Lucrarea de faţă prezintă cititorului podoabe istorice de valoare, îl familiarizează cu gustul artistic şi nivelul înalt de măiestrie al creatorilor lor, oferindu-i posibilitatea să realizeze retrospectiv o călătorie în adâncul veacurilor pentru a-şi face o închipuire atât despre lumea materială, cât şi despre cea spirituală a oamenilor din epoci de mult apuse.
Lucrarea Piese de giuvaiergerie antică din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei (Catalog) cuprinde repertoriul a câteva mii de obiecte de podoabă şi toreutică lucrate din aur şi argint, descoperite în cea mai mare parte pe parcursul investigaţiilor arheologice efectuate în diferite tipuri de situri datând din eneolitic până în evul mediu târziu pe teritoriul de azi al Republicii Moldova. O bună parte dintre piese provin din tezaure alcătuite din obiecte de giuvaiergerie sau obiecte de cultură materială şi monede, găsite fortuit.
Lucrarea include trei compartimente principale.
În primul capitol sunt descrise articolele de giuvaiergerie şi toreutică, descoperite în situri arheologice din diferite perioade istorice.
Următorul capitol este consacrat prezentării tezaurelor alcătuite din piese de podoabă sau mixte.
Vestigiile sunt prezentate conform următoarelor categorii: podoabe (cercei, verigi de tâmplă, inele, torques-uri, coliere), accesorii vestimentare (aplice cusute pe acoperământul pentru cap şi pe veşminte, nasturi, fibule), obiecte de toreutică (piese de harnaşament, falere, vârfuri de sceptre). De asemenea, se face o caracterizare generală a epocii istorice corespunzătoare, completată cu informaţii privind tehnica executării articolelor. Fiecare sit arheologic este marcat pe o hartă ce corespunde perioadei istorice, la care sunt atribuite artefactele.
Cel de-al treilea compartiment, cel mai consistent, îl constituie Catalogul. Fiecare piesă, sau grup de piese, sunt ilustrate color, la unele obiecte fiind scoase în evidenţă detaliile de ornament, tehnica de executare etc. Pentru fiecare artefact (sau artefacte din aceeaşi categorie) sunt menţionate denumirea, tipul, locul descoperirii şi tipul sitului arheologic, autorul descoperirii şi anul, descrierea succintă a piesei - metalul din care este lucrat obiectul (aur, argint), titlul/fineţea metalului, greutatea, dimensiunile, cadrul cronologic, locul de păstrare şi numărul de inventar, bibliografia selectivă.