EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Una din marile realizări tehnice care a revoluționat ideea de timp și spațiu, deschizând o nouă eră în istoria comunicării, este telegrafia. Aceasta se bazează pe transmiterea semnalelor electrice printr-un cablu pe distanțe lungi, permițând oamenilor să comunice instantaneu. Telegraful s-a răspândit foarte repede și o rețea de sârme se întindea în întreaga lume.

În 1837, pictorul si fizicianul american Samuel Morse a inventat primul aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840. Pentru a trimite mesaje prin fir, Morse elaborează în 1838 un cod simplu de puncte și liniuțe, care reprezentau literele alfabetului, cunoscut ca „alfabetul Morse".

Atât codul Morse cât și aparatul telegrafic au fost îmbunătățite de-a lungul vremii, telegraful devenind mai bine de un secol cel mai răspândit sistem de comunicare și transmitere a informației, până la apariția internetului. Sistemul de telegrafie a constat dintr-o serie de stații repetoare de-a lungul traseului liniei de transmisie. Fiecare stație avea un operator care primea și transmitea mesaje prin telegraf. Aparatul Morse transmitea circa 25 de cuvinte pe minut, care erau înregistrate codificat pe o bandă de hârtie. Operatorul însărcinat cu transmiterea mesajului îl decodifica și îl scria pe hârtie folosind o mașină de scris specială.

În Basarabia, telegraful a pătruns în 1860: la 8 aprilie își începe activitatea stația telegrafică Bender, iar la 24 aprilie cea din Chișinău, urmare a construcției primei linii telegrafice Odesa-Chișinău-Leova. În prezent, s-a renunțat la serviciile de telegrafie. Singurii care mai folosesc comunicarea codificată sunt radioamatorii.

Aparatul telegrafic Morse prezentat provine de la uzina electrotehnică Osinoostrovsky, Uniunea Sovietică, și datează cu anul 1934. Exponatul a fost restaurat de către Mihail Culașco.

Tur Virtual


Expoziții

„Strălucirea Herend”

13 mai - 13 iulie 2016

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în colaborare cu Ambasada Ungariei în Republica Moldova și Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. (Manufactura de Porțelan Herend A.S.) a organizat în cadrul Zilei Internaționale a Muzeelor o expoziție-eveniment cu genericul „Strălucirea Herend", desfășurată sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Cele peste 600 de obiecte de porțelan marca Herend au fost expuse în două săli de la parterul muzeului. La deschiderea expoziției, care a avut loc pe 13 mai, au participat alături de un numeros public E.S. Mátyás Szilágyi, Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova; Monica Babuc, Ministrul Culturii al Republicii Moldova și dr. hab. Eugen Sava, directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, care au rostit cuvinte de salut. În cadrul manifestării de inaugurare pictorul decorator al Manufacturii Herend Magyarosi Zoltan a susținut un master-class de pictare a porțelanului.

Expoziția de porțelan de la cea mai mare fabrică din lume, care împlinește 190 de ani de la fondare, cuprinde o selecție valoroasă de obiecte unice, pictate manual, obiecte ce fac parte din patrimoniul cultural maghiar. Vasta colecție adusă la Chișinău în premieră oferă o imagine de ansamblu sugestivă asupra tehnicilor și a tehnologiilor specifice artei prelucrării porțelanului la Herend, cu ilustrarea uimitoarei lor palete de materializări. Colecția prezentată demonstrează o deosebită varietate de forme și decor a obiectelor din porțelan, precum și gustul estetic rafinat al produselor Herend. Pe lângă cele mai cunoscute elemente formale și decorative care conferă particularitate modelelor apărute la Herend, sunt aduse în atenția publicului din Republica Moldova și alte „comori" cu care se mândrește manufactura Herend, și anume piese de bravură, obiecte profesionale de prestigiu, care fac demonstrația unei virtuozități tehnice deosebite. Parte a patrimoniului cultural maghiar și a celui european, porțelanul produs la Herend s-a consacrat în timp ca un dat imuabil, ca o creație culturală de o inestimabilă valoare.

O scurtă istorie a Manufacturii de Porțelan din Herend

La o distanță de circa 1.000 de kilometri, în Ungaria, în apropierea lacului Balaton - cel mai mare lac din Europa Centrală - este situat un oraș mic, Herend, unde în ultimii 190 de ani se produc cele mai frumoase articole de porțelan din lume. Această denumire totalmente se asociază cu pictura manuală, cu perfecțiunea, tradiția și inovația. Drumul către aceasta a fost lung.

Deținerea obiectelor de porțelan în secolul al XIX-lea era un apanaj exclusiv al aristocrației. Finețea și prețiozitatea porțelanului chinezesc, pătruns în Europa grație importantei rute comerciale cunoscute sub denumirea de Drumul mătăsii, a exercitat o atracție deosebită asupra lui Mór Fischer, diriguitorul de la acea vreme a manufacturii artizanale din Herend, care, înzestrat cu un simț artistic imbatabil, a reușit să reproducă cu minuțiozitate calitatea inconfundabilă a rafinatelor produse de import. Sub conducerea sa, mica făbricuță, fondată în 1826 de Stingl Vince, a continuat să prospere. În anul 1842 însăși Lajos Kossuth, eroul revoluției maghiare de independență din 1848-1849, a apreciat porțelanul fabricat la Herend. Succesul internațional nu s-a lăsat mult timp așteptat: la prima expoziție mondială, care a avut loc la Londra în anul 1851, modelele cu bujori și fluturași jucăuși au impresionat-o atât de mult pe Regina Victoria, încât aceasta a comandat un set vast, decorat cu ornamentele respective. În amintirea acestui eveniment, a fost elaborat cel mai faimos model ornamental al manufacturii din Herend - Victoria, care este prezentat și în cadrul expoziției găzduite de Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

De atunci și până în zilele noastre, porțelanul fabricat la Herend a făcut deliciul capetelor încoronate, care și-au manifestat respectul și prețuirea față de farmecul muncii inimitabile, somptuoase. De la prima atingere a materiilor prime până la ultimele linii de pensulă, nașterea și decorarea porțelanului din Herend este o sărbătoare specială a artei, a „artizanatului" omului creativ.

Astăzi, la 190 de ani de istorie și experiență acumulată, Fabrica de Porțelan de la Herend poate produce deja 16.000 de modele diferite și aproximativ 4.000 de motive ornamentale, a căror combinație liberă poate determina variante infinite. Scopul primordial al manufacturii este păstrarea tradițiilor și a patrimoniului cultural, pentru a fi transmise generațiilor următoare, crearea de noi valori care să încânte ochiul.

Din anul 2001 Manufactura Herend este parte a patrimoniului maghiar. Brand-ul Herend este sinonimul calității, luxului și eleganței.

Promovarea porțelanului Herend, ca valoare națională, face parte din misiunea culturală a manufacturii, în acest scop fiind organizate nenumărate expoziții atât în Ungaria, cât și în diverse țări ale lumii (Austria, Elveția, Federația Rusă, Japonia, România, Slovenia ș.a.).

În 2006, potrivit unui sondaj efectuat de Luxury Institute din New York, pe piața Statelor Unite ale Americii cel mai popular brand de porțelan este Herend. Un semn de apreciere este și faptul că, în 2011, Asociatia franceză „Comité Colbert" a primit Manufactura de Porțelan din Herend în rândurile sale. Începând cu 2013, porțelanul Herend a devenit brand-ul „Hungarikum". Aceste recunoașteri maghiare și internaționale confirmă promovarea cu succes a porțelanului Herend ca valoare națională și internațională.

Porțelanul Herend va străluci la Chișinău în toată splendoarea lui, într-o prezentare vastă și exclusivă. Fiți alături de „Strălucirea Herend"!


 
Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Una din marile realizări tehnice care a revoluționat ideea de timp și spațiu, deschizând o nouă eră în istoria comunicării, este telegrafia. Aceasta se bazează pe transmiterea semnalelor electrice printr-un cablu pe distanțe lungi, permițând oamenilor să comunice instantaneu...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC