Rezumat: Studiul este consacrat uneia dintre cele mai importante publicații ale lui Nicolae Milescu Spătarul - Hrismologhionul, „Cartea prorocirilor", tradusă în rusește și dăruită țarului Alexei Mihailovici spre sfârșitul vieții. Ea este considerată una dintre componentele importante ale moștenirii spirituale romano-constantinopolene, care unește deopotrivă subiectele privitor la Sfințenie, Proroci și Imperiu, subiecte esențiale ale istoriei universale.
Un interes deosebit în cercetările actuale îl ocupă identificarea copiilor manuscrise ale operei lui Milescu-Spătarul ce se păstrează în afara hotarelor Rusiei. Articolul nostru are la bază o copie a manuscrisului insuficient cercetat, ce se păstrează în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Interpretarea istorică asupra operei este completată cu descrieri arheografice.
Descoperit în anul 1957 în timpul lucrărilor agricole din apropierea localității, inițial, acesta a făcut parte din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, pentru ca, ulterior, să fie transferat la Muzeul Național de Istorie (Inventar: FB: 12 576 - 12650; N: 12 658 - 12 732). Este alcătuit din 75 de monede de argint care reprezintă emisiuni din categoria talerilor, puși în circulație de Regatul Poloniei, Republica Provinciilor Unite și Sfântul Imperiu Romano-German în perioada anilor 1612-1648....
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.