Expoziția este dedicată aniversării a 150 ani de la nașterea renumitului arhitect Alexei Șciusev, membru corespondent al Academiei de Științe a URSS.
Viitorul arhitect și academician s-a născut la 26 septembrie 1873 în or. Chișinău. A absolvit Gimnaziul de băieți nr. 2 din Chișinău (1891) și Academia Imperială de Arte Frumoase din Sankt Petersburg (1897).
Grație restaurării cu succes a Catedralei „Sf. Vasile" din Ovruci, i se acordă titlul de Academician în arhitectură (1910).
Activează ca profesor la Școala Superioară de Arte VHUTEMAS (1918-1926), președinte al Societății de Arhitectură din Moscova (1921-1929), director al Galeriei de Artă „Tretiakov" (1926-1929). În anul 1946, este numit Director al Muzeului Arhitecturii Ruse din orașul Moscova, care astăzi îi poartă numele.
În anul 1947, în casa unde s-a născut și a copilărit, a fost deschis Muzeul de Arhitectură și Tehnici de Construcție al orașului Chișinău, redenumit după decesul arhitectului în Casa Memorială „Alexei Șciusev" (1949).
Expoziția "Academicianul Alexei Șciusev. Viața și Opera", reunește circa 150 de piese muzeale din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei: opere de artă, fotografii, documente, cărți, piese de numismatică și filatelie, alte relicve menite să reconstituie pagini inedite din viața și activitatea celebrului arhitect.
La începuturile carierei, construcțiile semnate de Alexei Șciusev erau inspirate de tematica religioasă. Printre numeroasele monumente proiectate de arhitect se poate admira Biserica „Sf. Treime" din Cuhureștii de Sus, în Republica Moldova.
Schițele de proiect Parcul Catedralei, Teatrul din Chișinău, Casa Guvernului, Cartierul Universității de Stat din Moldova, Colinele Măzărache și Râșcani, Riviera râului Bîc, expuse în premieră pentru publicul vizitator, constituie doar câteva dintre proiectele elaborate de academicianul Alexei Șciusev și urmau a fi implementate în cadrul Planului urbanistic de reconstrucție și restabilire a Chișinăului postbelic. Cu regret, acestea nu au depășit faza de proiect.
Expoziția este concepută ca un omagiu adus renumitului arhitect și academician cu prilejul celor 150 ani de la naștere. Ea se adresează specialiștilor în domeniu, precum și publicului larg interesat de viața și opera lui Alexei Șciusev.