Artefactul reprezintă un topor de luptă prelucrat din rocă magmatică (diabaz), de culoare cenușiu-brună. Acesta a fost descoperit întâmplător în anul 1966, pe teritoriul satului Aluniș, raionul Rîșcani. Conform caracteristicilor sale morfologice artefactul poate fi atribuit culturii Catacombelor (sec. XXIX-XXII a. Chr).
Toporul are corpul masiv, naviform alungit, cu umerii slab reliefați, muchia scurtă și îngustă, plană și circulară în secțiune transversală. Tăișul este ușor arcuit. Orificiul a fost perforat în zona lățimii maxime a obiectului. Acesta are formă circulară și diametrul de 2,2, cm. Suprafața artefactului este minuțios șlefuită, foarte îngrijit lucrată și nu prezintă urme de lovire sau așchieri.
Dimensiuni: lungime - 20,0 cm; lățime maximă - 8,4 cm; diametrul muchiei - 5,0 cm; lățimea lamei - 7,0 cm. Greutatea - 2,3 kg.
Topoarele de luptă din piatră sunt caracteristice comunităților culturii Catacombelor și sunt descoperite de cele mai multe ori ca inventar funerar, depuse în morminte. Prezența topoarelor în complexele funerare, atribuie acestora o funcționalitate complexă: arme - simboluri sociale - obiecte de cult. Topoarele erau utilizate inițial ca arme, devenind simbol social pentru proprietar, ulterior căpătând și caracter votiv în rezultatul depunerii lor în morminte, pentru a servi defunctului și după moartea sa. Despre funcția de simbol social a topoarelor de luptă din piatră ne vorbesc rocile de înaltă calitate utilizate la prelucrarea lor, dar și modul de executare deosebit de îngrijit. În cazul toporului de la Aluniș în favoarea acestei ipoteze vin și dimensiunile mari ale acestuia, care îl deosebesc de alte exemplare.
Descoperirea topoarelor de luptă din piatră în afara unui complex funerar, poate însemna o depunere cu caracter votiv al acestuia. Este greu de imaginat că aceste piese deosebit de îngrijit lucrate, din roci de înaltă calitate aduse de la distanțe mari, puteau fi abandonate sau pierdute întâmplător. Mult mai probabil, acestea erau depuse în scopuri magico-religioase, caz posibil și pentru toporul de piatră descoperit la Aluniș.
Archaeological heritage management and looting antiquities in the Republic of Moldova (Managementul patrimoniului arheologic și furtul de antichități în Republica Moldova)
Tyragetia, serie nouă, vol. IV [XIX], nr. 1, Arheologie. Istorie Antică
Rezumat
În acest articol autorul abordează problema cadrului normativ privind managementul patrimoniului arheologic și furtul de antichități din Republica Moldova. În studiu sunt prezentate situații concrete care ilustrează starea precară în domeniul ocrotirii patrimoniului arheologic, răspândirea fenomenului arheologiei ilegale și traficului de antichități în Republica Moldova. Deși legislația națională conține anumite prevederi privind sancționarea administrativă și penală a celor care comit abuzuri și infracțiuni ce conduc la deteriorarea și distrugerea patrimoniului arheologic, până în prezent organele de drept nu au pedepsit nici o persoană pentru deteriorarea, distrugerea sau comercializarea ilegală a bunuri culturale. În Republica Moldova sunt cunoscuți, după unele date neoficiale, peste 1500 de deținători a detectoarelor de metale, care sunt utilizate pe larg de către „arheologii braconieri”. Urmele intervențiilor ilegale ale „căutătorilor de comori” sunt prezente pe suprafața celor mai cunoscute situri arheologice – Costești, raionul Ialoveni, Butuceni (Orheiul Vechi), raionul Orhei etc. Comercializarea bunurilor culturale, inclusiv arheologice, se realizează deschis fără controlul organelor de stat. O dovadă în acest sens este așa numita „birjă” care se desfășoară în fiecare weekend în incinta Restaurantului Garcorix de pe str. V. Alecsandri no. 78 din municipiul Chișinău unde pot fi găsite, pe lângă bunuri filatelistice, numismatice și bunuri arheologice. De aceea, Guvernul Republicii Moldova trebuie să elaboreze o politică eficientă și durabilă în domeniul ocrotirii patrimoniului arheologic pentru a combate fenomenele negative ce contribuie la distrugerea moștenirii culturale.
Sergiu Musteață
Florin Curta, (Ed.), The Other Europe in the Middle Ages. Avars, Bulgars, Khazars and Cumans, Florin Curta, General Editor, East Central and Eastern Europe in the Middle Ages, 450-1450, volume 2, Leiden/Boston: BRILL, 2008, ISSN 1872-8103, ISBN 978 90 04 16389 8
Tyragetia, serie nouă, vol. III [XVIII], nr. 1, Arheologie. Istorie Antică
Sergiu Musteață
Ethics and Professional Deontology in Archaeology
Tyragetia, serie nouă, vol. III [XVIII], nr. 1, Arheologie. Istorie Antică
Sergiu Musteață
Marcin Woloszyn (Ed.), Byzantine coins in central Europe between 5th and 10th century. Proceedings from the conference organized by Polish Academy of Arts and Sciences and Institute of Archaeology University of Reszow under the patronage of Union Academique International. (Programme No. 57 Moravia Magna). Krakow, 23-26 IV 2007. Moravia Magna. Seria Polona III, Krakow, 2009, 684 pp., ISBN 978-83-7676-008-7
Tyragetia, serie nouă, vol. VI [XXI], nr. 1, Arheologie. Istorie Antică
Sergiu Musteață
O nouă lege - o nouă perspectivă pentru protejarea patrimoniului arheologic din Republica Moldova
Tyragetia, serie nouă, vol. V [XX], nr. 1, Arheologie. Istorie Antică
Sergiu Musteață
Ocrotirea patrimoniului istoric în SUA
Tyragetia, serie nouă, vol. II [XVII], nr. 1, Arheologie. Istorie Antică
Artefactul reprezintă un topor de luptă prelucrat din rocă magmatică (diabaz), de culoare cenușiu-brună. Acesta a fost descoperit întâmplător în anul 1966, pe teritoriul satului Aluniș, raionul Rîșcani. Conform caracteristicilor sale morfologice artefactul poate fi atribuit culturii Catacombelor (sec. XXIX-XXII a. Chr)...
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.