EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM). La momentul de față în expoziția arheologică a muzeului sunt expuse două cazane de bronz descoperite în anul 1988 lângă s. Nicolscoe, mun. Tiraspol. Alte două cazane aflate în colecțiile MNIM provin din tumulii de lângă Dubăsari și Răscăieții Noi.

Piesa prezentată în calitate de exponat al lunii reprezintă o descoperire mai puțin cunoscută, documentată în 1979 în tumulul nr. 1 din preajma satului Răscăieții Noi, raionul Ștefan-Vodă. Pe lângă dimensiunile sale remarcabile (aproximativ 10 m înălțime), această movilă funerară este cunoscută și prin descoperirea din anul 1953 a unei terminații din bronz executată în stilul animalier scitic. Ulterior, în contextul deteriorării acestei movile a fost găsit un cazan de bronz turnat atribuit culturii scitice. Cazanul a fost grav afectat mecanic, în urma căruia buza a fost deformată, iar pereții, împreună cu un mâner vertical păstrat, au fost îndoiți. S-au pierdut fragmente din partea superioară a corpului și un mâner. Înălțimea totală reconstituită a cazanului este de 24 cm (fără mânere), diametrul reconstituit al cazanului emisferic este de 30 cm, iar greutatea de 6,5 kg. În 2020, au fost obținute date privind compoziția chimică a aliajului cazanului de bronz, care au arătat că acesta a fost turnat dintr-un aliaj format din aproape 95 % cupru. Mormintele scitice cercetate în tumulul de la Răscăieții Noi au fost datate în secolul al IV-lea a. Chr. În același timp, cazanul cu mânere verticale de la Răscăieții Noi aparține unei perioade mai timpurii, acest fapt fiind demonstrat de terminația din bronz din prima jumătate a secolului al V-lea a. Chr. descoperită în anul 1953. În plus, în mormântul 7 din tumulul 2 de la Răscăieții Noi a fost găsită o placă reprezentând un prădător încolăcit (expusă în expoziția MNIM), datată la mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Astfel, cazanul din tumulul nr. 1 de la Răscăieții Noi, cel m ai probabil, aparține sfârșitului perioadei scitice medii, fiind datat la mijlocul, sau în al treilea sfert al secolului al V-lea î. Chr.

Cazanele de bronz scitice din nord-vestul Mării Negre sunt concentrate în trei regiuni principale: Bucovina-Podolia, Dunărea de Jos și Nistrul de Jos, unde a fost găsit și exemplarul din Răscăieții Noi. Unele cazane scitice au fost găsite în afara unui context arheologic, reprezentând descoperiri fortuite. Cu toate acestea, în asociere cu alte descoperiri „fortuite" (de ex. statui antropomorfe scitice), cazanele scitice marchează o prezență scitică, cel mai probabil, nu mai devreme de finalul secolului al VI-lea a. Chr. Cazanele pătrund în zona Bucovinei și Podoliei în perioada scitică timpurie și sunt cunoscute de la mijlocul secolului al VII-lea a. Chr. Cazanele din bronz turnate împreună cu purtătorii acestora, pătrund în zona de stepă cu 150-200 de ani mai târziu, la fel ca și complexele funerare „militare", care apar în regiunile de stepă de vest, nu mai devreme de mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Marea majoritatea a complexelor funerare cu cazane se încadrează în a două jumătatea a sec. V a. Chr. La începutul secolului al IV-lea a. Chr. aceste cazane se întâlnesc mai rar, iar în al doilea sfert de secolului al IV a. Chr. au dispărut complet din practicile culturale ale populației din stepele nord-vest-pontice.

Tur Virtual


Expoziții

„Heydar Aliyev - Viața și activitatea personalității marcante”

6 – 20 aprilie 2023

 Există lideri care intră în istorie și rămân acolo. Și există lideri care creează istoria națională. Heydar Aliyev a devenit liderul care a creat istoria modernă a Azerbaidjanului. Istoria și-l amintește ca pe o adevărată legendă a timpului său, un șef de stat puternic și o figură devotată și unică, capabilă să își asume dificila sarcină istorică de construire a statului.

Anul acesta, Azerbaidjanul sărbătorește 100 de ani de la nașterea Liderului Întregii Națiuni al Azerbaidjanului - Heydar Aliyev. Marele Heydar Aliyev a fost un om de stat remarcabil și un politician de talie mondială.

Istoria de 35 de ani a Azerbaidjanului, care acoperă perioada de la sfârșitul anilor 1960 până la începutul secolului XXI, este direct legată de numele lui Heydar Aliyev. Flerul său politic și calitățile sale umane inestimabile au permis tânărului stat să se ridice în picioare și să intre cu succes în secolul XXI ca țară independentă.

De la numirea în funcția de lider al Azerbaidjanului sovietic, în iulie 1969, Heydar Aliyev a demarat procesul de transformare semnificativă a Azerbaidjanului. Sub supravegherea sa, Azerbaidjanul a obținut un mare succes în economie și a devenit fruntaș la scara întregii Uniuni. În acești ani, potențialul industrial al Azerbaidjanului a crescut de mai mult de două ori.

În 1982, Heydar Aliyev a fost numit primul vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al URSS. Pentru prima dată, reprezentantul Azerbaidjanului a devenit unul dintre liderii Uniunii Sovietice. În octombrie 1987, Heydar Aliyev a demisionat din funcție în semn de protest față de cursul politic urmat de Politburo al Comitetului Central al PCUS. În legătură cu tragedia din 20 ianuarie 1990, când un mare contingent de trupe a intrat cu forța în Baku și a masacrat numeroase persoane, Heydar Aliyev a fost primul care a cerut pedepsirea organizatorilor și executanților crimei comise împotriva poporului azer.

După întoarcerea sa în Azerbaidjan, în iulie 1990, Heydar Aliyev a locuit la Baku și apoi la Nakhchivan, unde a fost ales președinte al Adunării Supreme a Republicii Autonome Nakhchivan. Ca urmare a unei crize guvernamentale extreme în mai-iunie 1993, Azerbaidjanul a fost la un pas de război civil și de pierderea independenței. Poporul azer a cerut aducerea lui Heydar Aliyev la putere în țară, fapt pentru care a fost ales președinte al Sovietului Suprem al Azerbaidjanului, iar la 3 octombrie 1993 a devenit președintele Azerbaidjanului independent și a fost reales în această funcție în 1998.

Odată cu revenirea lui Heydar Aliyev la conducerea Azerbaidjanului în 1993, a început o transformare profundă în viața politică, socială, economică, științifică și culturală a țării, precum și în afacerile externe ale Azerbaidjanului și dezvoltarea unui stat independent în conformitate cu normele și principiile internaționale.

În calitate de arhitect al noii strategii energetice a Azerbaidjanului, Liderul Întregii Națiuni al poporului azer, Heydar Aliyev a fost autorul unor decizii politice cruciale în anii 1990, care au avut o mare importanță în modelarea politicii energetice a țării și au demonstrat, în același timp, disponibilitatea Republicii de a contribui la securitatea energetică a Europei. Prin urmare, la 20 septembrie 1994 a fost semnat „contractul secolului", care rămas în istorie ca unul dintre cele mai mari și mai semnificative evenimente ale secolului XX.

De-a lungul celor 10 ani de președinție, Heydar Aliyev a întreprins reforme radicale în Azerbaidjan și a transformat ruinele țării aproape devastate într-un stat viabil. Politica multi-vectorială a lui Heydar Aliyev a devenit strategia de stat care a adus prosperitate și stabilitate în țară. Sub conducerea lui Heydar Aliyev, politica externă a Azerbaidjanului, precum și relațiile sale cu principalele state ale lumii și cu organizațiile internaționale au început să dezvolte cursul bazat pe interesele naționale și pe o perspectivă politică vizionară.

Datorită diplomației active a lui Heydar Aliyev, Azerbaidjanul a reușit să obțină o schimbare dramatică a atitudinii statelor democratice și a organizațiilor publice importante din lume față de țara noastră și față de conflictul armat, în care Azerbaidjanul a fost implicat fără voia sa. Elementele fundamentale ale politicii externe a lui Heydar Aliyev au fost pacea, respectarea dreptului internațional, integritatea teritorială a statelor și inviolabilitatea frontierelor acestora, principiile cooperării reciproc avantajoase și eliminarea oricăror restricții care împiedică relațiile dintre state.

Fiind un politician și om de stat remarcabil, lider incontestabil al națiunii, a fost o legendă vie și, prin urmare, Heydar Aliyev, ca fenomen, a atras întotdeauna atenția. Numele lui Heydar Aliyev va trăi întotdeauna în inimile oamenilor și ale generațiilor viitoare. Personalitatea și carisma lui Heydar Aliyev au atras mulți dintre marii intelectuali ai vremii.

Expoziția este organizată de către Ambasada Republicii Azerbaidjan, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Agenția Națională a Arhivelor, cu susținerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan și poate fi vizitată în perioada 6-20 aprilie 2023, în holul de la parter a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A.


 
Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM)...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC