIA, inițiativă a Consiliului Național de Cercetare din Spania (CSIC) și a Fundației Spaniole pentru Știință și Tehnologie (FECYT), cu sprijinul Fundației Jesús Serra și al Grupului Catalana Occidente, care ne permite să observăm știința și tehnologia din diferite puncte de vedere


Detalii>>

Atelierul cultural al profesorilor școlilor de artă și muzică „Hora Culturală”, ediția a II-a

10 Decembrie 2023

Între 8-10 decembrie, a avut loc cea de-a doua ediție a atelierului „Hora Culturală", un eveniment organizat în cadrul proiectului Voices Plus. La această ediție au participat cu 26 de directori de școli de artă și muzică și profesori din 12 regiuni ale țării, inclusiv Leova, Șoldănești, Sîngerei, Drochia, satul Pelinia, Cantemir, Cupcini, Glodeni, satul Hîjdeni, Florești, Fălești și Bălți.

Scopul acestei inițiative a fost de a oferi oportunitate reprezentanților din diversele regiuni să facă schimb de experiență și să contribuie la îmbunătățirea sistemului educațional și cultural prin dialog și colaborare


Detalii>>

„Nu alături, dar împreună!” Activitate dedicată Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități

7 Decembrie 2023

În spiritul bunătății și al sprijinului comunitar, în data de 7 decembrie, Sectia Relații publice și Educație muzeală a desfășurat activitatea specială „Nu alături, dar împreună!". Evenimentul a fost inițiat în cadrul programului dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Cu ajutorul Fundației „Plaiul Soarelui", copiii cu dizabilități au avut oportunitatea de a participa activ și creativ la confecționarea de jucării pentru brad. Atmosfera a fost plină de zâmbete și entuziasm, petrecând timpul în mod interesant și util, descoperind împreună tainele creației și bucuriile asociate sărbătorilor de iarnă


Detalii>>

Vernisarea expoziției de artă „Formula păcii în arta copiilor din Ucraina şi din lume”

6 Decembrie 2023

Într-o atmosferă plină de căldură și emoție, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit ieri, vernisajul expoziției de artă „Formula păcii în arta copiilor din Ucraina şi din lume", inițiată de fundația de binefacere „Galeria copiilor Lviv" din Ucraina și cu sprijinul comunității „Soțiile diplomaților ucraineni" și Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.

Expoziția aduce în prim-plan creațiile a 150 de copii talentați, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, proveniți din 7 școli și studiouri de artă, precum și centre pentru refugiați


Detalii>>

Deschiderea expoziției „Centenarul Constituției României Întregite (1923 – 2023)”

6 Decembrie 2023

În data de 6 decembrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc deschiderea expoziției „Centenarul Constituției României Întregite (1923 - 2023)". Această expoziție de documente și fotografii reprezintă o celebrare a primei legi fundamentale care a reglementat organizarea statală, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Evenimentul a fost organizat de Curtea Constituțională a României și de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Administrația Prezidențială a României - Muzeul Național Cotroceni, Banca Națională a României și Biblioteca Metropolitană București


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Ovi D. Pop: România mea”

1 Decembrie 2023

În perioada 1-15 decembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei are onoarea de a găzdui o expoziție de excepție a fotografului român Ovi D. Pop, intitulată „Ovi D. Pop: România Mea".

Născut la Oradea în 9 aprilie 1973, Ovi D. Pop este un fotograf cu o experiență de peste 20 de ani, abordând diverse genuri ale artei fotografice, inclusiv portret, nud, fotografie aeriană și monumente. Cu un portofoliu impresionant, este directorul Editurii "Duran's" din Oradea, unde a publicat 7 monografii ilustrate ale județului Bihor, precum și alte lucrări notabile


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Daniel Rădulescu la Chișinău”

29 Noiembrie 2023

În data de 29 noiembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost deschisă o expoziție remarcabilă susținută de artistul Daniel Rădulescu. Evenimentul a fost organizat în cadrul celebrării Zilei Naționale a României și a reprezentat o oportunitate unică pentru publicul din Chișinău de a descoperi universul fascinant al sculpturilor sale realizate integral din oțel.

La vernisajul moderat de către Directorul General al MNIM, dr. hab Eugen Sava, cu luări de cuvânt au participat Ambasadorul României în Republica Moldova Cristian-Leon Turcanu și Adrian Dupu, Secretar de Stat, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova


Detalii>>

Vernisarea expoziției „World Press Photo”, ediția 2023

15 Noiembrie 2023

De șapte ani publicul poate afla istoriile celor mai impresionante fotografii care marchează omenirea. Expoziția a fost inaugurată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei pe 15 noiembrie, unde au fost expuse imaginile câștigătoare ale celei mai prestigioase competiții fotografice din întreaga lume. Cea de-a șaptea ediție a expoziției internaționale „World Press Photo”, este organizată de Fundația World Press Photo din Olanda în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent și Agenția Piko Creative, cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Exponatul reprezintă un vas de unicat de tip trinoclu. Este datat în perioada eneoliticului, mileniile V-IV î. Hr., aflându-se în legătură cu civilizația Cucuteni-Tripolie (etapa Cucuteni A-B - Tripolie B). Artefactul a fost descoperit în anul 1986 în așezarea Florești V, la 2,5 km vest de orașul Florești, actualmente moșia satului Mărculești, pe versantul unui promontoriu, la suprafața căruia au fost observate urmele a circa 40 de locuințe preistorice...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC