EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Mai multe icoane din colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei reproduc în compozițiile lor miracolul ce s-ar fi săvârșit pe la începutul secolului X în biserica Maicii Domnului Vlacherne din Constantinopol. Conform legendei, orășenii s-au retras în lăcaș de frica unei invazii ce amenința capitala imperiului. Mulțimea adunată se ruga neîncetat, adresându-se Preacuratei Fecioare să salveze orașul. În biserica Vlacherne, secole la rând s-au păstrat preacinstitele ei veșminte, despre care se zice că erau făcătoare de minuni. Printre creștinii ce se rugau în biserică se afla și sfântul Andrei cel Nebun întru Hristos, venit împreună cu ucenicul său Epifanie, cel ce va deveni ulterior Patriarhul Constantinopolului Polievkt. După ore de rugăciuni fierbinți, sfântul Andrei s-a învrednicit s-o vadă pe Născătoarea de Dumnezeu trecând prin ușile împărătești cu un alai de sfinți, care s-au ridicat deasupra mulțimii, rugându-se împreună cu cei prezenți. Într-un târziu, Preacurata Fecioară și-a răsfirat veșmântul peste mulțime, în semn de apărare și ocrotire, părăsind lăcașul. Tot din legendă cunoaștem că orașul a fost salvat atunci cu adevărat.

Mai târziu, în amintirea acestei minuni, Biserica va rândui Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, oficiată în ziua de 1/14 octombrie.

În compoziția icoanei expuse se reliefează interiorul bisericii Vlacherne. În registrul superior, într-o mandorlă ovală radiată, Maica Domnului planează pe nori, ținându-și pe mâini omoforul. Ea poartă veșminte ample, garnisite cu fir de aur, de sub care se văd și pantofii roșii auriți. În registrul inferior, în centrul mulțimii adunate, este înfățișat Roman Melodul stând pe amvon cu orarul în mâini, capul fiindu-i încadrat de un nimb radiant. Este îmbrăcat în straie de sărbătoare, de aceleași nuanțe ca și veșmintele Născătoarei de Dumnezeu. Roman Melodul este înconjurat de mai multe fețe bisericești și oameni simpli, printre care si sfântul Andrei, care îl îndeamnă pe discipolul său Epifanie să ridice privirea în sus spre miracolul ce se săvârșea în biserică. Apariția imnografului Roman Melodul (490-556) în această compoziție nu este întâmplătoare. Tânărul diacon și-a început activitatea în biserica Vlacherne, unde, cinci secole mai târziu, sfântul Andrei și-a trăit revelația miraculoasă. Legenda povestește că anume Născătoarea de Dumnezeu l-a înzestrat pe tânăr cu harul unei voci minunate, el proslăvind-o ulterior în cântările sale, scriind, după toate probabilitățile, și Imnul Acatist al Maicii Domnului. Biserica îl comemorează pe Roman Melodul la 1/14 octombrie, în aceeași zi când este pomenit Acoperământul Maicii Domnului.

Icoana provine din secolul al XIX-lea, din unul din atelierele din sudul Rusiei, fiind pictată în tempera pe un suport din lemn cu dimensiunile 59x90x3 cm.

Tur VirtualArhiva evenimentelorLansare de carte: „Procesul de căutare a polițiștilor, militarilor și voluntarilor, dispăruți fără veste în timpul Războiului de la Nistru din anul 1992”, autor Simion Carp, dr., prof. univ., veteran de război

28 August 2022

În data de 28 august 2022 Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit o lansare de carte cu un titlu elocvent - „Procesul de căutare a polițiștilor, militarilor și voluntarilor, dispăruți fără veste în timpul Războiului de la Nistru din anul 1992", autor Simion CARP, dr., prof. univ., veteran de război.

Organizatorii evenimentului: Academia „Ștefan cel Mare" a MAI, Asociația Obștească „Tradiții Militare" în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei au reunit persoane interesate de subiectul abordat, precum și mai mulți veterani ai Războiului pentru apărarea independenței și integrității teritoriale ale Republicii Moldova


Detalii>>

Tabără de vară la muzeu

26 August 2022

În perioada 15-26 august 2022, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit tabăra de zi organizată de comunitatea evreiască „Chabad Lubavitch" în parteneriat cu muzeul.

Programul taberei a fost unul complex, având la bază activități dedicate cunoașterii istoriei și tradițiilor evreiești, cum ar fi ateliere, excursii, vizionarea filmelor și alte jocuri interactive. La tabără au participat 30 de copii evrei din Chișinău și din Ucraina, coordonați de educatori originari din Israel


Detalii>>

Charity & Yoga – ediția IV

25 August 2022

În data de 25 august 2022, la ora 19:00, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc cea de a 4-a ediție Charity & Yoga, organizată de Hospices of Hope Moldova în parteneriat cu Rise-Studio și Daria Barinova.

Fondurile colectate vor fi direcționate către achiziția echipamentelor medicale și consolidarea serviciilor paliative pentru circa 250 pacienți care fac parte din Rețeaua Națională de Îngrijire Paliativă din Republica Moldova a Hospices of Hope Moldova și Centrului de zi pentru îngrijiri paliative din orașul Orhei „Aripile Speranței"


Detalii>>

Acțiuni comemorative consacrate zilei de 23 august – Ziua europeană de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

23 August 2022

În data de 23 august 2022, în contextul Zilei europene de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, la sediul Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova (str. Mihail Kogălniceanu 52/A) a fost vernisată expoziția foto-documentară „Recviem pentru țăranul român. Țăranii şi comunismul" a Centrului International de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței - Fundația Academia Civică (autor: Romulus Rusan)

Detalii>>

Concert Open Air – Corul Filarmonicii din Vinița

29 Iulie 2022

În data de 29 iulie 2022, la ora 20:00, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc concertul Corului Filarmonicii din Vinița, condus de dirijorul Olga Baboșina (Ucraina).

Evenimentul este parte a proiectului de vară „Orchestra de Tineret Moldova-România-Ucraina-Europa". Programul concertului a fost compus exclusiv din lucrări corale din repertoriul ucrainean


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Întru răsplata meritelor… Distincțiile de Stat ale Republicii Moldova la cea de-a 30-a aniversare”

28 Iulie 2022

În data de 28 iulie, în holul de la etaj a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisarea expoziției „Întru răsplata meritelor... Distincțiile de Stat ale Republicii Moldova la cea de-a 30-a aniversare".

Cu un cuvânt de salut din partea Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu, a venit Silviu Andrieș-Tabac, heraldist de stat, membru al Comisiei de Heraldică de pe lângă Aparatul Președintelui Republicii Moldova și Livia Sîrbu, director adjunct a Muzeului Național de Istorie a Moldovei


Detalii>>

Vernisarea expoziției „30 de ani de relații diplomatice dintre Republica Federală Germania și Republica Moldova”

21 Iulie 2022

În data de 21 iulie, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisarea expoziției „30 de ani de relații diplomatice dintre Republica Federală Germania și Republica Moldova".

Expoziția prezintă evoluția relațiilor germano-moldave și evidențiază etapele importante de dezvoltare și domeniile-cheie ale acestei cooperări


Detalii>>

„Concert fără pereche"

15 Iulie 2022

În data de 15 iulie 2022, la ora 19:00, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc un eveniment special din cadrul expediției La La Play, intitulat „Concert fără pereche".

Conceptul unui concert pentru cei fără pereche a apărut anul trecut și s-a bucurat de mare succes. Evenimentul a avut loc în aer liber, unde fiecare a putut savura muzica acustică sub cerul splendid de vară, cu o păturică și multă voie bună!


Detalii>>

ZIUA COMEMORĂRII VICTIMELOR STALINISMULUI

6 Iulie 2022

În perioada 5-6 iulie 2022, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei s-au desfășurat un șir de activități consacrate zilei de 6 iulie - Ziua comemorării victimelor stalinismului. În data de 5 iulie 2022 a avut loc Conferința știinţifico-practică „Memoria deportărilor și represiunilor staliniste: practici, probleme și perspective de valorificare muzeală".

Detalii>>


20 de designeri au celebrat creația vestimentară autohtonă împreună cu ambasadoarele fidele ale acesteia, pe podiumul de la Fashion Soirée

26 Iunie 2022

Pe data de 25 și 26 iunie 2022, designerii locali și ambasadoarele de modă au celebrat creația vestimentară autohtonă în cadrul evenimentului Fashion Soirée. În minunata grădină a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, 20 de branduri locale au prezentat noile colecții de vară. O atmosferă minunată, cu muzică live, a adunat peste 500 de spectatori, inclusiv vedete și persoane publice.

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului

  
  
Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.#Exponatul Lunii

Mai multe icoane din colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei reproduc în compozițiile lor miracolul ce s-ar fi săvârșit pe la începutul secolului X în biserica Maicii Domnului Vlacherne din Constantinopol. Conform legendei, orășenii s-au retras în lăcaș de frica unei invazii ce amenința capitala imperiului. Mulțimea adunată se ruga neîncetat, adresându-se Preacuratei Fecioare să salveze orașul...

Citeşte mai multe >>

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2022 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2022 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2022 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC