Realizată în 1902 de compania „AG vorm Siedel & Nauman" din Dresden, Germania.
Dimensiuni: lungime-38 cm, lățime-35 cm, înălțime-20 cm. Greutate-16 kg. A intrat în colecția muzeală în 1984, prin transfer de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Mașina cuprinde carul normal, instalat pe rulmenți cu bile și role, și claviatura standard, pe care sunt montate 42 de clape cu două seturi complete de alfabet latin și chirilic, semne de punctuație, cifre și simboluri matematice, capabile să tasteze 126 de caractere. Sub carcasa din metal se află barele de scriere, dispuse în evantai, ce conțin caracterele în relief și rolele cu bandă tușată. Prin apăsarea clapelor se acționează barele de scriere, care lovesc banda tușată și imprimă caracterele pe hârtia încordată în sulul mașinii. Are părțile laterale frumos decorate cu elemente rafinate turnate din fontă, stil Art Nouveau, care reprezintă denumirea mărcii - „Ideal". Modelul Polyglott, dotat cu claviatură bilingvă brevetată în Marea Britanie de către Max Klaczko din Riga-Letonia, a fost produs între anii 1902 și 1913, reprezentând prima mașină care scria în două limbi. Mașina „Ideal Polyglott" a fost vândută activ în Imperiul Rus și foarte populară în Polonia, Bulgaria și Serbia. Mașina de scris - un dispozitiv mecanic folosit pentru imprimarea textelor direct pe hârtie - se numără printre cele mai importante invenții ale lumii moderne, deoarece a revoluționarizat procesul de comunicare. De la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la începutul secolului al XXI-lea a devenit un instrument indispensabil, folosit pe scară largă de către scriitori, în birouri și pentru corespondența de afaceri, în case private. Momentul de vârf al mașinii de scris a fost în anii '50 ai sec. XX, când media de vânzări a atins în SUA 12 milioane de unități. În noiembrie 2012, fabrica „Brother" din Marea Britanie a produs ceea ce a pretins a fi ultima mașină de scris, aceasta fiind donată Muzeului Științelor din Londra.
Apariția calculatorului și a programelor de procesare text, inventarea imprimantei și scăderea prețurilor la toate acestea, au dus la dispariția mașinii de scris de pe piața largă. Aceasta a devenit exponat de muzeu. La 23 iunie se marchează Ziua mașinii de scris, ziua în care inventatorul și jurnalistul american Christopher Latham Sholes a patentat mașina sa de scris. Astfel, este celebrat dispozitivul simplu, care este deja istorie, și minunatele realizări literare pe care le-a dat lumii începând din 1868.
Despre clopotele și clopotarii din Ţara Moldovei (până la 1859)
Tyragetia, serie nouă, vol. IX [XXIV], nr. 2, Istorie. Muzeologie Chișinău, 2015
О колоколах и колокольниках в Молдавском княжестве (до 1859 г.)
Резюме
Церковные колокола являются документальными источниками благодаря имеющимся на них надписям, украшениям и гербам. В зависимости от языка, на котором сделаны надписи, старые колокола носили разные названия. Их дарили церквям частные лица, на правах основателей, или общины. Самые древние колокола средневекового молдавского государства относятся к временам правления господаря Стефана Великого. Сплав, который использовали для литья колоколов, содержал медь, латунь и незначительное количество серебра или других элементов. Литейное дело было «передвижным», плавильные печи сооружались на местах, а литье больших колоколов осуществлялось только в теплое время года. Самым длительным этапом было сооружение печи и изготовление литейной формы, а наиболее опасным процессом была заливка в форму жидкого сплава. Затем следовало контролируемое охлаждение сплава в форме, извлечение колокола и его окончательная доработка. С отливкой колоколов был связан ряд верований и обычаев, которые соблюдались для успеха дела и красивого звучания колокола. Данные о мастерах, занимавшихся литьем колоколов, довольно скудны, их можно обнаружить в архивных документах и надписях на колоколах лишь к середине XVIII века. Некоторые колокола были отлиты в Трансильвании, в Сигишоаре и Брашове. Колокольники, будь то члены духовенства или миряне, обладали большими техническими познаниями и передавали секреты мастерства от отца к сыну. К сожалению, в немногих церквях и монастырях сохранились старые колокола – они со временем были утрачены, иногда при пожарах, а особенно из-за реквизиций на военные нужды, когда их переплавляли на пушки.
Elena Chiaburu
Epurarea şi expurgarea cărţilor în România comunistă: cazul lui Ion Ionescu de la Brad
Tyragetia, serie nouă, vol. XIII [XXVIII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Elena Chiaburu
Interpretări noi cu privire la originea și numele lui Gavriil Bănulescu (Bodoni)
Tyragetia, serie nouă, vol. VIII [XXIII], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Realizată în 1902 de compania „AG vorm Siedel & Nauman" din Dresden, Germania. Dimensiuni: lungime-38 cm, lățime-35 cm, înălțime-20 cm. Greutate-16 kg. A intrat în colecția muzeală în 1984, prin transfer de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală...
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.