EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM). La momentul de față în expoziția arheologică a muzeului sunt expuse două cazane de bronz descoperite în anul 1988 lângă s. Nicolscoe, mun. Tiraspol. Alte două cazane aflate în colecțiile MNIM provin din tumulii de lângă Dubăsari și Răscăieții Noi.

Piesa prezentată în calitate de exponat al lunii reprezintă o descoperire mai puțin cunoscută, documentată în 1979 în tumulul nr. 1 din preajma satului Răscăieții Noi, raionul Ștefan-Vodă. Pe lângă dimensiunile sale remarcabile (aproximativ 10 m înălțime), această movilă funerară este cunoscută și prin descoperirea din anul 1953 a unei terminații din bronz executată în stilul animalier scitic. Ulterior, în contextul deteriorării acestei movile a fost găsit un cazan de bronz turnat atribuit culturii scitice. Cazanul a fost grav afectat mecanic, în urma căruia buza a fost deformată, iar pereții, împreună cu un mâner vertical păstrat, au fost îndoiți. S-au pierdut fragmente din partea superioară a corpului și un mâner. Înălțimea totală reconstituită a cazanului este de 24 cm (fără mânere), diametrul reconstituit al cazanului emisferic este de 30 cm, iar greutatea de 6,5 kg. În 2020, au fost obținute date privind compoziția chimică a aliajului cazanului de bronz, care au arătat că acesta a fost turnat dintr-un aliaj format din aproape 95 % cupru. Mormintele scitice cercetate în tumulul de la Răscăieții Noi au fost datate în secolul al IV-lea a. Chr. În același timp, cazanul cu mânere verticale de la Răscăieții Noi aparține unei perioade mai timpurii, acest fapt fiind demonstrat de terminația din bronz din prima jumătate a secolului al V-lea a. Chr. descoperită în anul 1953. În plus, în mormântul 7 din tumulul 2 de la Răscăieții Noi a fost găsită o placă reprezentând un prădător încolăcit (expusă în expoziția MNIM), datată la mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Astfel, cazanul din tumulul nr. 1 de la Răscăieții Noi, cel m ai probabil, aparține sfârșitului perioadei scitice medii, fiind datat la mijlocul, sau în al treilea sfert al secolului al V-lea î. Chr.

Cazanele de bronz scitice din nord-vestul Mării Negre sunt concentrate în trei regiuni principale: Bucovina-Podolia, Dunărea de Jos și Nistrul de Jos, unde a fost găsit și exemplarul din Răscăieții Noi. Unele cazane scitice au fost găsite în afara unui context arheologic, reprezentând descoperiri fortuite. Cu toate acestea, în asociere cu alte descoperiri „fortuite" (de ex. statui antropomorfe scitice), cazanele scitice marchează o prezență scitică, cel mai probabil, nu mai devreme de finalul secolului al VI-lea a. Chr. Cazanele pătrund în zona Bucovinei și Podoliei în perioada scitică timpurie și sunt cunoscute de la mijlocul secolului al VII-lea a. Chr. Cazanele din bronz turnate împreună cu purtătorii acestora, pătrund în zona de stepă cu 150-200 de ani mai târziu, la fel ca și complexele funerare „militare", care apar în regiunile de stepă de vest, nu mai devreme de mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Marea majoritatea a complexelor funerare cu cazane se încadrează în a două jumătatea a sec. V a. Chr. La începutul secolului al IV-lea a. Chr. aceste cazane se întâlnesc mai rar, iar în al doilea sfert de secolului al IV a. Chr. au dispărut complet din practicile culturale ale populației din stepele nord-vest-pontice.

Tur Virtual


Cercetare   Rapoarte Ştiinţifice

Rezumatul activităţii ştiinţifice a muzeului în anul 2017

Începând cu anul 2015, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei realizează proiectul instituţional Rolul patrimoniului muzeal în dezvoltarea societăţii contemporane.(2015-2018) în cadrul Direcţiei strategice „ Patrimoniul naţional şi dezvoltarea societăţii”.

În calitate de partener, muzeul a participat la realizarea proiectului „Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea de la Varniţa – valorificare şi promovare”(2016-2017). Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului internaţional privind dezvoltarea patrimoniului cultural - CHOICE/Cultural Heritage: Opportunity For Improving Civic Engagement.

Proiectul „Cercetări arheologice şi interdisciplinare în cadrul siturilor culturii Sabatinovka din zona de sud a Republicii Moldova este realizat de muzeu în cooperare cu Institutul de Arheologie Preistorică, Universitatea Liberă (Berlin), cu susţinerea financiară din partea Fundaţiei Alexander von Humboldt (Germania). Durata proiectului: 2016-2018. Scopul principal al proiectului constă în investigarea siturilor arheologice, pentru a stabili sistemul paleoeconomic a comunităților din perioada tardivă a epocii bronzului (sec. XVI-XII a. Chr).

Campania de cercetare din anul 2017, a inclus investigaţii arheologice sistematice efectuate în situl din perioada târzie a bronzului târziu Taraclia-Gaidabul, amplasat lângă or. Taraclia. În total a fost cercetată, prin săpături arheologice, o suprafaţă de cca 500 m².

În procesul de cercetare au fost descoperite vestigiile unor construcţii din piatră, gropi menajere, multiple artefacte din os, piatră, lut şi bronz.

Pentru analizele interdisciplinare au fost prelevate probe necesare pentru efectuarea analizelor paleobotanice, paleozoologice, pedologice şi datări C14.

Rezultate relevante obţinute:

Cercetările recente în arhivele din Sankt-Petersburg şi Moscova s-au soldat cu descoperirea a 38 de scrisori ale Mariei Cantemir către fratele ei mai mic Antioh Cantemir, cunoscute, dar publicate doar parţial. Scrisorile Mariei Cantemir sunt importane sub aspect istoric şi literar, şi ocupă un loc aparte în categoriile surselor epistolare. Introducerea în circuitul ştiinţific a unor scrisori ale Mariei Cantemir către fratelui ei mai mic, Antioh au o semnificaţie deosebită sub aspect istoric şi literar. Analiza structurii, limbajului, conţinutului şi stilului textelor, ne permit individualizarea personajului în cauză, identificarea subiectivităţii feminine în perioada cercetată, şi totodată reprezintă un model de comportament şi poziţionare a femeilor în viaţă familială, privată, spirituală şi morală .

Au fost identificate noi mărturii fotodocumentare inedite despre viaţa familiei de nobili Lazo din Basarabia epocii moderne, recuperate bunuri culturale, materiale, tridimensionale care vor permite realizarea definitivă a conacului familiei Lazo ca obiectiv muzeografic şi turistic, ca o mărturie elocventă de identitate culturală. Noile date ştiinţifice depistate in dosarele de arhivă ne vor permite prezentarea ambianţei materiale şi morale adecvate a Conacului familiei Lazo de la Piatra cu toate generaţiile care au trecut, cu epoca lor, intercalate cu personalităţile titulare ale conacului care au făcut istorie şi şi-au adus contribuţia la dezvoltarea societăţii basarabene pe parcursul secolelor.

Rezultatele cercetărilor au fost valorificate prin diverse forme ştiinţifice şi publice în ţară şi peste hotare:

Publicaţii:

Total – 106 de publicaţi: + 1 articol publicistică şi 2 materiale promoţionale

1 monografie

1 capitol monografie

1 culegere de studii şi articole

2 articole în reviste naţionale, categoria A

16 articole în reviste naţionale, categoria B

2 în alte reviste naţionale

9 articole în culegeri naţionale;

32 rezumate naţionale;

1 monografie în afara ţării

8 articole în reviste din străinătate,

10 în culegeri din străinătate;

16 rezumate în publicaţii internaţionale

6 rezumate în publicaţii din străinătate;

1 publicaţie electronică


Muzeul şi în 2017 a reuşit să pregătească şi să publice 2 numere ale revistei muzeului – Tyragetia, reacreditată în anul acesta, 2017 ca revista ştiinţifică, plasată la categoria B.

În 2017 colaborarea muzeului cu diverse instituţii din străinătate s-a materializat prin organizarea unor manifestări ştiinţifice(2 internaţionale), prin valorificarea publică comună a patrimoniului istorico-cultural, prin participare activă la diverse investigaţii, inclusiv arheologice. Colaborarea cu instituţii ştiinţifice din Germania, a permis continuarea realizării unor proiecte de investigaţii arheologice comune în Republica Moldova. La colaborare internaţională trebuie să mai menţionăm şi organizarea conferinţei internaţionale Situl istoric Tabăra regelui Suediei Carol al XII-lea – restaurarea memoriei, organizarea Simpozionului Internaţional de Numismatică, ediţia a 17-a la care au participat 30 de participanţi din mai multe ţări europene. Muzeul în calitate de partener a participat la realizarea proiectului Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea de la Varniţa – valorificare şi promovare.

Cercetătorii muzeului au organizat 5 manifestări ştiinţifice naţionale şi 2 internaţionale:

Naţionale

1. Masa rotundă Deportări, foame, holocaust – crime ale secolului XX, ianuarie 2017, sectorul Istorie Modernă şi Contemporană

2. Conferinţa ştiinţifică Războiul de la Nistru, 28 februarie 2017, sectorul Istorie Modernă şi Contemporană

3. Al XI-lea Simpozion de Heraldică, organizată de sectorul Istorie Medievală şi Numismatică, în colaborare cu Societatea de Genealogie, Heraldică şi Arhivistică „Paul Gore” şi Comisia Naţională de Heraldică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, 27 aprilie 2017.

4. Conferinţa ştiinţifică Prima revistă bisericească în spaţiul basarabean (la 150 de ani de la apariţie), organizată de sectorul Istorie Modernă şi Contemporană şi Institutul de Istorie al AŞM, Chişinău, 8 iunie 2017.

5. Conferinţa ştiinţifică anuală a muzeului Istorie. Arheologie. Muzeologie, 19-20 octombrie 2017.

Internaţionale

1.Conferinţa ştiinţifică internaţională „Situl istoric Tabăra regelui Suediei Carol al XII-lea de la Varniţa. Restaurarea memoriei” în cadrul proiectului „Situl istoric Tabăra regelui Suediei Carol al XII-lera de la Varniţa – valorificare şi promovare”, Chişinău, 21-22 mai 2017. Responsdabil E. Ploşniţa

2. Al XVII-lea Simpozion de Numismatică. Organizat de muzeu în parteneriat cu Societatea Numismatică din Republica Moldova şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, 4-6 octombrie 2017. Responsabil A. Boldureanu.

Au fost înregistrate 37 participări la manifestări ştiinţifice naţionale, 20 de participări la manifestări ştiinţifice internaţionale, 2 – cu participare internaţională şi 15 participări la manifestări în afara ţării, în total – 74 de participări la manifestări ştiinţifice

Au fost organizate şi deschise publicului 5 expoziţii temporare

1. Situl istoric Tabăra regelui Suediei Carol al XII-lea de la Varniţa. Mărturii fotodocumentare, expoziţie fotodocumentară

2. Expoziţia temporară Milenii de civilizaţie la Orheiul Vechi, organizată de sectorul Istorie Medievală şi Numismatică, în colaborare cu Sectorul Arheologie şi Istorie Veche.

3. Expoziţia temporară Ion Hâncu. Omul. Personalitatea. Savantul.” , aprilie-mai 2017.

4. Expoziţia temporară Ceasul de-a lungul timpului, vernisată la 18 mai, 2017.

5. Expoziţia temporară Sfatul Ţării. 100 de ani de la înfiinţare, noiembrie 2017

Dezvoltarea patrimoniului: Prin transfer, cercetare de teren, documentare, achiziţii şi donaţii cercetătorii au colectat şi depozitat în fondurile muzeului 1210 noi bunuri culturale(piese de patrimoniu)

Digitizarea colecţiilor: În cadrul procesului de informatizare, digitizare a colecţiilor muzeale cercetătorii au realizat 2316 fişe analitice

Cercetătorii muzeului au acordat asistenţă de specialitate mai multor instituţii publice şi private

Cercetătorii muzeului au lucrat în Comisii universitare de susţinere a tezelor de licenţă şi masterat, în calitate de preşedinte şi membri; au lucrat şi în colegii de redacţie a unor reviste ştiinţifice editate în ţară şi peste hotare

Muzeul a fost vizitat în scop de documentare de mai mulţi specialişti – cercetători, muzeografi din Germania, Rusia, România, Suedia etc.

În prezent muzeul are 3 doctoranzi la Universitatea de Stat din Moldova.

Rezultatele cercetărilor au fost diseminate prin mai multe reportaje: 10 TV, 20 radio.



 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM)...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC