Expoziția „Valori ale patrimoniului național - restaurare și restituire" este inaugurată în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului.
Grija față de Patrimoniu reprezintă o preocupare permanentă a personalului Muzeului Național de Istorie a Moldovei și în mod special al conservatorilor și restauratorilor, care prin munca și atașamentul lor asigură prelungirea vieții acestui Patrimoniu.
Pe parcursul celor două decenii de activitate restauratorii secției Restaurare au readus la viață peste 5000 de piese patrimoniale, care ulterior au fost prezentate publicului în cadrul a numeroase expoziții și manifestări cultural-științifice organizate de muzeu.
Expoziția „Valori ale patrimoniului național - restaurare și restituire" are drept scop valorificarea și promovarea patrimoniului cultural-istoric aflat în gestiunea Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Totodată, expoziția va oferi publicului ocazia să admire și să cunoască (grație unor imagini fotografice) calea parcursă de exponat din depozitul de păstrare până în expoziție, să cunoască și să evalueze eforturile depuse de către restauratori în procesul de conservare-restaurare a pieselor patrimoniale, să conștientizeze necesitatea protejării și promovării tezaurului cultural-istoric al țării.
Expoziția reunește 115 piese muzeale restaurate în perioada anilor 2005-2014, inclusiv: 12 icoane, 10 cărți, 7 hărți și planuri de moșii, 45 de obiecte tehnice și uzuale, 8 covoare, 7 textile, 10 piese de mobilier, 10 obiecte din ceramică și 6 ceasuri, pe care iubitorii de istorie și frumos le vor descoperi vizitând muzeul.
Demersul expozițional este însoțit de un material promoțional -
pliantul expoziției.