Situla romană din bronz provine din colecția de obiecte arheologice confiscate la vamă și transmisă în fondurile Muzeului Național de Istorie a Moldovei în anul 2009. Locul descoperirii nu este cunoscut.
Situla (în limba latină situla) reprezintă un vas de metal, de regulă din bronz, de forma unei găleți, prevăzut cu două toarte mobile deasupra și utilizat la amestecarea vinului cu apă. Toartele sunt atașate pe corpul situlei cu două urechiușe decorate, care sunt sudate pe buza vasului. Corpul situlei are formă tronconică, fiind decorat cu două brâie executate prin batere în formă de cerculețe sub buza vasului.
Fundul situlei este dublu, cel din interior fiind semisferic confecționat prin batere, iar cel din exterior, produs la strung este plat. Fundul exterior este sudat de fundul interior servind drept bază-picior al situlei.
Vasul este confecționat prin metoda turnării, baterii și prelucrării parțiale la strung. Dimensiunile vasului: înălțimea maximă - 31,7 cm, diametrul maxim - 22,8 cm, diametrul fundului - 13,5 cm.
Situlele de acest tip au apărut în Imperiul Roman, răspândindu-se ulterior la diverse popoare antice, inclusiv, din zona nord-vest pontică.
Urme de practică rituală în așezarea tripoliană gigant de la Maydanetske
Tyragetia, serie nouă, vol. VII [XXII], nr. 1, Arheologie. Istorie Antică
Situl de lângă satul Maydanetske, raionul Talnovsky, regiunea Cherkasy prezintă una din cele mai bine studiate așezări-gigant din arealul culturii Tripol'e. Analiza materialelor acumulate în procesul de cercetare a așezării May- danetske permite atestarea ritualurilor de trei nivele, condiționate de structura proto-orașelor din acea perioadă. Ritualele de nivelul întâi sunt legate de unele construcții concrete - complexe de locuire și gospodărești (locuințe). Ritualele de nivelul doi erau practicate în anumite porțiuni ale așezării și sunt puse în legătură cu unele construcții cu caracter obștesc (complexul „М"), iar cele de nivelul trei cuprindeau întreaga așezare (inclusiv și obiceiul de părăsire a așezărilor).
Lista ilustrațiilor:
Fig. 1. Planul așezării-gigant de la Maydanetske: A - prospecțiunea geo-magnetică realizată de V.P. Dudkin; B - planul porțiunii de teren unde au fost investigate construcțiile.
Fig. 2. Construcția „M": 1 - porțiuni vopsite ale podelei de la etajul doi; 2 - planul construcției de la nivelul etajului doi (1 - conturul aglomerației de lut ars; 2 - denivelări; 3 - rămășițe de la construcția podiumului; 4 - vase distruse; 5 - pietre de râșniță); 3 - reconstituirea planimetriei etajului doi (1 - denivelări; 2 - podium; 3 - vase distruse; 4 - pereți); 4 - variantă de reconstituire a construcției „М".
Fig. 3. Piese descoperite în complexul locativ „Ж": 1 - teslă din cupru; 2 - tezaur de pandantive din dinți de cerb.
Fig. 4. Complexul locativ „Ж". Detalii ornamentate ale altarului.
Fig. 5. Construcția „П". Vase din interiorul construcției.
Fig. 6. Jetoane și o strachină miniaturală din groapa de cult a construcției „Е".
Fig. 7. Figurine antropomorfe și zoomorfe din așezarea-gigant Maydanetske: 1-3 - groapa din construcția „П"; 4 - gropile din construcțiile „П" și „У"; 5 - groapa din construcția „Е".
Михаил Видейко, Джон Чапмен, Наталья Бурдо, Биссерка Гейдарская, Стоилка Игнатова, Светлана Иванова, Виталий Рудь
Cercetări în cadrul proiectului „Early urbanism in prehistoric Europe: the case of the Trypillian mega-sites” în anul 2013
Tyragetia, serie nouă, vol. VIII [XXIII], nr. 1, Arheologie. Istorie Antică
Наталья Бурдо
Керамические прясла культурного комплекса Триполье-Кукутень
Tyragetia, serie nouă, vol. XIII [XXVIII], nr. 1, Arheologie. Istorie Antică
Михаил Видейко, Джон Чапмен, Биссерка Гейдарская, Наталья Бурдо, Эдуард Овчинников, Галина Пашкевич, Наталья Шевченко
Cercetarea mega-structurii din așezarea culturii Tripol’e de lângă satul Nebelivka în anul 2012
Tyragetia, serie nouă, vol. VII [XXII], nr. 1, Arheologie. Istorie Antică
Наталья Бурдо
Антропоморфная пластика курганных погребений раннего бронзового века в Буго-Днепровском междуречье и Поднепровье
Tyragetia, serie nouă, vol. XII [XXVII], nr. 1, Arheologie. Istorie Antică
Наталья Бурдо
Керамика «типа Кукутень С» в керамических ансамблях культурного комплекса Кукутень-Триполье (Постановка проблемы и краткая историография)
Tyragetia, serie nouă, vol. X [XXV], nr. 1, Arheologie. Istorie Antică Chișinău, 2016
Situla romană din bronz provine din colecția de obiecte arheologice confiscate la vamă și transmisă în fondurile Muzeului Național de Istorie a Moldovei în anul 2009. Locul descoperirii nu este cunoscut....
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.