EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM). La momentul de față în expoziția arheologică a muzeului sunt expuse două cazane de bronz descoperite în anul 1988 lângă s. Nicolscoe, mun. Tiraspol. Alte două cazane aflate în colecțiile MNIM provin din tumulii de lângă Dubăsari și Răscăieții Noi.

Piesa prezentată în calitate de exponat al lunii reprezintă o descoperire mai puțin cunoscută, documentată în 1979 în tumulul nr. 1 din preajma satului Răscăieții Noi, raionul Ștefan-Vodă. Pe lângă dimensiunile sale remarcabile (aproximativ 10 m înălțime), această movilă funerară este cunoscută și prin descoperirea din anul 1953 a unei terminații din bronz executată în stilul animalier scitic. Ulterior, în contextul deteriorării acestei movile a fost găsit un cazan de bronz turnat atribuit culturii scitice. Cazanul a fost grav afectat mecanic, în urma căruia buza a fost deformată, iar pereții, împreună cu un mâner vertical păstrat, au fost îndoiți. S-au pierdut fragmente din partea superioară a corpului și un mâner. Înălțimea totală reconstituită a cazanului este de 24 cm (fără mânere), diametrul reconstituit al cazanului emisferic este de 30 cm, iar greutatea de 6,5 kg. În 2020, au fost obținute date privind compoziția chimică a aliajului cazanului de bronz, care au arătat că acesta a fost turnat dintr-un aliaj format din aproape 95 % cupru. Mormintele scitice cercetate în tumulul de la Răscăieții Noi au fost datate în secolul al IV-lea a. Chr. În același timp, cazanul cu mânere verticale de la Răscăieții Noi aparține unei perioade mai timpurii, acest fapt fiind demonstrat de terminația din bronz din prima jumătate a secolului al V-lea a. Chr. descoperită în anul 1953. În plus, în mormântul 7 din tumulul 2 de la Răscăieții Noi a fost găsită o placă reprezentând un prădător încolăcit (expusă în expoziția MNIM), datată la mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Astfel, cazanul din tumulul nr. 1 de la Răscăieții Noi, cel m ai probabil, aparține sfârșitului perioadei scitice medii, fiind datat la mijlocul, sau în al treilea sfert al secolului al V-lea î. Chr.

Cazanele de bronz scitice din nord-vestul Mării Negre sunt concentrate în trei regiuni principale: Bucovina-Podolia, Dunărea de Jos și Nistrul de Jos, unde a fost găsit și exemplarul din Răscăieții Noi. Unele cazane scitice au fost găsite în afara unui context arheologic, reprezentând descoperiri fortuite. Cu toate acestea, în asociere cu alte descoperiri „fortuite" (de ex. statui antropomorfe scitice), cazanele scitice marchează o prezență scitică, cel mai probabil, nu mai devreme de finalul secolului al VI-lea a. Chr. Cazanele pătrund în zona Bucovinei și Podoliei în perioada scitică timpurie și sunt cunoscute de la mijlocul secolului al VII-lea a. Chr. Cazanele din bronz turnate împreună cu purtătorii acestora, pătrund în zona de stepă cu 150-200 de ani mai târziu, la fel ca și complexele funerare „militare", care apar în regiunile de stepă de vest, nu mai devreme de mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Marea majoritatea a complexelor funerare cu cazane se încadrează în a două jumătatea a sec. V a. Chr. La începutul secolului al IV-lea a. Chr. aceste cazane se întâlnesc mai rar, iar în al doilea sfert de secolului al IV a. Chr. au dispărut complet din practicile culturale ale populației din stepele nord-vest-pontice.

Tur Virtual


Arhiva Evenimentelor

Deschiderea expoziției „Echoes of War”

4 octombrie 2023

În data de 4 octombrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă expoziția „Echoes of War" a fotoreporterului sirian, Omar Sanadiki. Expoziția prezintă două războaie îndepărtate, dar împletite, în Siria și Ucraina. Fotografiile din Ucraina au fost făcute în iunie anul acesta și au fost aduse la Chișinău de către Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) ca proiect de colaborare cu fotograful. „Echoes of War" va rămâne expusă până pe 31 octombrie la Muzeu.

În fotografiile sale, Sanadiki oferă o călătorie vizuală reflexivă, care contrastează atmosferele turbulente din războiul care a izbucnit în 2011 în Siria cu cele capturate în 2023 în Ucraina. Sanadiki documentează războiul din Siria încă din prima zi, fotografiind distrugerea și viețile locuitorilor din Homes, Alep și Damasc. Ideea expoziției a luat naștere în Ucraina, în cadrul unui training media organizat de SEAE la care a participat Sanadiki.

În timpul vernisajului expoziției din 4 octombrie, fotograful a spus: „În timp ce am vizitat Ucraina și am discutat cu jurnaliştii ucraineni, m-am simțit inspirat când am văzut cum poporul ucrainean face față războiului". „Mi-a amintit de poporul meu, de sirieni. De suferința și durerea noastră".

Sanadiki a combinat fotografiile pe care le-a făcut în Siria cu cadrele din Ucraina în zece povești puternice, de la reacția personală la distrugere, înfățișând interiorul caselor bombardate, mâinile trecând prin dărâmături în căutarea amintirilor șterse și a bucăților din viețile trecute. De asemenea, el descrie modul în care viața continuă în ambele națiuni, cu povești de zi cu zi despre familii, prieteni și trecători care continuă să trăiască în Siria și Ucraina.

„Aceste fotografii reprezintă două experiențe îndepărtate, dar împletite, de război, suferință și reziliență" - a declarat Aude Maio-Coliche, director de comunicare strategică și previziune la Serviciul European de Acțiune Externă la deschidere. „Ele transcend granițele geografice, culturale sau lingvistice".

Ambasadorul Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE în Republica Moldova a spus: „Este foarte important să existe artiști care documentează acest rău, dar și documentează umanitatea, felul în care se desfășoară viața, cum se nasc și cresc copiii, chiar și pe fondul clădirilor bombardate".

„Pentru mine" - a adăugat ambasadorul - „este, de asemenea, o reamintire a faptului că sunt pe partea dreaptă a istoriei. Cred că ne putem mândri în mod colectiv cu faptul că Uniunea Europeană și Republica Moldova, atât cu ocazia Siriei, cât și cu ocazia războiului din Ucraina - agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei - au fost pe partea dreaptă a istoriei, nu numai în cuvinte, dar și în fapte".

„Echoes of War" este un exemplu al eforturilor Uniunii Europene de a continua conversația despre adevăratul cost al războiului. De asemenea, servește ca o amintire că, chiar și în cele mai întunecate vremuri, spiritul uman rămâne neîntrerupt, mereu rezistent, mereu plin de speranță.

Expoziția este rezultatul formării pentru jurnaliști care a avut loc în Polonia și Ucraina pentru jurnaliştii din afara Uniunii Europene organizată de SEAE în această vară. Joi și vineri, profesioniștii mass-media vizitează Chișinău pentru a participa la cursurile organizate de SEAE pentru reprezentanții mass-media din Balcanii de Vest, Orientul Mijlociu, Africa, America de Sud și Asia pentru a discuta despre provocările dezinformarii și manipulării informației cu care se confruntă mass-media astăzi. Expoziția va rămâne expusă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei până pe 31 octombrie. 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM)...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC