Al XIV-lea Simpozion de Numismatică
În perioada 26-28 septembrie 2013 în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei s-au desfășurat lucrările celui de-al XIV-lea Simpozion Internațional de Numismatică organizat în fiecare an de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan" al Academiei Române din București și Societatea Numismatică din Republica Moldova. Ediția curentă fost dedicată aniversării a 20-a a leului moldovenesc.
La eveniment au participat cercetători numismați și colecționari din Marea Britanie, Belarus, Germania, România, Rusia, Slovacia, Ucraina și Republica Moldova. În cadrul Simpozionului au fost prezentate 33 de comunicări. Dintre acestea șapte au fost dedicate numismaticii antice, inclusiv o comunicare a fost dedicata monedelor de Tyras (E. Turovskij, Sevastopol, E. Kolesnicenko, Odesa), iar celelalte - monedelor romane. În cadrul acestora menționăm și comunicări de sinteză, cum ar fi contribuția referitoare la monedele romane descoperite pe teritoriul Republicii Moldova (M. Dima, București), analiza problemelor actuale și perspectivele cercetării descoperirilor de monedă romană din teritoriul barbaricumului est-european (K. Myzgin, Harkov), probleme legate de perioada și modurile de pătrundere a monedelor romane pe teritoriul Belorusiei (V. Sidarovicz, Minsk). 18 comunicări au fost consacrate diferitor probleme legate de numismatica medievală. Dintre aceste se remarcă cele ce țin de emisiunile Hoardei de Aur, de monedele emise de Ţara Românească și Moldova, de monede otomane din perioada secolelor XVI-XVIII, dar și de numismatică vest-europeană. Au fost prezentate și comunicări din domeniul faleristicii, medalisticii și a heraldicii.
Toate comunicările prezentate în cadrul manifestării reprezintă contribuții importante în domeniul numismaticii în general, dar și în studierea istoriei circulației monetare de pe teritoriul Moldovei din cele mai vechi timpuri și până în prezent, a istoriei economice din regiune, dar și a valorificării descoperirilor monetare.
Pe data de 28 septembrie a fost organizată o vizită la muzeul „A.S. Pușkin" din Chișinău și la Casa-muzeu „Moșia Ralli" din s. Dolna, raionul Strășeni.
Programul și rezumatele comunicărilor pot fi găsite
aici.
Sponsor principal al Simpozionului a fost BC Victoriabank S.A.