Expoziția „Stejarul de la Caracui" este dedicată centenarului de la nașterea academicianului Nicolae Corlăteanu, fondator al lingvisticii românești din Republica Moldova și ilustru pedagog, Laureat al Premiului de Stat, Om Emerit în Ştiință, Cavaler al Ordinului Republicii, autor a peste 550 de lucrări științifice și memorialistice.
Expoziția are drept scop comemorarea personalității acad. Nicolae Corlăteanu și valorificarea expozițională a moștenirii științifice și culturale a renumitului savant, pedagog și om de cultură. Majoritatea pieselor prezentate în cadrul expoziției provin din arhiva familiei Corlăteanu. Este vorba de circa 200 de fotografii, documente, lucrări științifice, distincții, obiecte personale etc. Printre piesele expuse este Diploma de bacalaureat, dar și celebrul Testament al lui Nicolae Corlăteanu, intitulat „Eu cred în izbânda limbii române".
În cadrul evenimentului de inaugurare a expoziției, discipolii și colegii ilustrului lingvist și pedagog au menționat că N. Corlăteanu a organizat procesul de studiere a limbii, literaturii și folclorului românesc atunci, când, în condițiile spațiului dintre Prut și Nistru, acest lucru era extrem de dificil, orice acțiune întreprinsă în direcția dată fiind pe muchie de cuțit, căci exista riscul de a intra în conflict fie cu forurile diriguitoare, fie cu adevărul istoric. Academicianul și-a asumat acest risc, dar nu fără a plăti tribut regimului. Astfel, chiar și sub denumirea de „moldovenească", patriarhul filologiei basarabene a promovat întotdeauna limba literară română, ducând după sine și întreaga cohortă de continuatori.