EN RO
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Mod citire#Exponatul Lunii

Este un trofeu sportiv obţinut la un concurs interşcolar, organizat de comisia sportivă de oină între instituţiile şcolare din Basarabia interbelică. Nu cunoaştem instituţiile şcolare participante la acest concurs, nici locul organizării, ştim doar că unul dintre învingători s-a ales cu premiul II şi că evenimentul a avut loc pe 13 mai 1934. Pe această cale aflăm despre existenţa, la nivel şcolar, a diferitor competiţii sportive organizate de către instituţiile şcolare, printre care şi jocul de oină. Oina este un sport frumos şi complex, care dezvoltă fizicul şi spiritul, curajul şi dorinţa de perfecţionare. Oina este o comoară a poporului român, care trebuie păstrată cu sfinţenie şi transmisă viitoarelor generaţii.

Pentru naţiunea română jocul de oină sau hoina este considerat un joc sportiv naţional, având o vechime de cel puţin şase secole. Jocul de oină este practicat continuu, cel puţin din secolul al XIV-lea, conform cronicilor şi hrisoavelor timpului, fiind menţionat prima dată documentar la 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă. Jocul solicită calităţi sportive complexe (viteză bună de alergare, reflexe rapide în mişcările de autoapărare faţă de loviturile mingii, precizie în aruncarea şi lovirea mingii cu un baston sau bâtă). Oina este un sport care ne identifică în aceeaşi măsură ca şi lupta naţională, trânta. Jocul devine atractiv printre tinerii de la sate, pătrunde în programa şcolară prin intermediul lecţiilor de educaţie fizică. Prin Reforma Învăţământului de la 1898, precum şi prin alte decizii ministeriale, ministrul învăţământului, Spiru Haret, introduce practicarea obligatorie a oinei în şcolile de toate gradele, totodată decide organizarea anuală a concursurilor şcolare de oină.

La 9 mai 1899, la Bucureşti, a fost organizat primul campionat naţional de oină, echipele fiind formate din liceeni. Învingătoare a fost echipa Liceului Nicolae Bălcescu din Brăila.

În 1912 este creată Federaţia Societăţii Sportive din România (FSSR) cu sediul la Bucureşti în componenţa căreia intrau 13 comisii sportive, printre care şi comisia de oină.

Odată cu Unirea de la 1918, are loc reorganizarea FSSR, în 1923, cu includerea în componenţa ei a celorlalte comisii sportive de oină din Transilvania, Bucovina şi Basarabia.

În 1932 este înfiinţată Federaţia Română de oină.

Click aici pentru Turul Virtual al Muzeului

 
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
 

Arhiva Evenimentelor

Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor

18 mai 2019

 
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei sub patronajul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării a organizat la 18 mai 2019, între orele 10.00 - 24.00, Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor. În acest an evenimentele s-au desfășurat sub genericul Muzeele - hub-uri creative: viitorul tradiţiilor.

PROGRAMUL A INCLUS:

Vizitarea Expoziţiilor

1. Expoziţia permanentă „Istorie şi civilizaţie”

2. Innovatic Fest Roboshow, sălile 1-4, 10:00 – 24:00

În cadrul expoziţiei vizitatorii s-au delectat cu recitaluri de poezie susţinute de robotul Tespian şi s-au avântat în dans împreună cu roboţii dansatori, au rămas uimiţi cu câtă uşurinţă păianjenii roboţi depăşesc obstacole şi fermecaţi pe viaţă de vedeta expoziţiei de inovaţii din Las Vegas 2019 – căţelul Aibo !

Accesul la expoziţia „Innovatic fest” a fostposibilă în baza biletelor cu preţ redus.

3. „Bucureşti: un portret novecento", holul de la etaj, 10:00 – 24:00

Expoziţia temporară despre Bucureştiul secolului XX a adus în atenţia publicului oraşul Bucureşti din perspectiva unei călătorii prin secolul XX, fără să se limiteze la evoluţia societăţii urbane, încercând să arate, în linii generale, câteva modificări de comportament, mod de viaţă, preocupări, tipul de locuire şi ambientare interioară. 

4. „Modă şi stil în Chişinăul şi Bucureştiul anilor 30”, sala 12/Sala Albastră, 10:00 – 24:00

O colecţie unică de rochii ale faimoaselor vedete ale estradei româneşti şi unele dintre cele mai rare accesorii atribuite perioadei anilor 30 ai secolului XX. Fiecare rochie are o poveste aparte.

Expoziţia reprezintă retrospectiva siluetelor la modă din acei ani, ceea ce se potriveşte perfect cu interiorul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. Oaspeţii vor putea admira, de asemenea, mai multe imagini care demonstrează frumuseţea, eleganţa, expresivitatea siluetelor şi strălucirea creaţiilor acelei epoci.

5. Piese inedite din patrimoniul MNIM

În cadrul compartimentului expoziţional „Antichitate şi Ev mediu” au fost prezentate, în premieră, două copii a unor metope ale Columnei lui Traian precum şi macheta Bisericii de la Căuşeni.

Participarea la evenimente:

1. Lansare de carte „Piese de giuvaergie antică din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei ”, autor Ana Niculiţă, Sala Albastră a MNIM, ora 12:00.

2. Concert de muzică de cameră, Orchestra Naţională de Cameră, Dirijor Vladimir Andrieş, Sala Albastră a MNIM, ora 13:30 – 14:30

3. Program muzical oferit de elevii liceului S. Rahmaninov.
Sala Albastră a MNIM, ora 16:00 – 17:00

4. Un film la muzeu. „Expediţiile memoriei”, Sala 10/Istorie modernă. Studioul OWH; producţii recente din cadrul festivalului Cronograf. ora 17:00 – 20:00

5. Atelier de pictură pe ceramică. Sala 6/ Sala Roşie.

Atelier susţinut de Svetlana Şugjda (Facultatea Arte Plastice şi Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”) şi Alena Stoica, meşter ceramist. Vizitatorii au avut posibilitatea să picteze vase cu motive decorative din cultura Cucuteni, iar operele finale să le ducă cu ei acasă. Vasul meu – opera mea! ora 10:00 – 16:00

6. Atelier de caligrafie medievală. Sala 8.

Mânuind pene şi peniţe de scris, pe hârtie veche, cu cerneluri minunate, vizitatorii şi-au înscris propriile scrisori şi acte, le-au întărit cu sigiliul muzeului şi le-au dăruit celor dragi. Nimeni nu a plecat din muzeu fără o amintire! ora 10:00 – 16:00

7. Târgul tradiţiilor (cu vânzare). Curtea muzeului, ora 10:00 – 20:00

Ateliere de creaţie cu participarea meşterilor populari

Ion Prividiuc – meşter olar

Grigore Pasternac – meşter lemnar

Oksana Bureak - bijuterii din piele şi pietre naturale

Victor Pelin - meşter lemnar

Nadejda Sîrbu – modelare jucării din lut

Olga Koshel – meşter olar

8. Concert nocturn, Curtea muzeului, ora 20:30 – 23:00

... şi alte surprize frumoase!

În data de 18 mai 2019, în intervalul orelor 10:00 – 24:00, accesul în sălile muzeului şi participarea la toate activităţile din program, cu excepţia accesului la expoziţia „Innovatic fest”, a fost gratuită.


 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului

  
  
Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.
Adresează-ne o întrebare acum!

#Exponatul Lunii

Este un trofeu sportiv obţinut la un concurs interşcolar, organizat de comisia sportivă de oină între instituţiile şcolare din Basarabia interbelică. Nu cunoaştem instituţiile şcolare participante la acest concurs, nici locul organizării, ştim doar că unul dintre învingători s-a ales cu premiul II şi că evenimentul a avut loc pe 13 mai 1934. Pe această cale aflăm despre existenţa, la nivel şcolar, a diferitor competiţii sportive organizate de către instituţiile şcolare, printre care şi jocul de oină. Oina este un sport frumos şi complex, care dezvoltă fizicul şi spiritul, curajul şi dorinţa de perfecţionare. Oina este o comoară a poporului român, care trebuie păstrată cu sfinţenie şi transmisă viitoarelor generaţii...

Citeşte mai multe >>

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2020 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu