«Проскинитарий Святой Горы Афон» Иоанна Комнина Моливда в славянском переводе иеродиакона Дамаскина (1701 г.)
Tyragetia, serie nouă, vol. X [XXV], nr. 2, Istorie. Muzeologie
Cuvinte-cheie: Moldovlahia, tipografia de la Snagov, Antim Ivireanul, Muntele Athos, Ioan Comnenul, Proschinitar.
Rezumat: Articolul se referă la o lucrare mai puțin cunoscută, dedicată descrierii mănăstirilor de pe Muntele Athos - Proschinitarul Sfântului Munte Athos. La apariția ei au contribuit personalități marcante din a doua jumătate a sec. XVII: domnitorul Munteniei Constantin Brâncoveanu, alcătuitorul textului Proschinitarul-ui în limba greacă - Ioan Comnenul Molivda, cărturar și posibil descendent al dinastiei Comnenilor; Antim Ivireanul, tipograf, gravor, personalitate religioasă și politică a Munteniei, fondatorul tipografiilor în Snagov și Târgoviște. De asemnea, este elucidată istoria apariției traducerii acestei lucrări în limba slavonă, realizată de ierodiaconul Damaschin de la mânăstirea Ciudov din Moscova, în anul 1701.
Descoperit în anul 1957 în timpul lucrărilor agricole din apropierea localității, inițial, acesta a făcut parte din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, pentru ca, ulterior, să fie transferat la Muzeul Național de Istorie (Inventar: FB: 12 576 - 12650; N: 12 658 - 12 732). Este alcătuit din 75 de monede de argint care reprezintă emisiuni din categoria talerilor, puși în circulație de Regatul Poloniei, Republica Provinciilor Unite și Sfântul Imperiu Romano-German în perioada anilor 1612-1648....
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.