EN RO
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Mod citire#Exponatul Lunii

Kyathos (< gr.veche κύαθος - căuș, cană) este vas antic grecesc (căuș), folosit pentru scoaterea vinului din diverse vase mai mari (cratere, hidrii, pelike etc.), pentru a fi turnat în cupe de băut. Pe parcursul existenței acestor vase, ele au fost confecționate din diferite materiale - de la argint și bronz până la lut ars, cele din urmă fiind deseori pictate cu figuri roșii și negre, iar uneori - acoperite doar cu firnis negru.

Miturile despre Heracles ne amintesc de un tânăr paharnic pe nume Kyathos, care în timpul unui ospăț, scoțând vinul din vas cu un căuș de ceramică, pentru a-l turna în cupa lui Heracles, rupe întâmplător toarta supraînălțată a vasului (cazuri întâlnite deseori) și varsă lichidul peste eroul legendar. Heracles, necalculându-și puterile, îi dă un bobârnac tânărului neatent. Deși a fost o simplă lovitură cu degetul, ea i-a fost fatală tânărului paharnic. În amintirea acestui trist eveniment, în patria lui Kyathos, Etolia, a fost plantat un crâng, numit Crângul paharnicului, în el fiind amplasată și o sculptură ce îl reprezintă pe Kyathos întinzând cupa lui Heracles. Tot în memoria paharnicului, vasele-căușe pentru scoaterea vinului au primit numele acestuia.

Polonicele kyathos, executate din argint sau din bronz, de cele mai mute ori având diametrul căușului foarte mic (între 4-6 cm), erau folosite la scoaterea vinului din amfore (diametrul gâtului acestora varia între 8-10-12 cm). Kyathos-ul de metal era prevăzut, de obicei, cu un mâner lung și subțire, care, în partea superioară, era îndoit, finalizând cu un cap stilizat de lebădă.

Aceste vase sunt răspândite în diverse culturi din perioada greacă în sec.VI-IV a. Chr.

Kyathos-ul de bronz, păstrat la Muzeul Național de Istorie, ca și majoritatea pieselor de metal de acest tip, are partea superioară a toartei (mânerului) îndoită în formă de cârlig, ce finalizează cu un cap de lebădă, și are următoarele caracteristici: greutatea - 116,40 g; lungimea maximă - 31,5 cm; lățimea toartei 0,9 -2 cm; diametrul gurii căușului 4,4x5 cm; diametrul fundului căușului - 4 cm; înălțimea căușului - 2,7 cm.


 
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
 

Arhiva Evenimentelor

Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor

18 mai 2019

 
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei sub patronajul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării a organizat la 18 mai 2019, între orele 10.00 - 24.00, Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor. În acest an evenimentele s-au desfășurat sub genericul Muzeele - hub-uri creative: viitorul tradiţiilor.

PROGRAMUL A INCLUS:

Vizitarea Expoziţiilor

1. Expoziţia permanentă „Istorie şi civilizaţie”

2. Innovatic Fest Roboshow, sălile 1-4, 10:00 – 24:00

În cadrul expoziţiei vizitatorii s-au delectat cu recitaluri de poezie susţinute de robotul Tespian şi s-au avântat în dans împreună cu roboţii dansatori, au rămas uimiţi cu câtă uşurinţă păianjenii roboţi depăşesc obstacole şi fermecaţi pe viaţă de vedeta expoziţiei de inovaţii din Las Vegas 2019 – căţelul Aibo !

Accesul la expoziţia „Innovatic fest” a fostposibilă în baza biletelor cu preţ redus.

3. „Bucureşti: un portret novecento", holul de la etaj, 10:00 – 24:00

Expoziţia temporară despre Bucureştiul secolului XX a adus în atenţia publicului oraşul Bucureşti din perspectiva unei călătorii prin secolul XX, fără să se limiteze la evoluţia societăţii urbane, încercând să arate, în linii generale, câteva modificări de comportament, mod de viaţă, preocupări, tipul de locuire şi ambientare interioară. 

4. „Modă şi stil în Chişinăul şi Bucureştiul anilor 30”, sala 12/Sala Albastră, 10:00 – 24:00

O colecţie unică de rochii ale faimoaselor vedete ale estradei româneşti şi unele dintre cele mai rare accesorii atribuite perioadei anilor 30 ai secolului XX. Fiecare rochie are o poveste aparte.

Expoziţia reprezintă retrospectiva siluetelor la modă din acei ani, ceea ce se potriveşte perfect cu interiorul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. Oaspeţii vor putea admira, de asemenea, mai multe imagini care demonstrează frumuseţea, eleganţa, expresivitatea siluetelor şi strălucirea creaţiilor acelei epoci.

5. Piese inedite din patrimoniul MNIM

În cadrul compartimentului expoziţional „Antichitate şi Ev mediu” au fost prezentate, în premieră, două copii a unor metope ale Columnei lui Traian precum şi macheta Bisericii de la Căuşeni.

Participarea la evenimente:

1. Lansare de carte „Piese de giuvaergie antică din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei ”, autor Ana Niculiţă, Sala Albastră a MNIM, ora 12:00.

2. Concert de muzică de cameră, Orchestra Naţională de Cameră, Dirijor Vladimir Andrieş, Sala Albastră a MNIM, ora 13:30 – 14:30

3. Program muzical oferit de elevii liceului S. Rahmaninov.
Sala Albastră a MNIM, ora 16:00 – 17:00

4. Un film la muzeu. „Expediţiile memoriei”, Sala 10/Istorie modernă. Studioul OWH; producţii recente din cadrul festivalului Cronograf. ora 17:00 – 20:00

5. Atelier de pictură pe ceramică. Sala 6/ Sala Roşie.

Atelier susţinut de Svetlana Şugjda (Facultatea Arte Plastice şi Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”) şi Alena Stoica, meşter ceramist. Vizitatorii au avut posibilitatea să picteze vase cu motive decorative din cultura Cucuteni, iar operele finale să le ducă cu ei acasă. Vasul meu – opera mea! ora 10:00 – 16:00

6. Atelier de caligrafie medievală. Sala 8.

Mânuind pene şi peniţe de scris, pe hârtie veche, cu cerneluri minunate, vizitatorii şi-au înscris propriile scrisori şi acte, le-au întărit cu sigiliul muzeului şi le-au dăruit celor dragi. Nimeni nu a plecat din muzeu fără o amintire! ora 10:00 – 16:00

7. Târgul tradiţiilor (cu vânzare). Curtea muzeului, ora 10:00 – 20:00

Ateliere de creaţie cu participarea meşterilor populari

Ion Prividiuc – meşter olar

Grigore Pasternac – meşter lemnar

Oksana Bureak - bijuterii din piele şi pietre naturale

Victor Pelin - meşter lemnar

Nadejda Sîrbu – modelare jucării din lut

Olga Koshel – meşter olar

8. Concert nocturn, Curtea muzeului, ora 20:30 – 23:00

... şi alte surprize frumoase!

În data de 18 mai 2019, în intervalul orelor 10:00 – 24:00, accesul în sălile muzeului şi participarea la toate activităţile din program, cu excepţia accesului la expoziţia „Innovatic fest”, a fost gratuită.


 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului

  
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
  
Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.#Exponatul Lunii

Kyathos (< gr.veche κύαθος - căuș, cană) este vas antic grecesc (căuș), folosit pentru scoaterea vinului din diverse vase mai mari (cratere, hidrii, pelike etc.), pentru a fi turnat în cupe de băut. Pe parcursul existenței acestor vase, ele au fost confecționate din diferite materiale - de la argint și bronz până la lut ars, cele din urmă fiind deseori pictate cu figuri roșii și negre, iar uneori - acoperite doar cu firnis negru. Miturile despre Heracles ne amintesc de un tânăr paharnic pe nume Kyathos, care în timpul unui ospăț, scoțând vinul din vas cu un căuș de ceramică, pentru a-l turna în cupa lui Heracles, rupe întâmplător toarta supraînălțată a vasului (cazuri întâlnite deseori) și varsă lichidul peste eroul legendar. Heracles, necalculându-și puterile, îi dă un bobârnac tânărului neatent...

Citeşte mai multe >>

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2021 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu