EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM). La momentul de față în expoziția arheologică a muzeului sunt expuse două cazane de bronz descoperite în anul 1988 lângă s. Nicolscoe, mun. Tiraspol. Alte două cazane aflate în colecțiile MNIM provin din tumulii de lângă Dubăsari și Răscăieții Noi.

Piesa prezentată în calitate de exponat al lunii reprezintă o descoperire mai puțin cunoscută, documentată în 1979 în tumulul nr. 1 din preajma satului Răscăieții Noi, raionul Ștefan-Vodă. Pe lângă dimensiunile sale remarcabile (aproximativ 10 m înălțime), această movilă funerară este cunoscută și prin descoperirea din anul 1953 a unei terminații din bronz executată în stilul animalier scitic. Ulterior, în contextul deteriorării acestei movile a fost găsit un cazan de bronz turnat atribuit culturii scitice. Cazanul a fost grav afectat mecanic, în urma căruia buza a fost deformată, iar pereții, împreună cu un mâner vertical păstrat, au fost îndoiți. S-au pierdut fragmente din partea superioară a corpului și un mâner. Înălțimea totală reconstituită a cazanului este de 24 cm (fără mânere), diametrul reconstituit al cazanului emisferic este de 30 cm, iar greutatea de 6,5 kg. În 2020, au fost obținute date privind compoziția chimică a aliajului cazanului de bronz, care au arătat că acesta a fost turnat dintr-un aliaj format din aproape 95 % cupru. Mormintele scitice cercetate în tumulul de la Răscăieții Noi au fost datate în secolul al IV-lea a. Chr. În același timp, cazanul cu mânere verticale de la Răscăieții Noi aparține unei perioade mai timpurii, acest fapt fiind demonstrat de terminația din bronz din prima jumătate a secolului al V-lea a. Chr. descoperită în anul 1953. În plus, în mormântul 7 din tumulul 2 de la Răscăieții Noi a fost găsită o placă reprezentând un prădător încolăcit (expusă în expoziția MNIM), datată la mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Astfel, cazanul din tumulul nr. 1 de la Răscăieții Noi, cel m ai probabil, aparține sfârșitului perioadei scitice medii, fiind datat la mijlocul, sau în al treilea sfert al secolului al V-lea î. Chr.

Cazanele de bronz scitice din nord-vestul Mării Negre sunt concentrate în trei regiuni principale: Bucovina-Podolia, Dunărea de Jos și Nistrul de Jos, unde a fost găsit și exemplarul din Răscăieții Noi. Unele cazane scitice au fost găsite în afara unui context arheologic, reprezentând descoperiri fortuite. Cu toate acestea, în asociere cu alte descoperiri „fortuite" (de ex. statui antropomorfe scitice), cazanele scitice marchează o prezență scitică, cel mai probabil, nu mai devreme de finalul secolului al VI-lea a. Chr. Cazanele pătrund în zona Bucovinei și Podoliei în perioada scitică timpurie și sunt cunoscute de la mijlocul secolului al VII-lea a. Chr. Cazanele din bronz turnate împreună cu purtătorii acestora, pătrund în zona de stepă cu 150-200 de ani mai târziu, la fel ca și complexele funerare „militare", care apar în regiunile de stepă de vest, nu mai devreme de mijlocul secolului al V-lea a. Chr. Marea majoritatea a complexelor funerare cu cazane se încadrează în a două jumătatea a sec. V a. Chr. La începutul secolului al IV-lea a. Chr. aceste cazane se întâlnesc mai rar, iar în al doilea sfert de secolului al IV a. Chr. au dispărut complet din practicile culturale ale populației din stepele nord-vest-pontice.

Tur Virtual


Arhiva Evenimentelor

ZIUA şi NOAPTEA MUZEELOR la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

19 mai 2018

Anul acesta, două dintre cele mai importante evenimente din viaţa comunităţii mondiale a muzeelor – Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Muzeelor, au fost sărbătorite de către Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei pe 19 mai. Cu acest prilej, publicului de toate vârstele i-a fost oferit un program special de activităţi, care s-au desfăşurat în intervalul orar 10.00-24.00.

Programul dedicat Zilei Internaţionale a Muzeelor, s-a desfăşuat între orele 10.00-18.00 şi a inclus:

  • Vizitarea gratuită a expoziţiilor permanente şi temporare ale muzeului (10.00-18.00)
  • Atelier de Origami pentru copii şi părinţi cu genericul „Mânuţe magice”. Locaţie: holul de la parter (11.00-16.00)
  • Proiecţii din cadrul ediţiei speciale a Festivalului Internaţional de Film Documentar “Cronograf”. Documentare proiectate: „Variaţiuni pe un nume – Nicolae Simatoc”, „Expediţiile memoriei: Irkutsk” şi „Expediţiile Memoriei. Siberia. Krasnoyarsk”, în regia Violetei Gorgos; „Viata unui mecanic de cinema” şi „Sărmana de pe Prut”, în regia Leontinei Vatamanu; „Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Republica Moldova”, în regia Nataliei Juncu. Locaţie: cinemateca „Clio” (11.00-18.00)
  • Joc Quest „Priveşte, înţelege, participă!”, activitate ce dezvoltă atenţia, gândirea logica, memoria, spiritul de competitivitate al copiilor. Locaţie: expoziţia permanentă (11.00-16.00)
  • Expoziţie de motociclete din a doua jumătate a sec. XX, care aparţin membrilor clubului „Dacii Liberi”. Locaţie: curtea muzeului (12.00-20.00)
  • Recital de muzică clasică, susţinut de elevii Şcolii muzicale „Maria Bieşu”. Locaţie: Sala Albastră (14.00-15.00)
  • Program cultural-educativ pentru pasionaţii de istorie şi tradiţii militare (expoziţie de carte şi filme documentare pe suport DVD, realizate de Academia de Poliţie; proiecţie în aer liber de documentare ce evocă tradiţiile militare strămoşeşti; ateliere de mânuire a armelor medievale şi de tir electronic), susţinut de Academia „Ştefan cel Mare” a MAI. Locaţie: curtea muzeului (15.00-19.00).

Programul dedicat Nopţii Europene a Muzeelor s-a desfăşurat între orele 18.00-24.00 şi a inclus:

  • Vizitarea gratuită a expoziţiilor permanente şi temporare ale muzeului. Animaţii interactive (18.00-23.30)
  • Activitate de divertisment „De la fragment la întreg”. Vizitatorii au fost invitaţi să asambleze 4 puzzle-uri cu tematică istorică: Tarabostes, Cetatea Soroca, Patru poze ale poetului Mihai Eminescu, Harta României Mari. Locaţie: expoziţia permanentă (18.00-23.30)
  • Reprezentaţia „Tradiţii militare. Între trecut, prezent şi viitor” (înscenări cu caracter istorico-militar, cu costume şi echipament medieval; demonstraţie de mânuire a armei), susţinută de studenţii Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI . Locaţie: curtea muzeului (18.00-19.00)
  • „Clasici în muzeu” – recital de muzică clasică de mare popularitate oferit de Cvartetul Naţional de Coarde al Sălii cu Orgă din Chişinău. Locaţie: parterul muzeului (20.00-21.00)
  • Spectacol de muzică, susţinut de Ricu Vodă, Radu Dolgan, Valeriu şi Aurica Cordineanu, Silvia Grigore, Serj Cuzencoff, Roxana, Lavinia Rusu, Victor Granaci, Victoria Cebotari, Mihaela Ţurcan, Emily, Valeria Dunai, Cristina Mahu, Rafael Bobeica, El Radu, Ansamblul folcloric „Baştina” (Centrul de Excelenţă în Transporturi. Conducător artistic Nicolae Gribincea), formaţia de muzică populară „Haiducii”. Organizator: Direcţia Cultură a Consiliului Municipal Chişinău. Locaţie: curtea muzeului (20.30-23.00)
  • Flash-mob cu participarea studenţilor UCCM. Locaţie: parterul muzeului (23.30).



 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Cazanele turnate din bronz din perioada scitică (secolele V-III a. Chr.) reprezintă descoperiri relativ rare în zonele de stepă și silvostepă din nordul Mării Negre, în special la limitele sale de vest. În acest context, vasele de acest gen descoperite pe teritoriul Republicii Moldova ocupă un loc special în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei (MNIM)...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC