EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Obiectul expus, un vas ceramic de tip „askos", provine din necropola tumulară de lângă satul Ciumai, raionul Taraclia. Vasul a fost descoperit în anul 2015 într-un mormânt cenotaf atribuit culturii Jamnaja, datată în perioada timpurie a epocii bronzului (cca 3300-2600 a. Chr.).

Recipientul de configurație evident asimetrică, este modelat manual din pastă de lut de calitate, având suprafța netedă de culoare brună cu pete cenușii. Corpul vasului, este prevăzut cu o proeminență accentuată și un gât tronconic cu deschiderea mai largă spre gură. Vasul are o toartă și este ornamentat cu trei perechi de aplicații reliefate, amplasate simetric. Înățimea vasului este de 15,5 cm, diametrul gurii de 11,4 cm, diamentul corpului de 15 cm și diametrul bazei de 7,5 cm. Asemenea vase în literatura arheologică sunt cunoscute sub denumirea de vase „askos", termenul respectiv, fiind de proveniență din limba greacă veche, desemnând unul din recipientele primitive de epocă - burduful din piele de animal.

În timpurile preistorice, la unele popoare, burduful era transpus în ceramică, în aceste cazuri fiind păstate trăsăturile de bază ale vasului arhaic din piele, căpătând o formă bombată proeminentă cu toartă și fund plat. Din aspectul original al burdufului s-a păstrat gura asimetrică corespunzătoare gâtului animalului, și uneori trei sau patru piciorușe, corespunzătoare apendicelor pielii jupuite de pe picioarele animalului. Aceste vase au pierdut caracterul zoomorf original, înscriindu-se drept o formă nouă în inventarul ceramicii neo-eneolitice. Primele vase de acest tip sunt atestate în Grecia, în neoliticul timpuriu (cca 5000-4500 a. Chr.) având forma unor cupe sau căni. În culturile neo-eneolitice carpato-balcanice se întâlnește tipul de askos egeean de formă scundă sau înaltă, cu sau fără piciorușe și cu toartă. Mai rar, acestea sunt prevăzute cu două guri (una de umplere și alta de golire) sau sunt descentrate și prevăzute cu guri de formă ciudată. În spațiul dintre Carpați și Nipru se cunosc doar forme înalte de askos simplu, fără elemente zoomorfe. Vasele de tip askos sunt prezente în diverse culturi preistorice, cu precădere în Europa de Sud-Est și Anatolia.

Fiind descoperite de multe ori în asociere cu inventar de cult, vasele askos ar putea fi un indicator important al utilizării în practici ritualice religioase. Alături de cele zoomorfe, antropomorfe și vasele de tip rhyton (recipient aproximativ conic din care, în cadrul unor ceremonii erau băute sau se turnate fluide), askosurile au fost încadrate în categoria vaselor cu destinație de cult, fiind legate de libații (act ritual care consta în gustarea și apoi vărsarea unei cupe de vin, lapte etc. ca omagiu adus divinității).

Tur VirtualArhiva evenimentelorInaugurarea expoziției „Arhitectura Independenței în Europa Centrală”

1 Februarie 2023

În data de 1 februarie 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc inaugurarea expoziției „Arhitectura Independenței în Europa Centrală".

Evenimentul a fost deschis de către Eugen Sava, Directorul General al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, care a afirmat că această expoziție este o continuare a colaborării între MNIM, Institutul Polonez de la București și Ambasada Republicii Polone la Chișinău


Detalii>>

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

27 Ianuarie 2023

În 1944, tânăra Anne Frank scria în jurnalul său: „Ceea ce a fost făcut nu poate fi șters, însă cel puțin tu poți face ca aceasta să nu se mai întâmple din nou niciodată".

Anual, în data de 27 ianuarie, marcăm Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, un eveniment tragic din istorie care a dus la pierderea vieții a milioane de evrei, precum și a altor grupuri marginalizate


Detalii>>

Lansare de carte: „Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX)”, ediție îngrijită de Robert Denndorf, coordonatoarea albumului: Silvia Corlăteanu-Granciuc

26 Ianuarie 2023

În data de 26 ianuarie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Institutul de Istorie al USM, a organizat lansarea lucrării „Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX). Album", ediție îngrijită de Robert Denndorf (Germania). Albumul a fost coordonat de conf. univ. dr. Silvia Corlăteanu-Granciuc, secretarul științific al Institutului de Istorie al USM

Detalii>>

Forumul de tineret Azerbaidjan-Moldova „Karabakh is Azerbaidjan”

19 Ianuarie 2023

În data de 19 ianuarie, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc forumul de tineret Azerbaidjan-Moldova „Karabakh is Azerbaidjan" prilejuit aniversării a 100 de ani de la nașterea Liderului Întregii Națiuni al poporului azer, Heydar Aliyev.

În cadrul forumului au participat reprezentanți ai instituții de stat dar și a diverse organizații din Moldova și Azerbaidjan


Detalii>>

Ziua Națională a Culturii la MNIM

15 Ianuarie 2023

În contextul Zilei Naționale a Culturii, care a fost marcată în data de 15 ianuarie, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a realizat un șir de activități și evenimente dedicate acesteia.

În data de 12 ianuarie, a avut loc inaugurarea expoziției: „Chișinău: o istorie necunoscută". Evenimentul s-a bucurat de un public imens, care ghidați de colegii noștri de la MNIM, au studiat cu interes piesele expuse în vitrine.


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Chișinău: o istorie necunoscută”

12 Ianuarie 2023

În data de 12 ianuarie 2023, în Sala nr. 1 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc inaugurare expoziției dedicate Zilei Naționale a Culturii, întitulată „Chișinău: o istorie necunoscută".

Expoziția a fost realizată de către Sectorul Arheologie al MNIM și reunește un număr important de materiale documentare care ilustrează trecutul istoric al Chișinăului


Detalii>>

Retrospectiva anului 2022

31 Decembrie 2022

Aflându-ne în cumpăna dintre ani, pentru fiecare dintre noi vine timpul să facem niște concluzii și să ne aducem aminte încă o dată prin ce s-a memorat anul 2022.

În urma scoaterii restricțiilor care au fost impuse de către situația epidemiologică din 2021, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și-a redeschis larg ușile pentru publicul vizitator


Detalii>>

Adunare festivă a colectivului Muzeului Național de Istorie al Moldovei

27 Decembrie 2022

În data de 27 decembrie, una din ultimele zile ale lui 2022, întregul colectiv al Muzeului Național de Istorie a Moldovei s-a reunit în Sala Albastră la o adunare festivă.

Directorul General al MNIM, dr. hab. Eugen Sava, a relatat despre principalele provocări dar și realizări pe care le-a avut Muzeul nostru pe parcursul ultimului an, care a fost unul deloc ușor. De asemenea, a fost evidențiat aportul tuturor persoanelor colectivului MNIM, datorită cărora, au fost înregistrate succese remarcabile în promovarea istoriei și a culturii naționale, organizarea evenimentelor culturale, dezvoltarea științei prin realizarea publicațiilor sub egida MNIM și a faptului că Muzeul nostru se bucură de un interes constant din partea publicului vizitator


Detalii>>

„Crăciunul e mai frumos cu raze de soare!”

18 Decembrie 2022

În data de 18 decembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui frumos eveniment dedicat sărbătorilor de iarnă. Organizată în colaborare cu A.O. „Sunshine" și Ivan Goncearuc, festivitatea „Crăciunul e mai frumos cu raze de soare!" a adunat împreună copii cu sindrom Down și normotipici care, împreună cu părinții, au avut parte de un program special, susținut de ansamblul etnofolcloric „Crenguța de Iederă", Georgeta Voinovan & Crescendo, colectivele de copii „Boom Kids" și „Speranța", Bublle Party Show ș.a.

Detalii>>

Lansarea programului Muzeele Viitorului

7 Decembrie 2022

În data de 7 decembrie 2022, în incinta Artcor, a fost lansat programul Muzeele Viitorului. Programul este realizat de către Ministerul Culturii în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova, Ambasada Suediei la Chișinău și Asociația Companiilor Creative COR (Artcor). Inițiativa este parte a Programului Național Moldova Creativă.

Artiști digitali vor crea echipe mixte cu muzeele din Republica Moldova pentru a lansa proiecte inovatoare de expunere a conținutului prin metode digitale și de new-media art, precum ar fi experiențe imersive, projection mapping, realitate virtuală / augmentată, holograme/streaming în timp real, senzori (trackere de mișcare, sunet, atingere)


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Obiectul expus, un vas ceramic de tip „askos", provine din necropola tumulară de lângă satul Ciumai, raionul Taraclia. Vasul a fost descoperit în anul 2015 într-un mormânt cenotaf atribuit culturii Jamnaja, datată în perioada timpurie a epocii bronzului (cca 3300-2600 a. Chr.)...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC