Lucrarea In memoriam. În memoria eroilor căzuți la Nistru (1992) a fost elaborată în cadrul Centrului de Cultură și Istorie Militară, fiind editată sub egida Guvernului Republicii Moldova, Biroului pentru Reintegrare și Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Autori: Gheorghe Bălan, Vitalie Ciobanu, Gheorghe Cojocaru. Lucrarea prezintă o retrospectivă a evenimentelor care au condus la declanșarea războiului de pe Nistru, fiind însoțită de fotografiile eroilor căzuți în luptele pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. La 2 martie 1992 conflictul politic din zona Nistrului a degenerat într-un adevărat război fratricid. Sub pretextul inventat al "apărării hotarelor de sud ale Rusiei", aventurierii politici din fosta metropolă sovietică au încurajat separatismul transnistrean, înarmând formațiunile paramilitare secesioniste. Totodată, împotriva Moldovei Independente au fost trimiși mii de cazaci mercenari și deținuți eliberați înainte de termen din închisori, tancuri și rachete, sperând să reanime imperiul dispărut. Războiul nedeclarat al Rusiei împotriva Republicii Moldova a lăsat în urma sa sute de morți și răniți, familii distruse, case și sate în ruine. Peste 50 mii de locuitori pașnici din zona de conflict și-au părăsit vetrele, salvându-se de urgia războiului. De dragul libertății și al viitorului apărătorii Moldovei au înfruntat moartea, suportând umilințele și greutățile războiului. În războiul de pe Nistru și-au pierdut viața 198 de militari ai Armatei Naționale și 89 de persoane din cadrul Ministerului de Interne, 40 combatanți fiind dispăruți fără urmă, iar aproape 300 au rămas invalizi.
Studierea tumulului nr. 2 din grupul „Bel’mak-Mogila” de lângă satul Trudovoe, raionul Kujbyševo, regiunea Zaporož’e
Tyragetia, serie nouă, vol. IX [XXIV], nr. 1, Arheologie. Istorie Antică Chișinău, 2015
Rezumat
Prin acest articol sunt introduse în circuitul științific rezultatele investigațiilor arheologice întreprinse la tumulul nr. 2 de lângă satul Trudovoe. Ca urmare a cercetărilor au fost identificate patru etape în procesul de edificare a tumulului. De asemenea, a fost recuperat un bogat inventar, reprezentat de un cazan de bronz, un altar din granit etc., atribuite culturii cimeriene.
Lista ilustrațiilor: Fig. 1. Trudovoe. Amplasarea geografică și planul de situație al tumulilor. Fig. 2. Trudovoe. Planul general și profilurile tumulului nr. 2. Fig. 3. Trudovoe. Planul general al înmormântării nr. 1. Fig. 4. Trudovoe. Planul general și profilurile mormântului nr. 2. Fig. 5. Trudovoe. 1, 2 - fragmente de ceramică; 3 - sculptură (phalos (?); 4 - altar. Fig. 6. Trudovoe. 1 - fragmente de vas din lemn cu nit din bronz; 2 - fragmente de placă de bronz; 3 - fragment de cuțit din fier; 4 - chiup. Fig. 7. Trudovoe. 1 - fragment de buză din fi er; 2 - vas din bronz; 3 - reconstituirea vasului din bronz. Foto 1. Trudovoe. 1 - fragment de vas din lemn; 2 - plăci din bronz; 3 - cuie mici din bronz; 4, 5 - fragmente de ceramică; 6 - fragment de cuțit din fi er; 7 - chiup; 8 - altar. Foto 2. Trudovoe. Vas din bronz: 1 - fund; 2 - interiorul vasului; 3 - vedere generală. Foto 3. Trudovoe. 1-3 - detaliu a conexiunii plăcilor vasului din bronz; 4 - locul conexiunii buzei de fi er; 5 - fragment de buză din fier. Foto 4. Trudovoe. Sculptură (phalos (?).
Lucrarea In memoriam. În memoria eroilor căzuți la Nistru (1992) a fost elaborată în cadrul Centrului de Cultură și Istorie Militară, fiind editată sub egida Guvernului Republicii Moldova, Biroului pentru Reintegrare și Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Autori: Gheorghe Bălan, Vitalie Ciobanu, Gheorghe Cojocaru. ...
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.