Realizată în 1902 de compania „AG vorm Siedel & Nauman" din Dresden, Germania.
Dimensiuni: lungime-38 cm, lățime-35 cm, înălțime-20 cm. Greutate-16 kg. A intrat în colecția muzeală în 1984, prin transfer de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Mașina cuprinde carul normal, instalat pe rulmenți cu bile și role, și claviatura standard, pe care sunt montate 42 de clape cu două seturi complete de alfabet latin și chirilic, semne de punctuație, cifre și simboluri matematice, capabile să tasteze 126 de caractere. Sub carcasa din metal se află barele de scriere, dispuse în evantai, ce conțin caracterele în relief și rolele cu bandă tușată. Prin apăsarea clapelor se acționează barele de scriere, care lovesc banda tușată și imprimă caracterele pe hârtia încordată în sulul mașinii. Are părțile laterale frumos decorate cu elemente rafinate turnate din fontă, stil Art Nouveau, care reprezintă denumirea mărcii - „Ideal". Modelul Polyglott, dotat cu claviatură bilingvă brevetată în Marea Britanie de către Max Klaczko din Riga-Letonia, a fost produs între anii 1902 și 1913, reprezentând prima mașină care scria în două limbi. Mașina „Ideal Polyglott" a fost vândută activ în Imperiul Rus și foarte populară în Polonia, Bulgaria și Serbia. Mașina de scris - un dispozitiv mecanic folosit pentru imprimarea textelor direct pe hârtie - se numără printre cele mai importante invenții ale lumii moderne, deoarece a revoluționarizat procesul de comunicare. De la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la începutul secolului al XXI-lea a devenit un instrument indispensabil, folosit pe scară largă de către scriitori, în birouri și pentru corespondența de afaceri, în case private. Momentul de vârf al mașinii de scris a fost în anii '50 ai sec. XX, când media de vânzări a atins în SUA 12 milioane de unități. În noiembrie 2012, fabrica „Brother" din Marea Britanie a produs ceea ce a pretins a fi ultima mașină de scris, aceasta fiind donată Muzeului Științelor din Londra.
Apariția calculatorului și a programelor de procesare text, inventarea imprimantei și scăderea prețurilor la toate acestea, au dus la dispariția mașinii de scris de pe piața largă. Aceasta a devenit exponat de muzeu. La 23 iunie se marchează Ziua mașinii de scris, ziua în care inventatorul și jurnalistul american Christopher Latham Sholes a patentat mașina sa de scris. Astfel, este celebrat dispozitivul simplu, care este deja istorie, și minunatele realizări literare pe care le-a dat lumii începând din 1868.
Acte legislative privind amenajarea cimitirelor și construcția bisericilor din cimitir în prima jumătate a secolului al XIX-lea
Tyragetia, serie nouă, vol. VII [XXII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Законодательные акты об организации кладбищ и возведении кладбищенских церквей в первой половине XIX века
Основной целью данной статьи является анализ законодательства об организации кладбищ и постройке церквей в Днестровско-Прутском междуречье. Документы, архивные и иконографические источники, позволили автору определить нормативные акты, принятые в Днестровско-Прутском междуречье, которые повлияли на устройство кладбищ и возведение кладбищенских церквей в первой половине XIX веков. Новые правила, навязанные царскими властями, повлекли за собой постепенный отказ от местных традиций устройства кладбищ и строительство церквей на территории погостов.
Список иллюстраций:
Рис. 1. Расположение кладбища и церкви села Селиште Каларашского района. Частная коллекция.
Рис. 2. Расположение кладбища и церкви села Гординешть Резинского района. Частная коллекция.
Рис. 3. Фрагмент топографического плана села Пупэзень, ныне село Нукэрень Теленештского района. 1809 г. Расположение погоста и церкви на окраине села. Коллекция НМЭП г. Кишинева.
Рис. 4. Фрагмент топографического плана села Копанка Каушанского района. Расположение церкви и кладбища на окраине села. Коллекция НМЭП г. Кишинева.
Рис. 5. Церковь и кладбище села Волчинец Окницкого района.
Рис. 6. Входные ворота на кладбище и церковь села Стодолна Резинского района. Фото М. Брихунец.
Рис. 7. Вид старой бессарабской церкви. Фото 1877 года. Коллекция НАРМ.
Рис. 8. Шарлемань И.И., Михайлов А.А., Михайлов А.А., Ухтомский А.Г. Собрание планов, фасадов и профилей для строения каменных церквей, Санкт-Петербург, Типография медицинского департамента министерства внутренних дел, 1824 г.
Рис. 9. Типовые проекты Собрания планов 1824 г., Санкт-Петербург.
Рис. 10. Типовой проект церкви в Липканах (1822 г.).
Рис. 11. Типовой проект плана липканской церкви, разработанный в 1822 г.
Рис. 12. Церковь в Липканах, возведенная в 1837 году. Фото М. Брихунец.
Manole Brihuneț
Arhitectura ecleziastică și monumentele funerare din spațiul pruto-nistrean. Relevanța istoriografiei din perioada țaristă și interbelică
Tyragetia, serie nouă, vol. VI [XXI], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Realizată în 1902 de compania „AG vorm Siedel & Nauman" din Dresden, Germania. Dimensiuni: lungime-38 cm, lățime-35 cm, înălțime-20 cm. Greutate-16 kg. A intrat în colecția muzeală în 1984, prin transfer de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală...
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.