EN RO#Exponatul Lunii

>>>

Amforele sunt vase masive ce provin din lumea antică greacă, executate la roata olarului, în care negustorii greci, în procesul comerțului lor cu alte teritorii și popoare, transportau, în special, vin grecesc, ulei de măsline, măsline sărate, vopsele, nuci etc. Forma amforei comerciale grecești, în opinia unor cercetători, amintește vag silueta feminină, având, probabil, la început, un caracter sacral. Printre trăsăturile principale ale amforelor se numără și proporțiile metrice bine gândite. Amfora plină, așezată în poziție orizontală, se sprijinea pe corp și pe piciorul alungit în așa fel, încât partea superioară a vasului și gâtul înalt să fie permanent ridicate oblic, ca să nu se verse lichidul. Forma ascuțită a piciorului necesita o fixare deosebită, fie pe suporturi speciale, fie partea inferioară a corpului era îngropată în pământ sau nisip. Cavitatea interioară, adâncă, a piciorului nu permitea lichidului din vas sa se tulbure în procesul transportării, sedimentele rămânând stocate în interiorul piciorului.

Printre zecile de orașe-state din Grecia antică, ce practicau comerțul cu populațiile locale din regiunea Mării Negre (Pontul Euxin), se află și orașul Mende ( Μένδη), situat pe brațul Kassandra (Κασσάνδρας) al peninsulei Calcidice (Halkidiki - Χαλκιδική). Se consideră că fondarea orașului Mende a avut loc in sec. VIII a. Chr. Principalul articol al comerțului acestui poleis grecesc era vinul, considerat de o calitate superioară și indicat chiar de Hippokrates ca medicament în tratarea unor boli. Începând cu sec. VI a. Chr., orașul Mende cunoaște un avânt economic, în special în regiunea circumpontică, iar în sec. V-IV a. Chr. vinul mendiot își face apariția, tot mai des, pe piețele locale din această regiune.

Chiar și unele triburi barbare, conform tradiției grecești, foloseau deseori amforele cu vin în procesul funerar, când erau depuse, drept ofrandă, în morminte, alături de alte obiecte, care fie erau aduse ofrandă zeilor, fie aveau menirea sa-l slujească pe defunct în viața de apoi.

Un astfel de complex funerar a fost descoperit de către arheologul Nicolae Chetraru în 1987 - tumulul scitic nr.45 de la Dubăsari. Defunctul a fost incinerat, iar în mormânt au fost depuse trei amfore și un cazan mare de bronz. Printre amfore (toate aparținând centrelor grecești vinicole) era și una de Mende, laolaltă cu altele două de Chios. Întrucât vinurile de Mende și Chios erau considerate vinuri scumpe, după cum și cazanul de bronz, prezența lor în acest tumul era un indiciu al unei poziții financiare și sociale privilegiate a celui incinerat aici.

Amfora de Mende din mormântul 1 al tumulului 45 de la Dubăsari este, la moment, unicul vas întregibil din acest centru de pe teritoriul Rep. Moldova, cu toate că fragmente de amfore mendiote au mai fost descoperite și în alte situri arheologice din țară.

Vasul este confecționat dintr-o pastă gălbuie-maronie, cu nisip mășcat și multe particule de mică. Amfora are următoarele dimensiuni de bază: înălțimea - 740 mm, adâncimea - 610 mm, diametrul maxim - 390 mm.

Tur Virtual


Expoziții

„Bărbăție și Credință” (Distincții militare din colecția MNIM)

17 mai 2014 - 17 mai 2015

Muzeul Național de Istorie a Moldovei păstrează o bogată colecție de distincții militare din perioada secolelor XVIII-XXI. Această valoroasă colecție este puțin cunoscută publicului larg, ceea ce a motivat organizarea expoziției „Bărbăție și Credință".

Pentru a crea publicului vizitator o imagine cât mai amplă referitor la momentul apariției distincțiilor militare, prezentarea este făcută în ordine evolutivă, din punct de vedere cronologic și tipologic, și reunește o selecție de peste 200 de piese reprezentative din această colecție.

Discursul expozițional debutează cu două falere sarmatice sec. I-II d. Chr. Trebuie remarcată în egală măsură valoarea istorică, artistică și intrinsecă a acestor adevărate bijuterii, care sunt simboluri ale autorității respective.

Epoca de aur a sistemelor de decorații o constituie perioada modernă și contemporană; mai exact începând cu politica expansionistă a Prusiei lui Friedrich II și a Rusiei lui Petru cel Mare. Astfel, un centru maxim de interes în expoziție îl formează ordinele și medaliile vest-europene, românești și rusești, din sec. XVIII-XIX: Ordinul Sfântul Stanislav, clasa III. Rusia, 1765; Ordinul Sfânta Ana, clasa III. Rusia, 1787; Ordinul Virtuti Militari. Polonia, 1792; Ordinul Soarelui Răsare, clasa V. Japonia, 1878. Dintre piesele expuse se remarcă Ordinul Steaua României, primul ordin românesc înființat prin legea votată în 10 mai 1877.

Un interes aparte prezintă distincțiile militare din tumultuoasa perioadă a războaielor ruso-turce: Medalia Bătălia de la Cahul. Rusia, 1770; Medalia Pacea de la Kuciuk-Kainargi. Rusia, 1774; Medalia Pacea cu Turcia. Rusia, 1791; Medalia Bătălia maritimă de la Česmen. Rusia, 1770 etc.

Distincțiile din perioada războaielor ruso-turce alternează cu cele din timpul celor două conflagrații mondiale (1914-1918; 1940-1945): Crucea de Fier. Prusia, 1914; Medalia Crucea de Foc. Austria, 1914; Crucea Sfântul Gheorghe, clasa I-IV. Rusia, 1914; Ordinul Nourul Alb, Manciuria. 1932; Ordinul Steaua Polară. Mongolia, 1937; Ordinul Kutuzov, clasa I. URSS, 1944; Ordinul Suvorov, clasa II. URSS, 1944; Crucea Grünwald. Polonia, 1944; Medalia Ușakov, clasa II. URSS, 1944; Ordinul Za Vitezctvi. Cehoslovacia, 1945; Ordinul Alexandr Nevski. URSS, 1944; Ordinul Otečestvennaja Vojna, clasa I-II. URSS, 1942.

Expoziția continuă cu un șir de ordine și medalii postbelice din fostele țări socialiste: Ordinul Tudor Vladimirescu. România, 1966; Ordinul Ian Žižca. Cehoslovacia, 1946; Medalia Veteran Voorujionnyh Sil SSSR. URSS, 1976; Medalia Za Otličie v voinskoj slujbe. URSS, 1974.

Unele din decorații sunt însoțite de brevete în care sunt trecute numele persoanei decorate, numărul decretului și motivul care a condus la acordarea distincției.

Circuitul expozițional se încheie cu distincții militare de stat ale Republicii Moldova, conferite pentru acte de eroism și conducere iscusită a operațiunilor militare. Cea mai înaltă distincție în această categorie este Ordinul Ştefan cel Mare, înființat în 1992.

Pentru a conferi expoziției un cadru solemn și sobru, expunerea este complinită cu steaguri, drapele, stindarde de luptă și pavilioane.

Expoziția Bărbăție și Credință difuzează informații despre trecut și trezește publicului sentimente de venerație față de înaintași, însuflețindu-le dorința de a duce mai departe marile lor deziderate.

 


 
Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului

  
9 – 30 noiembrie 2022
 
12 octombrie – 30 noiembrie 2022
 
18 mai 2022 – 31 decembrie 2022
 
Peste 2500 de piese din metale prețioase de o deosebită valoare istorică, artistică și simbolică
  
Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.#Exponatul Lunii

Amforele sunt vase masive ce provin din lumea antică greacă, executate la roata olarului, în care negustorii greci, în procesul comerțului lor cu alte teritorii și popoare, transportau, în special, vin grecesc, ulei de măsline, măsline sărate, vopsele, nuci etc. Forma amforei comerciale grecești, în opinia unor cercetători, amintește vag silueta feminină, având, probabil, la început, un caracter sacral. Printre trăsăturile principale ale amforelor se numără și proporțiile metrice bine gândite...

Citeşte mai multe >>

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2022 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2022 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2022 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC