EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

De-a lungul timpului, oamenii au „purtat" dinții ca pe unele dintre cele mai prețioase ornamente. Anume din această cauză, în multe culturi, dinții au suferit modificări de nenumărate ori, căpătând diverse forme și culori.

Până în prezent, astfel de tradiții locale sunt cunoscute în Bali, ca ritual de inițiere a tinerilor între 16 și 18 ani. O astfel de practică simbolizează intrarea în viața adultă. Se crede că astfel de procedură calmează șase păcate spirituale de bază (printre care lăcomia, pofta, zgârcenia). Iar pentru aceasta, sunt piliți șase dinți, inclusiv colții. Femeile din tribul Mentawai, din insula Sumatra, practică cioplirea și ascuțirea dinților, fiind convinse că doar așa devin atrăgătoare. Procedura se efectuează fără anestezie, de către un șaman local, care, pentru a face ceremonia cât mai dureroasă, folosește o daltă cu tăișul știrbit și bont. Ritualul dat se practică de milenii la cerința a generații întregi de fete.

O mandibulă umană cu urmele unui astfel de ritual a fost descoperită în așezarea Cobîlnea „Stația" (s. Cobîlea, r-ul Șoldănești, anul 1986) atribuită culturii Noua (perioada târzie a epocii bronzului, sec. XV-XIII a. Chr.). În rezultatul analizei antropologice a obiectului s-a dovedit că mandibula aparține unui tânăr de rasă europoidă, cu vârsta la deces cuprinsă între 18 și 20 de ani. Importanța acestei descoperiri constă în redarea unei practici neobișnuite pentru comunitățile culturii Noua și în general pentru populațiile umane preistorice care au populat spațiul carpato-danubiano-nord pontic, și anume - pilirea dentară. Cei patru dinți incisivi sunt secționați în jumătate longitudinal, operație efectuată cu puțin timp înaintea morții individului. Nu este exclus ca mandibula să fi aparținut unui alogen, care în rezultatul unor circumstanțe necunoscute a ajuns în acest spațiu și a intrat în contact cu populația locală. Dar pentru verificarea unei astfel de ipoteze, sunt necesare un șir de analize (ADN, izotopică, 14C).

Urmele de șlefuire observate pe unele zone ale mandibulei, nu exclud utilizarea acesteia ca atribut de cult (pandantiv) după moartea individului.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Evocarea „540 de ani de la victoria lui Ştefan cel Mare în bătălia de la Vaslui”

10 Ianuarie 2015

Evocarea  „540 de ani de la victoria lui Ştefan cel Mare în bătălia de la Vaslui”
La 10 ianuarie s-au împlinit 540 de ani de la Bătălia de la Vaslui, în care voievodul Ştefan cel Mare a repurtat una din cele mai strălucite biruințe asupra armatei otomane. Cu acest prilej, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei s-a desfășurat o manifestare comemorativă, în prezența unui public numeros.

Detalii>>

Activități cu genericul „Un vis de Crăciun”

21 Decembrie 2014

 Activități cu genericul „Un vis de Crăciun”
Cu ocazia sfintelor sărbători ale Crăciunului, Muzeul Național de Istorie a Moldovei împreună cu creatorii de păpuși handmade din Republica Moldova au adus bucuria sărbătorii copiilor dezavantajați de la Centrul de resocializare și reabilitare „Casa speranței", Şcoala auxiliară nr. 7 din Chișinău, precum și unor copii din familii aflate în dificultate din s. Pojăreni, r-nul Ialoveni.

Detalii>>

Sesiunea anuală de comunicări științifice a Muzeului Național de Istorie a Moldovei (Ediția a XXIV-a)

17 Octombrie 2014

Sesiunea anuală de comunicări științifice a Muzeului Național de Istorie a Moldovei (Ediția a XXIV-a)
În zilele de 16-17 octombrie 2014 în incinta muzeului s-au desfășurat lucrările sesiunii anuale (ediția a XXIV-a) de comunicări științifice a Muzeului Național de Istorie a Moldovei. La lucrările sesiunii au participat 80 de cercetători științifici, muzeografi, profesori universitari din Republica Moldova, Ucraina Franța, România, fiind prezentate 62 de comunicări științifice în cadrul a trei secțiuni : Arheologie și Istorie Antică, Istorie Medievală și Modernă, Istorie Contemporană și Valorificarea patrimoniului muzeal.

Mai multe informații pot fi găsite aici.

Lansare de carte în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului

24 Septembrie 2014

Lansare de carte
În cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei au fost lansate două publicații noi: revista Arheologia Preventivă în Republica Moldova, vol. I, nr. 1-2, editată de Agenția Națională Arheologică, și monografia Moneda otomană în Moldova în perioada 1512-1603, semnată de cercetătoarea muzeului dr. Ana Boldureanu.

Mai multe informații pot fi găsite aici.

Redeschiderea Casei memoriale „Alexei Şciusev” după renovare

24 Septembrie 2014

Redeschiderea Casei memoriale „Alexei Şciusev” după renovare
Casa Memorială „A. Şciusev" a fost redeschisă publicului după ce timp de 1,5 ani a trecut prin lucrări de reabilitare. Renovarea a cuprins spațiile interioare și exterioare ale imobilului, în care în 1873 s-a născut renumitul arhitect.

Mai multe informații găsiți aici.

Şedință festivă dedicată „Zilei istoricului” 2014

18 Iunie 2014

Şedință festivă dedicată „Zilei istoricului”

Asociația Istoricilor din Republica Moldova, Institutul de Istorie al AŞM, Facultatea de Istorie și Filozofie a USM, UPS „Ion Creangă”, Facultatea de Istorie și Relații Internaționale a ULIM, Primăria municipiului Chișinău, Centrul de Cultură și Istorie Militară, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chișinău, Muzeul Național de Istorie a Moldovei au organizat la 18 iunie 2014 o ședința festivă consacrată sărbătorii profesionale Ziua istoricului.

Mai multe informații pot fi găsite aici.

Simpozionul științific “Valori bibliofile din patrimoniul național”

30 Aprilie 2014

 
Marcând împlinirea a doua secole de la deschiderea primei tipografii (30 mai 1814) în cadrul Eparhiei Chișinăului și Hotinului, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Sectorul Istorie Modernă și Contemporană, a organizat pe 30 aprilie 2014 Simpozionul științific "Valori bibliofile din patrimoniul național".

Simpozionul și-a propus să stimuleze reflecția istorică asupra valorilor bibliofile din patrimoniul național al Republicii Moldova, dar și dezbaterea interdisciplinară asupra personalității Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni (1745-1821) și în egală măsură asupra epocii pe care a dominat-o.

Mai multe informații pot fi găsite aici.

Masă rotundă cu tema „Hansca – sit arheologic și șantier-școală. 50 de ani de la începutul cercetărilor”

17 Aprilie 2014

Masă rotundă cu tema  „Hansca – sit arheologie și șantier-școală. 50 de ani de la începutul cercetărilor”
Cu prilejul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost organizată o masă rotundă dedicată sitului arheologic Hansca, r-nul Ialoveni, moderată de conf. dr. Ion TENTIUC, șeful sectorui Arheologie și Istorie Veche al Muzeului Național de Istorie a Moldovei.
 
Mai multe informații găsiți aici.

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

De-a lungul timpului, oamenii au „purtat" dinții ca pe unele dintre cele mai prețioase ornamente. Anume din această cauză, în multe culturi, dinții au suferit modificări de nenumărate ori, căpătând diverse forme și culori. Până în prezent, astfel de tradiții locale sunt cunoscute în Bali, ca ritual de inițiere a tinerilor între 16 și 18 ani...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC