EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM). La momentul de față în expoziția arheologică a muzeului sunt expuse două cazane de bronz descoperite în anul 1988 lângă s. Nicolscoe, mun. Tiraspol. Alte două cazane aflate în colecțiile MNIM provin din tumulii de lângă Dubăsari și Răscăieții Noi.

Piesa prezentată în calitate de exponat al lunii reprezintă o descoperire mai puțin cunoscută, documentată în 1979 în tumulul nr. 1 din preajma satului Răscăieții Noi, raionul Ștefan-Vodă. Pe lângă dimensiunile sale remarcabile (aproximativ 10 m înălțime), această movilă funerară este cunoscută și prin descoperirea din anul 1953 a unei terminații din bronz executată în stilul animalier scitic. Ulterior, în contextul deteriorării acestei movile a fost găsit un cazan de bronz turnat atribuit culturii scitice. Cazanul a fost grav afectat mecanic, în urma căruia buza a fost deformată, iar pereții, împreună cu un mâner vertical păstrat, au fost îndoiți. S-au pierdut fragmente din partea superioară a corpului și un mâner. Înălțimea totală reconstituită a cazanului este de 24 cm (fără mânere), diametrul reconstituit al cazanului emisferic este de 30 cm, iar greutatea de 6,5 kg. În 2020, au fost obținute date privind compoziția chimică a aliajului cazanului de bronz, care au arătat că acesta a fost turnat dintr-un aliaj format din aproape 95 % cupru. Mormintele scitice cercetate în tumulul de la Răscăieții Noi au fost datate în secolul al IV-lea a. Chr. În același timp, cazanul cu mânere verticale de la Răscăieții Noi aparține unei perioade mai timpurii, acest fapt fiind demonstrat de terminația din bronz din prima jumătate a secolului al V-lea a. Chr. descoperită în anul 1953. În plus, în mormântul 7 din tumulul 2 de la Răscăieții Noi a fost găsită o placă reprezentând un prădător încolăcit (expusă în expoziția MNIM), datată la mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Astfel, cazanul din tumulul nr. 1 de la Răscăieții Noi, cel m ai probabil, aparține sfârșitului perioadei scitice medii, fiind datat la mijlocul, sau în al treilea sfert al secolului al V-lea î. Chr.

Cazanele de bronz scitice din nord-vestul Mării Negre sunt concentrate în trei regiuni principale: Bucovina-Podolia, Dunărea de Jos și Nistrul de Jos, unde a fost găsit și exemplarul din Răscăieții Noi. Unele cazane scitice au fost găsite în afara unui context arheologic, reprezentând descoperiri fortuite. Cu toate acestea, în asociere cu alte descoperiri „fortuite" (de ex. statui antropomorfe scitice), cazanele scitice marchează o prezență scitică, cel mai probabil, nu mai devreme de finalul secolului al VI-lea a. Chr. Cazanele pătrund în zona Bucovinei și Podoliei în perioada scitică timpurie și sunt cunoscute de la mijlocul secolului al VII-lea a. Chr. Cazanele din bronz turnate împreună cu purtătorii acestora, pătrund în zona de stepă cu 150-200 de ani mai târziu, la fel ca și complexele funerare „militare", care apar în regiunile de stepă de vest, nu mai devreme de mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Marea majoritatea a complexelor funerare cu cazane se încadrează în a două jumătatea a sec. V a. Chr. La începutul secolului al IV-lea a. Chr. aceste cazane se întâlnesc mai rar, iar în al doilea sfert de secolului al IV a. Chr. au dispărut complet din practicile culturale ale populației din stepele nord-vest-pontice.

Tur Virtual


Cercetare   Rapoarte Ştiinţifice

Rezumat al activităţii ştiinţifice în cadrul Proiectul instituţional „Rolul patrimoniului muzeal în dezvoltarea societăţii contemporane (2015-2018)”

În perioada 2015-2018, cercetătorii (29) Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei au realizat proiectul instituţional Rolul patrimoniului muzeal în dezvoltarea societăţii contemporane în cadrul Direcţiei strategice „Patrimoniul naţional şi dezvoltarea societăţii".

În cadrul proiectului, cercetarea şi sistematizarea unor colecţii muzeale istorico-documentare, arheologice, de numismatică, carte poştală au condus la identificarea unor noi valori patrimoniale şi introducerea lor în circuitul ştiinţific şi public, naţional şi internaţional în beneficiul societăţii contemporane, în conceptualizarea rolului educaţional al muzeului în comunitate, în continuarea procesului de digitizare a bunurilor culturale şi promovarea patrimoniului muzeal.

Cercetarea bunurilor culturale de patrimoniu: colecţiile arheologice, colecţiile fotodocumentare, colecţia de icoane, colecţia de carte veche din diferite perioade istorice a oferit noi date şi informaţii care permit utilizarea lor în scopul îmbunătăţirii demersului expoziţional şi facilităţii accesului publicului larg la informaţie, la patrimoniul cultural deţinut de muzeu.

În colecţiile muzeale şi de arhivă, au fost identificate noi mărturii foto şi documentare, inedite despre viaţa familiei de nobili Lazo din Basarabia epocii moderne, recuperate bunuri culturale, materiale, tridimensionale care au permis realizarea definitivă a conacului familiei Lazo ca obiectiv muzeografic şi turistic, ca o mărturie elocventă de identitate culturală. Noile date ştiinţifice depistate în dosarele de arhivă ne-au permis prezentarea ambianţei materiale şi morale adecvate a Conacului familiei Lazo de la Piatra cu toate generaţiile care au trecut, cu epoca lor, intercalate cu personalităţile titulare ale conacului care au făcut istorie şi şi-au adus contribuţia la dezvoltarea societăţii basarabene pe parcursul secolelor.

A fost stabilit rolul relaţiei muzeului cu publicul, rolul educaţiei de muzeu, începând cu secolul al XIX-lea şi până în contemporaneitate. A fost adusă o contribuţie serioasă la dimensiunile reale ale relaţiei muzeului din Republica Moldova cu publicul vizitator, la rolul şi utilitatea instituţiei muzeale în societatea contemporană. Pe baza unor investigaţii socio-psihologice ale publicului a fost identificat locul muzeului în conştiinţa vizitatorilor, a fost determinat dreptul şi privilegiul de a intra în muzeul contemporan şi trasate perspectivele de evoluţie a relaţiei muzeului cu publicul.

Au fost identificate, analizate şi structurate criteriile de evidenţă a publicului muzeal pe parcursul existenţei muzeului ca instituţie publică şi stabilite categoriile de public pentru instituţia muzeală contemporană.

Au fost acumulate informaţii referitoare la peste 1000 de monede descoperite la Costeşti, raionul Ialoveni, din colecţii publice şi private. Au fost făcute totaluri preliminare referitoare la structura numerarului provenit de pe teritoriul sitului. Astfel, lotul de monede de la Costeşti conţine emisiuni ale Imperiului Bizantin, Hoardei de Aur, din Serbia, Bulgaria, Cehia (sec. XIV), Moldova (sec. XV), Suedia (sec. XVII), Regatul Poloniei (sec. XVI-XVII), Imperiul Otoman (sec. XV-XVIII), Imperiul Rus (sec. XVIII). Pentru monedele Hoardei de Aur au fost identificate emisiuni monetare neprecizate anterior, cum ar fi monede selgiucide, emisiuni ale unor beilikuri din Anatolia, Eretna, Gandar, etc. Descoperirile monetare din secolele XV-XVIII demonstrează că după ieşirea zonei de sub autoritatea Hoardei de Aur, aşezarea şi-a continuat existenţa.

În arhivele din Polonia (Varşovia şi Poznan) şi Rusia (Sankt Petersburg şi Moscova) au fost descoperite noi documente inedite şi reproduceri ale documentelor din secolul al XVIII-lea despre dinastia Cantemireştilor şi neamul Movileştilor din secolele XVII-XVIII, considerate, până la ora actuală, iremediabil pierdute. Cercetările documentare de arhivă şi de muzeu au oferit posibilitatea ca pentru prima dată să fie lansate în circuitul ştiinţific 26 documente inedite cu caracter juridic, testamentar, financiaro-imobiliar, patrimonial-familial şi 38 scrisori personale ale Mariei Cantemir către Antioh Cantemir.

Săpăturile arheologice efectuate în cadrul sitului Taraclia-Gaidabul au rezultat cu descoperiri importante ce ţin de elemente de construcţie, mod de viaţă şi cultură materială a comunităţilor culturii Sabatinovka.

În cadrul investigaţiilor arheologice de la Varniţa au fost descoperite resturile fundaţiei unui edificiu din piatră care, în baza analizelor comparate a surselor arheologice, a izvoarelor documentare scrise, a descrierilor, dar şi a planurilor şi desenelor de epocă, a fost stabilit că este vorba de Cancelaria regelui suedez Carol al XII-lea, care a funcţionat în Varniţa în perioada anilor 1711-1713.

Rezultatele cercetărilor din cadrul proiectului instituţional au fost valorificate prin diverse forme ştiinţifice şi publice în ţară şi peste hotare:

Publicaţii: total 390, dintre care 12 monografii. În fiecare an, a apărut de sub tipar revista ştiinţifică Tyragetia, cu două numere.

Colaborarea muzeului cu diverse instituţii din ţară şi străinătate s-a materializat prin organizarea unor manifestări ştiinţifice, prin valorificarea publică comună a patrimoniului istorico-cultural, prin participare activă la diverse investigaţii, inclusiv arheologice. În anii 2015-2018 au fost organizate 14 manifestări ştiinţifice naţionale şi 8 evenimente ştiinţifice internaţionale. Conferinţa ştiinţifică anuală a muzeului Istorie Arheologie Muzeologie a ajuns la a XXIX-a ediţie, iar Simpozionul Internaţional de Numismatică la ediţia a XVII-a. Cercetătorii muzeului au participat în perioada 2015-2018 la 140 manifestări ştiinţifice naţionale, la 10 manifestări cu participare internaţională, 141 manifestări internaţionale în ţară şi peste hotare.

Cercetători muzeului au contribuit la dezvoltarea patrimoniului, colectând prin cercetare şi achiziţie 5881 de noi bunuri culturale. Cercetătorii muzeului au participat la digitizarea colecţiilor muzeale întocmind în anii 2015-2018 - 9368 fişe analitice.

Datorită susţinerii internaţionale, cercetătorii muzeului au avut stagii de documentare în România, Germania, Polonia, Franţa, Rusia.

Muzeul a continuat să fie o bază ştiinţifico-metodică pentru studenţii şi masteranzii Universităţii de Stat şi Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă" care susţin practica muzeografică, arheologică, etnografică, de patrimoniu.

Rezultatele cercetărilor ştiinţifice au fost valorificate public prin organizarea mai multor expoziţii tematice temporare în ţară şi peste hotare, cercetătorii muzeului elaborând concepţia şi structura tematică al fiecărui demers expoziţional - în total 20.

Cercetătorii muzeului au acordat asistenţă de specialitate mai multor instituţii publice şi private.

Rezultatele cercetărilor au fost diseminate publicului larg prin diverse materiale promoţionale, zeci de emisiuni radio şi TV.

 

Dr.hab. Elena Ploşniţa



 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM)...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC