EN RO
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Mod citire#Exponatul Lunii

Produsele ceramice, în special vasele din lut ars, sunt cele mai frecvente materiale arheologice, descoperite în siturile aparținând civilizației traco-geto-dacice.
Specific pentru ceramica getică este modelarea vaselor cu mâna (fără a folosi roata olarului), necunoscută, de altfel, - pentru cei mai îndepărtați strămoși ai noștri - în perioada secolelor VI-III a. Chr.

Olarii geți foloseau pentru confecționarea veselei lor o pastă poroasă, compusă din lut în amestec cu diverse ingrediente, cum ar fi: cioburi și scoici pisate, calcar mărunțit, nisip mășcat etc. Vasele, fiind arse în cuptoare speciale, obțineau diverse culori și nuanțe - de la negrie la gri sau gălbuie - cărămizie. Cea mai bogată colecție de vase getice pe teritoriul RM provine din cetatea getică de la Butuceni, unde, pentru prima oară, în anul 1946, arheologul rus Gh. Smirnov a descoperit rămășițele unei cetăți cu resturi de ziduri de piatră și valuri de apărare din pământ, pe care a etichetat-o ca cetate scitică (sic!). Săpăturile care au urmat - cu întreruperi mai mari sau mai mici - timp de 20 de ani, au scos la iveală urme de viețuire intensă, timp de peste trei secole, pe promontoriul de lângă s. Butuceni (Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi), a celei mai mari cetăți getice de pe teritoriul RM.

Printre vasele descoperite de către arheologi se evidențiază și câteva de dimensiuni gigantice (necunoscându-se, la moment, analogii ale acestor exemplare de veselă ceramică getică). Acestea sunt considerate vase pentru păstrarea proviziilor, mai cu seamă, a celor grăunțoase (se cunoaște că geții, popor sedentar pe aceste meleaguri, se îndeletniceau cu agricultura, creșterea vitelor și cu diverse meșteșuguri). Printre cerealele cultivate de geto-daci se numără grâul, meiul, orzul, ovăzul, secară, iar asemenea produse - esențiale în bucătăria locală - trebuiau păstrate, pentru o perioadă mai îndelungată, în condiții speciale. În aceste scopuri erau folosite vase de dimensiuni mari (chiupuri), așezate în locuri speciale - de obicei, în pivnițe.

Vasul-chiup de la Butuceni reprezintă una dintre cele mai vechi descoperiri de ceramică getică de pe teritoriul actual al RM, provenind din săpăturile din anul 1947 ale lui Gh. Smirnov. Vasul-chiup are un corp ovoidal, cu un gât lung, care se lărgește spre extremitatea superioară, cu o buză mare, evazată, și este prevăzut cu patru toarte-suporturi, dispuse pe linia diametrului maxim al corpului. Chiupul este decorat cu niște ornamente aplicate în relief, diverse ca formă si mărime, dispuse în diferite părți ale vasului: „virgule" (rithoane schematizate?), linii văluroase, în formă de potcoavă sau litera „omega". Culoarea vasului variază de la gri-închis spre gălbuie, având suprafața lustruită minuțios.

Dimensiunile vasului: H. - 680 mm; D.max - 430 mm; D.buzei - 340x360 mm; H.gâtului - 170 mm; D. fundului - 170 mm.


Tur Virtual

 
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
 

Proiecte de Cercetare


Proiectul științific internațional „Situl istoric Tabăra regelui suedez Carol XII de la Varnița – valorificare și promovare”

 
 
II. INFORMAŢII PRIVIND REALIZAREA PROIECTULUI

MAI 2016

Cercetări topografice


Topografierea terenului

Cercetarea topografică s-a realizat prin: Ridicarea topografică de control -2016 Scara 1:500; au fost încadrate: terenul în hotarele existente cu toate obiectivele, terenul reconstituit, terenul reconstituit conform planului cadastral(10.06-1992), suprapuneri de planuri pentru perioada 2011-2016, suprapuneri planuri 1992-2011, cercetările de teren din 1993. În urma cercetărilor s-a stabilit că hotarele existente ale terenului deviază cu mici erori de la hotarele indicate în titlul de proprietate.

Pe teren au fost fixate trei obiecte la sol:

Monument (obelisc) consacrat regelui suedez Carol al XII-lea
Monument (stelă) consacrat hatmanului Ivan Mazepa
Un beci din secolul al XIX-lea.

IUNIE 2016

Curățarea terenului

În luna mai 2016 s-au început lucrările de curățare de diverse plantații a terenului unde este amplasat situl istoric Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea. Lucrările au fost coordonate de primăria Varnița. La aceste lucrări au fost implicați un grup de tineri din localitate și membrii Asociației Femeie. Speranță Viitor. Scopul lucrărilor a fost pregătirea terenului pentru investigațiile magneometrice. În timpul lucrărilor a fost depistat fundamentul unor construcții din piatră, anumite piese arheologice. În legătură cu aceasta la Varnița au fost invitați specialiștii în arheologie din Chișinău și Odesa (V. Levciuk, I. Sapojnikov) care au constatat că nu sunt necesare cercetări magneometrice și că sunt necesare investigații arheologice.

 Cercetări istorico-documentare

Cercetătorii Muzeului Național de Istorie a Moldovei au studiat în fondurile Arhivei muzeului și în fondurile Arhivei Naționale a Moldovei problema legată de istoria instalării monumentului la Varnița consacrat regelui suedez Carol al XII-lea. Urmează a fi întreprinse cercetări și la Arhivele Naționale ale României

IUNIE - IULIE 2016

Investigații arheologice

Un grup de arheologi de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei au efectuat investigații arheologice, finanțarea lor fiind asigurată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei. În cadrul săpăturilor a fost identificată temelia unei construcții de piatră, specialiștii urmând să stabilească identitatea exactă a construcției. Forma construcției este dreptunghiulară 25x10m, orientată pe axa sud-nord. Conform datelor de arhivă și a planurilor Taberei regelui suedez de la Varnița, publicate de-a lungul timpului, putem presupune că este vorba de Cancelaria regelui suedez Carol al XII-lea.

Proiecte elaborate

Pe parcursul lunilor iunie-iulie a fost elaborat proiectul de restaurare a monumentului regelui suedez Carol al XII-lea amplasat în situl istoric Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea de la Varnița, proiectul de amenajare a teritoriului sitului istoric, proiectul de conservare a vestigiilor identificate în cadrul investigațiilor arheologice.

AUGUST 2016

La 2 august a avut loc ședința Consiliului Național pentru Monumente de For Public, în cadrul căreia au fost discutate și aprobate proiectele de amenajare a teritoriului sitului istoric, de restaurare a monumentului regelui suedez Carol al XII-lea, de conservare a structurilor de piatră identificate în cadrul investigațiilor arheologice. Urmează ca proiectele să fie realizate.AUGUST - SEPTEMBRIE 2016

Au loc lucrările de conservare a vestigiilor, inclusiv a zidului Cancelariei regale, identificate în cadrul investigațiilor arheologice și restaurarea monumentului consacrat regelui suedez Carol al XII-lea. Lucrările sunt executate de S.R.L. Softconstruct (Anenii Noi).

 
 
 
MAI 2017
 
 
 

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului

  
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
  
Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Vineri închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.#Exponatul Lunii

Produsele ceramice, în special vasele din lut ars, sunt cele mai frecvente materiale arheologice, descoperite în siturile aparținând civilizației traco-geto-dacice.Specific pentru ceramica getică este modelarea vaselor cu mâna (fără a folosi roata olarului), necunoscută, de altfel, - pentru cei mai îndepărtați strămoși ai noștri - în perioada secolelor VI-III a. Chr.Olarii geți foloseau pentru confecționarea veselei lor o pastă poroasă, compusă din lut în amestec cu diverse ingrediente, cum ar fi: cioburi și scoici pisate, calcar mărunțit, nisip mășcat etc. Vasele, fiind arse în cuptoare speciale, obțineau diverse culori și nuanțe - de la negrie la gri sau gălbuie - cărămizie. Cea mai bogată colecție de vase getice pe teritoriul RM provine din cetatea getică de la Butuceni, unde, pentru prima oară, în anul 1946, arheologul rus Gh. Smirnov a descoperit rămășițele unei cetăți cu resturi de ziduri de piatră și valuri de apărare din pământ, pe care a etichetat-o ca cetate scitică (sic!)...

Citeşte mai multe >>__________________________________________

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2021 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2021 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu