EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Obiectul expus, un vas ceramic de tip „askos", provine din necropola tumulară de lângă satul Ciumai, raionul Taraclia. Vasul a fost descoperit în anul 2015 într-un mormânt cenotaf atribuit culturii Jamnaja, datată în perioada timpurie a epocii bronzului (cca 3300-2600 a. Chr.).

Recipientul de configurație evident asimetrică, este modelat manual din pastă de lut de calitate, având suprafța netedă de culoare brună cu pete cenușii. Corpul vasului, este prevăzut cu o proeminență accentuată și un gât tronconic cu deschiderea mai largă spre gură. Vasul are o toartă și este ornamentat cu trei perechi de aplicații reliefate, amplasate simetric. Înățimea vasului este de 15,5 cm, diametrul gurii de 11,4 cm, diamentul corpului de 15 cm și diametrul bazei de 7,5 cm. Asemenea vase în literatura arheologică sunt cunoscute sub denumirea de vase „askos", termenul respectiv, fiind de proveniență din limba greacă veche, desemnând unul din recipientele primitive de epocă - burduful din piele de animal.

În timpurile preistorice, la unele popoare, burduful era transpus în ceramică, în aceste cazuri fiind păstate trăsăturile de bază ale vasului arhaic din piele, căpătând o formă bombată proeminentă cu toartă și fund plat. Din aspectul original al burdufului s-a păstrat gura asimetrică corespunzătoare gâtului animalului, și uneori trei sau patru piciorușe, corespunzătoare apendicelor pielii jupuite de pe picioarele animalului. Aceste vase au pierdut caracterul zoomorf original, înscriindu-se drept o formă nouă în inventarul ceramicii neo-eneolitice. Primele vase de acest tip sunt atestate în Grecia, în neoliticul timpuriu (cca 5000-4500 a. Chr.) având forma unor cupe sau căni. În culturile neo-eneolitice carpato-balcanice se întâlnește tipul de askos egeean de formă scundă sau înaltă, cu sau fără piciorușe și cu toartă. Mai rar, acestea sunt prevăzute cu două guri (una de umplere și alta de golire) sau sunt descentrate și prevăzute cu guri de formă ciudată. În spațiul dintre Carpați și Nipru se cunosc doar forme înalte de askos simplu, fără elemente zoomorfe. Vasele de tip askos sunt prezente în diverse culturi preistorice, cu precădere în Europa de Sud-Est și Anatolia.

Fiind descoperite de multe ori în asociere cu inventar de cult, vasele askos ar putea fi un indicator important al utilizării în practici ritualice religioase. Alături de cele zoomorfe, antropomorfe și vasele de tip rhyton (recipient aproximativ conic din care, în cadrul unor ceremonii erau băute sau se turnate fluide), askosurile au fost încadrate în categoria vaselor cu destinație de cult, fiind legate de libații (act ritual care consta în gustarea și apoi vărsarea unei cupe de vin, lapte etc. ca omagiu adus divinității).

Tur Virtual


Arhiva Evenimentelor

Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor

18 mai 2019

 
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei sub patronajul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării a organizat la 18 mai 2019, între orele 10.00 - 24.00, Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor. În acest an evenimentele s-au desfășurat sub genericul Muzeele - hub-uri creative: viitorul tradiţiilor.

PROGRAMUL A INCLUS:

Vizitarea Expoziţiilor

1. Expoziţia permanentă „Istorie şi civilizaţie”

2. Innovatic Fest Roboshow, sălile 1-4, 10:00 – 24:00

În cadrul expoziţiei vizitatorii s-au delectat cu recitaluri de poezie susţinute de robotul Tespian şi s-au avântat în dans împreună cu roboţii dansatori, au rămas uimiţi cu câtă uşurinţă păianjenii roboţi depăşesc obstacole şi fermecaţi pe viaţă de vedeta expoziţiei de inovaţii din Las Vegas 2019 – căţelul Aibo !

Accesul la expoziţia „Innovatic fest” a fostposibilă în baza biletelor cu preţ redus.

3. „Bucureşti: un portret novecento", holul de la etaj, 10:00 – 24:00

Expoziţia temporară despre Bucureştiul secolului XX a adus în atenţia publicului oraşul Bucureşti din perspectiva unei călătorii prin secolul XX, fără să se limiteze la evoluţia societăţii urbane, încercând să arate, în linii generale, câteva modificări de comportament, mod de viaţă, preocupări, tipul de locuire şi ambientare interioară. 

4. „Modă şi stil în Chişinăul şi Bucureştiul anilor 30”, sala 12/Sala Albastră, 10:00 – 24:00

O colecţie unică de rochii ale faimoaselor vedete ale estradei româneşti şi unele dintre cele mai rare accesorii atribuite perioadei anilor 30 ai secolului XX. Fiecare rochie are o poveste aparte.

Expoziţia reprezintă retrospectiva siluetelor la modă din acei ani, ceea ce se potriveşte perfect cu interiorul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. Oaspeţii vor putea admira, de asemenea, mai multe imagini care demonstrează frumuseţea, eleganţa, expresivitatea siluetelor şi strălucirea creaţiilor acelei epoci.

5. Piese inedite din patrimoniul MNIM

În cadrul compartimentului expoziţional „Antichitate şi Ev mediu” au fost prezentate, în premieră, două copii a unor metope ale Columnei lui Traian precum şi macheta Bisericii de la Căuşeni.

Participarea la evenimente:

1. Lansare de carte „Piese de giuvaergie antică din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei ”, autor Ana Niculiţă, Sala Albastră a MNIM, ora 12:00.

2. Concert de muzică de cameră, Orchestra Naţională de Cameră, Dirijor Vladimir Andrieş, Sala Albastră a MNIM, ora 13:30 – 14:30

3. Program muzical oferit de elevii liceului S. Rahmaninov.
Sala Albastră a MNIM, ora 16:00 – 17:00

4. Un film la muzeu. „Expediţiile memoriei”, Sala 10/Istorie modernă. Studioul OWH; producţii recente din cadrul festivalului Cronograf. ora 17:00 – 20:00

5. Atelier de pictură pe ceramică. Sala 6/ Sala Roşie.

Atelier susţinut de Svetlana Şugjda (Facultatea Arte Plastice şi Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”) şi Alena Stoica, meşter ceramist. Vizitatorii au avut posibilitatea să picteze vase cu motive decorative din cultura Cucuteni, iar operele finale să le ducă cu ei acasă. Vasul meu – opera mea! ora 10:00 – 16:00

6. Atelier de caligrafie medievală. Sala 8.

Mânuind pene şi peniţe de scris, pe hârtie veche, cu cerneluri minunate, vizitatorii şi-au înscris propriile scrisori şi acte, le-au întărit cu sigiliul muzeului şi le-au dăruit celor dragi. Nimeni nu a plecat din muzeu fără o amintire! ora 10:00 – 16:00

7. Târgul tradiţiilor (cu vânzare). Curtea muzeului, ora 10:00 – 20:00

Ateliere de creaţie cu participarea meşterilor populari

Ion Prividiuc – meşter olar

Grigore Pasternac – meşter lemnar

Oksana Bureak - bijuterii din piele şi pietre naturale

Victor Pelin - meşter lemnar

Nadejda Sîrbu – modelare jucării din lut

Olga Koshel – meşter olar

8. Concert nocturn, Curtea muzeului, ora 20:30 – 23:00

... şi alte surprize frumoase!

În data de 18 mai 2019, în intervalul orelor 10:00 – 24:00, accesul în sălile muzeului şi participarea la toate activităţile din program, cu excepţia accesului la expoziţia „Innovatic fest”, a fost gratuită. 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Obiectul expus, un vas ceramic de tip „askos", provine din necropola tumulară de lângă satul Ciumai, raionul Taraclia. Vasul a fost descoperit în anul 2015 într-un mormânt cenotaf atribuit culturii Jamnaja, datată în perioada timpurie a epocii bronzului (cca 3300-2600 a. Chr.)...

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC