
|
|
 |
#Exponatul Lunii
>>>
Situla romană din bronz provine din colecția de obiecte arheologice confiscate la vamă și transmisă în fondurile Muzeului Național de Istorie a Moldovei în anul 2009. Locul descoperirii nu este cunoscut. Situla (în limba latină situla) reprezintă un vas de metal, de regulă din bronz, de forma unei găleți, prevăzut cu două toarte mobile deasupra și utilizat la amestecarea vinului cu apă. Toartele sunt atașate pe corpul situlei cu două urechiușe decorate, care sunt sudate pe buza vasului. Corpul situlei are formă tronconică, fiind decorat cu două brâie executate prin batere în formă de cerculețe sub buza vasului. Fundul situlei este dublu, cel din interior fiind semisferic confecționat prin batere, iar cel din exterior, produs la strung este plat. Fundul exterior este sudat de fundul interior servind drept bază-picior al situlei. Vasul este confecționat prin metoda turnării, baterii și prelucrării parțiale la strung. Dimensiunile vasului: înălțimea maximă - 31,7 cm, diametrul maxim - 22,8 cm, diametrul fundului - 13,5 cm. Situlele de acest tip au apărut în Imperiul Roman, răspândindu-se ulterior la diverse popoare antice, inclusiv, din zona nord-vest pontică.
Tur Virtual
 Arhiva Evenimentelor
Lansare de carte în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului
24 Septembrie 2014
În cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei au fost lansate două publicații noi: revista Arheologia Preventivă în Republica Moldova, vol. I, nr. 1-2, editată de Agenția Națională Arheologică, și monografia Moneda otomană în Moldova în perioada 1512-1603, semnată de cercetătoarea muzeului dr. Ana Boldureanu.
Evenimentul, moderat de directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei dr. hab. Eugen Sava, s-a bucurat de prezența a peste 100 de participanți: cercetători, muzeografi, cadre didactice, studenți.
Au luat cuvântul: Monica Babuc, Ministra Culturii; dr. Vlad Vornic, directorul general al Agenției Naționale Arheologice, editorul revistei lansate; profesorul universitar dr. hab. Ion Niculiță; dr. hab. Oleg Levițchi, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM; dr. Nicolae Telinov, șeful sectorului Istorie medievală al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM; dr. Ion Tentiuc, șeful sectorului Arheologie și Istorie veche al MNIM; heraldistul de stat dr. Silviu Tabac; dr. Ana Boldureanu, autoarea monografiei, șefa sectorului Istorie medievală și Numismatică al MNIM.
Revista Arheologia Preventivă în Republica Moldova, vol. I, nr. 1-2. Chișinău, 2014, 184 p.
Editată de Agenția Națională Arheologică, revista este o publicație periodică în domeniul cercetării, valorificării și promovării patrimoniului arheologic național, care se adresează deopotrivă specialiștilor, celor pasionați de arheologie și istorie, dar și publicului larg, în general.
Primul volum al revistei prezintă rezultatele preliminare ale investigațiilor arheologice de salvare și preventive efectuate în anii 2012-2013 de către Agenția Națională Arheologică, în colaborare cu diferite instituții de profil: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă" și Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi".
Revista valorifică rezultatele investigațiilor realizate la siturile arheologice din zona traseului în curs de reabilitare Sărăteni-Soroca (stațiunea eneolitică Rogojeni, tumulii din epoca bronzului de la Rogojeni și Brânzenii Noi, r-nele Şoldănești și Telenești); la cetatea getică de la Butuceni (r-nul Orhei); la siturile arheologice din antichitatea târzie de la Zamciogi (r-nul Strășeni), Sagaidacul Nou și Lipoveni (r-nul Cimișlia); la situl de epocă eneolitică și romană târzie de la Alexandru cel Bun (r-nul Soroca); în vatra comunei Vorniceni (r-nul Strășeni); la situl medieval Ţipova-Defileul Ivănesei (r-nul Rezina); în vatra veche a comunei Lăpușna (r-nul Hâncești); la mănăstirea Răciula (r-nul Călărași); la complexele istorico-arhitecturale Conacul Manuc Bey (or. Hâncești) și Conacul cu parc dendrologic al lui A. I. Pommer de la Ţaul (r-nul Dondușeni); în centrul istoric al Chișinăului.
Descoperirile prilejuite de investigațiile din anii 2012-2013 aduc noi și importante contribuții la cunoașterea trecutului mai mult sau mai puțin îndepărtat la țării noastre.
A. Boldureanu, Moneda otomană în Moldova în perioada 1512-1603, Biblioteca „Tyragetia" XXIV, Chișinău, 2013. (faceți click pe titlu pentru informații suplimentare privind acest volum).
|
 |
|
|

|
|
#Exponatul Lunii
Situla romană din bronz provine din colecția de obiecte arheologice confiscate la vamă și transmisă în fondurile Muzeului Național de Istorie a Moldovei în anul 2009. Locul descoperirii nu este cunoscut....
Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC
|
| |