Realizată în 1902 de compania „AG vorm Siedel & Nauman" din Dresden, Germania.
Dimensiuni: lungime-38 cm, lățime-35 cm, înălțime-20 cm. Greutate-16 kg. A intrat în colecția muzeală în 1984, prin transfer de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Mașina cuprinde carul normal, instalat pe rulmenți cu bile și role, și claviatura standard, pe care sunt montate 42 de clape cu două seturi complete de alfabet latin și chirilic, semne de punctuație, cifre și simboluri matematice, capabile să tasteze 126 de caractere. Sub carcasa din metal se află barele de scriere, dispuse în evantai, ce conțin caracterele în relief și rolele cu bandă tușată. Prin apăsarea clapelor se acționează barele de scriere, care lovesc banda tușată și imprimă caracterele pe hârtia încordată în sulul mașinii. Are părțile laterale frumos decorate cu elemente rafinate turnate din fontă, stil Art Nouveau, care reprezintă denumirea mărcii - „Ideal". Modelul Polyglott, dotat cu claviatură bilingvă brevetată în Marea Britanie de către Max Klaczko din Riga-Letonia, a fost produs între anii 1902 și 1913, reprezentând prima mașină care scria în două limbi. Mașina „Ideal Polyglott" a fost vândută activ în Imperiul Rus și foarte populară în Polonia, Bulgaria și Serbia. Mașina de scris - un dispozitiv mecanic folosit pentru imprimarea textelor direct pe hârtie - se numără printre cele mai importante invenții ale lumii moderne, deoarece a revoluționarizat procesul de comunicare. De la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la începutul secolului al XXI-lea a devenit un instrument indispensabil, folosit pe scară largă de către scriitori, în birouri și pentru corespondența de afaceri, în case private. Momentul de vârf al mașinii de scris a fost în anii '50 ai sec. XX, când media de vânzări a atins în SUA 12 milioane de unități. În noiembrie 2012, fabrica „Brother" din Marea Britanie a produs ceea ce a pretins a fi ultima mașină de scris, aceasta fiind donată Muzeului Științelor din Londra.
Apariția calculatorului și a programelor de procesare text, inventarea imprimantei și scăderea prețurilor la toate acestea, au dus la dispariția mașinii de scris de pe piața largă. Aceasta a devenit exponat de muzeu. La 23 iunie se marchează Ziua mașinii de scris, ziua în care inventatorul și jurnalistul american Christopher Latham Sholes a patentat mașina sa de scris. Astfel, este celebrat dispozitivul simplu, care este deja istorie, și minunatele realizări literare pe care le-a dat lumii începând din 1868.
O instituție de legătura între guvernul sovietic și cultele religioase - „Consiliul pentru problemele cultelor religioase de pe lângă Consiliul de Miniștri al URSS (1944-1965)
Tyragetia, serie nouă, vol. X [XXV], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Ключевые слова: религиозные организации, Совет по делам религиозных культов, Совет народных комиссаров, Русская православная церковь, уполномоченный, верующие.
Резюме: Нормализация отношений между государством и религиозными культами появляется на повестке дня в начале войны, когда родилась идея создания специального учреждения, уполномоченного осуществлять связь между правительством СССР и Московской Патриархией. Таковой организацией стал Совет по делам Русской православной церкви, созданный специальным решением Совета народных комиссаров СССР в августе 1943 года (полное название учреждения - Совет по делам Русской православной церкви при Совете народных комиссаров СССР).
На рубеже 1943-1944 годов вопросы, связанные с другими религиями, решались тем же Советом по делам Русской православной церкви. Председатель Совета считал, что нет необходимости создавать отдельное учреждение для других религиозных объединений, будет достаточно расширить сферу деятельности существующего Совета, который можно было бы реорганизовать в Совет по делам религиозных организаций.
Однако Советское правительство решило иначе. 19 мая 1944 года было принято решение об организации единого союзного органа - «Совета по делам религиозных культов», который будет осуществлять связь между правительством и руководством религиозных культов, за исключением Русской православной церкви.
В данной статье рассматривается деятельность Совета по делам религиозных культов при Совете Министров СССР, созданного для осуществления связи между государством и центрами религиозных культов по делам, входящим в компетенцию государства. В статье рассматривается также деятельность уполномоченных этого Совета, аккредитованных при Совете Министров Молдавской ССР в период 1944-1965 гг.
Nicolae Fuștei
Atitudinea mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni față de unele fenomene negative din viața societății și a bisericii în perioada exarhatului Moldovei, Valahiei și Basarabiei (1808-1812)
Tyragetia, serie nouă, vol. VI [XXI], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Nicolae Fuștei
Biserica în timpul „dezghețului hrușciovist” (1953-1964)
Tyragetia, serie nouă, vol. XVII [XXXII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Nicolae Fuștei
„Uniunea ateilor militanți” (1925-1947) în luptă cu religia
Tyragetia, serie nouă, vol. VII [XXII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Nicolae Fuștei
Cărțile mitropolitului Dosoftei păstrate în diferite colecții din Europa
Tyragetia, serie nouă, vol. II [XVII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Nicolae Fuștei
Activitatea social-pastorală a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni
Tyragetia, serie nouă, vol. V [XX], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Realizată în 1902 de compania „AG vorm Siedel & Nauman" din Dresden, Germania. Dimensiuni: lungime-38 cm, lățime-35 cm, înălțime-20 cm. Greutate-16 kg. A intrat în colecția muzeală în 1984, prin transfer de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală...
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.