EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Odată cu instaurarea regimului sovietic după raptul teritorial, în Basarabia s-a declanșat Teroarea Roșie. Începând cu 28 iunie 1940, pe teritoriul Basarabiei, mai apoi a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (2 august 1940), organele de stat au săvârșit un șir de represiuni politice în masă - pretextând motive politice, sociale, religioase și naționale - sub formă de privațiune de libertate, deportare, expulzare și alte măsuri de constrângere. Primele victime ale acestei terori au fost elitele naționale: primarii, învățătorii, judecătorii, avocații, funcționarii, foștii membri ai Sfatului Țării, acuzați de „antisovietism", „activitate contrarevoluționară", apartenență la partidele politice din România etc. Aceștia au fost ținta primelor arestări și încarcerări ale organelor sovietice de represiune. Ulterior, din 1941 au urmat deportările populației băștinașe în Siberia și în lagărele de corecție prin muncă, deportările de populație civilă din 5-6 iulie 1949, precum și cele din 1 aprilie 1951. Conform datelor Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, constituită la 14 ianuarie 2010, numărul victimelor deportate și supuse represiunilor în anii 1929-1951 a fost evaluat la peste 90 de mii de persoane. Într-un mod barbar, organele de represiune s-au răfuit și cu participanții și susținătorii mișcării de rezistență din RSSM, considerându-i criminali de stat, trădători, bandiți, tâlhari. Liderii organizațiilor de rezistență erau condamnați, de obicei, la pedeapsa capitală prin împușcare, iar membrii activi - la 25 de ani de privațiune de libertate, ispășindu-și pedeapsa în lagăre de muncă și închisori. Teritoriul imperiului sovietic era împânzit de o rețea odioasă de lagăre de corecție prin muncă și închisori, numită GULAG. Milioane de oameni au fost închiși în sistemul GULAG al Uniunii Sovietice, mulți dintre ei rămași pentru totdeauna pe pământurile Siberiei, în gropi comune și cimitire fără cruci. Majoritatea dintre lagăre erau colonii de muncă corecțională, în care deținuții erau supuși la muncă în mine sau la construcția drumurilor, canalelor, căilor feroviare sau clădirilor. Deținuții munceau sub amenințarea înfometării sau a execuției. Zeci de mii mureau în fiecare an din cauza muncii istovitoare, a condițiilor insuportabile, a execuțiilor sumare și a hranei necorespunzătoare.

O mărturie cutremurătoare a gulagului sovietic este exponatul „Haină de deținut politic", expus în această vitrină. Piesă muzeală - unicat, a fost achiziționată de la fostul deținut politic Vasile Cojocaru, domiciliat în orașul Chișinău. Ea a intrat în patrimoniu în anul 1995, într-o perioadă de activitate intensă a colaboratorilor din muzeu privind colectarea pieselor cu tematica represiunilor comuniste.

Vasile Cojocaru s-a născut în anul 1926, în satul Chioselia Mică, raionul Baimaclia (în prezent, raionul Cantemir). La 16 iunie 1951, a fost condamnat la 25 de ani privațiune de libertate de către Tribunalul Militar al trupelor Ministerului Afacerilor Interne al RSSM, conform articolului 54-1 (a) al codului penal al RSS Ucrainene - „trădare de patrie", și escortat într-un lagăr special din Kazakhstan, cu interdicții în drepturi și confiscarea averii. Evident, ne punem întrebarea: Ce vină se ascunde sub această acuzație de „trădător de patrie", care i-a schimonosit întreaga viață?

În iulie 1941, tatăl lui, Cojocaru Petru Grigore, născut în 1886, a fost arestat și calificat drept „dușman al poporului" (a fost membru al Partidului Național Țărănesc), fiindu-i confiscată toată averea. La 15 august 1942, ca „element social periculos", este închis în lagărul de corecție din orașul Mariinsk, regiunea Kemerovo, unde moare în condiții neclare, cel mai probabil, a fost executat. Vasile, de 14 ani, și mama lui au rămas pe drumuri, fără mijloace de existență. În cele din urmă, casa le este restituită și ei înjgheabă o nouă gospodărie. Dar în 1944 este înrolat în Armata Sovietică și trimis pe linia întâi a Frontului II Belorus, unde a fost rănit de două ori, devenind invalid de război, gradul II. Întors acasă, în 1948, și-a găsit mama pe drumuri și bolnavă. El îndrăznește să ceară de la autorități o parte din averea confiscată, la care primește răspuns o amenințare - că va fi trimis pe urmele tatălui său. Timp de trei ani a fost persecutat pentru această „îndrăzneală", ca în 1951, cu toate că a apărat țara bolșevică cu prețul sănătății, a fost arestat și condamnat. Iată, de fapt, ce se ascunde sub această acuzație de „trădare de patrie", imputată acestui cetățean. În anul 1956, este eliberat din detenție și trimis în Armenia, orașul Erevan, locul de trai indicat de autoritățile lagărului. Mulți ani la rând a fost urmărit de organele securității, aflându-se departe de casă, căci deținuților politici li se interzicea să se întoarcă la locul de trai. Revine acasă mai târziu. Prin certificatul din 28. 02. 1992, eliberat de Procuratura Republicii Moldova, este reabilitat și readus în drepturi. La 25 iulie 1991 este reabilitat și tatăl său.

Haina expusă - vestonul și pantalonii - fac parte din hainele de vară ale deținuților, care mai includeau și o șapcă sub formă rotundă, piesă de care muzeul nu dispune. Ele sunt confecționate din stofă groasă de bumbac. Vestonul are mâneci lungi, guleraș, se încheie cu patru nasturi, având în părți două buzunare aplicate. Pantalonii se încheie cu nasturi, au două buzunare în părți. Pe ambele piese este aplicat numărul „CEE 893" - codul de deținut al lui Vasile Cojocaru. Pe o bucată de stofă albă sunt scrise cu vopsea neagră trei litere mari și trei cifre. Numărul deținutului se aplica în patru locuri ale hainei. Un număr era aplicat pe șapcă, altul - pe spatele vestonului, al treilea - lângă inimă, iar al patrulea - pe pantaloni, mai sus de genunchiul drept sau stâng. Aceste patru locuri, de fapt, erau considerate și ca ținte de ochire, în caz de fugă a deținutului. Numărul se aplica și pe hainele de iarnă a deținuților (pufoaice, pantaloni vătuiți, căciuli). Din încălțăminte deținuții purtau - primăvara, vara și toamna - un fel de galoși mari din țesătură cauciucată, mai rar, cizme de kirză, iar iarna - pâsle. De obicei, celor nou-veniți le dădeau haine de mâna a treia - niște vechituri cu un miros îngrozitor.

Exponatul are o valoare muzeografică incontestabilă. El oferă publicului posibilitatea de a vedea și înțelege consecințele instaurării regimului totalitar comunist în RSSM. Prin expunerea lui, aducem un omagiu tuturor victimelor Terorii Roșii în Basarabia, în pragul zilelor de 13 iunie și 5-6 iulie - zile în care s-au produs cele două valuri de deportări ale băștinașilor noștri.

Tur Virtual


Expoziții

„Heydar Aliyev - Viața și activitatea personalității marcante”

6 – 20 aprilie 2023

 Există lideri care intră în istorie și rămân acolo. Și există lideri care creează istoria națională. Heydar Aliyev a devenit liderul care a creat istoria modernă a Azerbaidjanului. Istoria și-l amintește ca pe o adevărată legendă a timpului său, un șef de stat puternic și o figură devotată și unică, capabilă să își asume dificila sarcină istorică de construire a statului.

Anul acesta, Azerbaidjanul sărbătorește 100 de ani de la nașterea Liderului Întregii Națiuni al Azerbaidjanului - Heydar Aliyev. Marele Heydar Aliyev a fost un om de stat remarcabil și un politician de talie mondială.

Istoria de 35 de ani a Azerbaidjanului, care acoperă perioada de la sfârșitul anilor 1960 până la începutul secolului XXI, este direct legată de numele lui Heydar Aliyev. Flerul său politic și calitățile sale umane inestimabile au permis tânărului stat să se ridice în picioare și să intre cu succes în secolul XXI ca țară independentă.

De la numirea în funcția de lider al Azerbaidjanului sovietic, în iulie 1969, Heydar Aliyev a demarat procesul de transformare semnificativă a Azerbaidjanului. Sub supravegherea sa, Azerbaidjanul a obținut un mare succes în economie și a devenit fruntaș la scara întregii Uniuni. În acești ani, potențialul industrial al Azerbaidjanului a crescut de mai mult de două ori.

În 1982, Heydar Aliyev a fost numit primul vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al URSS. Pentru prima dată, reprezentantul Azerbaidjanului a devenit unul dintre liderii Uniunii Sovietice. În octombrie 1987, Heydar Aliyev a demisionat din funcție în semn de protest față de cursul politic urmat de Politburo al Comitetului Central al PCUS. În legătură cu tragedia din 20 ianuarie 1990, când un mare contingent de trupe a intrat cu forța în Baku și a masacrat numeroase persoane, Heydar Aliyev a fost primul care a cerut pedepsirea organizatorilor și executanților crimei comise împotriva poporului azer.

După întoarcerea sa în Azerbaidjan, în iulie 1990, Heydar Aliyev a locuit la Baku și apoi la Nakhchivan, unde a fost ales președinte al Adunării Supreme a Republicii Autonome Nakhchivan. Ca urmare a unei crize guvernamentale extreme în mai-iunie 1993, Azerbaidjanul a fost la un pas de război civil și de pierderea independenței. Poporul azer a cerut aducerea lui Heydar Aliyev la putere în țară, fapt pentru care a fost ales președinte al Sovietului Suprem al Azerbaidjanului, iar la 3 octombrie 1993 a devenit președintele Azerbaidjanului independent și a fost reales în această funcție în 1998.

Odată cu revenirea lui Heydar Aliyev la conducerea Azerbaidjanului în 1993, a început o transformare profundă în viața politică, socială, economică, științifică și culturală a țării, precum și în afacerile externe ale Azerbaidjanului și dezvoltarea unui stat independent în conformitate cu normele și principiile internaționale.

În calitate de arhitect al noii strategii energetice a Azerbaidjanului, Liderul Întregii Națiuni al poporului azer, Heydar Aliyev a fost autorul unor decizii politice cruciale în anii 1990, care au avut o mare importanță în modelarea politicii energetice a țării și au demonstrat, în același timp, disponibilitatea Republicii de a contribui la securitatea energetică a Europei. Prin urmare, la 20 septembrie 1994 a fost semnat „contractul secolului", care rămas în istorie ca unul dintre cele mai mari și mai semnificative evenimente ale secolului XX.

De-a lungul celor 10 ani de președinție, Heydar Aliyev a întreprins reforme radicale în Azerbaidjan și a transformat ruinele țării aproape devastate într-un stat viabil. Politica multi-vectorială a lui Heydar Aliyev a devenit strategia de stat care a adus prosperitate și stabilitate în țară. Sub conducerea lui Heydar Aliyev, politica externă a Azerbaidjanului, precum și relațiile sale cu principalele state ale lumii și cu organizațiile internaționale au început să dezvolte cursul bazat pe interesele naționale și pe o perspectivă politică vizionară.

Datorită diplomației active a lui Heydar Aliyev, Azerbaidjanul a reușit să obțină o schimbare dramatică a atitudinii statelor democratice și a organizațiilor publice importante din lume față de țara noastră și față de conflictul armat, în care Azerbaidjanul a fost implicat fără voia sa. Elementele fundamentale ale politicii externe a lui Heydar Aliyev au fost pacea, respectarea dreptului internațional, integritatea teritorială a statelor și inviolabilitatea frontierelor acestora, principiile cooperării reciproc avantajoase și eliminarea oricăror restricții care împiedică relațiile dintre state.

Fiind un politician și om de stat remarcabil, lider incontestabil al națiunii, a fost o legendă vie și, prin urmare, Heydar Aliyev, ca fenomen, a atras întotdeauna atenția. Numele lui Heydar Aliyev va trăi întotdeauna în inimile oamenilor și ale generațiilor viitoare. Personalitatea și carisma lui Heydar Aliyev au atras mulți dintre marii intelectuali ai vremii.

Expoziția este organizată de către Ambasada Republicii Azerbaidjan, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Agenția Națională a Arhivelor, cu susținerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan și poate fi vizitată în perioada 6-20 aprilie 2023, în holul de la parter a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A.


 
Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Odată cu instaurarea regimului sovietic după raptul teritorial, în Basarabia s-a declanșat Teroarea Roșie. Începând cu 28 iunie 1940, pe teritoriul Basarabiei, mai apoi a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (2 august 1940), organele de stat au săvârșit un șir de represiuni politice în masă - pretextând motive politice, sociale, religioase și naționale - sub formă de privațiune de libertate, deportare, expulzare și alte măsuri de constrângere...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC