Acest portret impresionant al lui Mihai Eminescu, realizat de artistul Alexandru Gușanov, este inspirat din una dintre cele patru fotografii cunoscute ale poetului. Fotografia care a stat la baza acestui portret a fost realizată în anul 1869, în Piața Sf. Wenceslas din Praga, când Eminescu avea doar 19 ani. Compoziția ovală și cromatica armonioasă subliniază personalitatea marcantă și carisma tânărului poet, surprinzând o expresie ce sugerează atât melancolie, cât și profunzime intelectuală. Alexandru Gușanov (1929-2005), pictor moldovean de origine ucraineană, s-a remarcat prin opera sa vastă, ce numără aproximativ 5.000 de lucrări - portrete, peisaje și naturi statice. Stabilit în Moldova din 1945, Gușanov a absolvit Școala Republicană de Arte Plastice „I.E. Repin" din Chișinău în 1952. Lucrările sale au fost expuse în numeroase expoziții naționale și internaționale, fiind apreciate în țări precum Franța, Ungaria, Rusia și Iugoslavia. Artistul a dedicat o mare parte din cariera sa creării de portrete ale personalităților istorice și culturale, inclusiv Dimitrie Cantemir, Mihail Kogălniceanu și Alexei Mateevici, care fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Subiectul portretului, Mihai Eminescu (1850-1889), este cel mai important poet al literaturii române, ale cărui opere reflectă profunzimea gândirii, sensibilitatea față de natură și identitatea națională. La vârsta de 19 ani, când a fost realizată fotografia ce a inspirat acest portret, Eminescu se afla în plin proces de formare intelectuală, pregătindu-se să devină vocea emblematică a culturii românești. Printre cele mai cunoscute creații ale sale se numără poemul Luceafărul, o capodoperă a literaturii universale.
„Pe valurile muzicii mecanice. Aparate din colecția Muzeului de Istorie a Moldovei din Chișinău”
18-20 septembrie 2020
Muzeul Național de Istorie a Moldovei participă la cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii Mecanice, organizat la Iași în perioada 18-20 septembrie 2020 de către Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu" din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași. Ediția de anul acesta este una specială, desfășurându-se într-un cadru virtual.
În calitate de partener al evenimentului ieșean cu tradiție, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a realizat o expoziție virtuală cu genericul „Pe valurile muzicii mecanice", care va fi prezentată la Palatul Culturii Iași în cele trei zile de festival.
Colecția de obiecte tehnice a Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei din Chișinău însumează în jur de 1000 de piese, dintre care circa 40 de automate muzicale și peste 200 de discuri muzicale.
Expoziția „Pe valurile muzicii mecanice. Aparate din colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei din Chișinău" invită la o promenadă, auditivă și vizuală, în lumea instrumentelor de muzică mecanică, scoțându-le din sfera trecutului, inactivului și integrându-le condiționat într-un prezent virtual. Piesele prezentate au fost produse în diferite ţări ale Europei şi Americii, majoritatea fiind însă de proveniență sovietică. Dar, indiferent de spaţiul geografic în care au fost realizate, toate aparţin istoriei Basarabiei prin legătura lor cu oameni şi momente din trecutul acestui teritoriu în ultimele două veacuri.
Periplul expozițional propus publicului cuprinde cutii muzicale, armonii, gramofoane, patefoane, pick-upuri, magnetofoane și casetofoane, astfel făcându-se o scurtă incursiune în istoria și evoluția constructivă a instrumentelor de muzică mecanică începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea până în anii '80 ai secolului XX.
Prezentarea este complinită cu discuri editate de casele de discuri „Columbia Records", „Parlophon Records", „Odeon Records", „Lifa Record", „Perfection Concert Record", „Electrecord", „Balkanton", „Bellaccord Electro", „Melodia" ș.a. Sunetul inconfundabil al acestor discuri ambientează întregul parcurs expozițional.
Programul Festivalului poate fi consultat accesând următorul link.
Acest portret impresionant al lui Mihai Eminescu, realizat de artistul Alexandru Gușanov, este inspirat din una dintre cele patru fotografii cunoscute ale poetului. Fotografia care a stat la baza acestui portret a fost realizată în anul 1869, în Piața Sf. Wenceslas din Praga, când Eminescu avea doar 19 ani...
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.