EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Realizată în 1902 de compania „AG vorm Siedel & Nauman" din Dresden, Germania.

Dimensiuni: lungime-38 cm, lățime-35 cm, înălțime-20 cm. Greutate-16 kg. A intrat în colecția muzeală în 1984, prin transfer de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.
Mașina cuprinde carul normal, instalat pe rulmenți cu bile și role, și claviatura standard, pe care sunt montate 42 de clape cu două seturi complete de alfabet latin și chirilic, semne de punctuație, cifre și simboluri matematice, capabile să tasteze 126 de caractere. Sub carcasa din metal se află barele de scriere, dispuse în evantai, ce conțin caracterele în relief și rolele cu bandă tușată. Prin apăsarea clapelor se acționează barele de scriere, care lovesc banda tușată și imprimă caracterele pe hârtia încordată în sulul mașinii.
Are părțile laterale frumos decorate cu elemente rafinate turnate din fontă, stil Art Nouveau, care reprezintă denumirea mărcii - „Ideal". Modelul Polyglott, dotat cu claviatură bilingvă brevetată în Marea Britanie de către Max Klaczko din Riga-Letonia, a fost produs între anii 1902 și 1913, reprezentând prima mașină care scria în două limbi. Mașina „Ideal Polyglott" a fost vândută activ în Imperiul Rus și foarte populară în Polonia, Bulgaria și Serbia.
Mașina de scris - un dispozitiv mecanic folosit pentru imprimarea textelor direct pe hârtie - se numără printre cele mai importante invenții ale lumii moderne, deoarece a revoluționarizat procesul de comunicare. De la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la începutul secolului al XXI-lea a devenit un instrument indispensabil, folosit pe scară largă de către scriitori, în birouri și pentru corespondența de afaceri, în case private. Momentul de vârf al mașinii de scris a fost în anii '50 ai sec. XX, când media de vânzări a atins în SUA 12 milioane de unități. În noiembrie 2012, fabrica „Brother" din Marea Britanie a produs ceea ce a pretins a fi ultima mașină de scris, aceasta fiind donată Muzeului Științelor din Londra.

Apariția calculatorului și a programelor de procesare text, inventarea imprimantei și scăderea prețurilor la toate acestea, au dus la dispariția mașinii de scris de pe piața largă. Aceasta a devenit exponat de muzeu.
La 23 iunie se marchează Ziua mașinii de scris, ziua în care inventatorul și jurnalistul american Christopher Latham Sholes a patentat mașina sa de scris. Astfel, este celebrat dispozitivul simplu, care este deja istorie, și minunatele realizări literare pe care le-a dat lumii începând din 1868.

Tur Virtual


Arhiva Evenimentelor

Lansare de carte: „Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX)”, ediție îngrijită de Robert Denndorf, coordonatoarea albumului: Silvia Corlăteanu-Granciuc

26 ianuarie 2023

În data de 26 ianuarie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Institutul de Istorie al USM, a organizat lansarea lucrării „Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX). Album", ediție îngrijită de Robert Denndorf (Germania). Albumul a fost coordonat de conf. univ. dr. Silvia Corlăteanu-Granciuc, secretarul științific al Institutului de Istorie al USM.

La evenimentul de lansare au fost prezenți savanți istorici, muzeografi, reprezentanți ai mediului academic și universitar, ai instituțiilor publice, Președinției, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Culturii, Academiei de Științe a Moldovei, societatea civilă.

Dr. hab. Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie, unul din prefațatorii volumului și moderatorul evenimentului a subliniat aportul lui Robert Denndorf, prin această incontestabilă realizare istoriografică și estetică, la îmbăgățirea tezaurului imagistic referitor la spațiul românesc pentru cultura universală. „Lucrarea pe care o lansăm ne face cinste, iar pe noi ne onorează, oferindu-ne prilejul de a-i fi alături la o mare împlinire și de a-i aduce întreaga noastră gratitudine și recunoștință", a relevat Gheorghe Cojocaru.

Directorul General MNIM, dr. hab. Eugen Sava, gazda evenimentului, a adresat un mesaj în numele colectivului instituției pe care cu onoare o conduce, subliniind că lansarea albumului scriitorului german este un accent important în colaborarea nu doar în domeniul patrimoniului național, dar și internațional. Robert Denndorf a adus la lumina zilei unele lucruri care erau ascunse în arhive, în biblioteci, în alte muzee, iar lansarea acestui Album la MNIM nu poate decât să ne onoreze. Directorul General Eugen Sava a amintit faptul că Robert Denndorf este prietenul mai vechi al muzeului, având colaborări atât prin lansări de carte, cât și prin organizarea a două expoziții, una din ultimele colaborări având ca finalitate donația a șapte gravuri, care sunt deja incluse în fondurile muzeului. Pentru meritele și deschiderea față de patrimoniul național al Republicii Moldova, în semn de recunoștință pentru contribuția semnificativă în dezvoltarea colecțiilor patrimoniale a MNIM, dlui Robert Denndorf i-a fost conferită „Diploma de Onoare".

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, ambasador, om de știință și scriitor, a menționat că este prezent la eveniment mai mult în calitate de istoric și de fost ambasador al Republicii Moldova în Germania. „Domnul Denndorf are o atribuție frumoasă la cultura noastră și la istoria noastră, la ce înseamnă spațiul românesc de la Nistru până la Tisa, în perioada sec. XV-XIX, așa cum l-au văzut artiști, gravori din țările Europei apusene.

Ministerul Culturii a fost reprezentat de Svetlana Pociumban, șef direcție Patrimoniu Cultural care a subliniat importanța lucrărilor de acest gen pentru întreaga societate românească dar și pentru cultura universală. Cunoscând faptul că Robert Denndorf intențonează să doneze MNIM mai multe gravuri și stampe care reprezintă momente din istoria spațiului dintre Prut și Nistru, a promis că Ministerul Culturii, în parteneriat cu instituțiile abilitate, va depune tot efortul pentru a contribui la ajustarea legislației vamale ce va permite aducerea nestingherită a operelor de artă care se doresc a deveni parte componentă a patromoniului național.

Dr. Silviu Tabac, heraldist de Stat al Republicii Moldova, membru în Aparatul Președintelui Republicii Moldova, a transmis un mesaj de felicitare din partea instituției prezidențiale, în care Președintele Maia Sandu i-a adresat autorului Robert Denndorf urări de noi realizări în ceea ce face.

Printre vorbitori, cu o Diplomă de gratitudine din partea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, acordată dlui Robert Denndorf, pentru donația gratuită a 300 de exemplare de carte despre aflarea aici, la Tighina, a regelui suedez Carol al XII-lea, cărți ce vor ajunge în bibliotecile din Republica Moldova, a fost directorarea BNRM - Elena Pintilei.

Din partea Academiei de Științe a Moldovei, prof. univ. dr. hab Victor Moraru, membru corespondent al AȘM și vicepreședintele forului științific a exprimat un cuvânt de gratitudine adresată autorului Robert Denndorf și coordonatoarei volumului Silvia Corlăteanu-Granciuc, subliniid importanța pentru apropierea științifică dar și culturală dintre Republica Moldova și întreg spațiul european. Despre importanța volumului pentru cercetările referitoare la istoria culturii a anunțat acad. Andrei Eșanu, reputat specialist în domeniul istoriei culturii medievale și moderne.

Dr. hab. Victor Ghilaș, directorul Institutului Patrimoniului Cultural (IPC) a subliniat necesitatea surselor de epocă, prezente în lucrările lui Robert Denndorf, pentru cercetările efectuate în cadrul IPC în domeniul istoriei artelor plastice, a istoriei muzicii în particular și în domeniul istoriei culturii, în general.

Coordonatoarea albumului, conf. univ. dr. Silvia Corlăteanu-Granciuc, secretarul științific al Institutului de Istorie al USM, a ținut să puncteze în intervenția sa două momente, primul: cum s-a ajuns la realizarea acestui album și al doilea: importanța acestuia pentru cercetători și pentru întreaga societate, subliniind că valorificarea istoriei teritoriului dintre Prut și Nistru și de peste Nistru conduce substanțial la apropierea culturală și spirituale a malurilor românești și a „tuturor malurilor" europene. Dna Corlăteanu-Granciuc a subliniat faptul că Robert Denndorf a acoperit financiar apariția acestui frumos și consistent album, aspect important în timpurile pe care le trăim, iar mesajele venite din partea conducerii țării, oficialilor, instituțiilor de stat dar și din partea societății, vin ca o înaltă apreciere și gratitudine adresată dlui Denndorf pentru efortul depus, pentru dragostea enormă pentru istorie și cultură și pentru tot ce face apropierea Republicii Moldova de Europa. La rândul său, protagonistul principal al evenimentului, Robert Denndorf, a ținut să mulțumească tuturor celor care au contribuit la apariția albumului și a anunțat noile sale proiecte de viitor care vizează spațiul românesc din dreapta Prutului.

Albumul „Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX)", de Robert Denndorf, reprezintă o istorie în ilustrații a românilor în procesul lor de formare și afirmare. Volumul include 1149 imagini: litografii, gravuri, hărți, stampe, imagini cu cetăți, bătălii, diverse ilistrații cu caracter etnografic, viață cotidiană, etc., elaborate în mare parte de artiși din Centrul și Apusul Europei și datează din secolele XV-XIX. Lucrarea servește drept sursă pentru cercetările în domeniul istoriei, în viitor, în special, pentru cele care se concentrează asupra reprezentării celuilalt în spațiul european.



 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 50 lei, pensionari, studenţi - 20 lei, elevi - 10 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Realizată în 1902 de compania „AG vorm Siedel & Nauman" din Dresden, Germania. Dimensiuni: lungime-38 cm, lățime-35 cm, înălțime-20 cm. Greutate-16 kg. A intrat în colecția muzeală în 1984, prin transfer de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC