EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Radioul reprezintă una dintre realizările tehnologice de excepție ale gândirii umane, care a condus la apariția și dezvoltarea celui mai puternic și mai popular mijloc de comunicare în masă. De la începuturile sale, radiofonia a avut efecte imediate pe plan social, economic, militar, dar şi pe cel cultural.

Radioul este opera timpului, la care au contribuit mai mulți oameni de știință. Printre cele mai importante nume menționăm pe: fizicianul scoțian James Clerk Maxwell, care a prezis, în 1860, existența undelor radio; fizicianul german Heinrich Rudolph Hertz, care a demonstrat că variațiile rapide ale curentului electric ar putea fi proiectate în spațiu sub formă de unde radio; inventatorul american de origine croată Nicola Tesla, care, în 1891, a construit modelul teoretic al aparatului ce producea cicluri electromagnetice.


Acei cărora li se atribuie în mod prioritar aceasta descoperire - inventatorul italian Guglielmo Marconi și fizicianul rus Alexander Popov - nu au făcut altceva decât să sintetizeze sau să împletească idei flotante, așa că nimeni nu are drept de paternitate intelectuală, ceea ce nu le exclude drepturile conferite de brevete și, implicit, gloria.

De mai bine de 120 de ani, radioul spune povești, salvează vieți, transmite știri, educă generații, oferă un mijloc de recreere, modelează experiența diversității unei societăți. În semn de prețuire pentru acest puternic vector de informație şi cultură, UNESCO a instituit, în 2012, o sărbătoare specială, Ziua Mondială a Radioului, care se marchează în întreaga lume la 13 februarie.

Apariția radiodifuziunii sonore a propulsat dezvoltarea radiotehnicii. Treptat, începând cu 1920, necesitatea audițiilor colective au determinat fabricarea primelor difuzoare pe principiul inducției electromagnetice, care dispuneau de o diafragmă sau un con difuzor. Mișcate de o paletă metalică, acestea acționau o masă de aer importantă, producând astfel sunete puternice. Depășind cadrul evolutiv, cu toate greutățile inerente, radioul s-a perfecționat continuu, cu predilecție după inventarea lămpilor de radio și a tranzistoarelor, ajungându-se la construcția de aparate tot mai complexe.
Muzeul Național de Istorie a Moldovei conservă şi valorifică circa 120 de radioreceptoare cu valoare istorică, tehnică și memorială, fabricate între 1934 și începutul secolului al XXI-lea în diverse țări. Aparatele de radio din patrimoniul muzeal prezintă interes pentru istoria științei și tehnicii, o parte dintre acestea remarcându-se ca piese de referință pentru evoluția mijloacelor de comunicare.

Din punctul de vedere al principiului de funcționare, aparatele radio deținute de muzeu sunt cu amplificare directă, cu reacție și superheterodine. Din punct de vedere categorial, fondul radiotehnic muzeal este alcătuit din: 36 de aparate de radioficare, 17 receptoare radio cu tuburi electronice şi 68 de radioreceptoare tranzistorizate.

Luna aceasta, în cadrul serialului „Exponatul lunii", supunem atenției publicului două radioreceptoare staționare cu tuburi electronice, Telefunken și Philips, de o mare valoare istorică și tehnică, ele punând bazele constituirii colecției muzeale de aparate radio.

Radioreceptor Telefunken, model Koncert Trial, a fost fabricat la întreprinderea Radiotechna din Praga-Prelouc, Cehoslovacia, între anii 1934 şi 1935. Este un aparat de tip superheterodină, în carcasă de bachelită. Caracteristici tehnice: 4 tuburi electronice - REN904, REN904, RENS1374S și RGN564; gamele de unde - UL (unde lungi), UM (unde medii) şi US (unde scurte); dimensiuni - 290x355x175 mm; sursa de alimentare - 110/240 V; difuzor - permanent dinamic.

Radioreceptor Philips, model 36U, a fost fabricat în 1943 la atelierul Philips din Ungaria (care a funcționat între anii 1931 și 1949). Este un aparat de tip superheterodină, în carcasă de bachelită. Caracteristici tehnice: 4 tuburi electronice - UCH21, UCH21, UBL21 și UY21; gamele de unde: UL (unde lungi) şi US (unde scurte); dimensiuni: 250x170x130 mm; sursa de alimentare: 110/150/220 V, greutate: 2,5 kg; difuzor - permanent dinamic.

Tur Virtual


Arhiva Evenimentelor

Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor

18 mai 2019

 
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei sub patronajul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării a organizat la 18 mai 2019, între orele 10.00 - 24.00, Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor. În acest an evenimentele s-au desfășurat sub genericul Muzeele - hub-uri creative: viitorul tradiţiilor.

PROGRAMUL A INCLUS:

Vizitarea Expoziţiilor

1. Expoziţia permanentă „Istorie şi civilizaţie”

2. Innovatic Fest Roboshow, sălile 1-4, 10:00 – 24:00

În cadrul expoziţiei vizitatorii s-au delectat cu recitaluri de poezie susţinute de robotul Tespian şi s-au avântat în dans împreună cu roboţii dansatori, au rămas uimiţi cu câtă uşurinţă păianjenii roboţi depăşesc obstacole şi fermecaţi pe viaţă de vedeta expoziţiei de inovaţii din Las Vegas 2019 – căţelul Aibo !

Accesul la expoziţia „Innovatic fest” a fostposibilă în baza biletelor cu preţ redus.

3. „Bucureşti: un portret novecento", holul de la etaj, 10:00 – 24:00

Expoziţia temporară despre Bucureştiul secolului XX a adus în atenţia publicului oraşul Bucureşti din perspectiva unei călătorii prin secolul XX, fără să se limiteze la evoluţia societăţii urbane, încercând să arate, în linii generale, câteva modificări de comportament, mod de viaţă, preocupări, tipul de locuire şi ambientare interioară. 

4. „Modă şi stil în Chişinăul şi Bucureştiul anilor 30”, sala 12/Sala Albastră, 10:00 – 24:00

O colecţie unică de rochii ale faimoaselor vedete ale estradei româneşti şi unele dintre cele mai rare accesorii atribuite perioadei anilor 30 ai secolului XX. Fiecare rochie are o poveste aparte.

Expoziţia reprezintă retrospectiva siluetelor la modă din acei ani, ceea ce se potriveşte perfect cu interiorul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. Oaspeţii vor putea admira, de asemenea, mai multe imagini care demonstrează frumuseţea, eleganţa, expresivitatea siluetelor şi strălucirea creaţiilor acelei epoci.

5. Piese inedite din patrimoniul MNIM

În cadrul compartimentului expoziţional „Antichitate şi Ev mediu” au fost prezentate, în premieră, două copii a unor metope ale Columnei lui Traian precum şi macheta Bisericii de la Căuşeni.

Participarea la evenimente:

1. Lansare de carte „Piese de giuvaergie antică din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei ”, autor Ana Niculiţă, Sala Albastră a MNIM, ora 12:00.

2. Concert de muzică de cameră, Orchestra Naţională de Cameră, Dirijor Vladimir Andrieş, Sala Albastră a MNIM, ora 13:30 – 14:30

3. Program muzical oferit de elevii liceului S. Rahmaninov.
Sala Albastră a MNIM, ora 16:00 – 17:00

4. Un film la muzeu. „Expediţiile memoriei”, Sala 10/Istorie modernă. Studioul OWH; producţii recente din cadrul festivalului Cronograf. ora 17:00 – 20:00

5. Atelier de pictură pe ceramică. Sala 6/ Sala Roşie.

Atelier susţinut de Svetlana Şugjda (Facultatea Arte Plastice şi Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”) şi Alena Stoica, meşter ceramist. Vizitatorii au avut posibilitatea să picteze vase cu motive decorative din cultura Cucuteni, iar operele finale să le ducă cu ei acasă. Vasul meu – opera mea! ora 10:00 – 16:00

6. Atelier de caligrafie medievală. Sala 8.

Mânuind pene şi peniţe de scris, pe hârtie veche, cu cerneluri minunate, vizitatorii şi-au înscris propriile scrisori şi acte, le-au întărit cu sigiliul muzeului şi le-au dăruit celor dragi. Nimeni nu a plecat din muzeu fără o amintire! ora 10:00 – 16:00

7. Târgul tradiţiilor (cu vânzare). Curtea muzeului, ora 10:00 – 20:00

Ateliere de creaţie cu participarea meşterilor populari

Ion Prividiuc – meşter olar

Grigore Pasternac – meşter lemnar

Oksana Bureak - bijuterii din piele şi pietre naturale

Victor Pelin - meşter lemnar

Nadejda Sîrbu – modelare jucării din lut

Olga Koshel – meşter olar

8. Concert nocturn, Curtea muzeului, ora 20:30 – 23:00

... şi alte surprize frumoase!

În data de 18 mai 2019, în intervalul orelor 10:00 – 24:00, accesul în sălile muzeului şi participarea la toate activităţile din program, cu excepţia accesului la expoziţia „Innovatic fest”, a fost gratuită. 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
#Exponatul Lunii

Radioul reprezintă una dintre realizările tehnologice de excepție ale gândirii umane, care a condus la apariția și dezvoltarea celui mai puternic și mai popular mijloc de comunicare în masă. De la începuturile sale, radiofonia a avut efecte imediate pe plan social, economic, militar, dar şi pe cel cultural....

Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2023 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC