EN RO
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Mod citire#Exponatul Lunii

Serviciul de ceai pentru șase persoane a fost fabricat în România, în anul 1996, cu ocazia aniversării a 560-a de la întemeierea orașului Chișinău. Serviciul este alcătuit din 22 de piese. Conține șase cești cu farfurioare, un platou mare, șase farfurii pentru desert, ceainic, zaharnită și laitieră. Pe fiecare dintre ele este pictată imaginea unui obiectiv arhitectural din Chișinău și Stema de Stat a Republicii Moldova. Sunt lucrate manual cu cobalt și decorate cu aur coloidal.

Tur Virtual

 
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
 

Arhiva Evenimentelor

Noaptea Europeană a Muzeelor 2012

19 mai 2012

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a participat pentru a șaptea oară la Noaptea Muzeelor, un eveniment de succes inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, care se află deja la a opta ediție. Muzeul a fost deschis pentru public în intervalul orar 18.00-02.00, accesul fiind gratuit. La eveniment au luat parte 8516 persoane. 

  
Programul Nopții Muzeelor a cuprins:

1. Vizitarea expozițiilor. Rendez-vous-ul cultural a fost însoțit de activități conexe:
  • Proiecții de filmulețe de prezentare a colecțiilor muzeale
  • Recital al cvartetului de coarde al AMTAP, conducător artistic Angela Molodojan
  • Muzică la pian, cu studenți ai AMTAP
  • Parada personajelor istorice
  • Defilarea făclierilor. Lupte cavalerești în armură de epocă (Asociația obștească "Clubul Istoric Ensifer", conducător Mihail Tereșcenco)


2. Prezentări interactive de obiecte enigmatice, în cadrul expoziției permanente. Sub genericul „Mistere nerezolvate", au fost expuse un șir de obiecte ciudate, inexplicabile din colecția muzeală („sceptru" din perioada târzie a epocii bronzului, sf. mil. II a. Chr., descoperit în depozitul de bronzuri de la Lozova; vase-binoclu din perioada mijlocie a culturii Cucuteni-Tripolie, sf. mil. V - înc. mil. III a. Chr; plastică miniaturală din lut, sec. VIII-X, descoperită în Durlești), ale căror rosturi practice, funcții generice sau proveniență certă nu au fost clarificate până acum, în acest sens existând doar anumite presupuneri și ipoteze. Vizitatorii au fost chemați să se expună asupra funcționalității sau provenienței acestor artefacte neconvenționale. În activitatea interactivă s-au implicat 144 de persoane. Cele mai interesante supoziții ale acestora vor fi premiate de muzeu, precum și vor face subiectul unui articol.

3. Miniexpoziții sub genericul „Povestea unui exponat". Au fost prezentate publicului albumul Istoria tronsonului de cale ferată Bender-Galați, icoana Maica Domnului cu Pruncul și sabia țareviciului Alexei al Rusiei. Miniexpozițile au continuat tema lansată în 2011 de prezentare a obiectelor cu legende, depozitate în colecții.

 

4. Standul cavalerului medieval. La stand vizitatorii au avut posibilitatea să îmbrace armuri (cămașă de zale și coif) și să se plimbe în ele prin muzeu.

5. Un workshop de ikebana, susținut de către Angela Lobastova, președintele Centrului de cultură și artă japoneză „Ikenobo" din Chișinău. În cadrul acestei activități, oricine a dorit a încercat propriul aranjament sub îndrumarea maestrului Lobastova.

6.  CRONOGRAF la Muzeu, ediția a X-a. În cinemateca „Clio" au fost derulate patru documentare cu tematică istorică și culturală, venite pe adresa Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF, care a avut loc la Chișinău pe 10-15 mai 2012. Au fost proiectate următoarele filme:

Ora 18.30: SĂRMAna de pe Prut / The Wired Prut (Republica Moldova) - 47 min.
Ora 19.30: Peronul Letoni 1937 / The Train Station Latvians 1937 (Letonia) -  64 min.
Ora 20.45: Alexei Leonov. Pietonul spațial  / A. Leonov. The Spacewalker (Franța, Rusia) - 60 min.
Ora 22.00: Povești  de dragoste din Moscova, 1993-2009 / Love Stories from Moscow 1993-2009 (Germania) - 115 min.

7. Atelier fotografic „Retro-Muzeu". În una din sălile muzeale a fost amenajat un studio al Chișinăului de altădată, în care vizitatorul a putut să redescopere solemnitatea unui ritual pierdut: vizita la fotograf, pentru a-și face o poză după toate canoanele de frumusețe de odinioară.8. Expoziție și master-class de ceramică cu Ivan Prividiuc, care au funcționat în curtea muzeului.

9.  Turul „Panorama Chișinăului nocturn", care s-a dorit a fi unul dintre obiectivele de referință pentru Noaptea Muzeelor 2012. În parteneriat cu Primăria mun. Chișinău și Parcul Urban de Autobuze, a fost organizat un circiut-pilot: Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei - Muzeul de Istorie a or. Chișinău (str. Mateevici). Din jumătate în jumătate de oră, un autobuz al PUA a circulat între cele două muzee, oferind publicului vizitator posibilitatea de a admira panorama nocturnă a urbei pe terasa de pe acoperișul Muzeului de Istorie a Chișinăului.

10. Tombola Noaptea Muzeelor 2012, care a avut în calitate de premiu o bicicletă „Giant SNAP 21", oferită de „DAAC-VELO-SPORT" S.R.L. Bicicleta a fost câștigată de Lavrovschii Mihail.


Parteneri:


 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului

  
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
  
Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.#Exponatul Lunii

Serviciul de ceai pentru șase persoane a fost fabricat în România, în anul 1996, cu ocazia aniversării a 560-a de la întemeierea orașului Chișinău. Serviciul este alcătuit din 22 de piese. Conține șase cești cu farfurioare, un platou mare, șase farfurii pentru desert, ceainic, zaharnită și laitieră. Pe fiecare dintre ele este pictată imaginea unui obiectiv arhitectural din Chișinău și Stema de Stat a Republicii Moldova. Sunt lucrate manual cu cobalt și decorate cu aur coloidal...

Citeşte mai multe >>__________________________________________

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2021 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2021 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu