EN RO
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Mod citire#Exponatul Lunii

Este un trofeu sportiv obţinut la un concurs interşcolar, organizat de comisia sportivă de oină între instituţiile şcolare din Basarabia interbelică. Nu cunoaştem instituţiile şcolare participante la acest concurs, nici locul organizării, ştim doar că unul dintre învingători s-a ales cu premiul II şi că evenimentul a avut loc pe 13 mai 1934. Pe această cale aflăm despre existenţa, la nivel şcolar, a diferitor competiţii sportive organizate de către instituţiile şcolare, printre care şi jocul de oină. Oina este un sport frumos şi complex, care dezvoltă fizicul şi spiritul, curajul şi dorinţa de perfecţionare. Oina este o comoară a poporului român, care trebuie păstrată cu sfinţenie şi transmisă viitoarelor generaţii.

Pentru naţiunea română jocul de oină sau hoina este considerat un joc sportiv naţional, având o vechime de cel puţin şase secole. Jocul de oină este practicat continuu, cel puţin din secolul al XIV-lea, conform cronicilor şi hrisoavelor timpului, fiind menţionat prima dată documentar la 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă. Jocul solicită calităţi sportive complexe (viteză bună de alergare, reflexe rapide în mişcările de autoapărare faţă de loviturile mingii, precizie în aruncarea şi lovirea mingii cu un baston sau bâtă). Oina este un sport care ne identifică în aceeaşi măsură ca şi lupta naţională, trânta. Jocul devine atractiv printre tinerii de la sate, pătrunde în programa şcolară prin intermediul lecţiilor de educaţie fizică. Prin Reforma Învăţământului de la 1898, precum şi prin alte decizii ministeriale, ministrul învăţământului, Spiru Haret, introduce practicarea obligatorie a oinei în şcolile de toate gradele, totodată decide organizarea anuală a concursurilor şcolare de oină.

La 9 mai 1899, la Bucureşti, a fost organizat primul campionat naţional de oină, echipele fiind formate din liceeni. Învingătoare a fost echipa Liceului Nicolae Bălcescu din Brăila.

În 1912 este creată Federaţia Societăţii Sportive din România (FSSR) cu sediul la Bucureşti în componenţa căreia intrau 13 comisii sportive, printre care şi comisia de oină.

Odată cu Unirea de la 1918, are loc reorganizarea FSSR, în 1923, cu includerea în componenţa ei a celorlalte comisii sportive de oină din Transilvania, Bucovina şi Basarabia.

În 1932 este înfiinţată Federaţia Română de oină.

 
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
 

Expoziții

„Monumentele Marii Uniri”

27 noiembrie - 31 decembrie 2018

Expoziţia fotodocumentară „Monumentele Marii Uniri" a fost organizată în holul de la etaj al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului din Bucureşti. Expoziția are ca obiectiv promovarea monumentelor relevante pentru Marea Unire, martori tăcuţi ai unor evenimente şi acţiuni care au pregătit actul de la 1 decembrie 1918.

Proiectul îşi propune să evidenţieze rolul marilor capitale - Alba Iulia, Arad, Bucureşti, Iaşi, Chişinău, a personalităţilor istorice şi politice în mişcarea naţională şi înfăptuirea Marii Uniri.

Alba Iulia reprezintă locul în care s-a realizat Marea Unire, urmând ca la București, capitala vechiului regat, să se confirme actul Unirii de la 1918. Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Gheorghe Pop de Băsești, Alexandru Vaida Voievod, Iosif Jumanca, Aurel Lazăr, Elena Pop, se numără printre personalitățile-cheie în organizarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, precum și în desfășurarea altor evenimente care au pregătit Unirea. Alături de aceștia, se adaugă și participarea unor personalități locale din Alba Iulia, precum cea a avocaților Zaharia Muntean, Camil Velican, Rubin Patiția și a fotografului Samoilă Mârza.

Aradul a constituit centrul în care s-a gândit și pregătit actul plebiscitar. Personalități precum Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și Ioan Suciu se regăsesc în fruntea Consiliului Național Român Central, care a stabilit data și locul desfășurării Marii Adunări. Mișcarea națională a românilor transilvăneni de la Arad a atras atenția atât a presei românești, cât și a celor maghiare și germane. Acest lucru a atras după sine mutarea nucleului politic la Arad, unde, în anul 1908, Partidul Național Român își mută sediul.

În Bucureștiul ocupat, pe 7 mai 1918 a fost semnat Tratatul de pace, prin care România renunța la teritoriile românești din Austro-Ungaria, teritoriul Bucovinei urmând a fi mărit cu o parte din ținuturile Hotin, Herța, Dorohoi și Dorna. La data la care la Alba Iulia se desfășura Marea Adunare și se proclama Unirea Transilvaniei cu România (18 noiembrie / 1 decembrie), Regele Ferdinand și Regina Maria soseau în capitala eliberată. Astfel, tratatul anterior a fost invalidat prin înfrângerea Puterilor Centrale de către Antantă.

Iașul, „capitala de război", a fost capitala României la începutul Primului Război Mondial, când familia regală și guvernul au părăsit Bucureștiul, tot mai mult amenințat de o ocupație militară. Timp de doi ani, la Iași și-au desfășurat activitatea Casa Regală, Guvernul, Senatul și Parlamentul României. În acest timp, sub conducerea prim-ministrului Ion I. C. Brătianu, au fost adoptate legi reformatoare care au pus bazele formării statului național unitar român.

Chișinăul, inima Basarabiei, este locul în care, la 27 martie 1918, au avut loc ședințele Sfatului Țării, cei 86 de deputați au votat Actul Unirii, în care au fost consemnate următoarele: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa, România. Trăiască Unirea Basarabiei cu România de-a pururea și totdeauna!". În numele Sfatului Țării, Declarația Unirii a fost semnată de Ion Inculeț, președinte, Pan Halippa, vicepreședinte și Ion Buzdugan, secretarul Sfatului Țării.

La manifestarea de inaugurare a expoziției, care a avut loc pe 27 noiembrie, ora 15.00, au participat: Andrei Chistol, Secretar de Stat la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova; Dana Mihai, Director Programe, Institutul Naţional al Patrimoniului din Bucureşti; Alexandru Mureşanu, adjunct al ambasadorului României în Republica Moldova; Ion Negrei, istoric; Elena Postică, director adjunct la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. 
Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului

  
  
Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
Adresează-ne o întrebare acum!

#Exponatul Lunii

Este un trofeu sportiv obţinut la un concurs interşcolar, organizat de comisia sportivă de oină între instituţiile şcolare din Basarabia interbelică. Nu cunoaştem instituţiile şcolare participante la acest concurs, nici locul organizării, ştim doar că unul dintre învingători s-a ales cu premiul II şi că evenimentul a avut loc pe 13 mai 1934. Pe această cale aflăm despre existenţa, la nivel şcolar, a diferitor competiţii sportive organizate de către instituţiile şcolare, printre care şi jocul de oină. Oina este un sport frumos şi complex, care dezvoltă fizicul şi spiritul, curajul şi dorinţa de perfecţionare. Oina este o comoară a poporului român, care trebuie păstrată cu sfinţenie şi transmisă viitoarelor generaţii...

Citeşte mai multe >>

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2020 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu