EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Marele domnitor Ștefan cel Mare, remarcabil comandant de oști și diplomat, s-a preocupat pe parcursul vieții sale și de prosperitatea economică a țării, sprijinind dezvoltarea meșteșugurilor, negoțului și târgurilor. În timpul domniei sale au fost emiși groși și jumătăți de groși bătuți în sistemul dinarilor, sistem monetar întrodus în Moldova în ultima domnie a lui Petru Aron (1455-1457).

Monedele au fost bătute din argint de titlu superior, ceia ce reflectă stabilitate în viața economică a țării în acea perioadă. Executarea lor cu măiestrie la monetăria din Suceava, se încadrează printre frumoasele realizări artistice din timpul domniei lui Ștefan cel Mare.

Pe parcurul domniei sale, au fost bătute două tipuri de emisiuni, pentru cele două valori nominale: groși și jumătăți de groși.

Emisiunile de tipul I au pe avers un scut despicat; în primul cartier apare o roză surmontată de o cruce și trei fascii, în al doilea cartier. La emisiunile epigrafe (de groși), imaginea este însoțită de legenda circulară cu numele emitentului: + STEFANVS VOIEVODA. Pe celaltă parte apare capul de bour cu stea între coarne însoțit de mobilele heraldice - roza și semiluna conturnată, amplasate în dreapta și stânga capului de bour; circular legenda: MONETA MOLDAVIE.

Pe monedele de tip II în scut pe avers apare o cruce patriarhală (dublă) și legenda STEFANVSVOIEVOD sau prescurtat STEFANVSVOIE. Pe revers este păstrat ca și la tipul I, capul de bour cu atribute heraldice: roza în dreapta/semiluna în stânga și semiluna în dreapta/roza în stânga. Între coarnele boului apare o stea sau roză. Legenda care însoțește fața cu cu capul de bour este MONETAMOLDAVI sau prescurtat MONETAMOLDA.

Datarea monedelor lui Ștefan cel Mare este încă în discuție. Conform unei opinii emisiunile de tip I au fost bătute între 1457-1476, iar tipul II între 1480/1481-1505 (Octavian Iliescu), iar a alteia 1465/1467-1475/1476 pentru tipul I și 1476/1479-1497 pentru tipul II (Ernest Oberländer-Târnoveanu).

Monedele din această vitrină au fost descoperite în cadrul săpăturilor arheologice de la Orheiul Vechi (Trebujeni, raionul Orhei) în deceniile 6 și 7 ale secolului XX:

1. Emisiuni monetare de tip I, groși, argint
2. Emisiuni monetare de tip II, groși, argint
3. Emisiune monetară de tip II, jumătate de groș, argint

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Şedinţă festivă dedicată Zilei Profesionale a Istoricului 2022

18 Iunie 2022

Sâmbătă, 18 iunie 2022, Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a găzduit ședința festivă dedicată Zilei Profesionale a Istoricului, instituită prin decizia Guvernului Republicii Moldova nr. 427 din 10 iunie 2011. La eveniment au participat istorici, cadre didactice, etnografi, muzeografi, arhiviști, studenți și masteranzi și iubitori de istorie

Detalii>>

Examen la muzeu

15 Iunie 2022

Wolfgang Amadeus Mozart, Serghei Rahmaninov, Piotr Ceaikovski, Eugen Doga... Notele acestora, dar și ale altor mari compozitori au răsunat miercuri, 15 iunie 2022, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei

Detalii>>

Dansuri de Epocă la MNIM

13 Iunie 2022

În data de 13 iunie 2022, Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a prins viață. Aceasta s-a datorat studenților Departamentului „Artă Teatrală" a Facultății Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice


Detalii>>

Rezultatele concursului cu privire la Proiectul de amenajare a terenului aferent Casei Memoriale „Alexei Șciusev”

9 Iunie 2022

În data de 9 iunie 2022, au fost anunțate rezultatele concursului cu privire la Proiectul de amenajare a terenului aferent Casei Memoriale „Alexei Șciusev"

Detalii>>

Evenimentul cu genericul „Moldova are artă”

3 Iunie 2022

Vineri, 3 iunie 2022, curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost invadată de mult galben - culoarea inspirației și print floral - simbolul unei veri fără sfârșit!

Detalii>>

Program cultural-distractiv dedicat Zilei Internaționale a Copilului

1 Iunie 2022

În data de 1 iunie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a desfășurat un program cultural-distractiv, dedicat Zilei Internaționale a Copilului, cu genericul „E ziua ta, copile! Hai la muzeu!"

Detalii>>

Vernisarea expoziției „Școala Poloneză de Ilustrație”

1 Iunie 2022

În data de 1 iunie, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisarea expoziției „Școala Poloneză de Ilustrație"

Detalii>>

Concursul Național de muzică corală „Hora Primăverii”, ediția a VII-a

29 Mai 2022

Duminică, 29 mai 2022, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc Concursul Național de muzică corală „Hora Primăverii", ediția a VII-a, consacrată marelui compozitor și dirijor Victor Creangă. Concursul este organizat la inițiativa doamnei Elena Marian, președintele Asociației Muzical-Corale, Maestru în Artă

Detalii>>

Ziua Învățământului Dual la Chișinău

28 Mai 2022

Sâmbătă, 28 mai 2022, curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei a găzduit o serie de activități dedicate învățământului profesional tehnic dual - o formă alternativă a învățământului profesional tehnic clasic. Zeci de tineri au explorat meserii interesante și bine plătite la Ziua Învățământului Dual!

Detalii>>

Ziua Internațională a Familiei 2022

22 Mai 2022

Duminică, 22 mai, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost marcată Ziua Internațională a Familiei.

Cu prilejul acestei sărbători, MNIM a realizat un șir de activități frumoase, care au avut loc sub genericul „Duminica copiilor și a părinților"

Detalii>>

Vernisarea expoziției temporare „Magia luminilor de altădată”

18 Mai 2022

În data de 18 mai 2022, în Sala 2, parter, a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției temporare „Magia luminilor de altădată".

Expoziția temporară „Magia luminilor de altădată" este rezultatul cercetării și valorificării științifice a colecției de corpuri de iluminat din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Ea prezintă multitudinea de forme și tipuri, ce oglindesc evoluția și rolul iluminatului artificial în viața cotidiană și spirituală, impactul social în viața de zi cu zi.


Detalii>>

Ziua Internațională a Muzeelor 2022

18 Mai 2022

Sâmbătă, 18 mai 2022, între orele 10:00-18:00, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor - Ziua Internațională a Muzeelor, care anul acesta a purtat genericul „Muzeul pentru Pace"

Detalii>>

Noaptea Europeană a Muzeelor 2022

14 Mai 2022

Sâmbătă, 14 mai 2022, între orele 18:00-23:00, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor - Noaptea Europeană a Muzeelor, care anul acesta a purtat genericul „Lumina dă măreție nopții..."


Detalii>>

Al XVI-lea Simpozion de Heraldică

27 Aprilie 2022

La 27 aprilie 2022, în ziua când Republica Moldova își celebrează Drapelul de Stat și Stema de Stat, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, și-a desfășurat lucrările cel de Al XVI-lea Simpozion de Heraldică, la care au participat pe viu și în regim online circa 30 de persoane. Organizat tradițional de Societatea de Genealogie, Heraldică și Arhivistică „Paul Gore”, în parteneriat cu Comisia Națională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, de această dată simpozionul a fost dedicat aniversării a 30-a de la instituirea sistemului național de distincții de stat al Republicii Moldova


Detalii>>

„Ziua Regelui” sărbătorită la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

26 Aprilie 2022

Marți, 26 aprilie 2022, Muzeul Național de Istorie a Moldovei s-a bucurat să fie gazda recepției organizate de Ambasada Regatului Țărilor de Jos cu ocazia Zilei Regelui - ziua națională a Regatului Țărilor de Jos. La eveniment au participat prietenii și partenerii „țării lalelelor", care au celebrat cea mai importantă zi națională a Regatului Țărilor de Jos. Acțiunea face parte din șirul lung de colaborări frumoase pe care MNIM o are cu ambasada pe parcursul ultimilor ani. Muzeul Național de Istorie a Moldovei se alătură urărilor aduse cu această ocazie! Trăiască Regele!

Detalii>>

Întrunire de totalizare a proiectului „For Ukraine”

21 Aprilie 2022

Miercuri, 20 aprilie 2022, în incinta Ambasadei Ucrainei la Chișinău a fost organizată întrunirea de totalizare a proiectului „For Ukraine" și anunțarea rezultatelor. La eveniment au participat reprezentanții instituțiilor organizatoare și partenerii implicați în realizarea proiectului

Detalii>>

Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice (campania 2021)

20 Aprilie 2022

În ziua de 20 aprilie 2022, sub egida Ministerului Culturii și a Comisiei Naționale Arheologice, și-a desfășurat lucrările Sesiunea Națională de Rapoarte - Cercetări arheologice în Republica Moldova, Campania 2021. Reuniunea științifică a fost organizată, în parteneriat, de Agenția Națională Arheologică și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu prilejul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, marcată anual în data de 18 aprilie

Detalii>>

Acțiune de caritate în cadrul expoziției de pictură

6 Aprilie 2022

Miercuri, 6 aprilie 2022, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Hospices of Hope Moldova și Ambasada Ucrainei la Chișinău au organizat o recepție de caritate cu genericul „For Ukraine - Charity Reception", care a întrunit oficiali, ambasadori, oameni de afaceri, artiști de origine ucraineană, refugiați în Republica Moldova. Acțiunea a beneficiat de un program artistic, oferit de Igor Znatakov, Prim dirijor al Teatrului ucrainean muzical-dramatic din Odesa „Vasili Vasiliko", împreună cu familia sa. Olesea Shevchenko, soția Ambasadorului Ucrainei la Chișinău, Președinta organiației non-profit International Women`s Club Moldova, a susținut un recital extraordinar de piese ucrainești

Detalii>>

Distinguished Gentleman’s Drive

26 Septembrie 2021

Distinguished Gentleman's Drive este sărbătoarea stilului clasic.

Duminică, 26 septembrie 2021 a avut loc evenimentul inaugural, care și-a luat startul din curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei


Detalii>>

Ciclul de manifestări „Moldova-30"

27 August 2021

În data de 27 august 2021, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc ceremonia oficială de punere în circulație a mărcilor poștale consacrate aniversării 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova și 30 de ani de la emiterea primelor mărci poștale ale Republicii Moldova. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Programului național de acțiuni consacrate sărbătoririi a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova „Moldova-30" și a fost realizat în colaborare cu Î.S. „Poșta Moldovei" și Uniunea Filateliștilor din Republica Moldova

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Marele domnitor Ștefan cel Mare, remarcabil comandant de oști și diplomat, s-a preocupat pe parcursul vieții sale și de prosperitatea economică a țării, sprijinind dezvoltarea meșteșugurilor, negoțului și târgurilor. În timpul domniei sale au fost emiși groși și jumătăți de groși bătuți în sistemul dinarilor, sistem monetar întrodus în Moldova în ultima domnie a lui Petru Aron (1455-1457)...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC