Descoperire întâmplătoare. Vasul de metal a fost, probabil, utilizat în calitate de urnă funerară. A fost găsit împreună cu un alt vas, de tip scoică, utilizat drept capac pentru urna funerară, într-o surpătură a drumului pe teritoriul rezervației naturale Iahorlâc, raionul Dubăsari. Satul Iahorlâc este situat la gura pârâului omonim, care este afluent de stânga al fluviului Nistru.
Aparține tipului Hemmoo (sau Eggers 63) și constituie o descoperire rară în siturile antice târzii din secolele II - III de după Hristos. Acest tip de vase este considerat de cercetători a fi de origine italică, galo-italică sau mediteraneană, utilizat frecvent în calitate de urnă funerară sau de inventar funerar de către bastarni. În momentul descoperirii era, conform recuperatorilor, plin cu „pământ și oase arse".
Recipientul a fost găsit împreună cu un vas din tablă de alamă, care avea pereții ondulați sau canelați. Are înălțimea de 14,9 cm (fără inelul suportului fundului). Diametrul corpului vasului este de 19,5 cm. Înălțimea totală a a vasului aste de 16,2 cm. Buza vasului este trasă în afară, având diametrul de 20,5 cm. Recipientul este confecționat din tablă subțire de alamă, de doar 0,1 cm grosime. Partea superioară a vasului este ornamentată modest. Pe mijlocul buzei, în exterior, are incizată o linie orizontală superficială. Tot pe exterior, trecerea de la buză la la corpul vasului este marcată de o canelură lată de 0,3 cm. De la nivelul acestei caneluri buza vasului este îngroșată până la 0,25 cm. Pe partea superioară a buzei vasului, pe două părți dispuse simetric, au fost decupate urechiușele de formă semicirculară, cu baza realizată în trepte. Urechiușele vasului au înălțimea de 2,2 cm și lățimea de 5,1 cm. Împreună cu „treptele" de la bază, urechiușele sunt late de 6,1 cm. Pe mijlocul urechiușei a fost realizat orificiul pentru toartă, de formă circulară alungită, cu dimensiunile de 1,2 x 1,5 cm.
Ornamentul din partea superioară a corpului vasului este reprezentat de două benzi, formate din câte două linii incizate, dispuse paralel, cu distanța între linii de 0,2 și 0,4 cm. Intervalul dintre cele două benzi este de 0,9 cm. Toarta vasului, în forma de semicerc, este mobilă, destul de groasă, rectangulară în secțiune (08 x 0,9 cm). Este realizată dintr-o bară alamă cu colțurile rotunjite. Are capetele subțiate până la 0,6 cm și lățite până la 0,9 cm, pe o lungime de 2,6 cm, care amintesc capete de pasăre. Pe partea mediană, pe trei părți ale barei din care a fost confecționată toarta, au fost realizate semne incizate, care amintesc cifrele romane IX și XI. Fundul vasului a fost confecționat dintr-o foaie de tablă aparte. Aceasta a fost lucrată prin presare la strung. Drept mărturie servește adâncitura de la tija de fixare a strungului, care s-a păstrat pe partea centrală a fundului vasului. În jurul acestei adâncituri a fost realizat un ornament format din două benzi de linii concentrice, cu diametrul de 1,8 cm și, respectiv, de 5,9 cm. Partea inferioară a vasului este supraînălțată și se sprijină pe un suport/fund inelar, format prin modelarea pereților vasului și îndoirea la strung a piesei care a format fundul propriu-zis. Acesta are diametrul de 8,7 cm.
Pentru spațiul nord-vest pontic și est-carpatic vom menționa câteva situri sau puncte disparate, în care au fost descoperite fragmente de vase de metal, utilizate în calitate de inventar funerar sau urne funerare. Este vorba de descoperirile din complexele funerare ale unor necropole plane, datate cu primele secole ale erei noastre, de la Hansca-Lutăria II și Dănceni-Ialoveni. Aici au fost identificate, prin săpătură, morminte nobiliare, fragmente de vase de bronz cu toarte de metal, asemănătoare vasului de la Iahorlîc.
Tyragetia, serie nouă, vol. VIII [XXIII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Юбилей в Национальном музее истории Молдовы
21 декабря 2013 года исполнилось 30 лет со дня основания Национального музея истории Молдовы. По случаю юбилея в музее был организован ряд мероприятий. Программа юбилейного дня началась с Круглого стола «Стратегии сохранения и восстановления музейного наследия в Республике Молдова». Затем генеральный директор музея Еуджен Сава открыл торжественное собрание в Голубом зале музея. На собрании прозвучали поздравительные слова в адрес участников, общественных деятелей, университетских преподавателей, научных исследователей и музейных работников. Среди мероприятий, отметивших факт основания этого авторитетного музейного учреждения 21 декабря 1983 года, состоялась презентация второго тома «Исследований по музееведению», опубликованного в Кишиневе в 2013 году. Этот сборник, объединивший в своем содержании разные аспекты музейного дела, одновременно несет в себе информацию и побуждает к деятельности, и практическая польза его издания неоспорима. Написанный в ясном и строгом стиле, он займет важное место среди работ, посвященных этой области науки. Труды над сборником вдохновлены уважением к музею и музееведению и являются продолжением традиции музееведческих исследований Национального музея истории Молдовы. К юбилею была приурочена организация временной выставки «Национальный музей истории Молдовы: краткая иллюстрированная история», где пред- ставлено множество фотографий и документов, отражающих ретроспективу музея и некоторые значимые события на протяжении его 30-летней деятельности. Выставка состоит из нескольких частей: «Создание музея», «Здание музея», «Выставочная деятельность», «Образовательная деятельность», «Популяризация музея», «Научное освоение культурно-исторического наследия», «Публикации музея».
Во всех мероприятиях, организованных по случаю юбилея, принимала участие многочисленная публика, которая своим присутствием и хвалебными откликами воздала должное усилиям, трудолюбию и профессионализму работников музея.
Elena Ploșnița
Savantul Ovidiu Bădina – contribuții muzeografice
Tyragetia, serie nouă, vol. XVII [XXXII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Elena Ploșnița
Considerații privind muzeificarea sitului istoric Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea de la Varnița
Tyragetia, serie nouă, vol. X [XXV], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Elena Ploșnița
Conacul familiei Lazo de la Piatra. Repere de muzeificare
Tyragetia, serie nouă, vol. XI [XXVI], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Elena Ploșnița
Câteva considerații cu privire la valorificarea memorială a casei familiei Lazo de la Piatra, Orhei
Tyragetia, serie nouă, vol. IV [XIX], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Elena Ploșnița
Biletul de intrare și marketingul muzeal
Tyragetia, serie nouă, vol. IX [XXIV], nr. 2, Istorie. Muzeologie Chișinău, 2015
Descoperire întâmplătoare. Vasul de metal a fost, probabil, utilizat în calitate de urnă funerară. A fost găsit împreună cu un alt vas, de tip scoică, utilizat drept capac pentru urna funerară, într-o surpătură a drumului pe teritoriul rezervației naturale Iahorlâc, raionul Dubăsari. Satul Iahorlâc este situat la gura pârâului omonim, care este afluent de stânga al fluviului Nistru...
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.