Situla romană din bronz provine din colecția de obiecte arheologice confiscate la vamă și transmisă în fondurile Muzeului Național de Istorie a Moldovei în anul 2009. Locul descoperirii nu este cunoscut.
Situla (în limba latină situla) reprezintă un vas de metal, de regulă din bronz, de forma unei găleți, prevăzut cu două toarte mobile deasupra și utilizat la amestecarea vinului cu apă. Toartele sunt atașate pe corpul situlei cu două urechiușe decorate, care sunt sudate pe buza vasului. Corpul situlei are formă tronconică, fiind decorat cu două brâie executate prin batere în formă de cerculețe sub buza vasului.
Fundul situlei este dublu, cel din interior fiind semisferic confecționat prin batere, iar cel din exterior, produs la strung este plat. Fundul exterior este sudat de fundul interior servind drept bază-picior al situlei.
Vasul este confecționat prin metoda turnării, baterii și prelucrării parțiale la strung. Dimensiunile vasului: înălțimea maximă - 31,7 cm, diametrul maxim - 22,8 cm, diametrul fundului - 13,5 cm.
Situlele de acest tip au apărut în Imperiul Roman, răspândindu-se ulterior la diverse popoare antice, inclusiv, din zona nord-vest pontică.
Complexul de amfore antice din prima jumătate a sec. VI a. Chr. din groapa nr. 11, cenușarul nr. 13, cetatea de vest de la Bel’sk
Tyragetia, serie nouă, vol. VIII [XXIII], nr. 1, Arheologie. Istorie Antică
În articol sunt prezentate materialele din complexul închis din cenușarul nr. 13, cetatea de vest de la Bel'sk. Aici, într-o groapă menajeră au fost descoperite 285 fragmente de amfore antice, dintre care au fost identifi cate cioburile a 13 amfore produse la Klazomene și una în Milet. Buzele amforelor de tip Klazomene, după profil, au fost împărțite în trei variante distincte. Acestea își găsesc cele mai apropiate analogii printre recipientele datate în prima jumătate a sec. VI a. Chr.
Lista ilustrațiilor:
Fig. 1. Amplasarea cetății de la Bel'sk: 1 - amplasarea cetății în nordul Mării Negre; 2 - schema cetății Bel'sk; 3 - planul fortifi cației de vest cu indicarea locului cenușarelor. Fig. 2. Planul și profi lul gropii nr. 11, cenușarul nr. 13, fortificația de vest de la Bel'sk. Fig. 3. Umplutura gropii nr. 11, cenușarul nr. 13, fortifi cația de vest de la Bel'sk: 1 - umplutura părții superioare; 2 - umplutura părții inferioare (vedere dinspre vest). Fig. 4. Aglomerație de fragmente de amfore, fragmente de lut ars, pereți de vase modelate cu mâna și oase de animale din groapa nr. 11, cenușarul nr. 13, fortifi cația de vest de la Bel'sk: 1 - în partea de vest a gropii; 1 - în partea de est a gropii. Fig. 5. Fragmente de buze de amfore de tip Klazomene din groapa nr. 11, cenușarul nr. 13, fortifi cația de vest de la Bel'sk: 1-6 - fragmente descoperite în aglomerație; 7 - fragment descoperit la fundul gropii. Fig. 6. Fragmente de amfore de Klazomene din aglomerația din groapa nr. 11, cenușarul nr. 13, fortifi cația de vest de la Bel'sk: 1, 2, 4-15 - descoperiri din aglomerație; 3, 16 - descoperiri de la fundul gropii; 1-6 - buze de amfore; 7, 8 - piciorușe de amfore; 9-16 - fragmente de toarte de amfore. Fig. 7. Fragmente de amfore din aglomerația din groapa nr. 11, cenușarul nr. 13, fortifi cația de vest de la Bel'sk: 1-5, 7, 8 - Klazomene; 6 - Milet. 1-5 - fragmente de toarte; 5 - fragment de gât; 6 - fragment de buză. Fig. 8. Pereți de amfore de tip Klazomene, decorați cu benzi roșii din aglomerația din groapa nr. 11, cenușarul nr. 13, fortificația de vest de la Bel'sk. Fig. 9. Tabelul buzelor de amfore de tip Klazomene din groapa nr. 11, cenușarul nr. 13, fortificația de vest de la Bel'sk.
Situla romană din bronz provine din colecția de obiecte arheologice confiscate la vamă și transmisă în fondurile Muzeului Național de Istorie a Moldovei în anul 2009. Locul descoperirii nu este cunoscut....
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.