EN RO
Mod citire 
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
 

Cercetările arheologice de salvare din Piața Veche a Chișinăului în anul 2012

În perioada aprilie-mai 2012 cercetătorii sectoarelor Arheologie de la MNAIM au efectuat investigații arheologice de salvare în Centrul Istoric al Chișinăului, în punctul Piața Veche, 10.

Aici, în procesul săpării gropii fundației pentru construirea unui edificiu multietajat, au fost afectate, și în mare parte distruse, straturile culturale din perioada medievală și premodernă, mai multe complexe de locuire, ateliere meșteșugărești, anexe gospodărești și gropi menajere ale târgului Chișinău.

Menționăm că microzona în care au fost efectuate cercetări pentru descărcare de sarcină arheologică a terenului face parte din cadrul Nucleului istoric al municipiului Chișinău (nr. 308 în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat), dar și din zona de protecție a Bisericii armenești Nașterea Maicii Domnului (nr. 23 în Registru), construită în anii 1803-1804, care sunt situri protejate de stat de categorie națională.

În rezultatul investigațiilor arheologice au fost curățate resturile pereților unor pivnițe vechi și fundațiile unor edificii din perioada medievală și premodernă. A fost evidențiată prin taluzare și documentată științific stratigrafia dezvoltării istorice a Chișinăului de la mijlocul secolul al XVII-lea și până în perioada modernă. Au fost cercetate două complexe, dintre care unul  (L.-A.1) avea pereții din bârne la care era adosată o anexă formată din resturile unui cuptor meșteșugăresc distrus de lama buldozerelor; resturile altui cuptor cu groapă de acces și mai multe gropi menajere. În aceste complexe a fost descoperită o impresionantă colecție de unelte și piese, teracote ornamentate cu imaginea vulturului bicefal bizantin, sfeșnice, diverse categorii de vase din ceramică sau din sticlă, aparținând perioadei menționate. Tot aici au fost găsite mai multe monede din aramă sau metal alb, de proveniență tătărească, turcească și rusească, care permit încadrarea cronologică exactă a  vestigiilor cercetate în procesul săpăturilor de salvare.

Materialele arheologice descoperite în zona Pieței Vechi a Chișinăului vin să completeze, cu noi și elocvente dovezi, puținele informații documentare scrise ajunse până astăzi sau mărturiile lacunare ale unor călători străini (Niccolo Barsi, Evlia Celebi etc.). Ele ne oferă posibilitatea de a reconstitui, mai aproape de realitățile social-economice, etapele apariției și dezvoltării vechiului târg din apropierea colinei Măzărache, depozitara unor vestigii istorice deosebit de importante pentru cunoașterea trecutul nostru.


 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2019 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu